Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Mozda je to sto sam istoicar pa gledam iz te perspektive, dok ti si vise filozofski tip. Mene ubedjuju istoricke primera a ne filozofske koncepte. И шта нас учи историја Велике Британије и САД XIX века? Inace nazalost nemamo te srece da budemo engleski dragulj od kolonije kao sto je Hong Kong i bankarski centar velike Kine (Kina sama je vrlo oprezno otvarala svoje trziste. И шта се десило када је Кина "опрезно отворила" своје тржиште? И то само делимично... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Капитал је најмањи проблем. Инвеститора има на свету колико `оћеш који једва чекају да негде уложе и направе паре. Али Србију заобилазе као да смо губави управо због деструктивне политике коју ви овде браните. Ko ovde brani srpsku politiku, kad je Srbija ono radila sta sam ja ovde napisao. I Dosadilo mi je da odgovorim na halucinacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Obrazovan kadar upitno. Uopste nije upitno imas gomilu elektrotehnicara i slichnih ljudi koji nemaju posao vec rade po kaficima. Imamo jeftinu radnu snagu super to znaci onog trena kad ljudi ne hocu da rade za 400 evra nego za 1000 cu investori brze da pobegnu nego da urade. Imaju i drugi jeftinu radnu snagu. Sto nisu pobegli iz hong konga? Ljudi ce da dobiju hiljadu evra kada firma krene da stvara taj profit i krene da zaradjuje toliko. To jest kada joj se isplati tada ce dobiti. Nije to kada ljudi hoce, vec kada to trziste (Uslovi) dozvole. Kao sto vidis niko nije pobegao iz nemacke u kompletu. Iako imaju masne plate. Ili Norveske. Niko im ne brani. Ja bi posle 5 oktobra odlucije koje segmente da otvorim nacisto a koje makar indirektno zatvorim, naravno da te drzavne firme vodu profesionalci a ne partiske budale i na kraju na domacem trzistu prodavao akcije. Ako uspe da stigne nivo otvorio bi polako svaki segment. Da je drzava sposobna za to (bilo koja) drzavni sektor bi bio uspesan u proizvodnji, a komunizam bi imao najjace svetske ekonomije. Ne moze birokrata nikad dobro da odredi koju industrije ce da otvori a koju ce da zatvori. To ce najbolje da odredi trziste to jest ucesnici u trzistu? Kako, pa vrlo lako, videce od koje industrije mogu da zaradjuju od koje ne mogu da zaradjuju i fokusirace svoje resurse u onu u kojoj najvise mogu da zaradjuju. Bila to industrija, poljoprivreda, programiranje. Ako drzava krene da rasporedjuje te resurse, rasporedice ih u neku oblast gde manje moze da se zaradjuje. Zato sam pokusao da ti stavim drugi scenario u juznoj koreiji ali ti odbijas da gledas. Da li je juzna koreja mogla da zaradi vise, tako sto je pustila trziste da joj formira gde ce ljudi da uloze svoj novac umesto sto ga je fokusirala u televizore? Naravno da jeste i siguran sam da bi danas bila jos bogatija. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 slusam ja tebe , no si ti umislio da to nema nikakve mane, a ja mu vidim mana kolko oces u tom je problem, uostalom daj mi navedi neku drzavu na svijetu gdje vlada libertarijanstvo, jel moguce da su svi toliki sljepci da ne uvidjaju koliko je to dobro i i spasonosno??? Колико у држави влада индивидуална слобода (тј. "либертаријанство"), толико је народ богат и просперитетан. То можеш и сам да видиш кад погледаш који народи добро живе, а који не. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 ajde brate postrojenja za ekstremnu litografiju kostaju milijarde, a bacaju se komplet kad se prelazi na novi tehnoloski nivvo, sto ti je negdje svake 2-3 godine, "elektronika" je mnogo siroka oblast, ne mora da se bavimo ekstremnom litografijom. Evo imas onu malu firmu u Srbiji koja proizvodi neke eleketronske cipove za mobilne telefone. Tipa 20 ljudi firma. Nikakva ekstrema litografija 2 sobe i dvadesetak zaposlenih. Opet, niste dovoljno otvoreni, ne shvatate sirinu mogucnosti, usko gledate "kolach" on raste... svaki dan se stvara nesto novo i u svemu postoji neka prilika za zaradu. Mozda cak i u elektronici. Ali to u cemu ce mi da napredujemo, ne moze da odredi nijedan birokrata, vec trziste traznjom.. ono gde moze da se probijamo na trzistu u to ce investitori (domaci i strani) najvise da ulazu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 И шта нас учи историја Велике Британије и САД XIX века? Da mene uopste ne citas, dal ti nisam opisivao ekonomsku politiku SAD prema Velikoj Britaniji. Velika Britanija jeste interesantna ali kao prva koja se industrizovala ne bas za uporedjenje. И шта се десило када је Кина "опрезно отворила" своје тржиште? И то само делимично... U nekim segmentima je uso kapital ko tekstilna industrij, drugi segmenti nisu propali jer je njih Kina odrzala dok su u stanju da se suprostave konkurenciji. Da su radili sok terapiju zavrsili bi ko Rusija 1998. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Ko ovde brani srpsku politiku, kad je Srbija ono radila sta sam ja ovde napisao. I Upravo to i radi, usmeravala svoju industriju..... planiranjem... kako ti predlazes.... U cemu se razlikuje konkretna srpska ekonomska politika od onoga sta ti predlazes? Sto mislis da bi nesto sto ti predlazes bolje funkcionisalo? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 "elektronika" je mnogo siroka oblast, ne mora da se bavimo ekstremnom litografijom. Evo imas onu malu firmu u Srbiji koja proizvodi neke eleketronske cipove za mobilne telefone. Tipa 20 ljudi firma. Nikakva ekstrema litografija 2 sobe i dvadesetak zaposlenih. Opet, niste dovoljno otvoreni, ne shvatate sirinu mogucnosti, usko gledate "kolach" on raste... svaki dan se stvara nesto novo i u svemu postoji neka prilika za zaradu. Mozda cak i u elektronici. Ali to u cemu ce mi da napredujemo, ne moze da odredi nijedan birokrata, vec trziste traznjom.. ono gde moze da se probijamo na trzistu u to ce investitori (domaci i strani) najvise da ulazu. daj mi tu firmu koja proizvodi cipove za mobitele, zivo me zanima, ne vjerujem u to, to si ti nesto pobrkao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 daj mi tu firmu koja proizvodi cipove za mobitele, zivo me zanima, ne vjerujem u to, to si ti nesto pobrkao Pretpostavljao sam da ces da trazish. Ne mogu da iskopam link za konkretnu firmu, ali bili su u novinama pre mozda godinu dana. Ali evo ti gneralno o toj industriji: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=11&dd=10&nav_id=775732 I zanimljivo da u kojoj god industriji pitas ljude koji rade sta im najvise otezava da posluju.... pricaju pricu koju pricamo ja i grizli a ne ti i agnostik.... "Zakoni koji uređuju elektronsko poslovanje u Srbiji, spoljnu trgovinu i devizno poslovanje značajno komplikuju i onemogućavaju prodaju proizvoda iz Srbije u drugim zemljama sveta", kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Колико у држави влада индивидуална слобода (тј. "либертаријанство"), толико је народ богат и просперитетан. То можеш и сам да видиш кад погледаш који народи добро живе, а који не. odgovori ti meni brate na pitanje, sta okolisas, daj mi zemlju dje vlada libertarijanstvo... to ko je kako ostvario ove pozicije ekonomske je vrlo siroka tema koja zalazi u mnoge oblasti a tice se i ratova, ne mozes to da pojednostavis i svedes sve pod neke zasluge liberalizma, znas njemacka je bila mega ekonomija i za vreme socijalistickog rezima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Разумем ја вас, то је само страх од новог и непознатог. Неко је скоро писао да постоји код људи и "страх од слободе". Али треба бити смирен па разумети да је слобода увек добра. Не може да штети. Само насиље штети људима. Ако ми неког ближњег насилно спречавамо да сарађује са било ким, од тога никакве користи не може да буде. Сви заједно имамо штету. Осим тога је неморално. И то је то, немам намеру да се више прегањам. Читајте и учите. Ако желите да вам деца живе нормално. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 odgovori ti meni brate na pitanje, sta okolisas, daj mi zemlju dje vlada libertarijanstvo... to ko je kako ostvario ove pozicije ekonomske je vrlo siroka tema koja zalazi u mnoge oblasti a tice se i ratova, ne mozes to da pojednostavis i svedes sve pod neke zasluge liberalizma, znas njemacka je bila mega ekonomija i za vreme socijalistickog rezima Ja ti dao link sto puta.... http://www.heritage.org/index/ranking Ali te izgleda ne zanima da naucis, samo da se raspravljas. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Uopste nije upitno imas gomilu elektrotehnicara i slichnih ljudi koji nemaju posao vec rade po kaficima. Cije znanje o elektronici je ostalo negde u 70tih. Sve ostalo sta pises tacno nek drzava se ne mesa u stvari. Ali da je isplatljivo da se bavis elektronikom u Srbiji drzava ne bi nikog mogla da spreci da to radi. Da nasi tajkuni to nisu radili pokazuje da nije. Oni makar od drzave ne moraju da se plase. Sto nisu pobegli iz hong konga? Hong Kong je tvoj primer, lepo bi bilo da i malo znas o njemu. U samom Hongkong gotovo da nema vise industrije zivi od bankarskih usluga i headquatera jer mnogi zapadnjaci ne otvaraju odmah u samoj Kini jer kulturloski je u Hongkongu ostalo dosta jos engleskog. Sta se u Hongkongu radi je jos gornji Hightech, sve ostalo je u Kini. Ljudi ce da dobiju hiljadu evra kada firma krene da stvara taj profit i krene da zaradjuje toliko. To jest kada joj se isplati tada ce dobiti. Nije to kada ljudi hoce, vec kada to trziste (Uslovi) dozvole. U mnogim segmentima nece to moci jer trziste drzu druga preduzeca koja su iskusnija, imaju patente i.t.d. Da je drzava sposobna za to (bilo koja) drzavni sektor bi bio uspesan u proizvodnji, a komunizam bi imao najjace svetske ekonomije. Ne moze birokrata nikad dobro da odredi koju industrije ce da otvori a koju ce da zatvori. To ce najbolje da odredi trziste to jest ucesnici u trzistu? Kako, pa vrlo lako, videce od koje industrije mogu da zaradjuju od koje ne mogu da zaradjuju i fokusirace svoje resurse u onu u kojoj najvise mogu da zaradjuju. Dobro nek budu te firme poklonjene domacim tajkunima pod nekim uslovima (da nesmu da prodaju masine, zemljiste prvih 20 godina, da bez bojitka prvih tri godina opet se vraca drzavi i proda se drugom) pa da vidimo sta cu da urade, mozda ono sto gospodin Samsung ili Hjundai. Drzavno vlasnistvo uopste nije bitno za ono sta je posle 5 oktobra da se radi. Em je bilo prilagodno vreme jer EU nas i htela da veze za sebe i pustila bi par stvari da radimo (sta je moje licno misljenje). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Pretpostavljao sam da ces da trazish. Ne mogu da iskopam link za konkretnu firmu, ali bili su u novinama pre mozda godinu dana. Ali evo ti gneralno o toj industriji: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=11&dd=10&nav_id=775732 I zanimljivo da u kojoj god industriji pitas ljude koji rade sta im najvise otezava da posluju.... pricaju pricu koju pricamo ja i grizli a ne ti i agnostik.... "Zakoni koji uređuju elektronsko poslovanje u Srbiji, spoljnu trgovinu i devizno poslovanje značajno komplikuju i onemogućavaju prodaju proizvoda iz Srbije u drugim zemljama sveta", kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije. nisi mi dao nista,dao si mi prazan clanak, mislis mene tako manipulisati, daj mi nadji tu firmu koja proizvodi procesore u srbiji ili bilo dje na balkanu Agnostik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Upravo to i radi, usmeravala svoju industriju..... planiranjem... kako ti predlazes.... Konkretan primer, molim te ne propale firme ko Sartid. U cemu se razlikuje konkretna srpska ekonomska politika od onoga sta ti predlazes? Sto mislis da bi nesto sto ti predlazes bolje funkcionisalo? U tome sto nekoliko grana zacuva od konkurencije i kaze direktorima za dve godine ste na nuli i povecali kvalitet i produkivnost za toliko ili letite. Ako si uspesan dobijes povoljne kredite, olaksnice za izvoz, zacuvano ti je srpsko trziste. Trenutno nema strategije nego se krpe rupe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука