Jump to content

Од цезара до државопоклонства

Оцени ову тему

Препоручена порука

Znas kako, ja sam nedonosce u svakom smislu te reci (duhovno, psihicki itd. bas nezrela), ali se jos uvek usudjujem da komentarisem.  :D Stoga, svakako postoji mogucnost da gresim, ali, vise se radi o "vajbu"... I kroz salu covek moze da uci o drugome, ako ume da "cita" izmedju redova...

Uopsteno, slazem se da se radi o nasilju, ali sve je to negde strah... Ljudi se lako priklanjaju bilo kojoj vlasti (bar na ovim prostorima) cim se osete ugrozeno i to zato sto nisu navikli na mir. Prosto... Nije da bas bez ikakvog razloga postajemo paranoican narod (svi nas mrze, svi su protiv nas...(daleko od toga da se slazem sa ovakvim pogledima na svet, vec samo kazem da ne bi trebalo da cudi)). Ono sto nije resenje je proglasavati to za patologiju, jeres i tsl. Ipak... Ipak... Ne znam... Nema opravdanja, ali ne bi trebalo ni da bude mesta za ovoliko obziljne kritike.  :.mislise. Ipak je nasa istorija... Krvava. I o tome slusas od malih nogu... Tesko je biti covek, a tek Hriscanin...

Edit: htedoh da kazem da je tesko hriscanskim stavom napraviti "hiruski rez" i reci "aha, ovo nista ne valja i mi se ne slazemo sa tim, tim i tim".

Коментар ти је веома зрео. :)

Да ли хришћанин може да прави "хируршки рез" када заузима ставове? Па ево, на пример, питање - сме ли муж да бије жену?

И онда имамо "екстремне" ставове:

1. Може кад `оће.

2. Не сме никад.

И "умерен", "разуман" став ("истина је увек негде на средини"):

3. Може по некад, када је то оправдано.

Ја сам по оваквим питањима "екстремиста" и не стидим се уопште. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 388
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То је најбоље за економију.

evo carine i subvencije te demantuju, demantuju te i intervencije u monetarnom sistemu, bez toga bi svaka ekonomija bez toga bankrotirala, drzave su upravo i osnovane zbog toga, ako se sjecas ja sam na pocetku ove teme pisao da su drzave osnovane da se grupa ljudi odbrani fizicki i ekonomski,a ti se zalazes da se odbrana ukine i da jaci pojede slabijeg, ja nekako samo to vidim kao finale libertarijanstva, ako treba smisljacu primjere, vec sasm ti navodio  jedan...

nisu svi narodi isti, razlikuju se jako po mentalitetu, jedansvedjanin se jako tesko odlucuje da kupi ista sto nije svedsko, takvu svijest imaju, njima bi odlicno ispao taj sistem o kome ti pricas, al nas bi saranio jako brzo, pa nas saranjuje i ovaj polulibertarijanski sistem, jer mi smo balkanci, ne mozes nas nikada da ucinis svedjanima onaj ko bi imao tu teznju bio bi zlocinac....

dalje libertarijanstvo je utopija , nije moguce implementirati slobode po principu radi sta hoces dok ne ugrozavas drugoga, kad bi se samo toga drzali slobode bi bilo daleko manje nego sto su danas... recimo ti vozis automobil i zagadjujes meni vazduh, ugrozavas me a ja kad ti razbijem sjekirom auto onda sam ja nasilni pravoslavac i antilebertijanac reptilijanac iz sazvjezdja orion jel tako?

Подели на овим сајтовима

Iz onoga "Caru carevo o Bogu bozije",sta je carevo i ko to odredjuje.

Ja smatram da mora postojati neki porez,neka zajednicka svojina koja bi se prosledjivala tamo gde je potrebno ali koliko je to realna prica kod nas i gde to zavrsi?

Citao sam Midrashev post o tome da je neplacanje poreza kradja od tudje dece,to je preterivanje po meni.Ako ne porez pre svega pomoc,ko moze uslovljavati nekoga kako ce i koga da pomaze?

I jos nesto,ne znam da l je i to porez.Treba ukinuti carine,bar za nas obicne ljude.Prevalis 500 kilometara da bi kupio neku muku i ustedeo koji dinar i onda te na granici cekaju carinici da ti ocarine i dusu ako treba. :)

Подели на овим сајтовима

Ја сам по оваквим питањима "екстремиста" и не стидим се уопште. :)

Razumem ja tebe, ali je za mene ovo ipak drugacije. Cula sam negde (samo jedno od objasnjenja) da je molitva Oce nas "ubacena" u Liturgiju i iz razloga zaboravnosti ("...Koji si na nebesima...Da dodje Carstvo Tvoje...") da bi se podsecali da Carstvo nije od ovoga sveta. I to si pomenuo, ako se ne varam (mislim na slobodu Hriscana nakon 313.) pa zato pominjem, tj. povezujem.

Ipak je duga istorija - duga istorija koja dosta utice na kolektivnu svest (sto se ne moze reci za jedan bracni odnos). Ako me razumes... Nisam ja protiv krajnosti, vec samo smatram da se tesko moze ispraviti ono sto je davno pocelo da se zaboravlja i to eto, nekim nasim danasnjim stavom... Ne umem bolje da objasnim sta pokusavam da kazem. :(

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

evo carine i subvencije te demantuju, demantuju te i intervencije u monetarnom sistemu, bez toga bi svaka ekonomija bez toga bankrotirala

Прво би морао да то докажеш. Ја тврдим да би без тога (субвенција, монетарних интервенција итд.) људи живели пуно боље.

drzave su upravo i osnovane zbog toga, ako se sjecas ja sam na pocetku ove teme pisao da su drzave osnovane da se grupa ljudi odbrani fizicki i ekonomski,a ti se zalazes da se odbrana ukine i da jaci pojede slabijeg, ja nekako samo to vidim kao finale libertarijanstva, ako treba smisljacu primjere, vec sasm ti navodio jedan...

Физичка одбрана није спорна, то и јесте главна улога државе. "Економска одбрана" је потпуно бесмислен појам. Неко дође и понуди ти робу да купиш и сад треба неко да те од тога "брани". :) То није никакав "напад", нити се од тога треба "бранити". Кад ти неко нуди производ, можеш да га купиш или не. Како `оћеш и како ти се исплати.

Финале либертаријанства је слободно и просперитетно друштво. Свуда где су се људи изборили за бар елементарне слободе живи се веома добро. Тамо где нису, живи се бедно.

nisu svi narodi isti, razlikuju se jako po mentalitetu, jedansvedjanin se jako tesko odlucuje da kupi ista sto nije svedsko, takvu svijest imaju, njima bi odlicno ispao taj sistem o kome ti pricas, al nas bi saranio jako brzo, pa nas saranjuje i ovaj polulibertarijanski sistem, jer mi smo balkanci, ne mozes nas nikada da ucinis svedjanima onaj ko bi imao tu teznju bio bi zlocinac....

Где ти `леба ти код нас видиш "полулибертаријански систем"!? Ово што нас "сарањује" јесте управо све супротно од либертаријанских принципа. Имамо све што ти заступаш - монетарне интервенције, субвенције, царине, заштиту "стратешких грана" итд. Према томе, натпис "погребно предузеће" мож` да ставиш изнад своје фирме.

Нема то никакве везе са менталитетом. Србин који оде у иностранство се врло брзо прилагоди, ради свој посао и живи супер. Треба му само исту ту слободу омогућити у Србији.

dalje libertarijanstvo je utopija , nije moguce implementirati slobode po principu radi sta hoces dok ne ugrozavas drugoga, kad bi se samo toga drzali slobode bi bilo daleko manje nego sto su danas... recimo ti vozis automobil i zagadjujes meni vazduh, ugrozavas me a ja kad ti razbijem sjekirom auto onda sam ja nasilni pravoslavac i antilebertijanac reptilijanac iz sazvjezdja orion jel tako?

Није утопија. Може да се "имплементира" где `оћеш сад одма`.

Човек који загађује твој ваздух те угрожава, по либертаријанском принципу ти можеш да га тужиш и да буде осуђен. Кад некоме секиром разбијеш ауто онда си обичан дивљак. Не знам зашто ту гураш "православац". И ја сам православац.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

milosavljevicu bi recimo trebalo da se zabrani pisanje na internetu jerbo ugrozava mene, iznerviram se skoro svaki put :) dje su moja prava, e znas sta , nije taj libertarijalizam kako se kaze los tako kako izgleda na prvu loptu

Његово писање тебе ничим не угрожава, ти можеш једноставно да га игноришеш ако желиш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Физичка одбрана није спорна, то и јесте главна улога државе. "Економска одбрана" је потпуно бесмислен појам. Неко дође и понуди ти робу да купиш и сад треба неко да те од тога "брани". То није никакав "напад", нити се од тога треба "бранити". Кад ти неко нуди производ, можеш да га купиш или не. Како `оћеш и како ти се исплати.   Финале либертаријанства је слободно и просперитетно друштво. Свуда где су се људи изборили за бар елементарне слободе живи се веома добро. Тамо где нису, живи се бедно.

ok aj mi samo jos kazi odakle novac? to glavno si zaboravio, novac je virtuelna roba, usluga ili informacija, e sad da svima kaplje novac iz oblaka sve bi to bilo sjajno, al ja tebe pitam kako ce da se uspostavi balans, da niko ne bankrotira 

Подели на овим сајтовима

Iz onoga "Caru carevo o Bogu bozije",sta je carevo i ko to odredjuje.

Ja smatram da mora postojati neki porez,neka zajednicka svojina koja bi se prosledjivala tamo gde je potrebno ali koliko je to realna prica kod nas i gde to zavrsi?

Citao sam Midrashev post o tome da je neplacanje poreza kradja od tudje dece,to je preterivanje po meni.Ako ne porez pre svega pomoc,ko moze uslovljavati nekoga kako ce i koga da pomaze?

Мидраш ту потпуно изврће реалност. Порез је крађа од туђе деце.

Помоћ треба да буде добровољна, то је суштина милосрђа и хуманитарне делатности.

I jos nesto,ne znam da l je i to porez.Treba ukinuti carine,bar za nas obicne ljude.Prevalis 500 kilometara da bi kupio neku muku i ustedeo koji dinar i onda te na granici cekaju carinici da ti ocarine i dusu ako treba. :)

Па да, и то је врста пореза.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ok aj mi samo jos kazi odakle novac? to glavno si zaboravio, novac je virtuelna roba, usluga ili informacija, e sad da svima kaplje novac iz oblaka sve bi to bilo sjajno, al ja tebe pitam kako ce da se uspostavi balans, da niko ne bankrotira 

Не разумем питање... Новац је средство размене на тржишту. Може да буде било шта што се учесници на тржишту договоре и прихвате.

Ово што данас имамо и није новац у правом смислу речи, само је то друга, огромна тема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Није утопија. Може да се "имплементира" где `оћеш сад одма`.   Човек који загађује твој ваздух те угрожава, по либертаријанском принципу ти можеш да га тужиш и да буде осуђен. Кад некоме секиром разбијеш ауто онда си обичан дивљак. Не знам зашто ту гураш "православац". И ја сам православац.

pa sam vidis koliko je to smjesno, time bi se narusile mnoge "slobode"  koje danas postoje, izmedju ostalog i da trujes narod izduvnim gasovima...

ovo nasilni pravoslavac samo za sebe kazem, posto mi je tu kvalifikaciju nalijepio administrator milojkov :)

Подели на овим сајтовима

Не разумем питање... Новац је средство размене на тржишту. Може да буде било шта што се учесници на тржишту договоре и прихвате.

Ово што данас имамо и није новац у правом смислу речи, само је то друга, огромна тема.

Ај` сад "отворите" тему да Централна банка Америке заправо нема покриће... 

Подели на овим сајтовима

ako si ti u srbiji, cija je ekonomija narusena agresivnom spoljnom ekonomijom, neces imati posao ili ce ti biti jako mala plata, kako ces kupovati na trzistu, oklen ti novac, ili ces otici da gastarbajtises u ameriku ?

Подели на овим сајтовима

pa sam vidis koliko je to smjesno, time bi se narusile mnoge "slobode"  koje danas postoje, izmedju ostalog i da trujes narod izduvnim gasovima...

Па то није слобода. Нико нема права да трује људе било чиме и либертаријанизам је ту у праву.

Не видим шта је ту "смешно".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...