Jump to content

Разговарајте са др Драганом Богдановићем о здрављу и лечењу

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Драги моји,све што Вас мучи у вези Вашег здравља,или здравља Ваших најмилијих,питајте слободно,радо ћу Вам помоћи,или ако би желели да чујете нешто о превентиви,како не доћи до појаве обољевања,исто слободно питајте.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ових дана и месеци се много причало о овом раку, али ништа конкретно нисам схватио...

ко је ризична група?

како изгледа тај рак?

шта тачно напада?

у ком стадијуму је излечив?

како се лечи?

и шта је то колоноскопија и шта треба све урадити пре ње,током ње и после?

(знам шта је, радио сам нешто слично, ендоскопију,и од тада мрзим све скопије...)

ја,може се већ рећи,имам 20 година. колики је ризик за тај узраст, пошто кажу да треба људи са 50 година редовно да иду код доктора?

и такође нешто о раку плућа, и колико отрова има у цигарети...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Једној мојој другарици је нађено да има вирус хепатитиса ц, после напада јетре, било јој је баш лоше. И она је сад пронашла негде савете о уринотерапији и почела да је практикује. Али, ја се бринем за њу, јер ми се не чини то никако здраво. Шта ви мислите о томе?

Подели на овим сајтовима

Рак дебелог црева је малигна болест која се одликује постојањем једног или више злоћудних тумора у дебелом цреву и његовом завршном делу-ректуму.

Од рака дебелог црева може да оболи свако,али најчешће обољевају људи старији од 50 год.

Постоји више фактора ризика:наслеђе,начин исхране,режим живота,стресне ситуације,и старосна доб преко 50 год.

Постоји високи ризик да особа оболи од рака дебелог црева,ако је већ ,она или њен блиски рођак

имали полип дебелог црева или неки тумор,или ако има неко од хроничних запаљенских или наследних обољења црева.

Сваки карцином се може излечити ако се открије у раној фази.

Колоноскопија је метода прегледа дебелог црева,када се кроз чмар уводи колоноскоп-савитљив стерилисани инструмент,и директно под контролом ока посматра и испита цело дебело црево.

Пре прегледа нормално треба испразнити дебело црево лаксантним средствима,тј.средствима за чишћење.

Подели на овим сајтовима

Pošto Svetlana pomenu hepatit evo, mislim da bi trebalo ljudima objasniti zašto je potrebno da e vakcinišu protiv hepatita B

za decu i zdravstvene radnike po našem zakonu je obaveza ( zdravstveni radnici čak potpisuju i  izjavu ako ne žele da je prime)

čemu toliki otpor prema vakcini, posebno protiv hepatita B.

evo ja ću da zapitkujem malo i za ostale, a ovu rubriku bi trebalo svi da čitaju jer u emdicini nikada 2+2 nije 4  :smiley:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Прво да напоменем како се хепатитис Б преноси.

Може се пренети:-полним путем,незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом,

-са мајке на новорођенче,у току трудноће,порођаја,дојењем,

-преко крви заражене особе,што је случај код наркомана рецимо,или код здравствених радника,ако дођу у контакт са зараженом крвљу.

Особа заражена хепатитисом Б не мора да има симптоме,те се присуство вируса утврђује анализом крви на ХБс антиген. Против хепатитиса Б постоји вакцина и дају се три дозе за потпуну заштиту.

Требало би да се вакцинишу следеће особе-деца од навршених 2 до навршених 15 месеци,новорођенчад ХБсАг позитивних мајки,све особе у здрав.установама које долазе у контакт са инфективним материјалом,особе на хемодијализи и које болују од хемофилије,сексуални патрнери ХБсАг позитивних особа,интравенски корисници дрога,.....

Хепатитис Б је врло опасна болест,јер може да доведе до врло тешких обољења јетре,као што су цироза или карцином,са фаталним последицама....Што се тиче одбијања људи да приме ту вакцину,можда је у питању страх да ли су те вакцине исправне,не знам,....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Doktore i brate,dobrodosao na ovaj forum.Licno sam veoma srecna sto je tu jedan lekar.Volela bih i da bude neki psihijatar.Ti sigurno pamtis prof.Dula Petrovica.On radi u Crkvenoj ordinaciji u Beogradjanci u Bg za free.Bez obzira na ono sto svi znamo o njemu,on je jedini sa te klinike,

koji se time moze pohvaliti.Inace,ja sam na faxu imala iz jednog predmeta ispitno pitanje "Hocu svoju bolest e-mailom".Za svaku pohvalu su srpski lekari,koji to rade,a da jos uvek nemaju zakonsku obavezu,narocito,ako su drzavni.

Samo sam dosla da ti pozelim da vec u septembru krenes na specijalizaciju.Posto imam vise lekara u porodici,pa znam sta znaci cekati istu.Ali,nemoj bas odmah da zapalis za Svedsku,posto oni zdusno primaju nase radiologe u zadnje vreme.Bar neke,koje znam.

Подели на овим сајтовима

Поздрав Изиди,и хвала на лепим жељама.

Ево и да се осврнем мало и на наше пријатеље пушаче.

Водећи узрок смрти у свету је рак плућа.Ризик да се добије рак плућа је неколико десетина пута већи код пушача,него код непушача.

По престанку пушења човек се много боље осећа.

15 година од престанка пушења,ризик да се оболи од овог карцинома је 80-90% смањен.

Пушачки кашаљ нестаје за 3 месеца.

Чуло мириса и укуса се враћају у нормалу већ прве недеље од престанка пушења.

врло битна чињеница је и да престајете да угрожавате животе ваших најмилијих,који као пасивни пушачи више страдају од вас пушача.

Пушење повећава ризик и од инфаркта срца или мозга,тј.шлога.

Ако сам вас бар мало уплашио,драго ми је због тог,јер ми је то био и циљ.

Пушење или здравље,одлучите сами.

Мој отац је имао притисак 200-120,пушио је скоро 2 паклице дневно,послушао је мој савет,оставио је цигарете,и сада има притисак као младић 120-80,а има 55 година.

Ето,толико,па ви размислите сами.А.да ,ту је и материјална страна,цигарете вас коштају.Дајете паре за отров.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nema na cemu!

Qq,brate mili,sta naprica.Salim se.Uvek mi je zao kad neko dobije rak pluca.Dobro su prkrvljena,raseju se metastaze brzinom svetlosti.Nikog

ne znam da je od njega prekostao.

Inace,moji roditelji ne puse i veliki su protivnici istog poroka.Najstarija sestra vec 10 godina radi u Onkoloskom dispanzeru,isad ceka supspecijalizaciju iz onkologije.Ne pusi.Srednja pusi malo,i ja kako kad.U zadnje vreme stvarno mnogo pusim.I ne prezirem sebe iz licemernih plitkomoralnih razloga,cak ni zarad brige o zdravlju,nego sto gorim rodjene pare pred ocima,a nosim troje farmerke,od toga dvoje okrpljene.

I imam dvostruko genetsko opterecenje kardio-vaskularnog sistema.Mama mi se bila slogirala sa 50 godina.Sa njene strane su svi bili kratkovecni(plafon 64.leta),svi od sloga ili srca.Sa oceve strane su dugovecniji,ali se javljala arterio-skleroza.

Jednom sam prestala na godinu dana.I onda sam pala u jednu od svojih cuvenih posttraumatskih depresija,sto nije opravdanje za nedostatak

jakog karaktera,i onda samo jednu,samo jos danas,i opet propusih.

Dodala bih ovde i ovu postmodernisticku epidemiju,koje se stvarno plasim.Naime,ginekolozi tvrde da kondom nije zastita od HPV-a,da ga ima i

na perineumu.Ti to bolje znas od mene.Skokni u Zenski kutak,da pises o tome.Elem,kazu ginekolozi i onkolozi da zene pusaci za 50% povecavaju sanse da ti podmukli mikrobi eskaliraju nasilje nad cerviksom,odrade svoje.

By the way,javljala sam se Goranu Mihailovicu(ti ga sigurno pamtis,mozda ti je vodio vezbe),posto je on magistrirao iz oblasti socijalne psihijatrije.Ali,nisam bila karakter.Mozda cu otici u Crkvenu ordinaciju,kod Dula Petrovica,posto je on supspecijalista za bolesti zavisnosti.Stvarno bih volela da prestanem.

Inace,kad mi u kucu udje trudnica,malo dete,bilo ko bolestan,ja ne pusim.I gde god odem,iako stoji piksla,pitam smem li da zapalim.U celom

kulturnom svetu su pusaci gradjani drugog reda.I ja postujem osnovno ljudsko pravo na zivot svakog nepusaca.A i postenije je da mi

kaze da ne smem da pusim,nego da me posle olajava da sam mu od sobe napravila gasnu komoru.

Подели на овим сајтовима

Драги моји,Богу хвала,проради нам форум опет на данашњи велики празник.

Ваш доктор је и даље Вама на располагању.

Све што Вас мучи у вези Вашег здравља и здравља Ваших најближих питајте,покушаћу да помогнем.

Кад су овакве врућине,уносите доста течности ,адекватно се облачите и пошто ће се ових дана јести печење,будите умерени у јелу и пићу,поготово људи који имају повишени крвни притисак,да не би комбинација црвеног вина и печења била мало опаснија за Ваше здравље.

Мало се и шалим,али немојте да претерате.

Пацијенти који имају своју терапију,нека је се придржавају.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Докторе, да сам у Србији купила бих ову књигу, баш ме интересује. Јесте ли имали прилике да је прочитате?

Чућемо како је наша гошћа др Татјана Ђорђевић стала на пут Господњи а онда и своја медицинска знања ставила у службу Богу и људима. Она сматра да је узрок наших болести гријехопад, говори о штетности љекова, о све чешћим имуно и психичким поремећајима. Ових дана је изашло из штампе друго, допуњено издање њене књиге "Повратак Богу и природи".

Преузмите аудио датотеку

http://www.svetigora.com/node/5560

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...