Баба Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Врло смела констатација. Говорим у историјском континуитету. Какав је значај цариградске патријаршије последњих 100 година и да ли се уопште може поредити са значајем Московске у последњих 200 година. Просто Цариградска је испливала у блоковској подели света као корисна западном блоку и ништа друго историјски она је одумрла, фактички налази се на апаратима за одржавање живота. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Јесу, то је тачно. Али никад нису били оволико конфронтирани нити се икад оволико цариградска патријаршија немајући своје црквено тело трпала на туђ простор( пре свега руски). Ако мало боље поглеаш црквену историју видећеш да су између Цариграда и других помесних православних црква постојали далеко већи и жешћи сукоби. Па се ипак некако све средило. А како ћеш знати ко су расколници, тачније да ли су то Руси или Грци ? Увек се зна ко су расколници. То увек буде јасно као дан. А искрено се надам да раскола неће ни бити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Ја нисам помињао утицај Путина на МОСПАТ. И који ми? Није ваљда да ми персираш? Ово "ми" рекох онако узгред за све оне који буду на теми заступали став да Путин контролише МОСПАТ. Наравно, ниси помињао утицај Путина на руску цркву само си скептик према утицају турске НАТО-вске државе на цариградску патријаршију што не значи да си убеђен да Путин нема никакав утицај на руску ПЦ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Говорим у историјском континуитету. Какав је значај цариградске патријаршије последњих 100 година и да ли се уопште може поредити са значајем Московске у последњих 200 година. У последњих 200 година Москва често није ни имала патријарха. Идеја о Трећа Риму је више имепријалистичка него црквена. Просто Цариградска је испливала у блоковској подели света као корисна западном блоку и ништа друго историјски она је одумрла, фактички налази се на апаратима за одржавање живота. Каква блоковска подела? Какво историјско умирање? То уопште није тачно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Ако мало боље поглеаш црквену историју видећеш да су између Цариграда и других помесних православних црква постојали далеко већи и жешћи сукоби. Па се ипак некако све средило. Увек се зна ко су расколници. То увек буде јасно као дан. А искрено се надам да раскола неће ни бити. И ја се надам. Заиста не знам у том случају како ће се Срби определити, мислим да ће ревнитељи и русофили бити за МОСПАТ а гркофили и новотарци за Цариград. Јако сам добро погледао црквену историју и никад геополитичке прилике нису биле овако глобално заоштрене као данас. bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 То уопште није тачно. Леба ти реци ми који је значај Цариграда кад у њему нема ни 1000 православаца? А од тих 1000 могу изабрати патрију. Каква је његова уопште данашња историјска улога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Идеја о Трећа Риму је више имепријалистичка него црквена. Уосталом као и византијска идеја... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Леба ти реци ми који је значај Цариграда кад у њему нема ни 1000 православаца? А од тих 1000 могу изабрати патрију. Каква је његова уопште данашња историјска улога? А колико православаца има у Јерусалиму, Александрији, Антиохији? Или у Пећи? Ако избришеш улогу Цариграда за православље, онда избриши и ове остале. И заборави на Косово. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Или у Пећи? У самом граду неколико, али у општини Пећ не баш тако занемарљив број. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 А колико православаца има у Јерусалиму, Александрији, Антиохији? Или у Пећи? Ако избришеш улогу Цариграда за православље, онда избриши и ове остале. И заборави на Косово. Не бира се патријарх на Косову од Косовских Срба, да је такав случај запитао бих се ко ту кога и зарад чега бира. Већ монаси слободно из целог света могу да дођу и буду на Косову православни монаси уколико то желе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 21, 2014 Пријави Подели Написано Април 21, 2014 Не бира се патријарх на Косову од Косовских Срба, да је такав случај запитао бих се ко ту кога и зарад чега бира. Већ монаси слободно из целог света могу да дођу и буду на Косову православни монаси уколико то желе. Као што знаш, улога традиције у православљу је велика. Цариградска Патријаршија је прва по части од поделе 1054. године. Свашта се од тада до данас догодило, али ипак је Васељенски Патријарх остао Васељенски Патријарх. Слично је и са другим древним патријаршијама. Не могу се тек тако занемарити ни традиција, ни канони који то одређују. Ја нисам канониста и не знам, можда ће се на овом сабору решити то питање, али за сада је овако и ми смо дужни да поштујемо поредак. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Не бира се патријарх на Косову од Косовских Срба, да је такав случај запитао бих се ко ту кога и зарад чега бира. Већ монаси слободно из целог света могу да дођу и буду на Косову православни монаси уколико то желе. ово су све епархије Васељенске Патријаршије: Archdiocese of Constantinople Metropolises in Turkey Holy Metropolis of Chalcedon Holy Metropolis of Derkoi Holy Metropolis of Imbros and Tenedos Holy Metropolis of the Princes' Islands Church of Crete Holy Archdiocese of Crete Holy Metropolis of Gortyna and Arkadia Holy Metropolis of Rethymnon and Avlopotamos Holy Metropolis of Kydonia and Apokoronon Holy Metropolis of Lampe, Sybritos and Sfakia Holy Metropolis of Ierapytni and Siteia Holy Metropolis of Petra and Cherronisos Holy Metropolis of Kisamon and Selinon Holy Metropolis of Arkalochorion, Kastellion, and Viannon Metropolises of the Dodecanese Holy Metropolis of Rhodes Holy Metropolis of Kos and Nisyros Holy Metropolis of Leros, Kalymnos, and Astypalaia Holy Metropolis of Karpathos and Kasos Holy Metropolis of Syme Other Dioceses of the Throne around the world Holy Archdiocese of America Administration of Archdiocese of America Institutions and Organisations of the Archdiocese of America Holy Metropolis of Chicago Holy Metropolis of Pittsburgh Holy Metropolis of Boston Holy Metropolis of Denver Holy Metropolis of Atlanta Holy Metropolis of Detroit Holy Metropolis of San Francisco Holy Metropolis of New Jersey Holy Archdiocese of Australia Holy Archdiocese of Thyateira and Great Britain Holy Metropolis of France Holy Metropolis of Germany Holy Metropolis of Austria Holy Metropolis of Sweden and all Skandinavia Holy Metropolis of Belgium Holy Metropolis of New Zealand Holy Metropolis of Swiss Holy Metropolis of Italy and Malta Holy Metropolis of Toronto Holy Metropolis of Buenos Aires Holy Metropolis of Mexico Holy Metropolis of Hong Kong Holy Metropolis of Spain and Portugal Holy Metropolis of Korea Patriarchal Exarchate for Orthodox Parishes of the Russian Tradition in Western Europe Metropolises of the New Lands Holy Metropolis of Alexandroupolis Holy Metropolis of Veria and Naousa Holy Metropolis of Goumenissa, Axioupolis and Polycastron Holy Metropolis of Grevena Holy Metropolis of Didymoteichon and Orestias Holy Metropolis of Drama Holy Metropolis of Dryinoupolis, Pogoniane and Konitsa Holy Metropolis of Edessa and Pella Holy Metropolis of Elassona Holy Metropolis of Eleutheroupolis Holy Metropolis of Zichna and Neurokopion Holy Metropolis of Thessalonica Holy Metropolis of Ierissos, Holy Mount, and Ardamerion Holy Metropolis of Ioannina Holy Metropolis of Kassandreia Holy Metropolis of Kastoria Holy Metropolis of Kitros Holy Metropolis of Lankadas Holy Metropolis of Lemnos Holy Metropolis of Maroneia and Komotene Holy Metropolis of Mithymna Holy Metropolis of Mytilene Holy Metropolis of Neapolis and Stravroupolis Holy Metropolis of Nea Crene and Kalamaria Holy Metropolis of Nikopolis and Preveza Holy Metropolis of Xanthi Holy Metropolis of Paramythia, Filiata, and Geromerion Holy Metropolis of Polyane and Kilkis Holy Metropolis of Samos and Ikaria Holy Metropolis of Servia and Kozani Holy Metropolis of Serrai and Nigriti Holy Metropolis of Siderokastron Holy Metropolis of Sisanion and Siatista Holy Metropolis of Philippoi, Neapolis and Thasos Holy Metropolis of Florina, Prespai, and Eordaia Holy Metropolis of Chios Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 а ово су Епископи у Синоду Патријаршије: The Holy and Sacred Synod, presided over by His All-Holiness Ecumenical Patriarch BARTHOLOMEW, is currently comprised of the following Hierarchs until the end of February each year:Demetrios of America (17.09.1967)Iakovos of Chicago (25.12.1969)Jeremiah of Switzerland (31.01.1971)Augustine of Germany (26.03.1972)Germanos of Tranoupolis (14.01.1973)Sotirios of Toronto (27.01.1974)Irenaios of Crete (23.02.1975)Athenagoras of Belgium (22.06.2003)Eugenios of Rethymno and Avlopotamos (28.05.2005)Amphilochios of New Zealand (09.07.2005)Nathanael of Kos and Nisyros (08.03.2009)Athenagoras of Kydonies (18.11.2012) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Nekako Crkva za mene nije institucija, već Živo Telo i prosto ne mogu da verujem da se politika toliko uvukla u pravoslavlje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 22, 2014 Пријави Подели Написано Април 22, 2014 Nekako Crkva za mene nije institucija, već Živo Telo i prosto ne mogu da verujem da se politika toliko uvukla u pravoslavlje. Иако не треба занемарити политичке факторе није се политика баш толико увукла у православље да можемо говорити о Васељенској Патријаршији као слугама НАТО-а или пак Моспату као слугама Путина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука