Jump to content

D-Day, 70 година од Битке за Нормандију

Препоручена порука

Важи. Као што рекох - волео би да ова тема остане посвећена онима који су дали или ризиковали живот да би бар пола Европе живело у слободи. Или ако се ни ту не слажемо - да би бар нацисти били поражени.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Надам се да сагледавање аргумената неће узети у обзир јадне фашисте...

Треба и њих чути. На суду се саслушавају и аргументи злочинца. Проблем је што већину документараца праве западњаци. Они ту провлаче своје виђење и погледе на догађаје, своје интересе. Зато треба чути шта и остали имају да кажу. Има и међу западњацима оних који праве другачије документарце од најпопуларнијих. Сетимо се само оних о Косову, Сребреници... Али такви се не пуштају Би-би-си, НГ, Хисторију.... То сам желео да кажем.

Подели на овим сајтовима

Треба и њих чути. На суду се саслушавају и аргументи злочинца. Проблем је што већину документараца праве западњаци. Они ту провлаче своје виђење и погледе на догађаје, своје интересе. Зато треба чути шта и остали имају да кажу. Има и међу западњацима оних који праве другачије документарце од најпопуларнијих. Сетимо се само оних о Косову, Сребреници... Али такви се не пуштају Би-би-си, НГ, Хисторију.... То сам желео да кажем.

Аргументи за концетрационе логоре... Ок... Можда су заиста имали оправдање.. Као начин ресоцијализације Јевреја и педера... Противника рајховског уређења... Комуниста коекуде... У Јајинцима и на Бањици... Деце и ђака у Крагујевцу... Више од 500 радника фабрике авиона (успут правили Дорнијее по немецкој лиценци) у Краљеву... Или њихових "следбеника" у усташкој независној држави... Ил` Јапанаца у Кини-борили се проту комунара... Итд... итд...

Подели на овим сајтовима

Аргументи за концетрационе логоре... Ок... Можда су заиста имали оправдање.. Као начин ресоцијализације Јевреја и педера... Противника рајховског уређења... Комуниста коекуде... У Јајинцима и на Бањици... Деце и ђака у Крагујевцу... Више од 500 радника фабрике авиона (успут правили Дорнијее по немецкој лиценци) у Краљеву... Или њихових "следбеника" у усташкој независној држави... Ил` Јапанаца у Кини-борили се проту комунара... Итд... итд...

И поред тога преживели, а ухапшени нацисти су суђени, саслушани па после тога осуђени. Ваљда схваташ суштину. Али да не кваримо Звонкову тему нека остане на овоме.

Подели на овим сајтовима

E, i postavite ovde nazive (moze i IMDB link) za igrane filmove na ovu temu, osim Redova Rajana, naravno, za to svi vec znamo.

Bili su neki dobri filmovi koje sam gledao kao klinac, ali se ne secam naslova...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

E, i postavite ovde nazive (moze i IMDB link) za igrane filmove na ovu temu, osim Redova Rajana, naravno, za to svi vec znamo.

Bili su neki dobri filmovi koje sam gledao kao klinac, ali se ne secam naslova...

Има доста тога да се пробере на нашој теми "Ваздухопловни филмови"... Наравно, било је тога много више, јер смо се на овој теми "ограничили" само на авијацију... А док "чизма не крочи"-земља није освојена...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Иначе, ево IMDb линка ка:

WW2: ULTIMATE LIST OF THE BEST AND WORST 2. WORLD WAR MOVIES EVER!

Каквих ту ремек дела "Седме уметности" има...

Подели на овим сајтовима

И да додам, неколике филмове, од којих поједини нису на ИМДб листи, а долазе из СССР-а, односно РФ... Мсм, већина јесте (да смиримо страсти), али понеки и нису, те уз комбинацију теме Ваздухопловни филмови, те ИМДб листе најбољих филмова на ту тему, ево и линка ка филмовима на тему Друге војне са руског говорног подручја

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

И наравно, "бесмртна" прича о женама пилотима... То никако не треба заборавити...

· 588. (ноћни) бомбардерски пук, који је такође проглашен херојском јединицом и преименован у 46. Тамански (по реци Таман) Гардијски пук. Командир овог легендарног и посебног пука је била Јевдокија Бершанскаја. А посебан је био по више ствари. Прво, све девојке у пуку, њих преко 100 су биле узраста између 17 и 22 године. Извеле су преко 23000 летова и на непријатеља истресле преко 3 милиона килограма бомби плус 26000 запаљивих бомби. Летеле су на авионима Поликарпов По-2, тако што би приликом доласка над непријатељске положаје искључиле мотор, а затим попут једрилице, нечујно и под окриљем ноћи, избациле бомбе на Швабе. Због губитака које су поднели, због фактора изненађења које су им приређивале сваки пута када би их бомбардовале, Немци су их назвали „Ноћне вештице“. Све до краја рата, у немачким круговима се крило да им губитке на фронту наносе жене и то „Ноћне вештице“. Од 30 жена пилота, које су након Другога рата проглашене Херојима СССР, из ове легендарне јединице, чак 23 девојке су „постале“ Хероине Великог Отаџбинског рата. Најбољи пилот ове јединице, била је Наталија Фјодоровна Меклин, са око 1000 извршених борбених летова

pilotiruskinje.jpg

https://www.pouke.org/forum/topic/22310-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%BE-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B8/

http://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/98749/annot/

1359385696_nochnue_lastochki.jpg

http://hot-serial.ru/otechestv/1669-nochnye-lastochki-2013.html

Подели на овим сајтовима

Врло интересантна тема, ако тако смем да кажем. Поставио сам негде већ слично у неку тему о историји.

За мене је то један од најфасцинантнијих историјских догађаја, из данашње перспективе тешко замислив.

Ти људи су хероји, која год да је политика или идеологија стајала иза њих, као што су и јадни Руси у Стаљинграду хероји иако су имали државну идеологију такву какву су имали....

Много младих Американаца, Канађана, Енглеза је тамо завршило свој живот, циљ је био јасан, разбити Вермахт.  Они јако држе до тих сећања.

Један од фасцинирајућих детаља ми је тај што је Ромел (тако сам видео у једном документарцу, можда је чак посведочио и човек који је био послан на задатак), саслушавши ухваћеног извиђача терена на плажама Нормадније, рекао "пустите га..... они долазе"

Много бисмо могли да научимо од тих народа који су тамо оставили кости, нисмо ми мање храбри, али има нека компонента која би нам добро дошлa

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Бата Драле, на исти начин су гинули и најбољи синови АнтиФа настројени и на оим странама...

Подели на овим сајтовима

Што се мене тиче, највећи пораз је што су дозволили комуњарама да заузму пола Европе. Подела на "западни и источни" блок није кривица Запада, него комунизма.

A šta su trebali da urade? Da nastave pohod preme Moskvi posle pada Berlina? Čerčil je se zanosio takvim ludostima, pa je digao ruke kad su mu rekli da bi neuspeh značio pad čitave Evrope pod sovjetsku vlast...

Подели на овим сајтовима

Najgore od svega je sto D-Day nije bio uzrokovan vojno-strateskim vec politickim razlozima (kasnija podela na istocni i zapadni blok). Mnogi generali a i sam Cercil su isticali daleko logicniju i bezbedniju varijantu- napad sa Balkana (tacnije od Slovenije). Cercil je to formulisao kao ako zamislimo okupiranu Evropu kao zver Normandija bi bila celjusti, Italija naravno noga :) a Balkan meki trbuh zveri. Tako bi se jos i sastali sa Crvenom armijom i izdominirali Svabe nacisto xD Al eto..biznis je biznis...

До скоро сам и ја мислио да је ово у питању, али уствари изгледа да је управо Черчилово залагање за искрцавање на Балкану била последица тежње да се стигне до средње Европе пре СССР-а да би се успоставила што повољнија равнотежа снага за псолератну поделу. Американци су са друге стране били одлучни да не мешају политику и војну стратегију, већ су као једини циљ сматрали апсолутну победу, док су послератно уређење остављали за после рата, па је искрцавање у Нопрмандији било мотивисано војним циљевима. На крају се то и испоставило као тачно, губици 6. јуна, у односу на величанственост операције су јако ниски... Иначе, уопште став америчких лидера према СССР је био доста благонаклон за све време рата, тек после завршетка рата су Американци схватили да Стаљин није баш расположен за обнављање света у вилсоновском духу равноправности и међународног права итд... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

A šta su trebali da urade? Da nastave pohod preme Moskvi posle pada Berlina? Čerčil je se zanosio takvim ludostima, pa je digao ruke kad su mu rekli da bi neuspeh značio pad čitave Evrope pod sovjetsku vlast...

Ма да ли су могли то је друго питање. Кажем само да би волео да су догурали бар до Београда, а не да нас оставе црвенима...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма да ли су могли то је друго питање. Кажем само да би волео да су догурали бар до Београда, а не да нас оставе црвенима...

Ево сад су догурали, сад нам је супер ... Могли би сви лепо да нас оставе на миру већ једном. 

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...