Jump to content

Турска и ЕУ

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

• Гости

Ibrahim Kalin o Turskoj i EU

Постављена слика

Ibrahim Kalin, savjetnik turskog premijera Redžepa Erdogana, upozorio je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da bi negativan odgovor Turskoj oko prijema u članstvo EU predstavljalo "razarajuću poruku islamskom svijetu".

" 'Ne' Turskoj bi islamskom svijetu uputio razarajuću poruku, jer bi to odbijanje na osnovu kulturnih i vjerskih razlika vidjeli kao poruku da je Evropa hrišćanski klub u kojem nema mjesta za muslimane", naglasio je Kalin.

"Naša vlada i dalje u potpunosti stoji iza pristupanja EU. Zbog toga smo i sproveli toliko reformi. Nećemo nikada prihvatiti nešto drugo od punopravnog članstva u EU, ni privilegovano partnerstvo niti bilo šta drugo. Tako nešto ne postoji ni sa drugim državama. Mi smo još 1987. podnijeli zahtjev za punopravno članstvo", naglasio je on.

Prema Kalinu, negativan odgovor bi negativno utjecao na odnose Turske sa državama koje su protiv njenog članstva u EU.

"Razumijem umor od širenja u Evropi, ali EU mora shvatiti da joj je potrebna strateški važna zemlja kao što je Turska, ako želi da bude globalni igrač u 21. vijeku", dodao je on.

Prema njemu, Turska je most ka Centralnoj Aziji i Kavkazu, i Turska će narednih godina postati najveća tranzitna zemlja za gas, koji je potreban Evropljanima.

Upitan da li se turska spoljna politika okreće od Zapada, Kalin je podvukao da je Ankara jak saveznik zapada, ali da je i svoju spoljnu politiku proširila.

"Ako oko nas, u Iraku i na Bliskom istoku vlada haos, moramo reagovati", poručio je on.

"Turska je 2003. bila protiv američke invazije na Irak. To je u čitavom regionu pozitivno ocijenjeno. Mi nismo vjerovali u legitimnost tog ratnog pohoda. I sada, sedam godina kasnije, vjerujem da se svako slaže da je ishod tog rata politička propast. I pored toga smo se angažovali u Iraku."

"Mi smo igrali centralnu ulogu u tome da se sunitske grupe ponovo uključe u politički proces, kako bi učestvovali na izborima i referendmu. Mi smo inicirali konferenciju na kojoj su se sastali susjedi Iraka. Naša proširena spoljna politika ima i ekonomske aspekte - 80 odsto gasa dolazi iz Irana i Rusije, i mi njegujemo dobre odnose sa tim zemljama. Mi se trudimo da imamo dobre odnose sa svim susjedima, a tako i sa Grčkom, Bugarskom i Jermenijom, ne samo sa muslimanima", objasnio je Kalin.

http://islambosna.ba/index.php/vijesti/vijesti-iz-svijeta/10734-ibrahim-kalin-o-turskoj-i-eu

Подели на овим сајтовима

Они су непожељни у ЕУ. Па видите колико већ дуго траје њихова кандидатура- 1995. је турска влада потписала Царински уговор,а '99 добила статус кандидата! 11 година кандидат?! Фарса!

Европска Унија само користи муслимане као покусне куниће,за поједине своје послове. Турска испуњава све услове за улазак у заједницу европских народа,па је не пуштају. Сумњам да ће и Албанију икада пустити,европска подршка Албанији јесте само параван за гурање косовске независности. Чисто сумњам да ће и БиХ ући у Европску Унију.

Али,како смо кренули,имаћемо већ једну Париску џамахирију,Лондонски султанат и Скандинавски калифат...тако да ће исламске државе саме од себе да никну унутар ЕУ. Како ствари стоје.

confused

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Турска због спора са Грчком око Кипра неће да вуди ЕУ!Мада ,они полако али сигурно претварају Немачку у турбан-рајх и без ЕУ,Француску исто,једног дана им ЕУ неће ни требати...

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ?? ????????? ? ??. ?? ?????? ?????? ??? ???? ????? ?????? ???????????- 1995. ?? ?????? ????? ????????? ???????? ??????,? '99 ?????? ?????? ?????????! 11 ?????? ?????????! ?????!

???????? ????? ???? ??????? ????????? ??? ??????? ??????,?? ???????? ????? ???????. ?????? ???????? ??? ?????? ?? ?????? ? ????????? ????????? ??????,?? ?? ?? ???????. ?????? ?? ?? ? ???????? ????? ???????,???????? ??????? ???????? ????? ???? ??????? ?? ?????? ???????? ????????????. ????? ?????? ?? ?? ? ??? ??? ? ???????? ?????.

???,???? ??? ???????,??????? ??? ????? ??????? ??????????,????????? ???????? ? ???????????? ???????...???? ?? ?? ???????? ?????? ???? ?? ???? ?? ????? ?????? ??. ???? ?????? ?????.

dada

??, ? ???? ?? ? ??????? ??????? ???? ?????????? ? ????? ?????? ????? ??????????, ? ?????? ????????? ????????? ???????? ?? ?????? ??? ????? ???? ??????? ??????. ???????, ?? ??????????? ??? ???????? ?????? ? ????????? ??????????????? ?????.

Подели на овим сајтовима

??, ? ???? ?? ? ??????? ??????? ???? ?????????? ? ????? ?????? ????? ??????????, ? ?????? ????????? ????????? ???????? ?? ?????? ??? ????? ???? ??????? ??????. ???????, ?? ??????????? ??? ???????? ?????? ? ????????? ??????????????? ?????.

?????? ??. ???? ?????????? ???????? ?????? ??????????? ?????????? ?? ??????? ? ????????? ??? ??????...?????????? ?????? ? ??????,?????????? ? ???,???????? ??????? ??????? ? ??????,? ???,??? ?????????,??? ??????...

...ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu nekoliko dana ranije u Sarajevu poru?io da Turska želi obnoviti otomanski Balkan.

„Napravi?emo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno sa Turskom, centrom svetske politike u budu?nosti. To je cilj turske spoljne politike i mi ?emo to posti?i“, poru?io je turski šef diplomatije na otvaranju konferencije pod nazivom „Osmansko nasle?e i muslimanske zajednice Balkana danas“.

...

„Mi želimo novi balkanski region utemeljen na politi?kim vrednostima, ekonomskoj me?uzavisnosti i saradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ?emo obnoviti ovaj Balkan… Otomanska stole?a Balkana su uspešna pri?a, a sada je treba obnoviti,naravno, bitna ta?ka u renesansi Otomanske imperije je Sarajevo, preko kojeg Turska želi da ostvari uticaj na muslimane jugoisto?ne Evrope. Transferzalom Sarajevo-Sandžak, i jakim uticajem na Kosmetu i u Albaniji, Turska ra?una na snažan politi?ki upliv u regionu, što ?e joj biti as u rukavu s kojim ?e igrati prema Briselu

http://www.pecatmagazin.com/2009/10/29/obnova-osmanlijskog-carstva/

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

U Turskoj živi devet miliona Srba!

Aktivna kampanja koja se na patriotsko-fašističkim sajtovima vodi protiv Turske, na čelu sa bivšim ambasadorom Srbije u Ankari Darkom Tanaskovićem („Neoosmanizam jeste konstanta turske spoljne politike. Mislim da je to aktuelno. Jaki su razlozi i za i protiv integracije Turske u EU, ali ja mislim da temeljni civilizacijski uslovi za to ne postoje. Onda Evropa više ne bi bila Evropa. Evropa su ipak one vrednosti na koje smo svi navikli, iz kojih smo svi potekli. Iako smo mi posthrišćansko i sekularno društvo, i laici su kod nas kulturno hrišćani, većinom“), dobila je svoju radikalnu protivtežu u liku Dragana Milosavljevića, predsednika Društva srpsko-turskog prijateljstva, koji podseća: „Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina“. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti.  

KO JE KOGA JAHAO: Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: "Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!" Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.

DUŠEK ZA KAŠIKU: U Srbiji nikad ranije nije postajala ni naznaka da bi ovakvo Društvo prijateljstva bilo moguće. U Beogradu živi oko 1.000 Turaka, a pretpostavlja se da ih na Kosovu i Metohiji ima još oko 30.000, mada su mnogi od njih podelili sudbinu komšija Srba. U srpskom jeziku ima oko 8.000 turcizama, a u turskom 1.000 srbizama. Dok smo mi preuzeli od Turaka: inat (čvrsto verovati), organ, dušek, ("tuzla" na turskom znači "so"), Turci su od nas nasledili reči: kašika, dušman...

TURSKA JE ZA SRBE BILA – AMERIKA: U 15. i 16. veku u Srbiji nije bila toliko razvijena svest o naciji. Srpski velikaš nikako nije musavog i dronjavog kmeta doživljavao kao brata po krvi! Vera se menjala kao što se danas menjaju političke stranke, a u islam je masovno prelazilo sitno plemstvo. U srednjem veku Turska je bila isto što i danas Amerika. Turska carevina je u svom sastavu imala 32 zemlje, nikad nije spaljivala veštice, a Jevreji su tu nalazili spas. Prva velika migracija Srba u Tursku odigrala se u vreme Berlinskog kongresa.

ČETIRI JEZIKA ZA IMPERIJU: Naša istorija prećutala je da su na prostorima turske imperije u službenoj upotrebi bila čak četiri jezika: turski (za svakodnevne razgovore), arapski (jezik religije jer je njime napisan "Kuran"), zatim persijski (književni jezik) i - srpski, kao jezik diplomatije i vojske. I sultani su govorili srpski jer se smatralo da samo neobrazovani ne govore ovaj jezik.

ŠTA RADI SRPSKO MINISTARSTVO ZA DIJASPORU: U Ministarstvu dijaspore samo znaju gde ima dobre jagnjetine! Ovi naši ambasadori nisu nijednu vizitkartu doneli, a kamoli da su sklopili neki dobar posao. Hrvati su podigli svoju tekstilnu industriju zahvaljujući Turcima, a mi smo tu šansu propustili. I to zbog viza. Niko ne zna da Turčinu za dolazak u Srbiju treba garantno pismo i još da ga čeka prijatelj na aerodromu, inače će ga naši vratiti. Vize su uvedene devedesetih za vreme rata, a njihovo ukidanje vlada još nije stigla da stavi na dnevni red. Ma čak i Turčinu koji ima Šengen treba tranzitna viza kroz Srbiju. Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina.

BEOGRAD U ISTANBULU: Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!

BOSFOR PRE ČIKAGA: Mit o Čikagu kao najvećem „srpskom" gradu posle Beograda opstao je samo zahvaljujući činjenici da je decenijama bilo politički nekorektno reći da ta titula zapravo pripada Istanbulu. Jer, na obalama Bosfora živi čak tri miliona ljudi poreklom sa ovih prostora, koje smo vekovima pežorativno nazivali „poturicama" Naravno, nije reč o klasičnoj emigraciji koju su decenije za nama poterale u pečalbu, već o iseljenicima koji su stotinama godina tamo, islamske vere i turskih imena, ali čvrsto vezani za šaku zemlje sa koje su im pradedovi otišli...

SVI TURCI SU SRBI: Verujte, čak i čvršće od mnogih od nas koji još stojimo na njoj! Apsolutno su svesni svog porekla, sa neverovatnim ponosom to ističu, smatrajući sebe počastvovanim zbog toga što su im koreni u Srbiji! Pazite, nekima od njih su preci još pre 300, pa i 400 godina naselili te prostore, ali oni i dan-danas govore srpski i svako od njih zna koje je prezime porodica nosila i koja je krsna slava kuće bila...

DEVET MILIONA U REZERVI: Ako vam je frapantna brojka od tri miliona u Istanbulu, šta reći na podatak da je to tek trećina od ukupnog broja koliko ih je u Turskoj?! Govorimo o devet miliona duša, a to nije moja pretpostavka, već podatak, nešto o čemu se ovde ćuti. Govorimo o „armiji" u najmanju ruku velikih prijatelja Srbije, koji bi i te kako mogli da nam pomognu. Što je najvažnije - to i žele. Međutim... E, to „međutim" je upravo ono što nas je kroz istoriju skupo koštalo! Za ovdašnje vlasti ti ljudi nikada nisu bili smatrani srpskim iseljenicima zbog dogme da su Srbi samo oni pravoslavne vere. Zato što je to i dalje tabu tema i jeretičko pitanje, danas i imamo naciju Bošnjaka. Možda bi i karta Hrvatske danas bila drastično drugačija da je dozvoljeno izjasniti se kao Srbin katolik?!

KARADŽIĆ U BAJRAM PAŠI: Obilazeći svojevremeno jednu od najvećih istanbulskih opština Bajram paša i razgovarajući sa ljudima koji u njoj žive, a 90 odsto od 350.000 koliko ih ima je našeg porekla, prišao mi je čovek da mi ponosno kaže da su se njegovi nekada davno prezivali Karadžić i da zna koju su slavu slavili, da sa generacije na generaciju prenose srpski jezik i da mu nikada neće biti jasno zbog čega ne može da bude ono što smo pomenuli - Srbin musliman?! Razgovarao sam sa ljudima koji potenciraju da su iz: „Aski Srbistana", što u prevodu znači: Stare Srbije. Pitam ih znaju li odakle su tačno poreklom, a oni uglas: „Skoplje" - nastavlja da nas šokira naš sagovornik.

VEZIRI, EKONOMSKA ŠANSA: Korpusu potencijalnih lobista, jakih privrednika spremnih da ulažu, uopšte ljudi koji su više nego voljni da na svaki način pomognu državi u kojoj su im koreni. A, 95 odsto naših Istanbulaca su u najmanju ruku dobrostojeće zanatlije i uspešni privrednici, čija preduzeća zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi. Koliko su tamo cenjeni govori i podatak da se deo Istanbula, omiljeno izletište, zove „Beogradska šuma". Jedna od svega četiri kapije na nekadašnjem bedemu oko grada nosi ime „Beogradska", ali... A šta ćemo sa činjenicom da je čak 13 velikih vezira bilo sa naših prostora?!

* Citati preuzeti sa sajta Srpskenovine.cg

http://www.e-novine.com/mobile/entertainment/entertainment-tema/42101-Turskoj-ivi-devet-miliona-Srba.html

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Каквих девет милиона Срба...ти људи су Турци, сад што имају српске корене...какве то везе има. Као кад би рекли да у Америци живи још 100 милиона Британаца, и 50 милиона Ираца. 

Ја размишљам о томе да се стално преселим у Турску, видјећу за сад нисам донио никакву дефинитивну одлуку. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...