Jump to content

Masonska piramida u Sabornoj Crkvi

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 67
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

??? ?? ?????????? ???? ? ???? ???? ??????????.

????.

????? ??? ?? ????? ?? ?? ??????? ????? ???????????.??? ?????? ??? ????? ?? ?? ??????? ????? ??????? ??????? ?????????. ????? ???? ???????? ??? ????????? ?????????, ? ???? ???????? ??????? ?????????? ??????????? ????? ??? ????? ???? ?? ????????? ?? ?? ????????? ??? ???????? ???????? ????????????.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

?? ?????? ???? ?? ???????? ?? ???????????? iron maiden

?? ???? ??? (????????) ????????? ????? ?? ???? ?????. ? ????...?????? ?????? ?????? ????????? ?????? ??????????. ????? ?? ??? ?? ?? ????? ???????. ???????? ???? ????????.

??? ?? ???? ???? ???? ? ?? ??? ?? ?? ?? ?? ??????? ? ????? ???????????? ? ????????????? ???????? ?????? ?? ??????? ???????.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

????.

????? ??? ?? ????? ?? ?? ??????? ????? ???????????.??? ?????? ??? ????? ?? ?? ??????? ????? ??????? ??????? ?????????. ????? ???? ???????? ??? ????????? ?????????, ? ???? ???????? ??????? ?????????? ??????????? ????? ??? ????? ???? ?? ????????? ?? ?? ????????? ??? ???????? ???????? ????????????.

?? ??? ????? ?? ?? ?????????? ??? ?? ??? ? ????? ?????????? ?? ????????? ???.????? ?? ????? ?? ?? ???? ?????? ????? ?? ????????? ??????-??????????? ? ???? ????????????? ?????? ? ?????? ???? ?????? ??? ???????.?? ????? ?????? ????? ?? ?? ?? ??????????? ????????? ??? ? ?????? ???? ??? ?????

Подели на овим сајтовима

Никада нисам видјела ништа слично нигдје. Моје прво виђење свевидећег ока било је када се преносило устоличење Патријарха. Истина је да се камерман стално враћао на њега. Знам да сам помислила:" Боже откуд ово овдје"? Али о томе да ли треба или не треба да се налази у православним црквама, не бих да говорим, јер не знам много о томе, па и нисам компетентна да дискутујем. Само ми је било збуњујуће. Било би ми драго да ако неко зна још нешто о појави свевидећег ока у нашим храмовима, подијели с нама.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

????.

???? ????????? - ???? "??????" ??????????.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

i mene je to bunilo ranije, na mnogim mestima se slicni motivi mogu naci. odgovor na ta pitanja sam nasla u nasoj staroj srpskoj istoriji. svakako to znanje treba sacuvati, a ne tek tako pozivati na lomacu, kao sto kaze djakon. da lomace mogu da vrate ono sto su progutale, tocak istorije bi imao sjaj.

Подели на овим сајтовима

Символ свевидећег ока, All seen eye, eye of providence, апосолутно нема никакве везе са старом српском историјом, нарочито не неком измишљеном старости неколико миленијума. Символ свевидећег ока може се пронаћи широм света, не само у православним богомољама него и у храмовима других религија, као и палатама, и другим објектима.

Свевидеће око нема никакв преображај Јеванђељем, нити се њему као таквом може дати некакво значење. Свевидеће око, баш као и десница Божија, уста Божија, и остали термини који се помињу у Св.Писму само су алегорични описи Божанског деловања, и као такви не могу се изображвати јер осим што не приказују суштину Божију која се не да ни спознати ни приказати, не показују ни деловање Божанских енергија које нама може бити појмљиво.

Као што се може видети на сајту правоверје, помиње се како је не важно колико тај символ постоји да ли 100, 200 или више година, него да ли се тај символ може оправдати св.Писмом. Па се ту онда наводе цитати који ето то поткрепљују као, цитати св.Отаца итд. Само зато што је неко или негде употребио реч "свевидеће око" то стварно не даје могућност да се оно и изображава. Но ми у св.Писму имамо исто тако у откровењу Јовановом, опис једне звери која је описана као звер са седам глава и десет рогова. Заиста би било бесмислено да се таква звер заиста замиљша као таква и да се онда на неким сликама приказује као седмоглави змај са десет рогова, као што то чине јеховини сведоци у својим часописима. Колико дуго се употребљава свевидеће око заиста је важно, јер врло је лако доказати да се оно не појављује у хришћанским богомољама у време пре настанка масонерије дакле пре 16 века. Свевидећег ока једноставно нема у визнатијском иконопису, и зато се оно не може прихватити као символ погодан за употребу. Да је било сврхе имали би га у византијском наслеђу али га нема.

Иконопис и црквено сликарство заиста је доживело свој врхунац у Византији негде у 10 и 11 веку. Доживео је свој врхунац не само по естетици и техници иконописа, него и у својој теолошко-богословској позадини. Икона у византији није представљала само пуку слику са својом естетско-историјском димензијом, она је била више од тога, икона је била сама теологија, у њој је било овековечено кроз боје и изведбу сама Јеванђеоска истина о оваплоћену Божијем, о васкрсењу и обожењу самог човека крзо Господа Исуса Христа. Ево погледајмо једну најпознатију фрску из доба Византије:

Постављена слика

На њој се види Христос као Пантократор, Сведржитељ, где је фигура урађења без правилних пропорција људског лика, без сенчења са јаким основним бојама, и са две изведбе лица. Најпре треба уочити да је Христос осликан, комплетан као личност са својим телом, где се подразумева и душа и дух. Византијско тумачење и ове фреске и свих икона, састоји се у томе да се изостанак сенчења подразумева под тим, што иконе не само што приказују историјски аспект, и чињеницу да је лик који се изображава постајао као личност на земљи, него се приказује и у светлу васкрсења када дође живот будућег Века у коме ће не сунце обасјавати људе него сам Господ Бог где нема сенке, где нема светлосне аномалије, где слава Божија исијава из оних који су наследили вечни живот. Иако је на овој фресци има мање, а на неким византијским је прусутно више, аномалије у физиологији тела ако су приказане, као и аномалије простора где нема перспективе управо су намерно осликане како би се исказало да је овај свет превазиђен Христовим васкрсењем, и да ми очекујемо ново небо и нову земљу, па се тиме изоставља реалан приказ ликова и простора. Ова фреска Пантократора има још једну посебност због тога што је Христово лице приказано у две форме. Лева страна приказује благог Господа, а десна страна праведног судију.  Но све у свему Византијском иконом обухваћена је сва Истина Јеванђеља, оваплоћења, страдања, васкрсења и обожења.

А шта имамо са свевидећим оком?

Постављена слика

Какву истина се може извући из овакве слике? Шта...свевидеће око, јел у томе поента? А зар га нема и овде?

Постављена слика

Зар на овој слици нема и свевидећег ока, и моћне деснице Божије, и уста Божијих и премудрости Божије, и срца Исусовог и свега осталога, зар овде нема Бога и Човека Христа комплетног у његовој једној личности и Божанској и Људској природи? Зар нам на овој икони није Бог у свом комплету приказан? Шта ће нам и чему нам служе "фрагменти" Божанске личности и деловања? Истина је да се ми Богу обраћамо као личности, и Богородици и светима, као личностима, не као очима, ушима, устима и енергијама. Пред иконом Господа, кад станемо да се помолимо, ми изговарамо "Господе буди милостив мени грешноме", или "Слава теби Христе Боже наш", или било како друго, а исто тако чинимо и пред иконама Богородице и светитеља, "Пресвета Богородице спаси нас, Свети Оче Василије моли Бога зас". Дакле обраћамо се личностима, живим особама које сада обитавају у слави Господној, не фрагментима и деловима тела. Зато свевидеће око нема никакву употребну вредност нити је имало у Византији јер га није ни било, јер се њиме не могу исказати Јеванђелске истине на потпун начин, и зато што одсуствује изображење личности. Према томе том символу не треба одавати пажњу, јер је окултан и мистериозан и приличи паганским, алхемијским и другим култовима, а не чистоме и Божанскоме православљу. Макар с налазило и у једном православном храму, не њга не треба ображати пажњу.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Svevidece oko jeste egipatski simbol vezan za boga Ra, kasnije Amon Ra, nakon pokusaja religijske reforme i uvodjenja monoteizma kao zvanicnog religioznog stava i Atona kao zvanicnog boga u vremenu XVIII dinastije sto je uzrokovalo i sam krah te dinastije. Reformator je bio Ehnaton, koji je i svojim imenom ukazao na lojalnost novom religioznom pravcu. Mnogi hramovi su bili poruseni i malte ne je izbio rat izmedju zredzeva Amonovih i Atonovih, razne spletke, ubistva pa i gradjanskih nemira pod vodjstvom amonovih zreceva, a nakon Ehnatove smrti, rezultiralo je krahom Reforme ali i XVIII dinastije. Poslednji vladar je bio Tutankamon, koji je vodio dvostruku politiku, zavisno od pravca kojim je vetar duvao u zelji da sacuva presto, sto najbolje pokazuju iskopine i sam njegov grob/piramida. LJubav prema zidarstvu, masoni su izrazavali zidarskom simbolikom i kako su piramidedo dana danasnjeg neprevazidjen gradjevinski doprinos to su oni i ''svevidece oko'' preuzeli kao jedan od svojih simbola. No, prva masonska loza je osnovana u Londonu 1717 god. mnogo kasnije od pojave ''svevideceg oka'' u hriscanskoj, rimokatolickoj, ikonografiji koja je, opet, naslednica jevrejske mistike Sulhanaruha i Kabale u Novojudejstvu gde se takodje pojavljuje ''svevidece oko'', ovog puta preuzeto od samih Egipcana sa kojima su, pogotovo u vreme XVIII i XIX dinastije bili u neposrednom kontaktu (izlazak Jevreja iz Egipta, po Bibliji, desio se za vreme Ramzesa II; dakle, u vreme XIX dinastije), dok je Misir bila zemlja magova i magije. Neki kriticari, Hristov boravak u Misiru, tumace kao Njegovu inicijaciju u tajne okultnog. Slicno je kasnije uradio i Muhamed kada se sa svojom zenom Katridzom preselio u Egipat gde se i susreo sa Judejstvom i monofizitskim oblikom hriscanstva cija kompilacija uz dodatak nekih mnogobozackih elemenata je i izrodila Islam u VI veku hriscanske ere. Bilo kako bilo, uticajem Zapada i Renesanse, RMK ikonografija je potiskivala vizantijsku a stilovi - Barok, Rokoko, Gotika i zrakasta Gotika podrazumevali su i takvu ikonografiju. Trojstvo se izobrazava na taj nacin - Starac, Isus sa trouglom umesto nimba (oreola), sa svevidecim okom u centru trougla a iznad cela i golub izmedju njih. Podsecanja radi, treba reci da je pravoslavno izobrazavanje Trojstva - ikona Avraamovog gostoprimstva. Rubljovova ikona Svete Trojice najbolji je, i najlepsi ako mene pitate, primer toga. Kako je saborna crkva nastala u XVIII veku, baroknog stila gradnje, sasvim je logicno sto je i ikonopisana Zapadnim nacinom ikonopisanja i izobrazavanja Svete Trojice, Boga Oca, Sina, svetitelja... na sta se samo nadovezivao Realizam Paje Jovanovica ili Urosa Predica. Licno, ne mislim da su posredi ''masonska posla'' vec vise uticaj jedne epohe i jednog vremena na, tada veoma nerazvijenu i ruralnu, Srbiju koja je kupila sta god je dolazilo sa Zapada misleci da ce time postici visi stepen civilizovanosti, odbacujuci svoje vekovno nasledje nekriticki je prihvatala tudje u tom vremenu Obrenovica (kratkom periodu Kneza Aleksandra Karadjordjevica takodje), i konstituisanja Srbije kao autonomne drzave; knezevine, kasnije (za vreme vladavine Milanove), kraljevine. Dolaskom Karadjordjevica i povratkom na nacionalne izvore i uzore, Srbija se izistinski modernizovala i napredovala sto je i rezultiralo Prvim svetskim ratom jer takva ''nekome'' nije odgovarala. Slicno stanje je i danas, zar ne?

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

????.

evo ga njihov home page

odmah je sve jasno

Постављена слика

? ????? ???? ???? ????? ????????, ??? ??? ? ??????? ?????????? ??????? ??????????.

Подели на овим сајтовима

????.

evo ga njihov home page

odmah je sve jasno

Постављена слика

? ????? ???? ???? ????? ????????, ??? ??? ? ??????? ?????????? ??????? ??????????.

?? "????" ?? ?????? ???????????. ???? ????? ??????? ?????? ??????? ?????.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

??????? ?? ???? ????????? ??????...???

?????? ????, ?????? ?? ??????? ?????...

??????, ?? ??????, ???????? ?????, ?? ??????? ?? ?? ?? ????????. (??? ?? ?????? ???????)

"??? ??? ? ????? ??? ?????, ???? ?? ? ?????? ??? ???????"

???? ??, ???? ????? ????????????...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...