Ленка* Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 greengrin Хвала, у сваком случају. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Тетанус је акутно обољење изазвано токсинима бактерије клостридујум тетани (лат. Clostridium tetani). Клостридија тетануса производи јак неуротоксин, тетаноспазмин, који се везује за рецепторе нервних ћелија и спречава преношење инхибиторних сигнала из малог мозга на мишићне моторне неуроне. Као последица се јавља појачана мишићна активност у виду грчева и повећан мишићни тонус. Узрочник Тетанус је изазван тетаноспазином, токсином бактерије клостридијум тетани. То је релативно крупна, грам позитивна, бактерија величине 3-8 μm, штапићастог облика. Клостридије су анаеробне бактерије и налазе се свуда, посебно у земљи и цреву човека. У неповољним условима граде споре. Клостридија тетануса поседује трепље помоћу којих се креће. Токсин тетануса припада групи АБ токсина. Састоји се из две подјединице А и Б повезане дисулфидним мостом. Већа подјединица Б (енгл. binding-везујућа) се везује за рецепторе нервних ћелија. Мања подјединица А, је активна компонента и то је ензим из групе цинк-металопротеиназа. Ова компонента разлаже протеине који учествују у процесу секреције инхибиторних неуротрансмитера у предњим роговима кичмене мождине. Као последица јавља се повећан мишићни тонус и активност у виду грчева мишића. Патогенеза и симптоми Након повреде долази до насељавана ране разним бактеријама, између којих је и клостридија тетануса, која је широко распрострањена. Уколико у рани постоје анаеробни услови долази до размножавања ове бактерије и производње токсина, тетаноспазмина. Тетаноспазмин долази путем нервних влакана или крви до предњих рогова кичмене мождине где испољава своје дејство. Овај токсин блокира ослобађање инхибиторних неуротрансмитера: ГАБА и глицина, што за последицу има повећање мишићног тонуса и неконтрлисане мишићне контракције у виду грчева изазваних оптичим и акустичким дражима. Симптоми се најпре јављају на мишићу масетеру који учествује у жвакању у виду повишеног тонуса и грча овог мишића-тризмус. Затим следи укоченост врата и мишића леђа. Услед грча мишића лица јавља се сардонични (искежени) осмех (лат. risus sardonicus). Постоје и проблеми са гутањем, или са дисањем уколико дође до грча мишића гркљана или дијафрагме. На крају долази до тоничних контракције целокупне мускулатуре трупа-опистотонус. Услед силине мишићних контракција може доћи до истезања и пуцања тетива, прелома костију... Телесна температура оболелих је такође повишена, крвни притисак може бити повишен и могу се јавити поремећаји рада срца. Свест је очувана. Болест се дијагностикфикује на основу клиничке слике, проналажења токсина путем ПЦР-а (јез-ен|PCR) или његовим тестирањем на животињама (нпр. мишу). У терапији је важна примена антитоксина, хигијена ране, мишићних релаксанаса итд. Захваљујући вакцинацији (дифтерија-пертусис-тетанус ДТП) болест је постала ређа. Уколико дође до тежих повреда 5 и више година након вакцинације, потребно је примити освежавајућу дозу вакцине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Од рођења имам брух, док сам био мањи нисмо били у могућности да то ријешимо (рат)... Када сам посао да кажем свјестан нисам имао храбрости и увјек сам одбијао свако ротидељско наговарање. Никада нисам осјећао неке тегобе осим када бих попио пуно воде или газираног пића, тада би ми се у виду некакве тежине у препонама јављали симптоми. Међутим у задње вријеме а све чешће када стојим или радим дуже вријеме све више почиње бивати "тешко" а почиње и да боли, то ријешавам тако што легнем пар минута након тога буде све уреду. Тако да сам се одлучио да то ријешим, занима ме каква је операција и коју наркозу добијам? пс: За тај мој брух дотори су рекли да је некаква "хидроколеа" (?) или томе слично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Radmila Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Pomaže Bog dragi doktore !Evo šaljem vam prepis moje odpusnice iz bolnice i molim vas da mi kažete jeli meni vrtoglavice dolaze od ove bolesti ili je to i moja anemičnost .Još da vam kažem da mi je krvna slika u granicama normale jedino mi je gvožđe (željezo) 3 od mogućih 30 .Takva sam cijeli život .I još jedno kad sam imala ovaj udes palac i kažiprst su mi odmah ostali utrnjeni kao i mišići na nadlaktici lijeve ruke .Ima li ovde ikakve pomoći i Vaš savjet molim Pacijentica je primljena na Kliniku zbog povrede vratne kralježnice .Povređena je u saobraćajnom udesu prilikom prevrtanja automobila ,navodi da je koristila sigurnosni pojas .Nakon povrede je primljena na Kliniku Mostar i nakon dijagnosticiranih procedura upućena na Kliniku Sarajevo.Pri prijemu se konstatira da se radi o luksacion om prelomu 7 stražnje zaključavanje /C5/C6 segmenta .Neurološki bez ispada Po prijemu se postavi kranijalna trakcija po Gardneru uz odgovarajuće opterećenje od /9 kg/uz p zicioniranje glave .Trakcija se drži do postizanja repozicije /odključavanja/ nakon čega se pristupi op. zahvatu .Učinjena je prednja spondilodeza Orosco pločicom i vijcima uz discektomiju na nivou C5/C6/ i interpoziciji trikortikalnog grafona. Posoperativni tok uglavnom uredan , lokalni nalaz takođe Hvala za savjet doktore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Draga Radmila,mogu Vam reci da ste dobro prosli u toj saobracajnoj nesreci,i da su te vrtoglavice najmanje sto je moglo da Vam se desi. Vrtoglavice mogu biti posledica povrede vratnog dela kicme,kao i te Vase malokrvnosti,ali i posledica i simptom jos dosta oboljenja. Zato Vam predlazem da odete na pregled kod neurologa,oftalmologa i otorinolaringologa. Veliki pozdrav! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Dragi Vladane,bruh je jedno,a hidrokela drugo,ako imate napisano na izvestaju hirurga kako se zove to Vase "stanje ",tako da ga nazovem,Vi mi napisite ovde,da bih mogao adekvatno da Vam odgovorim. Veliki pozdrav! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 odstranjivanje hidrokele je rutinski zahvat vladane (sad me malo zbunio doktor,ja sam mislio da je hidrokela vodeni bruh) bolovi ti se javljaju zbog "otežanja" te strane gdje ti je hidrokela pošto ti se do sada nije povukla,moraš na operaciju,u suprotnom kesa će se samo povećavati vremenom od napora "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 HIDROKELA Uzrok nastanka Uzroci su mnogobrojni. Kod dece je hidrokela većinom komunicirajućeg tipa -postoji komunikacija između skrotuma i trbušne šupljine. U fetalnom periodu testisi se nalaze u trbušnoj šupljini i normalno se kroz preponski kanal spuštaju u skrotume tokom 7. do 9. fetalnog meseca života. Pre nego što se testis počne spuštati formira se u trećem mesecu trudnoće vrećica tzv., vaginalni potrbušni nastavak (processus vaginalis peritonei) koji takođe prolazi kroz preponski kanal i već pre rođenja se na svom gornjem kraju zatvori. Ako ostane prohodan, skrotum se puni tečnošću iz trbušne šupljine, naročito prilikom napinjanja i nastaje hidrokela. Kod nekomunicirajućeg tipa hidrokele zbog niza poznatih ili nepoznatih uzroka nastaje neravnoteža između stvaranja i resorbovanja tečnosti i njenog nakupljanja. Mogući uzroci nekomunicirajuće hidrokele su: upala semenika ili pasemenika (orchitis, epididimitis), tuberkuloza, tropske infekcije, npr. filarijaza, torzija testisa uzrokuje reaktivnu hidrokelu u 20% slučajeva, tumor testisa, trauma, naročito ako nastane krvarenje, u 70% slučajeva nakon transplantacije bubrega, terapija zračenjem , Ehlers-Danlosov sindrom, promena tipa ili volumena trbušne tečnosti, npr. kod osoba na peritonealnoj dijalizi i s ventrikuloperitonealnim šantom (kod hidrocefalusa), odstranjenje limfnih čvorova, idiopatska retroperitonealna fibroza (Ormondova bolest). Podela Osim komunicirajuće i nekomunicirajuće hidrokele se mogu podeliti na primarne i sekundarne. Primarna ili idiopatska hidrokela nije nastala kao posledica neke bolesti testisa i uzrok joj je nepoznat. Njeni oblici su: - hidrokela vaginalne ovojnice - nalazi se oko testisa pa se testis teško može napipati - urođena (komunicirajuća) hidrokela - nastaje zbog održanog vaginalnog potrbušnog nastavka, praćena je kilnom vrećom i ima otvor prema trbušnoj šupljini - dečiji tip hidrokele - nalazi se oko testisa i nastavlja prema unutrašnjem preponskom prstenu, ali ne komunicira s trbušnom šupljinom - hidrokela semenovoda Sekundarna hidrokela nastaje kao popratna pojava neke bolesti, najčešće tumora ili upale testisa i/ili epididimisa. Klinička slika Većina hidrokela je bez simptoma. Obično se javljaju kao bezbolno povećanje skrotuma. Pacijenti ponekad opisuju osećaj težine ili povlačenja skrotuma i blag osećaj nelagodnosti u preponskoj regiji. Hidrokela je obično bezbolna pa ako postoji bol najčešće je pokazatelj upale epididimisa (pasemenika). Hidrokela se može smanjiti u ležećem položaju, a povećati pri stajanju. U odnosu na testis smeštena je gore i napred. U 7-10% slučajeva je obostrana. Često je povezana s kilom, češće na desnoj strani. Dijagnoza Pregledom se postavlja sumnja na hidrokelu. Ultrazvukom se može dokazati. Dodatni pregledi su scintigrafija testisa i radiološke metode. Laboratorijskim analizama krvi i mokraće dokazuje se upala. Aspiracija hidrokele (uzimanje uzorka tečnosti) otkriva bistru tečnost. Najvažnije je isključiti postojanje torzije (uvrnuća) testisa. Lečenje U detinjstvu se hidrokela često spontano povuče, a ako se to ne dogodi potrebno je hirurškim zahvatom zatvoriti vaginalni nastavak i odstraniti proširenu vreću gde je bila nakupljena tečnost. Postupak kod sekundarne hidrokele zavisi od uzroka - potrebno je lečiti osnovnu bolest. Ako je hidrokela velika i preti da ugrozi cirkulaciju treba je hirurški rešiti. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 PREPONSKA KILA(INGVINALNA HERNIJA) Kila ili bruh je izbočenje trbušne maramice koje prolazi kroz otvor na trbušnom zidu. To izbocenje predstavlja kilnu kesu u koju upadaju trbusni organi. Preponska ili ingvinalna kila je najčešća kila trbušnog zida. Nastaje prolaskom kilne kese kroz preponski kanal. Predstavlja 80 do 90% svih kila trbušnog zida i uglavnom se javlja kod muškaraca. Hernija može da bude urođena i stečena. Javlja se od najranijeg detinjstva i kasnije kroz sve periode čovekovog života. Kod muškaraca kilna kesa prolazi kroz preponski kanal pored semenog kanala koji ide do skrotuma. Ova kila obično nastaje posle podizanja tereta, kašlja ili kijanja, kao i kod opšte slabosti organizma. Kilna kesa može da se spusti u skrotum i da dostigne znatnu veličinu.To je bočna preponska kila. Kod starijih ljudi koji često kašlju i imaju mlitav trbušni zid, obično se preponska kila ne spušta kroz spoljašnji otvor preponskog kanala (ne prolazi celom duzinom preponskog kanala). To je srednja preponska kila. Ova kila se obično javlja obostrano, lako se vraća nazad i u njoj se često nađe, pored creva, i mokraćna bešika. Kod žena kilna kesa sa svojim sadržajem prolazi kroz preponski kanal pored okruglih materičnih veza, koje idu do stidnih kosti. Killna kesa kod njih silazi u velike usne.To je Hernia labialis. Tegobe Tegobe se javljaju pri kretanju, radu i fizičkim naporima. Bol je najizraženija kod kile koja počinje da se javlja. Kada je kila nastala i izbočenje se jasno vidi bola uglavnom nema. Nekada se bol širi ka skrotumu (mošnice). Češća tegoba je slabost i napetost u preponama, izraženije pri hodu i obavljanju nekog posla. Ako je kila velika mogu da postoje smetnje u mokrenju. Komplikacije : Srašćenje kilne kese sa njenim sadržajem. To dovodi do većeg bola, poremećaja kretanja crevnog sadržaja i može doći do uklještenja. Zapaljenje nastaje zbog poremećaja cirkulacije krvi u ispalim organima, povređivanja prilikom vraćanja kile u trbuh i zbog zastoja crevnog sadržaja. Zbog zapaljenja dolazi do zadebljanja kilne kese i sadržaja u njoj. Uklještenje ili inkarceracija je najčešća komplikacija. Kod uklještenja dolazi do prestanka prolaza crevnog sadržaja kroz creva koja se nalaze u kilnoj kesi.Tada nastupa ileus i gangrena creva. Kod uklještenja postoji bol najpre difuzan, a zatim je lokalizovan na predeo kile. Stolice i vetrova nema. Bolesnik povraća, ima muku i grčeve u trbuhu. Kasnije povraća sadržaj sa fekalnim mirisom. Stanje se pogoršava i neophodna je hirurška intervencija. Dijagnoza Dijagnoza se postavlja na osnovu tegoba i pregledom pri čemu se u preponi vidi izbočenje, koje rukama može da se vrati u trbuh, a pri kašlju može da se poveća. Terapija Hernije se leče hirurški, sem kod bolesnika koji iz nekog razloga ne mogu da se operišu. Nekada roditelji ne žele da se dete operiše. U tom slučaju vrši se ručno vraćanje kilnog sadržaja u trbuh i nošenje ortopedskih utega (bandaža). Postoji mogućnost da dođe do spontanog izlečenja deteta. Pri operaciji kilna kesa se otvori, njen sadržaj vrati u trbušnu duplju, kilna kesa i kilni vrat iseku i postavi mrežica da ojača trbušni zid. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 kako me pobuni sada ovo sve ,men rekose da imam mali bruh,pupka bruh ali se tu nista nemoze uraditi tako mi doktor kucni rekao , Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragan.dr Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Draga Suzo,to je pupcana kila,nije preponska,i ona se nalazi u predelu pupka ili umbilikusa,ako sam i Vas dobro shvatio!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Radmila Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Draga Radmila,mogu Vam reci da ste dobro prosli u toj saobracajnoj nesreci,i da su te vrtoglavice najmanje sto je moglo da Vam se desi. Vrtoglavice mogu biti posledica povrede vratnog dela kicme,kao i te Vase malokrvnosti,ali i posledica i simptom jos dosta oboljenja. Zato Vam predlazem da odete na pregled kod neurologa,oftalmologa i otorinolaringologa. Veliki pozdrav! Hvala Vam doktore ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Draga Suzo,to je pupcana kila,nije preponska,i ona se nalazi u predelu pupka ili umbilikusa,ako sam i Vas dobro shvatio!!! da jeste me shvatili sto cudo ,mene niko nerazumije kad nest napisem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Draga Suzo,to je pupcana kila,nije preponska,i ona se nalazi u predelu pupka ili umbilikusa,ako sam i Vas dobro shvatio!!! da jeste me shvatili sto cudo ,mene niko nerazumije kad nest napisem ee suzo, ali doktor je to 319.gif "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Draga Suzo,to je pupcana kila,nije preponska,i ona se nalazi u predelu pupka ili umbilikusa,ako sam i Vas dobro shvatio!!! da jeste me shvatili sto cudo ,mene niko nerazumije kad nest napisem ee suzo, ali doktor je to prstgore jeste i jos sa srcem dr-malo takih ima jos Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука