Гром Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Интересантно, Место посматрача у квантној физици или како стварамо свет око себе и своју судбину. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Video sta mi znamo je vise esoterika ne nauka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 @@ivona, U tom tekstu su baš prenatrpane ideje. Iako se može kretati u dobrom pravcu, senzacionalizam je uzeo maha. Po mom mišljenju, fizika je previše sebi dala za pravo. Jer svest u suštini dopire iz duhovnog. Naravno da će se fizika - tokom neprestanog produbljivanja - primaći metafizičkim stvarima. Međutim, postoji nekakva granica i u takav ,,zid'' se jednom mora udariti. Možda mi svedočimo tom vremenu. Čim fizika traga za besprostornim i bezvremenim entitetima u smislu konstituenata tvorevine u vidu ,,fantastičnih čestica'' koje čine prostor i vreme, znači da smo došli do metafizike. Ključni termin su ,,informacije'' u kvantnom svetu. Ali taj vid informacija se ne spominje u priloženom tekstu. Te kvantne informacije prevazilaze gotovo svaki logički pristup. Trebalo bi da zagazimo u nekakvu filozofiju ili spekulaciju da bismo načeli odgovor a niko se ne upušta u to jer podrazumeva korišćenje teologije. Milane ovo je fantastican kriticki osvrt na tekst kao i na samu ideju da se svest posmatra kao informacija,mada mislim da su ljudi koji su radili na tom konceptu dublje u to zagazili nego sto smo mi dobili kao sazetu verziju kroz ovaj clanak i nesto sto moze da izgleda kao razumljiva postavka problematike.Mslim da je zaista tesko videti celovitu sliku,sto ne znaci da se nece pojavljivati novi delovi i novi pristupi tumacenju onoga sto nam se nudi kao odgovor.I daleko od toga da kad se svest definise na kvantnom nivou tj.kao nesto merljivo,dobro definisano kako bi parametri te velicine mogli biti podlozni razlicitim ''manipulacijama'',moze ''ugroziti'' tajnu ili tajni sastojak sta je to sto cini um,duh,licnost.Ona je hvala Bogu vise od svesti,a najlepsi deo da je njen kljucni deo-podsvest,a ona je tek nepristupacna i tu tek tapkamo u mraku.Moj favorit na tom planu je definitivno Jung i on je bio najblize pocetku da se fenomen podsvesti ikako priblizi bilo kakvom izucavanju i posmatranju.Tako da dok mi izucimo sves' pa podsves' ima da padnemo u nesves' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Мене, везано за ову тему, занима следеће : - да ли бисмо свешћу могли назвати мисао, сваки наш доживљај (звучни, визуелни итд) који је резултат активности нашег организма, тачније скуп тих доживљаја ( представа коју "видимо" када замишљамо нешто је резултат одређене активности неурона /ако не грешим/ и та активност нашег мозга је узрок те представе, али она сама, та "слика" коју "видимо" у мислима није исто што и њен узрок; осећај бола је узрокован надражајем рецептора који шаљу сигнал у одрежене делове мозга, и то је узрок бола, али сам осећај бола, сам наш доживљај тог сигнала нашег организма је нематеријалан и различит од свог узрока - активности одрђених ћелија у организму) - ако је узрок мисли материјалан, физички, да ли се може рећи да је сама мисао, нематеријална. (ово додуше звучи као нешто што се само по себи подразумева, али мени је занимљиво што онда то значи да постоји сигурно нешто што је нематеријално потпуно) - ако је неко расположен да ми објасни однос између свести и (онога што ја називам бар) самосвести. зашто појам свест не подразумева само ону свест која је свесна себе саме, која је свесна да је свесна. давно једном сам дуго причао са Аквилиом о томе, и рече да ће једном да се врати на ту тему, али никад после нисмо стигли... углавном, мене је бунило како то да се може рећи да бебе имају свест, када новорођена беба нема свест (овде колоквијлано употребљен израз свест) да постоји; шта год споља долази до њених чула (звук, слика итд.) не чини да беба има свест о сопственом ЈА које региструје спољашњост, нема свест о тома да је она субјекат који региструје објекат, тако да се сви регистровани објекти региструју у њен мозак, али без икаве свести о самом процесу регистровања... Иначе, извињавам се што нисам пажљиво пречитао тему пре упадања у њу, откако се појавила планирам да навалим на њу, али пошто нисам имао времена а сада сам јако уморан, одвојићу неко време да добро проучим све претходне постове, а ово само постављам као нека питања, ако неко има спремне одговоре. svijest je u psihologiji vrhovna psihicka funkcija i niko nema ideju kako funkcionise, pretpostavljaju da bi to mogao da bude medjusobni odnos i konfiguracija na stotine hiljada neuronskih mreza ali to je nemoguce provjeriti sa danasnjom tehnologijom, postoje za sve psihicke funkcije, volja,pamcenje,ucenje,emocije, ego i mnoge druge vise manje dobro opbjasnjene , svijest je vrhovna funkcija i ona nije skoro pa nikako objasnjena, pa cak ne postoji ni neki matematicki model primitivne svijesti, nema je dakle ni u SF dijelu nauke... Иоанна and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Ono sto omogucava covjeku i daje mu prednost na ovom polju od svih ostalih zivotnja je bez sumnje, struktura mozga. ganglije u nekom crvu imaju istu strukturu ko i ljudski mozak tako da nisi u pravu, nije uopste u tome stvar, istina da je stvar u arhitekturi mozga ali i tu je pitanje koliko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 ganglije u nekom crvu https://www.kickstarter.com/projects/openworm/openworm-a-digital-organism-in-your-browser ivona and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 https://www.kickstarter.com/projects/openworm/openworm-a-digital-organism-in-your-browser ubices me! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 ubices me! Oprosti, ja sam crv! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Oprosti, ja sam crv! sprdaj se ti sprdaj! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 ganglije u nekom crvu imaju istu strukturu ko i ljudski mozak tako da nisi u pravu, nije uopste u tome stvar, istina da je stvar u arhitekturi mozga ali i tu je pitanje koliko Ali nemaju frontalni korteks, ono sto jedino imaju sisari, i covjek se tu izdvaja sa najposebnijim i najrazvijenijim frontalnim korteksom. Ali opet nije samo ni do frontalnog korteksa, vec i do toga kao i svi ostali dijelovi mozga medjusobno komuniciraju. ivona је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука