Jump to content

Чему толика мржња?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Још увијек ми није јасно зашто има толико мржње међу људима, и толико национализма.. Рат је прошао, наравно, ране остају, али зар се не може кренути испочетка, закопати ратне сјекире? Ја сам нпр прије подржавала расизам, нисам вољела црнце и др. Но, откад сам упознала пар људи који нису Срби, све моје предрасуде су пале у воду. И они су људи, добри људи, као и ми. Боја коже, нација, не чини нас супериорнијим од других нација. Када ће људи то схватити? Не желим да се неко увриједи, ако овјде има Хрвата, али осјећам да је код њих национализам најизраженији. Да будем искрена, не бих се баш осјећала пријатно када бих отишла сама у Загреб, Сплит и сл. 

Подели на овим сајтовима

И ја се то питам Драгана јер где зло царује ту напретка нема.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Када ће људи то схватити?

Ја сам нпр прије подржавала расизам, нисам вољела црнце и др. Но, откад сам упознала пар људи који нису Срби, све моје предрасуде су пале у воду. И они су људи, добри људи, као и ми. Боја коже, нација, не чини нас супериорнијим од других нација.

Па ето, одговорила си. :)

Нормални људи ће престати да мрзе једни друге кад се упознају, кад прегурају страх од непознатог. А остали (надам се дебела мањина), који и даље наставе да мрзе, чак и кад упознају другачије, су већ посао за неко стручно лице.

Подели на овим сајтовима

Ja bih nažalost o ovome mogla da pišem dosta dugo zbog sredine u kojoj živim. Dragana je spomenula Hrvate, ne znam toliko stanje kod njih ali ni moji Pazarci nisu za pohvaliti po tom pitanju.

Odmah mi je pao na pamet moj drug Mirsad koji je pre dve godine u školu došao sa dresom reprezentacije Srbije. Bio je šikaniran ceo dan od strane nekih starijih momaka koji se uvek motaju oko škole i jedne pekare u blizini. Kada Srbija igra sa Turskom to je neviđeno, potpuni stranac bi pomislio da je u Turskoj kada vidi kako se ponaša (većina) ovde kada Srbija igra sa njima. Pre par godina u košarci smo igrali protiv Turske i pobedili su nas i čini mi se odmah nakon toga krenula su slavlja po ulicama ovde, ljudi su išli i paradirali kolima kroz centar grada.

Ljudi ovde su počeli to najviše da iskazuju od nedavno kada je Novi Pazar ušao u prvu ligu Srbije. Do tada je većina Pazaraca navijala za Partizan a sada istog tog Partizana pljuju i psuju najstrašnije kada igra ovde protiv Pazara. Psuje se i Beograd i država Srbija, količina besa tih ljudi je neverovatna a razloga normalnog nema.

Ja sam najviše zgrožena što i mlađi od mene to rade, čak čujem i niz ulicu psovanje i vređanje koje dolazi od najmlađih ukućana tako da tu dosta polazi i od roditelja i njihovog (ne)vaspitanja dece.

Svačega imate ovde kod nas, pogotovu leti kada gastrabajteri dođu na par nedelja ili meseci. Ima momaka koji žive godinama po Švajcarkoj, Austriji, itd.. a onda leti odatle dođu da šire nacionalizam noseći turske majice, mašući zastavama Bosne i Turske i govoreći kako vole Pazar i Sandžak. Pa se samo pitam, junaci, ako toliko volite Pazar zašto ne živite tu, zašto ste otišli preko a ovde dođete samo kada treba da se širi mržnja i netrpeljivost, a onda opet odete nazad tamo gde vam je dobro i lepo a moj grad ostavite zatrovanim tim odvratnim stvarima.

Imam i jedan svoj lični primer sa folklora kada smo jednom išli u Sarajevo na regionalno takmičenje folkloraša. Tamo smo razgovarali sa vršnjacima u svlačionicama i sećam se da su nas neki momci pitali odakle smo i kada smo rekle da smo iz Pazara jedan od njih je dobacio "Sandžak, dakle naše ste". Na šta je moja drugarica Elma rekla da nismo "njihove" već Srpkinje, gledali su nas nakon toga kao da je ne znam šta rekla. I ta mi stvar nikada nije bila jasna. Ne znam kako je u ostalim delovima Srbije ali ne razumem zašto ovde kod nas automatski neko ko ima muslimansko ime je predstavljen kao Bošnjak? Čitam na fejsbuku kada objave neku vest o Ademu Ljajiću, uvek neko napiše kako je on Srbin a neko se nadoveže i napiše "nije Srbin nego musliman". A to po meni nema veze jedno sa drugim i nikada neće imati jer, pobogu, musliman nije nacionalnost već veroispovest. Zašto je nemoguće biti Srbin ili Srpkinja muslimanske veroispovesti? I to ide u prilog tome kako je zatrovan naš Balkan tim stvarima. Jedino se još na Balkanu živi kroz prošlost i prošle ratove a svugde po svetu kako sam čula Srbi, Hrvati i Bošnjaci se druže najnormalnije, verovatno je drugačije i normalnije u tuđini van tog ludila zvanog ekstremni nacionalizam.

Možda i ja preterujem sa ovim kritikama ali to je neko moje viđenje svega, što ne znači da je skroz ispravno.

Ja samo mogu zahvaliti dragom Bogu što sam imala tu sreću da imam divne roditelje koji su me naučili kako se poštuje život, priroda i mesto u kojem živiš a sačuvali me od onoga čime se većina mladih ovde truje umesto da uživaju u životu zajedno.

Izvinjavam se na kraju na dužini posta, ne zamerite. :)

Подели на овим сајтовима

Амина, само се ти распиши. :) Мени је уживање (и олакшање) да видим да још има нормалних младих људи. Углавном налећем на младе сличне онима из тамне стране твоје приче.

Елем, проблем Балкана је колективизам. Животиње често обележавају територију урином, фекалијама или каквим другим излучевинама јаког мириса. Тако слично раде и људски колективисти, само што њихове ”излучевине” углавном нису материјалне и долазе из функционално нижих делова нервног система. Сви људи без изузетка су томе склони, јер нам је то еволутивна заоставштина, само је негде колективизам изразит због специфичних историјских околности, као на овом несрећном полуострву. У таквом окружењу су нарочит ”проблем” људи попут твојих родитеља и тебе, који су одлучили да мало користе и више нервне функције и одлучили да не буду део чопора коме, по мишљењу колективиста, природно припадају рођењем, већ да сами одаберу шта ће и како ће да ураде са својим животима. Само напред и чувајте се.

Подели на овим сајтовима

Ja bih nažalost o ovome mogla da pišem dosta dugo zbog sredine u kojoj živim. Dragana je spomenula Hrvate, ne znam toliko stanje kod njih ali ni moji Pazarci nisu za pohvaliti po tom pitanju.

Odmah mi je pao na pamet moj drug Mirsad koji je pre dve godine u školu došao sa dresom reprezentacije Srbije. Bio je šikaniran ceo dan od strane nekih starijih momaka koji se uvek motaju oko škole i jedne pekare u blizini. Kada Srbija igra sa Turskom to je neviđeno, potpuni stranac bi pomislio da je u Turskoj kada vidi kako se ponaša (većina) ovde kada Srbija igra sa njima. Pre par godina u košarci smo igrali protiv Turske i pobedili su nas i čini mi se odmah nakon toga krenula su slavlja po ulicama ovde, ljudi su išli i paradirali kolima kroz centar grada.

Ljudi ovde su počeli to najviše da iskazuju od nedavno kada je Novi Pazar ušao u prvu ligu Srbije. Do tada je većina Pazaraca navijala za Partizan a sada istog tog Partizana pljuju i psuju najstrašnije kada igra ovde protiv Pazara. Psuje se i Beograd i država Srbija, količina besa tih ljudi je neverovatna a razloga normalnog nema.

Ja sam najviše zgrožena što i mlađi od mene to rade, čak čujem i niz ulicu psovanje i vređanje koje dolazi od najmlađih ukućana tako da tu dosta polazi i od roditelja i njihovog (ne)vaspitanja dece.

Svačega imate ovde kod nas, pogotovu leti kada gastrabajteri dođu na par nedelja ili meseci. Ima momaka koji žive godinama po Švajcarkoj, Austriji, itd.. a onda leti odatle dođu da šire nacionalizam noseći turske majice, mašući zastavama Bosne i Turske i govoreći kako vole Pazar i Sandžak. Pa se samo pitam, junaci, ako toliko volite Pazar zašto ne živite tu, zašto ste otišli preko a ovde dođete samo kada treba da se širi mržnja i netrpeljivost, a onda opet odete nazad tamo gde vam je dobro i lepo a moj grad ostavite zatrovanim tim odvratnim stvarima.

Imam i jedan svoj lični primer sa folklora kada smo jednom išli u Sarajevo na regionalno takmičenje folkloraša. Tamo smo razgovarali sa vršnjacima u svlačionicama i sećam se da su nas neki momci pitali odakle smo i kada smo rekle da smo iz Pazara jedan od njih je dobacio "Sandžak, dakle naše ste". Na šta je moja drugarica Elma rekla da nismo "njihove" već Srpkinje, gledali su nas nakon toga kao da je ne znam šta rekla. I ta mi stvar nikada nije bila jasna. Ne znam kako je u ostalim delovima Srbije ali ne razumem zašto ovde kod nas automatski neko ko ima muslimansko ime je predstavljen kao Bošnjak? Čitam na fejsbuku kada objave neku vest o Ademu Ljajiću, uvek neko napiše kako je on Srbin a neko se nadoveže i napiše "nije Srbin nego musliman". A to po meni nema veze jedno sa drugim i nikada neće imati jer, pobogu, musliman nije nacionalnost već veroispovest. Zašto je nemoguće biti Srbin ili Srpkinja muslimanske veroispovesti? I to ide u prilog tome kako je zatrovan naš Balkan tim stvarima. Jedino se još na Balkanu živi kroz prošlost i prošle ratove a svugde po svetu kako sam čula Srbi, Hrvati i Bošnjaci se druže najnormalnije, verovatno je drugačije i normalnije u tuđini van tog ludila zvanog ekstremni nacionalizam.

Možda i ja preterujem sa ovim kritikama ali to je neko moje viđenje svega, što ne znači da je skroz ispravno.

Ja samo mogu zahvaliti dragom Bogu što sam imala tu sreću da imam divne roditelje koji su me naučili kako se poštuje život, priroda i mesto u kojem živiš a sačuvali me od onoga čime se većina mladih ovde truje umesto da uživaju u životu zajedno.

Izvinjavam se na kraju na dužini posta, ne zamerite. :)

Нажалост тако је. И ми смо једном приликом, кад смо се враћали са скурзије, свратили у Пазар да једемо, и није било пријатно.

Него, пошто сси ти рекла да желиш да пређеш у Православље, шта мислиш како ће твоји реаговати? Свака част на храбрости :)

Шта је заправо било пресудно да одлучиш да пређеш у Православље? Шта ти се не допада у Исламу? Немој да се љутиш што овако питам :)

Подели на овим сајтовима

Zdrav nacionalizam,koji promovise lepotu razlicitosti,obogacuje pojedinca za neka nova zivotna iskustva,to je ono sto je svima potrebno.

Prica mi skoro jedna zena,ima sina u Australiji,kaze tamo se svi balkanci druze,pomazu...Nije li to lepo. :)

Nazalost,ljude je lako nahuskati na svadju,pogotovo nas temperamentne sa ovih prostora,a znamo ko to najbolje radi i ko od toga profitira. ;)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Него, пошто сси ти рекла да желиш да пређеш у Православље, шта мислиш како ће твоји реаговати? Свака част на храбрости :)

Шта је заправо било пресудно да одлучиш да пређеш у Православље? Шта ти се не допада у Исламу? Немој да се љутиш што овако питам :)

Ne ljutim se naravno, nema razloga da se ljutim. :) Pisala sam dosta o tome u onoj temi koju sam otvorila, posebno u prvom postu. Tako da ne bih prebacivala isto to od tamo na ovu ovde temu, iako su možda usko povezane ne treba gomilati jedno te isto po temama.

Ako te nešto specifično zanima slobodno se javi porukom u inbox, rado ću ti odgovoriti na sva pitanja. :)

Подели на овим сајтовима

Rasizam su "izmislile" velike kolonijalne sile, da bi opravdale svoja zlodela koja su vršili u svojim kolonijama. Kasnije je to zlo imalo krvav plod među evropskim narodima. Mržnja između srba i hrvata je nešto drugo... Ona vuče daleko korene, nije ta mržnja od "juče". Prva greška je što su uvek na silu spajali u jednu državu ta dva naroda, posledica toga su krvavi obračuni posle pada države. Druga stvar je što su Hrvati činili ogromne genocide nad srpskim stanovništvom, a srbi naravno odma spremaju odmazdu itd... Kroz godine i vekove istorija se ponavlja. Dva najveca uzroka mržnje su STRAH i SIROMAŠTVO, da je u Srbiji i Hrvatskoj prosečna plata 5000 evra tačno bi me bolilo uvo sa kim se graniči moja država, sa kim smo ratovali, a sa kim smo saveznici.

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...