Данче* Написано Јул 17, 2014 Пријави Подели Написано Јул 17, 2014 Самохрани родитељи На стручном скупу у Дому омладине представљени резултати истраживања „Једнородитељске породице у Србији – социолошка студија” о положају разведених, обудовелих или невенчаних родитеља и њихове деце Љубав мајке и детета јача од свих Већа изложеност здравственим ризицима, израженија усамљеност, за петину нижи приходи – део су потешкоћа једнородитељских породица у односу на двородитељске. То су неки од налаза истраживања „Једнородитељске породице у Србији – социолошка студија” Института за социолошка истраживања београдског Филозофског факултета, објављене у сарадњи ове научне установе и „Чигоја штампе”. На ових дана одржаном стручном скупу учествовали су аутори – социолози Смиљка Томановић, Милана Љубичић и Драган Станојевић и представници државних и здравствених институција и НВО сектора. Родитељи и деца у једнородитељским породицама, рекао је Драган Станојевић, изложенији су акутним и хроничним болестима. – Треба стога размислити колико је такво њихово здравствено стање претходило томе да ове породице постану једнородитељске – упозорио је Станојевић, алудирајући на појаву да очеви, на пример, не признају или напуштају децу са сметњама у развоју. У најлошијем положају су невенчане мајке. Трећина их нема посао, а свега четвртина су власнице некретнина у којима живе. Близу 17 одсто њих похађало је само основну школу, због чега испољавају ниске образовне аспирације за своју децу. Предраг Петровић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике сматра да томе доприноси друштво, чији традиционални систем стигматизује невенчане мајке. Говорећи о разведеним породицама, Драган Вулевић, начелник у сектору Министарства за бригу о породици и социјалну заштиту, рекао је да се закључци ове студије једино по терминологији разликују од налаза његовог истраживања из 1987. године. – Ништа се од тада није променило. Потребно је реформисати породични закон дефинисањем породичних односа. Супружници се могу развести као партнери, али ниједан од њих не може се развести од улоге родитеља – истакао је Вулевић. Чак две трећине невенчаник мајки не примају алиментацију. Томе доприноси траљаво судство које нема ефикасне механизме да примора неплатише. Зато је Вања Мацановић из Аутономног женског центра истакла потребу доношења посебног закона о алиментационом фонду по узору на Словенију. Смиљка Томановић је упозорила на ризик од социјалне искључености невенчаних мајки, посебно оних са више деце, јер многе немају подршку најближих, а имају ниски материјални статус. Немогућност усклађивања радних и породичних обавеза иначе је тешкоћа својствена једнородитељским породицама. – Међу осталим њиховим проблемима су и недостатак новца и времена за своје потребе, умор и нерасположење – истакла је Смиљка Томановић. Упозоравајући на дискриминацију послодаваца према невенчаним или разведеним родитељима, Драгана Соћанин из Удружења „Родитељ” и Наташа Глигоријевић из Удружења „Јелек” истакле су потребу увођења пореских олакшица за оне који легално запошљавају самохране родитеље. Милана Љубичић је указала на стварање „табора” унутар једнородитељских породица, посебно код разведених родитеља који користе манипулисање лојалношћу или подршком да придобију дете на „своју” страну. – Пример су родитељи који деле са децом тајне за које други не смеју да знају или штите дете које се непримерено понаша – додала је она. Даница Тошановић-Јанковић и Борјана Савић, породични терапеути из Клинике за психијатријске болести „Лаза Лазаревић”, рекле су да чланови једнородитељских породица често нису довољно информисани о институционалној и неформалној подршци која им је на располагању. -------------------------------------------------------------------------- Истраживање спроведено у 48 општина У студији „Једнородитељске породице у Србији” сабрани су резултати анкете спроведене у 48 општина у нашој земљи. Узорком је обухваћено 855 породица које чине разведени, обудовели или невенчани родитељи и њихова деца. Међу испитаницима је било 743 мајке и 112 очева који живе са малолетном децом и без партнера. -------------------------------------------------------------------------- Сами сте бирали за кога ћете се удати У студији се наводе и потресни примери одговора које су чланови једнородитељских породица добијали од надлежних институција којима су се обратили за помоћ. Тако је једној разведеној мајци на молбу за савет од социјалног радника стигао одговор: „Сами сте бирали за кога ћете се удати”. Другој испитаници, мајци здравствено угроженог детета, речено је да су деца с посебним потребама заразна и да ће, ако се њено дете убаци у групу за помоћ, остала деца бити заражена. Смиљка Томановић сматра да су ови примери изузетак који не треба уопштавати, али су забрињавајући јер показују да је друштвена стигматизација присутна и тамо где не сме да је буде. http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Samohrani-roditelji.sr.html Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lidija Lukic Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Dobar dan, Evo i ja da se prikljucim ovom forumu, kao samohrana majka, ako me primate. Pozdrav Crnokosa, JESSY, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 @@Lidija Lukic, Добар дан. Добродошла у клуб самохраних родитеља Поздрав! Lidija Lukic је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Nisam samohrai roditelj ali me ovo potstaklo na razmisljanje. Gde su sad ovi sa podforuma za upoznavanje.Rekose grdni neki muskarci se prijavili,hriscani valjda cim su na ovom sajtu? Evo zena zdravih sposobnih da podnesu zrtvu,dokazuju to svaki dan(videsmo i slike,lepe sve),znaci odma znaju s kime imaju posla. Zar nije kud i kamo vise hriscanski pomoci sestrama u Hristu koje same odgajaju decu ,nego traziti vec sad nagradu na zemlji.Cime cete platiti Carstvo Nebesko,evo vam prilike milost i ljubav da pokazete gde je najpotrebnija! JESSY, Данче*, djordje.pesic and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Nisam samohrai roditelj ali me ovo potstaklo na razmisljanje. Gde su sad ovi sa podforuma za upoznavanje.Rekose grdni neki muskarci se prijavili,hriscani valjda cim su na ovom sajtu? Evo zena zdravih sposobnih da podnesu zrtvu,dokazuju to svaki dan(videsmo i slike,lepe sve),znaci odma znaju s kime imaju posla. Zar nije kud i kamo vise hriscanski pomoci sestrama u Hristu koje same odgajaju decu ,nego traziti vec sad nagradu na zemlji.Cime cete platiti Carstvo Nebesko,evo vam prilike milost i ljubav da pokazete gde je najpotrebnija! Који хришћани?! :.mislise. Е драга моја хришћанин треба бити а не изгледати.. Лапис Лазули, Crnokosa and Vecana је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 aham! Tako znaci, kujete ovde nesto protiv nas nezenja.... jaooo, znao sam da ste opasnice! Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Nisam samohrai roditelj ali me ovo potstaklo na razmisljanje. Gde su sad ovi sa podforuma za upoznavanje.Rekose grdni neki muskarci se prijavili,hriscani valjda cim su na ovom sajtu? Evo zena zdravih sposobnih da podnesu zrtvu,dokazuju to svaki dan(videsmo i slike,lepe sve),znaci odma znaju s kime imaju posla. Zar nije kud i kamo vise hriscanski pomoci sestrama u Hristu koje same odgajaju decu ,nego traziti vec sad nagradu na zemlji.Cime cete platiti Carstvo Nebesko,evo vam prilike milost i ljubav da pokazete gde je najpotrebnija! E pa macko ne moze, mora da mlada bude ganc nova Ih mlade ste vi tek ce da se naslusate prica od muskih "hriscana". Grizzly Adams, Данче*, Ленка* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 salu na stranu, mislim da samohrani roditelj moze mnogo toga da postigne i potencijalno da bude i zdraviji pri vaspitavanju dece. Licno, nemam nikakav problem da moja prava ima pricu iza sebe, pa i detence, dva. To nikako nije prepreka, iako je istina da covek mora biti veoma oprezan kada ulazi u jednu ovakvu pricu i samohrana majka, ili otac u suprotnom slucaju, mora da bude spreman/na da zaista pusti tog nekog u njihov zivot i da mu/joj da jasnu ulogu u porodici. Nazalost, u porodici smo skoro imali neprijatno iskustvo i zato ovo kazem. Ali, zaista, nema razloga da se ni momci, a ni devojke snebivaju da biraju supruznike koji su vec bili u braku. Nekad prosto ne ide. To je tako. Данче*, Лапис Лазули, Lidija Lukic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 E pa macko ne moze, mora da mlada bude ganc nova Ih mlade ste vi tek ce da se naslusate prica od muskih "hriscana". Uze mi rec iz usta :lol::wub: LISA and Данче* је реаговао/ла на ово 2 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Ma macko sve znas Данче*, Mironosica and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Кад ме неки атеиста лаже није ми криво што ме лаже, али ми криво кад ме "хришћанин" лаже не зато што ме фолира већ зато што му ништа не верујем...Да се разумемо.. Лапис Лазули, Crnokosa and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Licno, nemam nikakav problem da moja prava ima pricu iza sebe, pa i detence, dva. To nikako nije prepreka Naravno. Ima dete, nema krokodila! LISA, Mironosica and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 salu na stranu, mislim da samohrani roditelj moze mnogo toga da postigne i potencijalno da bude i zdraviji pri vaspitavanju dece. Licno, nemam nikakav problem da moja prava ima pricu iza sebe, pa i detence, dva. To nikako nije prepreka, iako je istina da covek mora biti veoma oprezan kada ulazi u jednu ovakvu pricu i samohrana majka, ili otac u suprotnom slucaju, mora da bude spreman/na da zaista pusti tog nekog u njihov zivot i da mu/joj da jasnu ulogu u porodici. Nazalost, u porodici smo skoro imali neprijatno iskustvo i zato ovo kazem. Ali, zaista, nema razloga da se ni momci, a ni devojke snebivaju da biraju supruznike koji su vec bili u braku. Nekad prosto ne ide. To je tako. Sve znas Niki kao veliki! Lepo razmisljas :good2: jos ako primenis,blago tebi od Gospoda velika nagrada!A i da posramis ove Velike Hriscane Visoko Prepodobne sto traze samo ganc nove(kako dobro rece Danijela). Istina je da obe strane treba da budu dorasle situaciji,i da ako je on pokazao pozrtvovanost i ljubav da i ona mora to da postuje i da mu mesto u njihovom zivotu kakvo mu Gospod odredjuje.To si bas lepo primetio. Ja recimo nikad ne bi imala nista protiv da budem sa samohranim ocem,pa to mi samo najlepse o njemu govori. To je cudo jedno sta ljudi danas smatraju za Hriscanstvo...i jos se nazivaju Hriscanima.Sve "svetitelj" do "svetitelja".I Hrist im ne bi bio dovoljan da se kojim slucajem pojavi opet u smirenju. Никола Поповић and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Naravno. Ima dete, nema krokodila!Ali kao da ga ima :lol::lol::lol: Данче* је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Август 7, 2014 Пријави Подели Написано Август 7, 2014 Naravno. Ima dete, nema krokodila! Ma sa krokodilom bi jos bila egzoticna ovo ono,a dete taman posla! Данче*, Mironosica and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 3 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука