Tristatri Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 . Interesuje me termin даница i njegova upotreba u odnosu na đavola, kao i upotreba ovog termina u drugim kontekstima. Pretraživao sam na forumu preko Pretraga..., ali, ili se ne snalazim i ne pronalazim, ili treba neke dodatne filtracije kod pretrage. Dakle, kao odgovor može sopstveni, ali će valjati i link ka odgovarajućoj temi ovde na forumu, link ka negde spolja itd. Pitam radi nekih nedoumica a vezano za korelacije termina u odnosu na pozitivno i u donosu na negativno. . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Ne znam kako je termin danica dospio do djavola. U ranom hriscanstvu odnosilo se na Hrista sto je sasvim logicno, jer danica-planeta venera je prvo nebesko tijelo koje se pojavljuje na nebu prije totalnog sumraka, a i na kraju ostaje zadnja do svitanja (naravno u razlicita doba godine)...dakle prva i zadnja, alfa i omega.... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Из утробе пре денице родих Те... (Пс 110,3) ("Звезда") Даница или Деница је она која се прва јавља а најављује и зору (као што JW рече) па се зове и Зорњача. С обзиром да је Сатанаил први од створених бића наденуто му је такво име. Лучоноша или Луцифер (светлоносац) су још неке варијанте. Мислим да је од ових назива најприкладнији Сатана(ил) јер његовом правилном употребом можемо нагласити да се ради о првоствореном анђелу било пре пада (Сатанаил) или после (сатана). Ђаво је још један прикладан назив јер значи "противник". Онај Који је из "утробе" Бога Оца рођен пре денице јесте Бог Син - Логос. Данче* је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 http://www.svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/DogmatikaPravoslavneCrkve/DogmatikaPravoslavneCrkve33.htm Tristatri and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука