Jump to content

Bankrot kao realna mogućnost

Оцени ову тему

Препоручена порука

Оваква земља никада неће бакротирати.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Оваква земља никада неће бакротирати.

Ako se nastavi ovim tempom robovanja, i po tom pitanju se nista ne uradi, to uskoro nece biti nasa zemlja.

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Smatram da je bankrot Srbije, na zalost, vrlo izvesna ukoliko ne dodje do nekog naglog zaokreta u ekonomskoj politici.

Sta raditi? Ja iskreno vec pakujem kofere jer imam mogucnost da odem, a u medjuvremenu, dok sam ovde, pokusavam, da pomognem koliko mogu podrzavajuci svaku akciju za koju smatram da je zdrava i korisna za Srbiju i njene gradjane, od ekonomskih, politickih, gradjanskih itd.

Ako bih morala da ostanem u Srbiji, trudila bih se da minimalizujem tekucu potrosnju u korist stednje u inostranstvu (u zlatu ili novcu).

Ako mi je potrosnja vec na minimumu a imam neko imanje na selu, onda bih se trudila da obezbedima tamo bar neke minimalne uslove za prezivljavanje u smislu ciscenja kuce i okucnice, sejanja nekih kultura ili sta vec moze da se radi.

Ukoliko mi je potrosnja na minimumu, a nemam nikakvo imanje na selu i nemam nikakvu sansu za posao u inostranstvu, cak ni sezonski, onda bih napravila u skladu sa mogucnostima neke minimalne zalihe u stanu, u osnovnim zivotnim namirnicama-poput brasna, ulja, secera, higijene... 

Ono sto mene jako brine u scenariju bankrotstva, a sto cesto mnogi previdjaju, jeste da je to skoro uvek praceno naglim porastom kriminaliteta a to je onda bas veliki problem za koji nemam resenje, mislim gledano iz ugla pojedinca :( 

Подели на овим сајтовима

Биће када више не буду могли да исплаћују рате кредита па им више нико не да паре. Онда неће моћи да исплаћују плате и пензије јер их (овако одокативно, немам прецизан податак при руци) 50% финансирају из задуживања.

Решење је наравно да се све то максимално приватизује чиме би се смањили трошкови државе и престала потреба за задуживањем.

Ne razumem se u ekonomiju ali mi nije jasno kako to kompletna privatizacija moze biti dobra za drzavu?

Postavlja mi se pitanje,ako drzava proda sve sto ima na cemu ce opstati?

Ako je problem u trosenju drzavnih para nije li onda pametnije redukovati to trosenje,je l zasto bi neki privatnik kupio preduzece koje posluje sa minusom? To mi sve govori a namernom unistavanju drzavnih preduzeca,kako bi imali na sta da se vade pri prodaji,mislin da se to cesto kod nas desavalo.

Подели на овим сајтовима

Postavlja mi se pitanje,ako drzava proda sve sto ima na cemu ce opstati?

Држава опстаје од пореза, порезе узима од грађана и фирми.

Ниједна државна фирма нити друштвено предузеће не послује са "добитком" и држава не опстаје од државних фирми.

Држава сама по себи не ствара никакве паре. Например. ти си данас отишао у општину код неке фине тете да узмеш извод из матичне књиге рођених. Та тета је данас извадила 50 таквих извода и примила је плату од државе 1000 динара за то, за тих осам сати рада. Међутим од тога што је она извадила држава није зарадила ни динара, већ ће њој те паре да се дају кроз порезе. Тако што ће мени и теби да наплате шоколаду уместо 80 - 95 динара, јер је 80 динара цена чоколаде и 15 динара цена пореза за ону фину тету која ти је дала извод  из матичне књиге рођених.

Ako je problem u trosenju drzavnih para nije li onda pametnije redukovati to trosenje,je l zasto bi neki privatnik kupio preduzece koje posluje sa minusom? 

Зато што можда постоји неки разлог зато што то предузеће послује са минусом.

Например - одржава превише радника у односу на производњу и продају коју има.

Имаш фабрику буради, један радник производи једно буре месечно, а ти продаш10 буради месечно. ПРитом имаш запослених 12 радника. Два радника су ти тај минус пословања. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A zanima koji je proces te metamorfoze iz drzavnog preduzeca koje posluje bez dobitka do istog tog preduzeca u rukama privatnika koje posluje sa dobitkom?

Inace,ovo za tetu koja izdaje papire i od koje drzava ne zaradjuje nista,gde idu na primer pare koje ja platim za licnu kartu,dozvolu itd?

Подели на овим сајтовима

A zanima koji je proces te metamorfoze iz drzavnog preduzeca koje posluje bez dobitka do istog tog preduzeca u rukama privatnika koje posluje sa dobitkom?

Заиси од предузећа. 

Например ако сам купио предузеће оно са бурућима, остварићу протфит тако што ћу да оптустим два радника. 

Тако ћу да кренем да зарађујем, онда ћу ту зараду да уложим и тако у круг. Створићу неку вредност.

Inace,ovo za tetu koja izdaje papire i od koje drzava ne zaradjuje nista,gde idu na primer pare koje ja platim za licnu kartu,dozvolu itd? 

У државну касу исто као порези. Али ме ниси разумео, то није остварен профит - није створена никава вредност.

Дакле тај који ти је издао личну карту није ти издао нешто што има привредну вредност. Већ ти је издао нешто за привреду (економски) безвредно. 

Подели на овим сајтовима

U vezi prvog dela,posto sam preko fona...

Pa zasto onda drzava ne bi otpustila 2 radnika i stvorila profit i ulagala zaradu?

Zar nije bolje da drzava stvara pare i rasporedjuje gde je potrebno,nego da proda preduzece i ostavi ga na milost i nemilost privatniku?

Pogotovo kada govorimo o struji,prevozu itd...To mi tako bedno zvuci.Samo jos fali da se privatizuje zdravstvo i skolstvo i na konju smo. :)

Подели на овим сајтовима

Pa zasto onda drzava ne bi otpustila 2 radnika i stvorila profit i ulagala zaradu?

Зато што у слуичају државе онај ко води посао не ради то са својим парама и редовно се јављају немарности и нерегуларности у вођењу посла. 

То је главни проблем. 

Други проблем је спрега пословања предузећа и политике, требаш да отпустиш два радника, међутим радници су чланови партија комитета и не дају ти. Или требаш да запослиш радника, запослићеш оног ко има политичку везу а не оног ко ти је најстручнији за посао. 

Zar nije bolje da drzava stvara pare i rasporedjuje gde je potrebno,nego da proda preduzece i ostavi ga na milost i nemilost privatniku?

Није. Из комунизма можеш да видиш да није тако, коју год комунистичку привреду да погледаш и које год друштвено предузеће видиш лагани али сигурни пропаст. Управо је та немилост приватника та два радника која требаш да отпустиш. 

Pogotovo kada govorimo o struji,prevozu itd...To mi tako bedno zvuci.Samo jos fali da se privatizuje zdravstvo i skolstvo i na konju smo.

Када се каже да се све приватизује не мисли се на буквално све.  За приватизацију школства и здраства (апсолутну) није скоро нико.  Не знам никог ко је за апсолутно приватно школство и здравство. 

Подели на овим сајтовима

bankrot.jpg

Na forumu sam verovatno najgori po pitanju ekonomije i svega oko iste ali sam počeo da razmišljam o nekim stvarima od kako sam pročitao ovaj tekst sakojim se u velikoj meri slažem.

http://svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1242:2014-05-03-20-11-00&catid=38:2010-12-14-18-00-48&Itemid=59

Danas sam baš pričao o ovome sa članom geniusom i tema je vrlo zanimljiva.

Elem, bankrot je, čini mi se, vrlo realna mogućnost za Srbiju u narednom periodu i to ne planski bankrot. Šta raditi? Kako se pripremiti - u duhu jevandjeoskih devojaka koje su imale ulja za svetiljke : )

Šta je najpametnije preduzeti pre nego što se sve to desi?

Ja sam napravio pasoš... kažu još je rano za šumu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Држава опстаје од пореза, порезе узима од грађана и фирми.

Ниједна државна фирма нити друштвено предузеће не послује са "добитком" и држава не опстаје од државних фирми.

Држава сама по себи не ствара никакве паре. Например. ти си данас отишао у општину код неке фине тете да узмеш извод из матичне књиге рођених. Та тета је данас извадила 50 таквих извода и примила је плату од државе 1000 динара за то, за тих осам сати рада. Међутим од тога што је она извадила држава није зарадила ни динара, већ ће њој те паре да се дају кроз порезе. Тако што ће мени и теби да наплате шоколаду уместо 80 - 95 динара, јер је 80 динара цена чоколаде и 15 динара цена пореза за ону фину тету која ти је дала извод  из матичне књиге рођених.

Зато што можда постоји неки разлог зато што то предузеће послује са минусом.

Например - одржава превише радника у односу на производњу и продају коју има.

Имаш фабрику буради, један радник производи једно буре месечно, а ти продаш10 буради месечно. ПРитом имаш запослених 12 радника. Два радника су ти тај минус пословања. 

Evo ako mogu ja da napisem nesto na ovo.

Ovako. Teta koja mi je izdala izvod i uverenje mi je naplatila tacno 1280 din, za dva papira. Jesu papiri stampani u Topcideru ali nisu od zlata pa da kostaju toliko. Tako da dolazimo do cinjenice da je teta zaradila drzavi 64000 din za 50 takvih izvoda, sto moram da priznam da su velike pare u danasnje vreme. Mada i njena plata je mislim veca od 1000 din dnevno ali nisam siguran. Ali nije ta teta problem, jer ona bar nesto radi. Problem su silni sluzbenici sakriveni po kancelarijama koji po ceo dan sede i primaju plate za pijenje kafe. Zato sto ih ima 5-6 tamo gde posao moze da zavrsi 3-4 radnika. Tako da se jednim delom slazem sa vama o tome da ima previse ljudi u drzavnoj administraciji, ali se nase razmisljanje razilazi u tome da ova drzava opstaje samo na porezu. Uzimaju oni novac gde god stignu. Placamo i na mostu a i na cupriji.

Ali sto se tice privatizacije e tu se razilazimo 100%. Ovoj drzavi je ostalo da proda EPS, Telekom, Vodovod i mozda jos neku firmu koju nije prodala "mislim poklonila" tajkunima i to je to. Onda nasa drzava ostaje gola ko mis u gvozdjari, nema zasto ker da je ujede. Ove 3 firme koje rade isto tako uzimaju pare za nista. Na primer EPS uzima 50 din mesecno kao nadoknadu za merno mesto "merno meto je mesto gde mi stoji sat". Znaci oni meni naplacuju sto moj rodjeni sat stoji u mom rodjenom ormaricu na mojoj rodjenoj kuci. Pa to je presmesno zaista. Sto se tice Vodovoda situacija je slicna i onu uzimaju nesto para za odrzavanje sata koji sam takodje ja kupio i koji stoji u sahti u mom dvoristu koju sam ja morao da iskopam, znaci opet mi uzimaju pare za glupost. I da jos jedna stvar Vodovod naplacuje i kanalizaciju po koriscenju vode, tako da i voda koja nije otisla kanalizacijom se placa. To sto ja zalivam travu ili perem auto nema nikakve veze. Potrosio si 20 m3 vode placas 20 m3 koriscenja kanalizacije i ako je nisi koristio. Ali nisam za to da ih prodaju, jer gledajuci dosadasnju privatizaciju i njene tokove tajkuni su upropastili i firme koje su radile, mislim na one koje nisu propale 90. Evo da uzmem za primer tu proizvodnju buradi. Ona ima 12 radnika, 2 su joj visak, tajfun nece dati otkaz samo tim dvoje koji su visak, nego ce da otpusti jos 5 i da preostali posao nametne ovima koji su preostali. naterace onih mucenih 5 preostalih radnika da prave duplo vise buradi nego sto su pravili, naravno da ce se radnici buniti "ali sta im to vredi kada nema ko da ih zastiti". Na svaku pobunu on reaguje isto, ako ti se nesvidja uzmi radnicku knjizicu i idi. Radniku preostaje samo da savije glavu i da cuti, s' tim sto ce silovanje proizvodnje da utice na kvalitet buradi i onda za par godina firma propada. :cmizdrenje:

Takva su bar moja saznanja i primeri za koje znam.

I da zaboravih da kazem, nemoj te sta zameriti. :good2:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Evo ako mogu ja da napisem nesto na ovo.

Ovako. Teta koja mi je izdala izvod i uverenje mi je naplatila tacno 1280 din, za dva papira. Jesu papiri stampani u Topcideru ali nisu od zlata pa da kostaju toliko. Tako da dolazimo do cinjenice da je teta zaradila drzavi 64000 din za 50 takvih izvoda, sto moram da priznam da su velike pare u danasnje vreme. 

Није зарадила ни динара као што рекох ти папири немају никакву економску вредност. То што си ти њима платио није зарада, ближе је отимању. 

Ali nije ta teta problem, jer ona bar nesto radi. Problem su silni sluzbenici sakriveni po kancelarijama koji po ceo dan sede i primaju plate za pijenje kafe. Zato sto ih ima 5-6 tamo gde posao moze da zavrsi 3-4 radnika.

Ма нисам ни рекао да је тета проблем, покушавам да објасним да држава не креира вредност, не ствара профит, не зарађује.

Ovoj drzavi je ostalo da proda EPS, Telekom, Vodovod i mozda jos neku firmu koju nije prodala "mislim poklonila" tajkunima i to je to

Од те три по мом мишљењу ЕПС и Водовод не треба да продаје, а телеком је би требало да је одавно приватизован.

А твој остатак јми баш није јасан. Са једне стране јасно препознајеш неефиканост државног и друштвеног вођења фирми, са друге ти смета и приватно и против си приватизације? Нисам баш разумео?

Ona ima 12 radnika, 2 su joj visak, tajfun nece dati otkaz samo tim dvoje koji su visak, nego ce da otpusti jos 5 i da preostali posao nametne ovima koji su preostal

Ово је једноставно на граници маштања. Овако стварност не функционише, то јест  ако газда то уради - он губи профит. Просто и једноставно то ће само апсолутни идиот радити који би пропао на тржишту јако брзо. Или неко ко има монопол. А монопол може да има само ако му то држава омогућује регулацијама и порезима. У сваком супротном случају он пропада неко други преузима његов посао.

што си и сам приметио:

Radniku preostaje samo da savije glavu i da cuti, s' tim sto ce silovanje proizvodnje da utice na kvalitet buradi i onda za par godina firma propada.

Што је позитивна селекција тржишта онај који то ради би пропао, док би неко други преузео искусне раднике. Ето ти ефикасног тржишног решења. Лош газда проапда, преузимају добри који налазе баланс у броју радника, квалитету буради, цени... то јест намеће им тржиште све то. 

Подели на овим сајтовима

No ja vidim jedino rješenje organizovat se u društvene privredno-socijalne cjeline slične izraelskim kibucima u kojim bi usluge bile direktno razmjeniteljne po odredjenim pravilima na knižku, knjižicu, karticu a novcem bi se služilo samo o slučajevima gdje se ne može upotrebiti ta direktna razmjena - direct Exchange. Primjer, svako za svoj rad dobije od registratora poena odredjeni broj kojim se poslije služi tako što mu se oni skidaju, strgavaju sa salda u količini koja je cijena te usluge, na primjer ode se ošišat a tamo mu se strgne 20 poena za to šišanje obično a 30 na primjer i spranjem kose. Bili bi to virtualni kibuci, svako bi živio tamo gdje živi osim u iznimnim slučajevima a organizovali bi se i osnivali okio industrijskih preduzeća, prednost bi imale na primjer najneophodnije privredne i uslužne grane, prehrambena industrija, farmacija, proizvodnja hrane i agroindustrija, preoorganizovanje najneophodnijih zemljoradničkih imanja državnih i pruivatnih a zdravstvo i proosvjeta oko škola i bolnica itd. na sistem direktne razmjene.  Dakle sve bi ostalo uglavnom kako je, ta unutrašnja razmjena uvijek može biti nezavisna na vanjskom dugu države, berzama i MMF. Méně strašno čudi što države nemaju razradjene krizne scenarije za takve slučajeve. Nije isključeno da bi gradjani sami morali takve ustanove i organizacije osnivat jako država na to nije mislila i sami se okupljat na taj način. Bilo bi to dakle na principu direktne nemonetarne pro forma smjeniteljnosti prioritetnih usluga i dubara u oblasti ishrane, zdravlja, školstva itd. može se primjeniti na mnogo šta, malo je grana i oblasti privrede i gospodarenja državom gdje se mora primjeniti isključivo monetarni oblik poslovanja kao bankarstvo i vanjska trgovina i razmjena robe i usluga sa inostranstvom, porezi npr. To je ustvari ranohrišćanki način života sa dubokim korijenom i osloncem u Hristovom naučavanju i u Jevandjelju, tj u sv. Pismu.

Подели на овим сајтовима

To je ustvari ranohrišćanki komunitni ili komunitarni način života sa dubokim korijenom i osloncem u Hristovom naučavanju i u Jevandjelju, tj u sv. Pismu. Uslov je zajednički konsenzus i dogovor, individualistički je to nemoguće ostvarit i realizovat, samo zajednički. U tom smislu je to mišljeno komunitarni, komunistički je nešto drugo. Idealizovani i idealni komunizam ljude dijeli na klase koje sve ustvari nastoji uništiti osim te jedne proleterske preferovane a ne poznaje privatnu svojinu. Potom je postojao taj socrealistički efektivni i stvarni komunizam koji je po efektima bio je još gori, radilo se tamo glavno o megalumparni, razbojništvu, kradji i ideopolitičkom tunelovanju sasvim sličnom tom kapitalističkom u fazi agregacije kapitala samo sa različitih političko-ekonomskih i idejnih platformi. Dobar razlog (i opravdanje za kradju i transfer društvenog bogatstva s jednih na druge, pravno se tome kaže razbojništvo) uvijek zlata vrijedi. Ako krademo možemo završit u zatvoru, no ako odredjeni sofistikovani vid razbojništva zlegalizujemo može to dopast tako da se vrlo lijepo obogatimo kradući druge a pri tom ne moramo nužno i obavezno završiti u zatvoru jer ne radimo ništa nezakonito. No pred tim je potrebno prvo takve zakone provući kroz parlament i izglasat ih uz pomoć nama prisnih i bliskih lobista i političara. To je uslov, bez tog to nejde. A kad sve to sredimo sve će bit v cajku.

Подели на овим сајтовима

Inace ne znam koliko je u pravu Dragas... slusam ga vec duze vreme a nista se ne desava...nikakve revolucije i cuda. Ionako se retko kad dogodi revolucija koja nije orkestrirana sa strane. Narod jednostavno trpi i umire u bedi kao sto cini vec hiljadama godina unazad...

Нажалост пеђа257 ништа се не дешава зато што је човек управу али ови из власти га не зарезују 2 посто . А и шири аудиторијум неможе нигде да га чују због медиске блокаде , неможе ни на једној телевизији нема приступ .

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...