Bojan Lazic Написано Јун 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 19:17, Jелена* рече Надам се да се шалиш Има сваке суботе. Нема у неким малим, сеоским Црквама, евентуално у неком мањем месту, где се и иначе служи само када је неки велики Празник, слава тог села итд. (као што је случај у селу мог свекра, где се служи само два или три пута годишње, на празник Св. Петке...) Ima i svakog dana, samo se Nedenjom ne radi nista i na velike svece/praznike. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 19:32, Bojan Lazic рече Ima i svakog dana, samo se Nedenjom ne radi nista i na velike svece/praznike. Сваког дана у недељи (седмици) се служи Јутарња и Вечерња служба. А ако је Празник неког од осталих пет дана у седмици, служи се и Литургија. А, то да се "не ради ништа на велике Свеце и Празнике", е то је већ ствар обичаја, да не кажем сујеверја, погрешног тумачења вере и тд. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Ја ти предлажем да читаш овај наш сајт и званичан сајт наше цркве http://www.spc.rs/ ту ћеш наћи све што те интересује и добити одговоре на твоја питања . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Ignjatije and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Јун 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 19:29, ИгорМ рече Само да наведем неки од могућих извора за читање. За почетак: У књизи Постања (1Мој. гл. 1 ; гл. 2) сви дани имају свој почетак и крај (јутро и вече ) - сем седмог дана, дана Божијег починка. Адвентистичка тврдња да је Бог створио свет за шест буквалних календарских седмичних дана, а у седми дан (Сабат - одмор, мир, субота) починуо од дела својих - и тај дан (суботу) посветио за сва времена је заиста сумњива, и само доказује њихово непознавање Библије. Nije samo adventisticka tvrdnja da je Bog stvorio svjet za 6 bukvalnih dana, nego je to i tvrdnja ozbiljnih teologa i kreacionista; Sa druge strane imamo "Teiste" koji tvrde tako kao ti: Da Bog nije stvorio svjet za sest dana nego da je to duzi vremenski period, i da je Bog svoju tvorevinu pustio da se kroz evoluciju razvija. Gledajuci originalni tekst na hebrejskom, "sest dana" predstavlja 6 bukvalnih dana( po 24h.) Прво: Седмица (седмични дани) није могла да постоји пре стварања света, а Бог је тек четвртог дана (не седмичног) створио Сунце, Месец и звезде, да деле дан и ноћ, да буду знаци временима, данима и годинама (1Мој. 1.14-19). Sa ovom tvrdnjom mogu da sesamo sloze ateisti, i da sa naucne strane da ismijavaju Boga i Bibliju. Друго: Св. Писмо нам казује да је " ... један дан пред Господом као хиљада година, и хиљада година као један дан " (2Пет. 3.8 ; Псл. 90.4). Према томе, Библија је у овом случају сасвим категорична - дани стварања нису исто што и седмични календарски дани! Још нешто - " одмор или починак Божији " не можемо схватити буквално, јер се то противи основном појму о Богу као савршеном и свемогућем бићу који никада не престаје да ствара и да ради, као што то и Библија потврђује (Иса. 40.28 ; Јн. 5.16-17). Богу, дакле нису била потребна 24- ти сата одмора и починка; Па ако Божији починак не можемо схватити буквално, онда нема разлога ни да седми дан, дан Његовог одмора схватимо календарски. ... Sest dana je stvaran svjet, sedmu dan je zavrseno stvaranje. Ako Bog moze da stvori sav univerzum za 6.000 god. onda moze da ga stvori i za 6 dana, zar ne? Bog se ne odmara - naravno - Hebrejski jezik je siromasan u nekim slucajevima i najduhovnije stvari su zapisane tako kao da prestavljaju nesto materijalno. Ako citas Bibliju onda znas i sam. Evo, postavio sam stihove pa ih malo bolje procitaj. А остатак се може прочитати и овде: линк ка суботи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Јун 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 19:30, Ненад. рече Бојане , то је суботарско писање . Тачно је да Господ рекао га човек треба да ради шест дана у недељи а седми да празнује . Тај седми дан је недеља . Po Biblijskom kalendaru Subota je 7 dana, a Nedelja je prvi dan u sedmici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 18:35, Bojan Lazic рече Pa cime da se kunem ako necu Bogom - kad me optuzujete bez ikakve osnove. Ja samo trazim logicna objasnjenja. Ako je Bog rekao da nije dosao da mjenja/ponisti zakon, i ako je rekao da ni jedno slovce iz zakona nece proci - Zasto se onda subota zapostavlja? Dosta mi je vise "guglanja" hocu da diskutujem sa ljudima otvorenog uma - Ako me ne mozete trpjet - banujte me Brate ko god pažljivo pročita vidi se lepo besciljni monolog,koji protivreči samom sebi ali sa jasnom slikom, da je to namerno sa tvoje strane. Stari Zakon je po samim rečima spasitelja jasno definisan i kao takav Bogočovek je sam za sebe rekao da je došao da ispuni zakon ali je i doneo novi zakon Boga sa čovekom i to ni manje ni više,nego baš BLAGU VEST. Hristos je ispunio zakon jer je Hristos bio čekan.Taj Hristos je Sam ispunjenje svakog slovceta starog zaveta i nadalje, On sam kaže TVORIM SVE NOVO. Dakle subota je ustvari sam Hristos Ličnost. Imaš mnogo pitanja koje nikad ne zaboravljaš ali sa druge strane fantastično zaboravljaš odgovore na ta pitanja. Da to namerno radiš i zanaš pravoslavne odgovore, da se videti kako friziraš pitanja(pokušaji zamki). Toliko... Иван Ивковић and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Шта га нападате, можда чоек стварно не знааа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 ЈА пет дана ратујем а суботом се заљубљујем https://www.youtube.com/watch?v=U2gXp4L0W7c LISA and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 20:11, Драгана. рече Шта га нападате, можда чоек стварно не знааа? A možda mi znamo više, pa onda znamo da zna. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Ако не зна нека прочита и научи. Бојане, знаш ли енглески? Имам пер супер књига да ти препоручим на ову и сличне теме. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 20:13, Grizzly Adams рече Ако не зна нека прочита и научи. facenew22222222 Само треба да води рачуна од кога и шта чита. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 20:12, Volim_Sina_Bozjeg рече A možda mi znamo više, pa onda znamo da zna. Шалим се, спусти гард. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Бојане, ми шест дана радимо а седмог одмарамо. Суштина заповести је испуњена. А шта је Бог прорекао о Шабату и осталим празницима прочитај у Библији. Осија 2:11 "I ukinuću svaku radost njenu, svetkovine njene, mladine njene i subote njene i sve praznike njene." Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Јун 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 On 4. 6. 2014. at 20:08, Volim_Sina_Bozjeg рече Brate ko god pažljivo pročita vidi se lepo besciljni monolog,koji protivreči samom sebi ali sa jasnom slikom, da je to namerno sa tvoje strane. Stari Zakon je po samim rečima spasitelja jasno definisan i kao takav Bogočovek je sam za sebe rekao da je došao da ispuni zakon ali je i doneo novi zakon Boga sa čovekom i to ni manje ni više,nego baš BLAGU VEST. Hristos je ispunio zakon jer je Hristos bio čekan.Taj Hristos je Sam ispunjenje svakog slovceta starog zaveta i nadalje, On sam kaže TVORIM SVE NOVO. Dakle subota je ustvari sam Hristos Ličnost. Imaš mnogo pitanja koje nikad ne zaboravljaš ali sa druge strane fantastično zaboravljaš odgovore na ta pitanja. Da to namerno radiš i zanaš pravoslavne odgovore, da se videti kako friziraš pitanja(pokušaji zamki). Toliko... Nece nestati ni jedno slovce iz zakona dok je neba i zemlje. Dobro, mozda ja protivrjecim sam sebi (nzm. moze biti svasta, nisam svjestan toga), al zar je moguce da ti hoces da kazes da je i sam Isus jedno govorio, a drugo radio? Ovde ne treba nikakav tumac da bi mogli shvatiti ovako jasne stihove. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука