Jump to content

Од цезара до државопоклонства

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не, брате ниси у праву. Да је по твоме онда Црква није била у праву када је благосиљала одбрамбрене ратове. Онда Цар Лазар, по твојој логици, и није Хришћанин, јер је повео народ у рат против Турака, још је и проклео све оне који се нису одазвали мобилизацији и проглашен је за Светитеља. Толики примери Светих Ратника, па и Свештеника и Монаха који су се борили у нашој историји негирају ову твоју тврдњу.

А шта је са грађанским ратом? Као што је био код нас 90тих... јел то био одбрамбени или нападачки? Или пак мало и једно мало и друго? 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 388
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А шта је са грађанским ратом? Као што је био код нас 90тих... јел то био одбрамбени или нападачки? Или пак мало и једно мало и друго? 

Е баш се о томе може прочитати у зборнику ,,Јагње Божије и звер из бездана", јер се он посебно бави ратовима 90-тих.

У принципу, Православни Срби јесу тада водили одбрамбрени рат јер су се бранили од повампирених нео-усташа и Алијиних џихадиста из Ал-Каиде.

И зато је СПЦ подржава борбу Срба, нарочито Срба у РС. Али, опширније о томе можеш прочитати у поменутом зборнику.

Подели на овим сајтовима

Не, брате ниси у праву. Да је по твоме онда Црква није била у праву када је благосиљала одбрамбрене ратове. Онда Цар Лазар, по твојој логици, и није Хришћанин, јер је повео народ у рат против Турака, још је и проклео све оне који се нису одазвали мобилизацији и проглашен је за Светитеља. Толики примери Светих Ратника, па и Свештеника и Монаха који су се борили у нашој историји негирају ову твоју тврдњу.

Такође, и Карађорђе је знао да на силу мобилише људе за устанак, чак је неке чини ми се и убијао. 

Рат је наравно зезнута ствар, не ваља никако, али ако је неизбежан, ако се мора одбранити народ и ближњи онда боље то него седети. Проблем мобилизације је у ономе што је @Милосављевић рекао. Шта био један хришћанин требао да ради у нацистичкој Немачкој? Да ли да оде у Хитлерову војску или не? Сви бисте рекли не, међутим, шта ако то буде неко ко каже: ''Идемо да бранимо наше људе у Босни или на Косову'' а уствари иде само ради пара као што је било случајева 90-их, под плаштом национализма су неки извлачили корист. 

Подели на овим сајтовима

Такође, и Карађорђе је знао да на силу мобилише људе за устанак, чак је неке чини ми се и убијао. 

Рат је наравно зезнута ствар, не ваља никако, али ако је неизбежан, ако се мора одбранити народ и ближњи онда боље то него седети. Проблем мобилизације је у ономе што је @Милосављевић рекао. Шта био један хришћанин требао да ради у нацистичкој Немачкој? Да ли да оде у Хитлерову војску или не? Сви бисте рекли не, међутим, шта ако то буде неко ко каже: ''Идемо да бранимо наше људе у Босни или на Косову'' а уствари иде само ради пара као што је било случајева 90-их, под плаштом национализма су неки извлачили корист. 

Па грех је на души оних који су ишли тамо само ради пљачке и користи.

Док људи који су отишли да се заиста боре за своју Веру и народ, нису тамо отишли узалуд. Такође, само да бих да подсетим да су 90-тих пљачкали и изваличили корист углавном људи који су чинили паравојне формације, које нису имале везе са легалном војском.

Дакле, они су се 90-тих истицали у пљачки и злочину. 

Подели на овим сајтовима

У принципу, Православни Срби јесу тада водили одбрамбрени рат јер су се бранили од повампирених нео-усташа и Алијиних џихадиста из Ал-Каиде.

То је тачно али нажалост није једина истина. Срби су тада водили и одбрамбени и освајачки у исто време. 

Неки су имали интерес да сачувају своје домове, а други су имали интерес да поред тога и оформе велику Србију.

Исто важи и за хрвате и муслимане. 

Неке је интересовало да истребе Србе, друге пак да сачувају своје домове и добију своју државност. 

Гледати ствари црно бело је гледати ствари лажно и једнолично.

Ту су испреплетани разни интереси, разне групе са разним циљевима. 

Те црнобеле истине о свету је једноставно тешко скројити, јер углавном нису тачне. 

За онос Лазар-Отомаско царство је лако, ту се знало црно бело.. али данашњи односи су далеко од таквих.

Подели на овим сајтовима

То је тачно али нажалост није једина истина. Срби су тада водили и одбрамбени и освајачки у исто време. 

Неки су имали интерес да сачувају своје домове, а други су имали интерес да поред тога и оформе велику Србију.

Неке је интересовало да истребе Србе, друге пак да сачувају своје домове и добију своју државност. 

srbi su htjeli da svoju srpsku zemlju konacno pridruze drzavi srbiji, posto nikada u istoriji to nisu uspjeli,srbija nikada nije zbog raznih okupatora uspjela da objedini sve srpske zemlje, ja tebe pitam imaju li srbi pravo na to, jel to postena nacionalna teznja ili je agresorska?

to je najcrnja verzija zadnjih ratova po srbe, a najrealniaj verzija je da su htjeli da se odrzi jugoslavija i u njoj sve srpske teritorije, to im je bilo dovoljno, tako su i usli u rat koji sigurno nisu zapoceli, a te svoje htv teorije okaci macku o rep, sta ti znas, tad si jos pisao u pelene

Подели на овим сајтовима

Не постоји никаква ,,велика Србија", то је подметачина аустроугарских власти у циљу да оцрне Србију. Постоји само Србија у својим природним границама, где је вековима живео српски народ и које су историјски српске територије.

Територија некадашње РСК или РС није туђа територија, већ вековна српака територија.

Тако да није било освајачког рата од стране Срба, јер ми нисмо ратовали на туђој територији, већ на својој где је наш народ био угрожен 90-тих (од стране нео-усташа и џихадиста). Наравно, свакако да је било нечасних ствари и са наше стране, али углавном од стране паравојних формација а не од легалне војске. Иначе, власт на челу са Слободаном Милошевићем се никада није борила ни за какву ,,Велику Србију" и то је подметачина.

Подели на овим сајтовима

Не постоји никаква ,,велика Србија", то је подметачина аустроугарских власти у циљу да оцрне Србију. Постоји само Србија у својим природним границама, где је вековима живео српски народ и које су историјски српске територије.

ne treba se stiditi termina velike srbije, ako more biti velika britanija sto ne i velika srbija, cinjenica je da je ova danasnja srbija manja srbija jer ne obuhvata sve srpske vjekovne teritorije, nije obuhvatila komplet otadzbinu srpsku, jednom kad bi je obuhvatila moglo bi se zvati velika srbija radi razlikovanja te srbije sa ovom danasnjom 

Подели на овим сајтовима

Не постоје природне границе Србије нити историјске територије Србије.  

Територија некадашње РСК или РС није туђа територија, већ вековна српака територија.

Пази, мени је бесмислено да дискутујем чија је територија на основу тога ко је историјски живео ту. Једноставно нема смисла јер су на истим територијама различити народи живели кроз различите периоде историје.

Исто тако можемо да кажемо да војводина мађарска територија по историјском праву. Ту су живели ко зна колико година пре нас, ту им је негде и Атила сахрањен - чији су потомци.

Дакле - мени је то бесмислено. То која држава врши власт над неком територијом зависи од много фактора, а историјски фактор је ту најмање битан. 

И срби када су дошли на територије на којима су данас помешали су се са тамошњим становништвом чије су то територије биле дотле.... интегрисали смо их у нашу културу.... и то је то, данас смо потомци Срба и тих племена која су била ту чије су то територије оригинално. 

Исто као што су Индијанци - данас американци. 

Ја сам већ објаснио кордуну, 1945 је формирана репугблика Хрваткса, као састав Савеза република Југолсавије, имала је одређене територије., 1991 та република призната је од свих земаља света - дакле то није тероторија Републике Србије. Ту је крај, може ми да се распраљамо око историјског права до ујутру, тако функционишу ствари и то је то.

Свако ко је ишао да гине за ту територију после 1991 је по мени злоупотребљен и водио је нападачки рат. 

Верујем да су многи људи тамо отишли да би заштила народ, али вође су допринеле да народ пар година после 1994те испашта те одлуке.... нису требали да штите народ само оружијем и покушавањем окупирања туђе територије - већ дипломатијом. 

Подели на овим сајтовима

ne treba se stiditi termina velike srbije, ako more biti velika britanija sto ne i velika srbija, cinjenica je da je ova danasnja srbija manja srbija jer ne obuhvata sve srpske vjekovne teritorije, nije obuhvatila komplet otadzbinu srpsku, jednom kad bi je obuhvatila moglo bi se zvati velika srbija radi razlikovanja te srbije sa ovom danasnjom 

Ма не стидим се тог имена, само кажем да је њега први пут употеребила Аустро-Угарска.

Али ја мислим да наша држава (уједињена наравно) треба да се зове Србија.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Пази, мени је бесмислено да дискутујем чија је територија на основу тога ко је историјски живео ту. Једноставно нема смисла јер су на истим територијама различити народи живели кроз различите периоде историје.

Исто тако можемо да кажемо да војводина мађарска територија по историјском праву. Ту су живели ко зна колико година пре нас, ту им је негде и Атила сахрањен - чији су потомци.

Дакле - мени је то бесмислено. То која држава врши власт над неком територијом зависи од много фактора, а историјски фактор је ту најмање битан. 

И срби када су дошли на територије на којима су данас помешали су се са тамошњим становништвом чије су то територије биле дотле.... интегрисали смо их у нашу културу.... и то је то, данас смо потомци Срба и тих племена која су била ту чије су то територије оригинално. 

Исто као што су Индијанци - данас американци. 

vojvodina i jeste svabsko ugarski teren komplet, skupa sa baranjom i vukovarom recimo, samo prije 70 godina u vukovaru ti je bilo vecinsko svabsko stanovnistvo, ali u dva svjetska rata  su izgubili te teritorije jer su bili agresori, to im je kazna, srbi nisu bili agresori  vec zrtva na teritorijama za koje bi ti zelio da srbi ispadnu agresori kako bi ti teorija opstala, al ne mozes to da zaokruzis, zato ti je ovo besmisleno. inace madjari nisu potomci atile i huna bas ko ni albanci ilira, to su ti alternativne teorije slicne dereticevim, mene bi bilo sramota tako nesto napisati...

madjari su dosli na ovaj danasnji teren tek u 9 vjeku, veze nemaju sa hunima

Подели на овим сајтовима

Наравно да постоје. Свака држава има право да буде у својим границама, па тако исто и Србија.

Исто тако можемо да кажемо да војводина мађарска територија по историјском праву. Ту су живели ко зна колико година пре нас, ту им је негде и Атила сахрањен - чији су потомци. Дакле - мени је то бесмислено. То која држава врши власт над неком територијом зависи од много фактора, а историјски фактор је ту најмање битан.    И срби када су дошли на територије на којима су данас помешали су се са тамошњим становништвом чије су то територије биле дотле.... интегрисали смо их у нашу културу.... и то је то, данас смо потомци Срба и тих племена која су била ту чије су то територије оригинално.    Исто као што су Индијанци - данас американци.    Ја сам већ објаснио кордуну, 1945 је формирана репугблика Хрваткса, као састав Савеза република Југолсавије, имала је одређене територије., 1991 та република призната је од свих земаља света - дакле то није тероторија Републике Србије. Ту је крај, може ми да се распраљамо око историјског права до ујутру, тако функционишу ствари и то је то. Свако ко је ишао да гине за ту територију после 1991 је по мени злоупотребљен у немогућем идеалу. И то је мој став. 

Па слажем се да постоје разни фактори, ја сам пример историјског права навео само као један од тих фактора.

Комунистичке границе биле су неприродне и нису биле у складу са етничким саставом и осталим врло важним факторима. И мислим да их није требало признати. А то што их је запад признао (а кобајаги борио се против комунизма) говори о њиховом лицемерју.

Углавно, сматрам да су Срби имали право да бране свој угрожени народ и да су имали право да живе у својој држави, а не у Хрватској. 

Подели на овим сајтовима

Наравно да постоје. Свака држава има право да буде у својим границама, па тако исто и Србија.

Нажалост не постоји. Можда у твојој глави, али у стварном свету не постоји.... никад нити један случај нити једна граница није подељена на основу историјског права....зато што је сам концепт бесмислен. Прво јер је историја непоуздана, друго јер народи мигрирају и селе се  на истим територијама час живи један народ час други..

Као што рекох, историјским правом - ми немамо право на војводину. Например....

А и на комплетни балкан смо досељеници, окрени обрни.

То су све јасне чињенице које показују да историјско право нема смисла.. бесмислено је..

Углавно, сматрам да су Срби имали право да бране свој угрожени народ и да су имали право да живе у својој држави, а не у Хрватској. 

па ти можеш да сматраш шта оћеш.. и ја нисам Србин ја сам чарапан, ја сматрам да могу да живим у мојој држави републици крушевац... ал то нема пуно смисла.... без обзира што ја то сматрам....

Комунистичке границе биле су неприродне и нису биле у складу са етничким саставом и осталим врло важним факторима. И мислим да их није требало признати. А то што их је запад признао (а кобајаги борио се против комунизма) говори о њиховом лицемерју.

Какве год да су биле, природне, неприродне.. по мени је цела та југославија била неприродна - биле су признбате. А кад се нешто призна... не може оћеш нећеш. Решили смо опет да расправљамо о њима и сетили смо се које смо националности тек када је нестало пара.

И то је главни проблем. 

Зато ситуација није црно бела. Већина тих Срба, ХРвата, Усташа, Четника су до јуче били сви комунисти у братству и јединству 

ПРоблем је што су ови наши бивши комунисти признали те границе.. па кад су решили да не буду више комунисти, решили и границе да прецртавају..

Чак је и сам шешељ пропагатор те идеје, био у почетку комуниста... па је после променио Стране и постао Србенда...

Подели на овим сајтовима

Скоро свуда у свету националне границе нису поклопљене са државним. Многи народи немају ни своју државу. Погледајте само Африку, границе исцртане лењиром и то намерно да би постојали сукоби јер су тако желеле колонијалне силе. 

Повлачењем тога да сви Срби буду у Србији повлачи са собом не само Србе већ и многе друге народе, ето Мађаре. Па на Косову су већином Албанци, да ли то значи да оно треба да постане део Албаније јер ту живе Албанци? 

Подели на овим сајтовима

Скоро свуда у свету националне границе нису поклопљене са државним. Многи народи немају ни своју државу. Погледајте само Африку, границе исцртане лењиром и то намерно да би постојали сукоби јер су тако желеле колонијалне силе. 

Повлачењем тога да сви Срби буду у Србији повлачи са собом не само Србе већ и многе друге народе, ето Мађаре. Па на Косову су већином Албанци, да ли то значи да оно треба да постане део Албаније јер ту живе Албанци? 

У принципу данас се у свету фура право на "самоопределење" јер је оно директно демократски. Ко живи ту па ако оће оће ако неће неће. Тако је одвојено Косово, а тај аргумент користи и путин за русију.

По мени је право самоопредељења подједнако глупо као историјско право.

Једно је имати жељу ти за уједињењем Срба .... ал друго спроводи ту жељу силом, и то кад не можеш...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...