Grizzly Adams Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Битка за Нормандију водила се 1944. између снага нацистичке Немачке, које су окупирале западну Европу, и инвазионих савезничких снага у Другом светском рату. Шездесет година касније, инвазија Нормандије, позната и као Операција Оверлорд, остаје највећа поморска инвазија у историји, инвазија која је укључивала преко три милиона војника који су превезени преко канала Ламанш из Енглеске у Нормандију у окупираној Француској.Већину савезничких снага чиниле су америчке, британске, канадске и француске јединице. Друге земље, чији војници су такође учествовали у бици, биле су Аустралија, Белгија, Чехословачка, Грчка, Холандија, Нови Зеланд, Норвешка и Пољска.Искрцавање у Нормандији започело је ноћним падобранским и једриличарским десантом, масивним ваздушним нападима и поморским бомбардовањем након којег је уследио амфибијски десант на дан 6. јуна или на Д-дан. Битка за Нормандију потрајала је још два месеца колико је требало савезничким снагама да успоставе чврст мостобран на европском копну и да пробију немачку линију фронта у Француској, а окончана је са ослобађањем Париза и уништењем џепа код Фалеза. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%98%D1%83 Драшко, Срђан Шијакињић, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Photos From the Front http://www.army.mil/d-day/slideshow.html verum est in beer and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Još mnogoo fotki ovde: http://www.eugeneleeslover.com/D_Day.html Срђан Шијакињић and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Какав је ужас тај рат... https://www.youtube.com/watch?v=HqfN3kWjGtk ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Najgore od svega je sto D-Day nije bio uzrokovan vojno-strateskim vec politickim razlozima (kasnija podela na istocni i zapadni blok). Mnogi generali a i sam Cercil su isticali daleko logicniju i bezbedniju varijantu- napad sa Balkana (tacnije od Slovenije). Cercil je to formulisao kao ako zamislimo okupiranu Evropu kao zver Normandija bi bila celjusti, Italija naravno noga a Balkan meki trbuh zveri. Tako bi se jos i sastali sa Crvenom armijom i izdominirali Svabe nacisto xD Al eto..biznis je biznis... Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Mnogi generali a i sam Cercil su isticali daleko logicniju i bezbedniju varijantu- napad sa Balkana (tacnije od Slovenije). Cercil je to formulisao kao ako zamislimo okupiranu Evropu kao zver Normandija bi bila celjusti, Italija naravno noga a Balkan meki trbuh zveri. Нисам експерт, али гледао сам својевремено неки документарац где су анализирали стратегију. Ствар је у томе што су ово знале и силе Осовине па би такав напад био превише "очигледан" и ризичан. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Све је то сулудо брате... Само ми није баш јасан тај Пеђин коментар. Што се мене тиче, највећи пораз је што су дозволили комуњарама да заузму пола Европе. Подела на "западни и источни" блок није кривица Запада, него комунизма. Милан Ракић, Плутон and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Све је то сулудо брате... Само ми није баш јасан тај Пеђин коментар. Што се мене тиче, највећи пораз је што су дозволили комуњарама да заузму пола Европе. Подела на "западни и источни" блок није кривица Запада, него комунизма. Генерал Ајра Екер, командант 15. ваздушне армије је (тако су нас учили чак и у оно време-комунизма), када је "завршена" Италија, планирао да "Балканском ваздухопловству" (сачињеном од југословенских снага у склопу РАФ-а) придода и њихове (америчке) потенцијале и да "збришу" Швабе са нашег полуотока... Међутим, све је остало на селективним задацима и под паском да је Балкан "одређен" за Совјете... Што се после и показало као тачним... Како год, и без обзира на све блоковске поделе света током и након Другог рата (и све ефекте тог сочињенија напослетку), слава свим јунацима који су живот дали за сатирање фашиста... verum est in beer, RYLAH, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Ова тема је и посвећена тим јунацима, волео би да тако и остане. Милан Ракић, RYLAH and Драшко је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Normandy: Surviving D-Day (full documentary) - HD https://www.youtube.com/watch?v=OZJMtJtrsnE Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Гледао сам својевремено неки документарац где су анализирали стратегију Можемо да претпоставимо ко га је правио. Зато треба сагледати аргументе са различитих страна па после доносити суд. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Operation Overlord & Neptune (D-Day documentary)... Срђан Шијакињић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Nadjoh ova 2 dokumentarca da su malo duzi, ako imate jos neki postavite da vidimo... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Можемо да претпоставимо ко га је правио. Зато треба сагледати аргументе са различитих страна па после доносити суд. Надам се да сагледавање аргумената неће узети у обзир јадне фашисте... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 6, 2014 Пријави Подели Написано Јун 6, 2014 Све је то сулудо брате... Само ми није баш јасан тај Пеђин коментар. Што се мене тиче, највећи пораз је што су дозволили комуњарама да заузму пола Европе. Подела на "западни и источни" блок није кривица Запада, него комунизма. Pa to je sve bilo dogovoreno da li na Jalti ili negde drugde. Podela interesnih sfera. Pa poznato je valjda kako je in the first place izvedena Oktobarska revolucija i Rusija postala komunisticka...bankari...blindirani voz..tovari zlata iz Svicarske i tako to.. A sto se tice podele na istocni i zapadni blok to je klasicna Hegelova dijalektika. Imas tezu (zapadni blok) antitezu (istocni blok) i iz konflikta treba da nastane sinteza (novi svetski poredak). G. Bush je upravo 1991 godine izjavio da pocinje NSP. I taj konflikt izmedju teze i antiteze ne mora nuzno da bude vojni (kao sto i nije bio)...dovoljno je da mobilise i usmeri snagu (i duse) naroda u politickom, ekonomskom i kulturnom smislu sto je i ucinjeno. E sad koliko sve ide po planu i sta se tu desava druga je prica i onako odosmo sa teme xD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука