Jump to content

Kazu fizicari svest je stanje materije

Оцени ову тему

ivona

Препоручена порука

Ne znam. Jedino sam 300% siguran da postoji moja svest, 

Covek pravi srbin (iako nije) krsti se sa tri prsta, ljubi se tri put i siguran je 300 posto.. dace Bog da zivis 300 godina! :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam. Jedino sam 300% siguran da postoji moja svest, za sve ostale ljude sam 99.99% siguran da su samosvesni to jest da nisu zombiji aka automati. Ali za zivotinje, biljke mogu samo da kazem, u najboljem slucjau, 50-50 sansa da imaju dozivljaj prvog iz lica.

To nije personality kakvim ga mi pojmimo, nego uprosceniji po stupnju slozenosti. Zivotinje>biljke>mikroorganizmi oni idu ka kolektivnom personality-ju. Mislim da sto je organizam kompleksniji tj. savrseniji, samosvesniji, to je posle pada vise udaljen od Boga Tvorca, a da sto je prostiji to je blize u svezi sa Bogom.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Zivotinje ne mogu da kazu ja, jer nisu slovesne, iako na primer gorila moze da da naznake tog ja, tacnije sta oseca. U to mozes da se uveris licno u prasumi, al ne preporucujem :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

da li je doživljaj iz prvog lica kada možeš sebi da kažeš 'ja'? da li je to povezano sa govorom?

То у вези ја и одрицање истог животињама није ми баш најјасније.

Рецимо имам 4 кучета и свако има своје име.

И кад сам љут на њих и кад сам расположен и кад хоћу да их нахраним зовем их по имену и они се одазивају, мислим јасно им је да се то име искључиво односи на њих.

Дакле они су свесни да тај звук који звучи тако како сам ја поређао слова у гласове јесте њихово име.

Кад љутито изговорим име једног од кера он подвије реп и завуче се по астал. Кад га радосно позовем он дође и маше репом.

Дакле име не везује за моје емоције према њему. Већ за звук. Дакле то име је његово ја, он је свестан да се односи на њега.

Шта је уопште свест о самом себи која разликује људе од животиња?

Подели на овим сајтовима

Рецимо имам 4 кучета и свако има своје име.

И кад сам љут на њих и кад сам расположен и кад хоћу да их нахраним зовем их по имену и они се одазивају, мислим јасно им је да се то име искључиво односи на њих.

Дакле они су свесни да тај звук који звучи тако како сам ја поређао слова у гласове јесте њихово име.

Кад љутито изговорим име једног од кера он подвије реп и завуче се по астал. Кад га радосно позовем он дође и маше репом.

Дакле име не везује за моје емоције према њему. Већ за звук. Дакле то име је његово ја, он је свестан да се односи на њега.

Ne dozivljava on to ime kao ja, nego dozivljava sebe kroz tebe jer ti si gospodar zivotinja.

beastmaster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0083630/

A kerici kad medjusobno komuniciraju, oni nemaju potrebu niti znaju to za imena, oni jednostavno na primitivnijem (prostijem) nivou znaju ko je ko, i kad se jedno drugom obracaju nemaju potrebe da izgovaraju imena jer to i ne postoji u njihovom "vokabularu".

A zvuk sto kazes, zvuk je samo jedan deo, bitnija je emocija, kao sto si i sam uvideo, zvuk je samo medijum za tu emociju, iako nekad nije potreban ni zvuk.

Jeste, nekad nece da te slusa, e tu dolazi do izrazaja njegov personality, jeste da je primitivan ali sta ga briga ahhahaha :))

Подели на овим сајтовима

Негде сам прочитао да пси реагују на боју и тон гласа као и на покрете и поглед, такође препознају самогласнике у речи.

Мислим да то што Жељко пита:

јесте повезана са слободом (слободном вољом, свесних жеља, хтења), можда се може рећи да животиње немају разум. Оне имају душу али немају духа као носиоца личности. Вероватно осећају радост и бол али се не односе према другом као према личности. Код човека спој душе са духом који је узводи на ниво живе душе, који потиче од Бога, је оно што га разликује. Човек је "створен по лику и подобију Божијем" и својом слободном вољом може остварити тај личносни однос са Богом. 

Бар сам тако скапирао.

Подели на овим сајтовима

@ Justin Waters

hvala

Подели на овим сајтовима

Негде сам прочитао да пси реагују на боју и тон гласа као и на покрете и поглед, такође препознају самогласнике у речи.

Мислим да то што Жељко пита:

јесте повезана са слободом (слободном вољом, свесних жеља, хтења), можда се може рећи да животиње немају разум. Оне имају душу али немају духа као носиоца личности. Вероватно осећају радост и бол али се не односе према другом као према личности. Код човека спој душе са духом који је узводи на ниво живе душе, који потиче од Бога, је оно што га разликује. Човек је "створен по лику и подобију Божијем" и својом слободном вољом може остварити тај личносни однос са Богом. 

Бар сам тако скапирао.

Ne bas u potpunosti. Taj prelaz izmedju licnosti kako je covek poima i ima, i izmedju "licnosti" kerica" nije razdeljiva naglo, kako neki misle, to je postepeno kao neka emulzija. Ziva dusa je darivana i zivotinjama, i to je zajednicko za ljude i zivotinje, samo sto kakvoca zive duse se razlikuje. Licnosni odnos sa Bogom je nesto drugo, zivotinje imaju "prisniji" odnos sa Bogom nego covek, prostiji u svojoj formi, blize su Bogu same po sebi, ali ne i vece kakvoce. Covek je taj koji odlucuje o prisnosti sa Bogom, zivotinje ne, one zavise prvenstveno od Boga pa onda od coveka, jer su ostale blize Bogu nego covek sto je, ali to je u onoj osnovnoj formi. Tesko je to za objasniti.

Подели на овим сајтовима

Svijest o samom sebi za razliku od zivotinja reflektuje se kroz djela koje cini covjek, i koje cini pas. Psi su svjesna bica, dakle reaguju samo na spoljasnje nadrazaje, dok je covjek samosvjesno bice koje osim sto reaguje na spoljasnje nadrazje, promislja o samom sebi u odnosu na te nadrazje. To sto covjek promislja o samom sebi omogucava mu da razmislja o nekim pitanjima o kojima se zivotinje nebave, ko sam,sta sam, zasto sam ovdje, zasto je ovo ovako zasto je ono onako da li mi treba krov na cetiri vode ili mi treba krov na dve vode, hocu li kupiti 15 metara drva za zimu ili ce mi biti dosta 9 metara...itd. Ono sto omogucava covjeku i daje mu prednost na ovom polju od svih ostalih zivotnja je bez sumnje, struktura mozga.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Svijest o samom sebi za razliku od zivotinja reflektuje se kroz djela koje cini covjek, i koje cini pas. Psi su svjesna bica, dakle reaguju samo na spoljasnje nadrazaje, dok je covjek samosvjesno bice koje osim sto reaguje na spoljasnje nadrazje, promislja o samom sebi u odnosu na te nadrazje. To sto covjek promislja o samom sebi omogucava mu da razmislja o nekim pitanjima o kojima se zivotinje nebave, ko sam,sta sam, zasto sam ovdje, zasto je ovo ovako zasto je ono onako da li mi treba krov na cetiri vode ili mi treba krov na dve vode, hocu li kupiti 15 metara drva za zimu ili ce mi biti dosta 9 metara...itd. Ono sto omogucava covjeku i daje mu prednost na ovom polju od svih ostalih zivotnja je bez sumnje, struktura mozga.

Na ignore sam ti, ali da kazem da struktura mozga nema veze sa sustinom. I bez mozga svest je u svoj svojoj punoci i postoji bez tela. Mozak je tu samo radi viseg stupnja ovozemaljskog funkcionisanja.

Подели на овим сајтовима

To nije personality kakvim ga mi pojmimo, nego uprosceniji po stupnju slozenosti. Zivotinje>biljke>mikroorganizmi oni idu ka kolektivnom personality-ju. Mislim da sto je organizam kompleksniji tj. savrseniji, samosvesniji, to je posle pada vise udaljen od Boga Tvorca, a da sto je prostiji to je blize u svezi sa Bogom.

To o cemu ti pricas nema vezesa svescu nego sa sustinom, sa esencijom stvari. To je odvoeno pitanje o toga sta je svest. To o cemu ti pricas je esencija ili duhovna sustina svake stvari koja je sjedinjena sa stvarim u zavisnosti od njihove slozenosti a imaju je i kame i pas i drvo i covek. Ali to je kao sto reko posebno pitanja u odnosu na problem svesti. Zato sto su to dve razlicite "stvari".

Подели на овим сајтовима

Pa sustina sto kazes naravno jeste esencija, ali ja ne pricam o tome, nego pricam o svesti.

Ti sad kazes isto ko sto bi, navodim primer, recimo ateista rekao da mu je sve harmonicno i lepo jer je to jednostavno tako jer je on u tome rodjen i naviko je, a vernik tvrdi da je to sve lepo i dobro jer je Bog stvorio. To je gruba analogija. Moze biti i da nisam shvatio sta kazes, ostavljam tu mogucnost. Ali vec vidim da ce ovo izaci na obicno prepucavanje nije sija nego vrat, sto neko rece na nekoj temi nesto tipa umna masturbancija :)) Ali kontam ja da ti oces da mi objasnis, da razgranicis ta dva pojma, stim sto ja ne vidim gde gresim, ne jos, ako uopste. Iziricito mislim na svest, a ne na duhovnu sustinu. Iako moze biti da se ta dva pojma u jednom momentu stapaju u smesu.

Подели на овим сајтовима

A kerici kad medjusobno komuniciraju, oni nemaju potrebu niti znaju to za imena, oni jednostavno na primitivnijem (prostijem) nivou znaju ko je ko, i kad se jedno drugom obracaju nemaju potrebe da izgovaraju imena jer to i ne postoji u njihovom "vokabularu".

Не бих баш рекао.

Један од њих 4-оро је веома љубоморан на остале и неда осталима да живе опуштено. Кад зовнем њега он долази хитро. Кад зовнем неког од осталих он скочи на тог кога сам звао и заврне му уво. А онда се нацрта код мене.

А онај јадник који је добио ћушку гледа ме тугаљиво и покушава да дође до мене изокола што углавном и успева.

Мислим да веома добро знају за та своја имена.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...