Никола Ђоловић Написано Април 3, 2013 Пријави Подели Написано Април 3, 2013 Уствари, нико није слободан јер није слободан од своје природе као Бог, али императив љубави премешта брда, то јест, онтологију са једне позиције створеног на онтологију нествореног. Жртва је неизбежна, коју год коцкицу бацили. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 3, 2013 Пријави Подели Написано Април 3, 2013 Зато је Јахве закон по питању слободе voleo bih da ovo produbiš kad imaš vremena Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 3, 2013 Пријави Подели Написано Април 3, 2013 voleo bih da ovo produbiš kad imaš vremenaО, па то је моја омиљена тема ... али већ сам нешто и писао о томе, наиме: да на Бога не могу да се примене категорије бића, постојања, егзистенције, па дакле ни онтологије. У најбољем случају, хришћанска онтологија може да буде само једна метаонтологија = изнад и бића и небића и свега и ничега ... зато Дионисије, Григорије Ниски и (веровали или не) Максим Исповедник за Бога говоре да је и Ништа, на многим местима! Дакле, само је Бог (радикално) слободан, чак и од сопственог постојања. Елем, ако упростимо ствари: од Платона и екипе хришћански оци ће (ни сам не знам зашто) узети велику порцију метафизике и онтотеологике и применити је на Божије постојање. Тако да такав Бог не може да се љути, не може да се креће, не може да се мења, не може да страда, не може да плаче, да буде тужан, да се каје и раскајава и не може да воли и буде слободан. Дакле, ако све то НЕ МОЖЕ, онда ту нема слободе. Али, као што знамо, Јахве је све само не некакво хладно биће платоновске метафизике. Зато бих ја нашу тријадологију градио пре на Старом Завету, него ли на Теетету, Тимају и грчким трагичарима. Срећом по нас и Божију слободу, многи оци нису били (тео)онтолози Никола Ђоловић , Жика and Oglo је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 @@w.a.mozart, није суштина у одвојености Љубави од слободе, пре ће бити да је питање које постављаш у ствари однос: активно - пасивно. Јер Љубав има проблем ако није покретач свега. Ако је неделатна, "нереална" како кажеш - онда је у ствари негде изван, онда још не руководи човеком да би га извела из тог пасивног стања. Само је препозната и помало се помаља. Још не пламти у толикој мери да се игра - ризикује, и то онда не би требало да се приписује недостатку слободе. Заказује човек и у једном и у другом, али то не би требало да чуди - тешко јесте. Задатак је за 5. @@Oglo, то баш кад се спустиш у голу реалност изледа тако. ПЧЕЛИЦА је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Куд Прокло прође, ту трава не ниче http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Могу ли и ја рећи своје мишљење!!!? Човјек од свега највише жели слободу! Просто жуди за њом! Она је језгро људске свјесности! Кад би се сликовито изражавала било би; слобода је центар, а љубав периферија (овим не умањујем битност љубави)! Када дође до симбиозе слободе са љубављу, тј. љубави са слободом, тада се долази до потпуности живота! Просто је немогуће остварити слободу без љубави............да би дошао у центар, мораш проћи кроз периферију! Небогуће је остварити и љубав без слободе! Ако само и покушаш, то ће донијети само патњу, тугу, ропство. Љубав ће изгубити сву своју пуноту и постаће посесивна! А кад уђе у посесивност, љубав са собом понесе окове......и за себе и за друге! Тиме љубав пријети да зароби, али и да постане роб......а кад се то деси, губи се сва слобода! DankaM and ПЧЕЛИЦА је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Тако да такав Бог не може да се љути, не може да се креће, не може да се мења, не може да страда, не може да плаче, да буде тужан, да се каје и раскајава и не може да воли и буде слободан. Hm, to mi više liči na nepokretnu kuglu... No, enivejz, meni je najsimpatičniji prikaz Boga u pop-kulturi (ne ulazeći u rasprave o trijadologiji ) onaj iz filma Kevina Smita Dogma. I to u onom trenutku kada napravi zvezdu, a posle štipne Lindu Fjorentino za nos Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Ma ne ljuti se Bog ako nenamerno zanemaris slobodu na ustrb ljubavi zna On ko Je i obitava u tebi sve dok nisi protivan jednom od ta dva Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 @Oglo, то баш кад се спустиш у голу реалност изледа тако. Budimo realni, čak ni Gospod nigdje ne spominje slobodu, jer je sloboda kategorija ovog svijeta. Najbliže tome je istina će vas osloboditi, čak i ApPavle kaže, ako i možeš biti slobodan radije se strpi Doduše interesantnije od svega je da nema riječi ljubav Ima je u glagolskom obliku voljeti edit: da ne pretjeram ipak Duh je tamo gdje je sloboda Лазар Нешић and Vaske је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 @@Oglo, Можда причамо о различитом: ја говорим о слободи у датим могућностима човека и ту не видим никаква ограничења. Ако у свему могу да бирам приступ који препознаје смисао и води даље, ако и у најгорем опет видим труд Творца који ја само треба да понесем - то ми је више него довољно. Не видим да ме у било чему ускраћује. Не знам на шта мислиш када кажеш да у ствари избор не постоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Budimo realni, čak ni Gospod nigdje ne spominje slobodu, jer je sloboda kategorija ovog svijeta. Najbliže tome je istina će vas osloboditi, čak i ApPavle kaže, ako i možeš biti slobodan radije se strpi Doduše interesantnije od svega je da nema riječi ljubav Ima je u glagolskom obliku voljeti edit: da ne pretjeram ipak Duh je tamo gdje je sloboda Nista ja ovde ne razumem Ljubite jedni druge nije ljubav? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Pa nekako si već sam dao odgovor. Sloboda je skrajnuta jer povlači odgovornost, a za to je potrebno truda. Mnogo je lakše umrtviti se nekakvom predstavom (najčešće pogrešnom) ljubavi koja sve trpi, sve prihvata, svemu se raduje... Lako je odslušati intervju sa nekim starcem i topiti se u njegovoj dobroti i ljubavi. Ali ako bi proveo sa tim starcem mesec dana, vide bi i drugu stranu, u smislu koliko je ipak strog, pre svega prema sebi. Sad sam se setio vladike Danila i njegove slikovite predstave, gde ljudi kao komadi gvožđa kruže oko Boga - Sunca i upijaju svetlost. Pa onda svako ima i rđe na sebi. Sloboda je tu - čistiti rđu sa sebe ili ne. E sad, da li je sloboda samo sredstvo, u smislu slobodnog izbora uskog ili širokog puta, ili nam je sama sloboda donekle i cilj...? Mnogo zamršeno... Никола Ђоловић and Јелина је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Ja upravo o tome i govorim, sloboda da se radi šta se hoće, nije prava sloboda, već je to sloboda da se radi šta se mora, dakle šta je ispravno. Samim tim mi i nemamo neki izbor Николa је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Одосмо на феноменологију слободе. И нисмо и јесмо слободни. Нисмо јер немамо слободу као Бог којег не одређује Његова природа, а опет имамо слободу да се определимо за обожење које кулминира у одсуству било каквог избора јер је у Богу све "Да!". Јелина and horatio је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Април 4, 2013 Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Mnogo je lakše umrtviti se nekakvom predstavom (najčešće pogrešnom) ljubavi koja sve trpi, sve prihvata, svemu se raduje... да када бисмо живели без свакодневог контакта са другима - не треба ти да замислиш себе са неким предобрим старцем да би разобличио ту идеализацију. Брусиш се лепо сваког трена у том међусобном односу и мериш трунке своје изнедрене љубави. Николa and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука