Jump to content

Украјински сценарио

Оцени ову тему

Препоручена порука

Врло смела констатација.

Говорим у историјском континуитету. Какав је значај цариградске патријаршије последњих 100 година и да ли се уопште може поредити са значајем Московске у последњих 200 година. Просто Цариградска је испливала у блоковској подели света као корисна западном блоку и ништа друго историјски она је одумрла, фактички налази се на апаратима за одржавање живота.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 70
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јесу, то је тачно. Али никад нису били оволико конфронтирани нити се икад оволико цариградска патријаршија немајући своје црквено тело трпала на туђ простор( пре свега руски).

Ако мало боље поглеаш црквену историју видећеш да су између Цариграда и других помесних православних црква постојали далеко већи и жешћи сукоби. Па се ипак некако све средило.  

А како ћеш знати ко су расколници, тачније да ли су то Руси или Грци ?

Увек се зна ко су расколници. То увек буде јасно као дан. А искрено се надам да раскола неће ни бити. 

Подели на овим сајтовима

Ја нисам помињао утицај Путина на МОСПАТ. И који ми? Није ваљда да ми персираш?

Ово "ми" рекох онако узгред за све оне који буду на теми заступали став да Путин контролише МОСПАТ. Наравно, ниси помињао утицај Путина на руску цркву само си скептик према утицају турске НАТО-вске државе на цариградску патријаршију што не значи да си убеђен да Путин нема никакав утицај на руску ПЦ.

Подели на овим сајтовима

Говорим у историјском континуитету. Какав је значај цариградске патријаршије последњих 100 година и да ли се уопште може поредити са значајем Московске у последњих 200 година. 

У последњих 200 година Москва често није ни имала патријарха. Идеја о Трећа Риму је више имепријалистичка него црквена.

Просто Цариградска је испливала у блоковској подели света као корисна западном блоку и ништа друго историјски она је одумрла, фактички налази се на апаратима за одржавање живота.

Каква блоковска подела? Какво историјско умирање? То уопште није тачно.

Подели на овим сајтовима

Ако мало боље поглеаш црквену историју видећеш да су између Цариграда и других помесних православних црква постојали далеко већи и жешћи сукоби. Па се ипак некако све средило.  

Увек се зна ко су расколници. То увек буде јасно као дан. А искрено се надам да раскола неће ни бити. 

И ја се надам.

Заиста не знам у том случају како ће се Срби определити, мислим да ће ревнитељи и русофили бити за МОСПАТ а гркофили и новотарци за Цариград.

Јако сам добро погледао црквену историју и никад геополитичке прилике нису биле овако глобално заоштрене као данас.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

То уопште није тачно.

Леба ти реци ми који је значај Цариграда кад у њему нема ни 1000 православаца?

А од тих 1000 могу изабрати патрију.

Каква је његова уопште данашња историјска улога?

Подели на овим сајтовима

Леба ти реци ми који је значај Цариграда кад у њему нема ни 1000 православаца?

А од тих 1000 могу изабрати патрију.

Каква је његова уопште данашња историјска улога?

А колико православаца има у Јерусалиму, Александрији, Антиохији? Или у Пећи? Ако избришеш улогу Цариграда за православље, онда избриши и ове остале. И заборави на Косово.

Подели на овим сајтовима

А колико православаца има у Јерусалиму, Александрији, Антиохији? Или у Пећи? Ако избришеш улогу Цариграда за православље, онда избриши и ове остале. И заборави на Косово.

Не бира се патријарх на Косову од Косовских Срба, да је такав случај запитао бих се ко ту кога и зарад чега бира.

Већ монаси слободно из целог света могу да дођу и буду на Косову православни монаси уколико то желе.

Подели на овим сајтовима

Не бира се патријарх на Косову од Косовских Срба, да је такав случај запитао бих се ко ту кога и зарад чега бира.

Већ монаси слободно из целог света могу да дођу и буду на Косову православни монаси уколико то желе.

Као што знаш, улога традиције у православљу је велика. Цариградска Патријаршија је прва по части од поделе 1054. године. Свашта се од тада до данас догодило, али ипак је Васељенски Патријарх остао Васељенски Патријарх. Слично је и са другим древним патријаршијама. Не могу се тек тако занемарити ни традиција, ни канони који то одређују.  Ја нисам канониста и не знам, можда ће се на овом сабору решити то питање, али за сада је овако и ми смо дужни да поштујемо поредак.

Подели на овим сајтовима

ово су све епархије Васељенске Патријаршије:

Подели на овим сајтовима

а ово су Епископи у Синоду Патријаршије:

The Holy and Sacred Synod, presided over by His All-Holiness Ecumenical Patriarch BARTHOLOMEW, is currently comprised of the following Hierarchs until the end of February each year:

Demetrios of America (17.09.1967)
Iakovos of Chicago (25.12.1969)
Jeremiah of Switzerland (31.01.1971)
Augustine of Germany (26.03.1972)
Germanos of Tranoupolis  (14.01.1973)
Sotirios of Toronto (27.01.1974)
Irenaios of Crete (23.02.1975)
Athenagoras of Belgium (22.06.2003)
Eugenios of Rethymno and Avlopotamos (28.05.2005)
Amphilochios of New Zealand (09.07.2005)
Nathanael of Kos and Nisyros (08.03.2009)
Athenagoras of Kydonies (18.11.2012)

Подели на овим сајтовима

Nekako Crkva za mene nije institucija, već Živo Telo i prosto ne mogu da verujem da se politika toliko uvukla u pravoslavlje.

Иако не треба занемарити политичке факторе није се политика баш толико увукла у православље да можемо говорити о Васељенској Патријаршији као слугама НАТО-а или пак Моспату као слугама Путина. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...