Иван ♪♫ Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Naučnici promenili DNK kako bi izlečili naslednu bolest | TELEGRAPH Genetska bolest uspešno je izlečena kod živih, odraslih životinja prvi put uz pomoć revolucionarne tehnike modifikovanja genoma, koja može da načini najmanje promene u beskrajnoj bazi DNK molekula sa neverovatnom preciznošću, piše britanski Telegraf. Naučnici su koristili ovu tehniku modifikovanja genoma kako bi izlečili miševe u laboratoriji od nasledne bolesti jetre ispravljanjem jednog „slova“ genetske azbuke koje je mutirano u vitalni gen uključen u metabolizam jetre. Slična mutacija istog gena kod ljudi izaziva skoro identičnu bolest jetre – a uspešna popravka genetskog defekta kod miševa stvara nadu da će prvi klinički testovi na ljudima biti započeti u narednih par godina, smatraju naučnici. Naučnici su uz pomoć ove tehnike uspešno izlečili miševe koji su patili od ove bolesti tako što su genetski promenili trećinu ćelija jetre. „Mi smo zapravo pokazali da uz pomoć CRISP tehnologije možemo da izlečimo genetsku bolest kod životinja, a izabrali smo onu koja je vrlo slična onoj koju možemo videti kod ljudi. Međutim, očigledno je da moramo da pređemo još brojne prepreke pre nego što ovaj pristup bude bilo moguće koristiti na ljudima, ali jednostavnost pristupa i činjenica da je dao rezultate je vrlo uzbudljiva“, izjavili su profesori Danijel Anderson sa Univerziteta MIT i Dženifer Dudna sa Univerziteta Berkli. Feng Zang sa MIT-a smatra da je trenutna tehnika koja uključuje vakcine visokog pritiska isuviše opasna da bi se klinički koristila i zbog toga radi na novim načinima ispravljanja genetskih mana uz pomoć povezanih adeno virusa koji su bezopasni. I drugi istraživači rade na ovom pristupu korišćenja virusa kako bi se CRISP tehnologija prenela do zaraženih ćelija. IZVOR: http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=04&nav_id=839312 http://www.independent.co.uk/news/science/revealed-scientists-edit-dna-to-correct-adult-genes-and-cure-diseases-9273555.html Grizzly Adams, Justin Waters and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Nečastivi! пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Kako ih nije sramota da diraju tvorcevo dijelo, i da cackaju u vec savrsen dizajn. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Ајде не свирајте вас двојица, лепа је тема. Justin Waters, Лидија Миленковић, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Ma ja reko' da u prvih par postova potrosimo zaludne komentare koji nam svakako slede pa posle toga da lepo nastavimo sa lepom temom ;-) Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Мени није баш јасно како то функционише. Ако сам добро разумео они у суштини направе вирус којим "заразе" пацијента, а који убаци "исправљену" ДНК у ћелије организма. Делује стварно као научна фантастика... Ако има неко стручан да мало боље објасни било би зупер. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Мени није баш јасно како то функционише. Ако сам добро разумео они у суштини направе вирус којим "заразе" пацијента, а који убаци "исправљену" ДНК у ћелије организма. Делује стварно као научна фантастика... Ако има неко стручан да мало боље објасни било би зупер. Види ове капиталисте, све би преко туђе грбаче. 100 евра, газда. Justin Waters, RYLAH and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 @@Grizzly Adams, kako sam ja shvatio, kažu da trenutno koriste tzv. ,,vakcinu visokog pritiska" (šta god da je to) na miševima, ali da je to previše opasno za ljude, tako da sad tek rade na ideji da se ,,ispravka" transportuje virusima Biće ovo za ,,par" godina (nadamo se svi) i kad ovladamo genetikom, evolucija za čoveka prestaje, barem ona prirodna - životinjska (ko preživi ostavi potomstvo), već će postati usmerena odlukama samog čoveka. Biće i one životinjske, ali kao posledica ljudskog egoizma, nastala npr. ratovima i siromaštvom, po principu ,,ko se snađe, preživeće" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Ево колико сам разумео. Прво је у природи пронађен овај механизам код неких бактерија. Утврдили су да посматрани део ДНК тих бактерија садржи секвенце дела ДНК вируса за које се зна да их нападају. Ништа необично, већ виђено. Вируси остављају такве трагове након инвазије. Оно што је фасцинантно је како су бактeрије почеле да користе ту измењену ДНК да се бране од вируса. Прво се та секвенца препише у дугачки РНК, па онда један протеин исецка ту дугачку РНК у мање делове, а ти мањи делови онда исти тај протеин (који је ензим нуклеаза) доводе до ДНК вируса који је напао бактерију (логично - РНК настала преписивањем ДНК вируса може да препозна ДНК вируса), да би их протеин деактивирао. У питању је нека врста стеченог имунитета. Они су некако модификовали овај систем да препознаје одређене секвенце ДНК код виших организама, укључујући и људе и показали су практично да се систем може користити за дириговано препознавање и уређивање (поправљање, декативирање...) нпр. оштећене секвенце која изазива болест. Све су то патентирали и чак се појавио стартап који је уложио паре у технологију. Ваљда је сад проблем (између осталог) како да тај систем ефикасно и безопасно унесу у људско тело. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Е то ми није било јасно - како то чудо препознаје кварне гене... Стварно фантастично. Хвала сењор, биће ти исплаћено 100 ЖРУ-коина. Justin Waters and Juanito је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Е то ми није било јасно - како то чудо препознаје кварне гене... Нисам читао о конкретној модификацији, али претпостављам да (опонашајући механизам из природе) из покварене ДНК синтетишу РНК која онда служи за препознавање. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука