Jump to content

Да ли постоји "духовни стаж"? Откад сте у Цркви?

Препоручена порука

Е добро ме подсети.

Под искуством, које се стиче само у Цркви, подразумевам пре свега искуство у сусрету са другим, са ближњим. Причао један прота како је као млад био на Светој Гори и прошетао са неким старим свештеником од једног манастира другог. И успут овај старији почео да му се исповеда. "Ама тако ме је саблазнуо да ми је дошло да му свашта кажем али некако се суздржим због светиње... а данас?... данас да ми дође?... ма где си прото да ти све одмах опростим." Духовни живот подразумева упознавање самог себе, упознавање свог мрака, упознавање правог стања пале људске природе. То не иде преко ноћи. Од више људи сам чуо сличне приче. Како су им нечије држање и речи биле на саблазан а касније су увидели да се радило о њиховој сопственој незрелости а не о злу другог. А то знање се стиче искуством.

Иначе је познато да су раније доношени и канони који су одређивали после колико година "духовног стажа" неко може постати клирик. Шта друго значи "проверен-утврђен у вери" ако не искуство живота у Христу, у заједници.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

и нек буде за клирике стажа, да се утврђују у знању.

ал оче, како га написа, испаде да је знање услов за веру ... а то није тако - само се подсети коме је ПРВО обећано Царство. navijanje

Подели на овим сајтовима

ал оче, како га написа, испаде да је знање услов за веру ... а то није тако - само се подсети коме је ПРВО обећано Царство. stadaradim

Опет се не разумемо. Не говорим о знању у схоластичком смислу већ о свести о нечему.

Као кад немац пита владику Николаја да ли верује а он одговара да не верује већ зна. Или узмите катихизис па прочитајте под један шта је хришћанска вера; "знање које се даје..."

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

ал оче, како га написа, испаде да је знање услов за веру ... а то није тако - само се подсети коме је ПРВО обећано Царство. stadaradim

Опет се не разумемо. Не говорим о знању у схоластичком смислу већ о свести о нечему.

Наравно да разумем(о) да не говорите о знању у схоластичком смислу. Вера и знање су не раздвојиве категорије, о чему сведочи и јеванђелиста Јован: „И ми смо поверовали и познали да си ти Христос Син Бога живога“... Вера се идентификује са познањем, са жељом да са Познаваним будемо у дијалектичком односу. Реч је о познању „у Духу“, о продубљивању садржаја живота, мишљења, кретања, појмова. Живот „у Духу“ добија једно ново значење, могућност да у ненаметљивим извесностима присутност Божија и истина о Богу постане сигурност која јесте „отварање“ Суштог Бога ка нама и померање граница наше коначности ка Богу.

Оно што мене буни јесте покушај да се благодат Божија ограничи временом, односно сумња у Вољу Божију да Духом преобрази у синергији са нашом слободном вољом у тренутку свецелу нашу Личност... (Дела Апостолска 22).

Можемо да говоримо о узрастању у Духу али ускогрудно наметање властитог "стажа" не може да опстане унутар безграничних граница Цркве... Немали је број примера који то потврђују... Имамо и примера где људи који су 20 година "у" Цркви и даље не виде даље од властите грехоцентричности и самохвале... док онај који има мањи "стаж" саобразно речима Господњим "устаје и иде" уподобљавајући се красоти Христовог Преображења.

http://upodobljavanje.wordpress.com/

"Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..."

ђакон М. Лазић

Подели на овим сајтовима

Да, наравно. Дужина "стажа" не гарантује ником од нас ништа сем веће одговорности према новима и према онима који су вани. Господ то на више места у Светом Писму и наглашава. "Ви који стојите на вратима па нити улазите нити пуштате друге" "Боље би му било да обеси воденични камен.." итд.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

.......

Можемо да говоримо о узрастању у Духу али ускогрудно наметање властитог "стажа" не може да опстане унутар безграничних граница Цркве... Немали је број примера који то потврђују... Имамо и примера где људи који су 20 година "у" Цркви и даље не виде даље од властите грехоцентричности и самохвале... док онај који има мањи "стаж" саобразно речима Господњим "устаје и иде" уподобљавајући се красоти Христовог Преображења.

Слажем се у потпуности са свиме што је написао брат Андрееј, а посебно ми се допада овај последњи пасус који сам и цитирао. "Духовни стаж" је можда груб израз, опет мислим само на свештенство, али у већини случајева јесте нешто што је временски немерљиво, али врло очигледно. Искористивши само последње речи цитата, можда ћу прецизније изјаснити на шта мислим, када пишем "врло очигледно". ..."уподобљавајући се красоти Христовог Прображења ", по мени значи Христу у целости, какав Јесте!!! У целости....и мудрост, и љубав, и знање знање пренети, и милосрђе, и критика...али све из љубави према СВИМ људима, а не према лично одабраним, или према самом себи...тешко речима описати, али пажљивим ишчитавањем Светог Јеванђеља, свако може сагледати ту целост и начин уподобљавања Оном Који нас Је према свом Лику Створио.

Дакле, бар ја лично, не "оцењујем" ниједног човека на овом свету који Бог тако мудро Створи, већ из љубави према сваком човеку, не видим изузетност свештенства, да се о њима не би "бринули" и за њих се истрајно молили, а опет само из једног јединог разлога, да од Свете васељенске Цркве, којој Је Христос Глава, нико од нас удова Њених не "отпадне", због претешког терета, најчешће, саминицијативно наметнутог...

Када је заиста Љубављу овако што год написано или казано, питање је ко је Марта - они који се сузама моле да се сви који иоле на "упозорено" личе, преуме и промене, или они који мислећи да добро чине удаљују себе са Пута уподобљавања Христу, не примећујући, да им је Христоцентричност остала само у казивању и писању, а ни трага у сопственом живљењу? 

prst ka dole

1405_love

4chsmu1

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • 2 years later...

Крштен сам за нову годину као беба,а рођен сам 16 новембра,значи са четрдесет и кусур дана...

Вероватно је кева,док су комуњаре банчиле за новака, одвела бебу на св тајну крштења... кум ми је занимљиво био украјинац,кога стицајем околности никад нисам ни видео...

Стара се још сећа свештеникових речи..."Лепо је то  мајка,што  желите крстити дете"

Дакле,цијеним да сам међ форумашима ,ако не први,онда међу првима примио св тајну Just_Cuz_19

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

1980. године, на свој први рођендан. (плус-минус који дан)

И свака част за тему! :smile:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...