Огњен Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Наравно да постоји нешто шта се може назвати "духовни стаж". Апостол Павле говори о слабој и о лакој храни а такође и ово "невоља гради трпљење, трпљење искуство, искуство наду а нада не постиђује". Неко ће одмах на ово да одговори како је баш сам апостол Павле имао врло мали "духовни стаж", међутим он је од малих ногу био верујући човек тако да то пада у воду. Да ли сте одгледали линк на којем говори владика Григорије, између осталог, и о духовном стажу? Како може да постоји када је одлазак на Литургију увек нови догађај? Где је ту стаж? Мислим да је пример за апостола Павла погрешно протумачен, односно, није у додиру са темом о којој говоримо. Ја говорим о искуству. Искуства нема без догађаја. За низ догађаја је потребно време. О чему ви говорите? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Новембар 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Наравно да постоји нешто шта се може назвати "духовни стаж". Апостол Павле говори о слабој и о лакој храни а такође и ово "невоља гради трпљење, трпљење искуство, искуство наду а нада не постиђује". Неко ће одмах на ово да одговори како је баш сам апостол Павле имао врло мали "духовни стаж", међутим он је од малих ногу био верујући човек тако да то пада у воду. Да ли сте одгледали линк на којем говори владика Григорије, између осталог, и о духовном стажу? Како може да постоји када је одлазак на Литургију увек нови догађај? Где је ту стаж? Мислим да је пример за апостола Павла погрешно протумачен, односно, није у додиру са темом о којој говоримо. Ја говорим о искуству. Искуства нема без догађаја. За низ догађаја је потребно време. О чему ви говорите? I taj aspekt moze da dovede do upitanosti: - "kolicina" razbojnikovog iskustva - a sta mu je sve darovano - "kolicina" Savlovog iskustva - u jednom trenutku postade ravan apostolima - "kolicina" iskustva Marije Magdalene ps. vreme je relativna kategorija... a Bog nas poznaje kao ono sto cemo biti, zrtvoprinosecom ljubavlju Njegovom. ps2. i odakle nam pravo da se odmeravamo namecuci samoj blagodati Bozijoj kategoriju staza... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Наравно да постоји нешто шта се може назвати "духовни стаж". Апостол Павле говори о слабој и о лакој храни а такође и ово "невоља гради трпљење, трпљење искуство, искуство наду а нада не постиђује". Неко ће одмах на ово да одговори како је баш сам апостол Павле имао врло мали "духовни стаж", међутим он је од малих ногу био верујући човек тако да то пада у воду. Od kud sad to? Zar liturgijsko opitno iskustvo ne pocinjemo tek nakon sto se ponovo rodimo vodom i duhom zar nije samo od toga cas moguce govoriti o eventualnom duhovnom stazu? Zar se verovanja i religioznosti ma kog pravca racunaju u duhovni staz? Onda bi ispalo da mozemo da taj eventualni duhovni staz mozemo uporedjivati i sa budistima i sa muslimanima. I oni su pobozni od malih nogu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Тема се баш лепо развија. :cheesy: Имамо оне који заиста наступају са тим ставоим "Ја сам од тебе дуже у Цркви и ја боље знам". Међутим, кад мало боље размислим, они би тако наступали и да нису дуже у Цркви. Само би нашли други изговор за то. Баш сте ме испровоцирали да се задржим на овој теми, али сад морам да се спремам за посао. Бацам поглед напољу а оно стигла јесен. "Тек у јесен познају се боје крошања, све су исте у лето зелене." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Када је мој друг спремао пријемни за теолошки факс ја сам у његовим књигама могао да прочитам да се са животом у манастиру може постићи велика духовна висина а да такође ,човек може цео живот да проведе у манастиру а да духовно не напредује,може чак и да назадује! Тако да било какав стаж у духовности може много да значи а исто тако не мора ништа да значи! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Станковић Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Када је мој друг спремао пријемни за теолошки факс ја сам у његовим књигама могао да прочитам да се са животом у манастиру може постићи велика духовна висина а да такође ,човек може цео живот да проведе у манастиру а да духовно не напредује,може чак и да назадује! Тако да било какав стаж у духовности може много да значи а исто тако не мора ништа да значи! dadaApsolutno se slazem sa Dejanom.Proces obozenja traje ceo zivot,kako tvrdi nas akademik dr. Jerotic,a koliko ko od nas napreduje na tom putu zavisi od nas samih. Страх од Бога,почетак је мудрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Пре би то назвала духовним узрастањем,које не мора увек да има везе са "стажом". Некако "стаж"повезујем са пензијом."Духовни стаж"-"духовна пензија".....нешто ми ту Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 прва асоцијација са овом темом ме је диреткно бацила на https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3962.0.html Onda, na toj temi nisam odgovorio bio sam propustio .... Po meni, je vrlo vazan duhovni staz u Crkvi, kada sa nekim razgovaram. A takodje je to bilo bitno i u ranoj Crkvi, nije mogao svako da se krsti , i odmah čim poželi kao sada... U monaštvu, takodje je trebalo najmanje 3 godine da provedeš u statusu iskušenika pa onda, ako zaslužiš i istrješ, da primiš "monaški obraz" ...(od ovoga se odustaje u poslednje vreme!). Opet, u Crkvi je vrlo jasna jerarhija po starešinstvu. Ne može djakon da sedne na mestu patrijarha, ni na mestu sveštenika ali niti na mestu starije djakona..... Takodje, ne moze od iskusenika neko za mesec dana da postne Patrijarh....proste su stvari. Utoliko je i ovo pitane egzistencijalnije, kada neko ko je nestrucan, neiskusan (a iskustvo je pravoslavnoj Crkvi najvaynija stvar, i ne stice se za godinu ili dve nego godinama i decenijama), a ovo se cesto desava kod nas, pocene da uci jos neiskusnije od sebe. Smatram kada bi se postovale ove stvari u Crkvi, ne bi imali danas iskušenja kakva imamo, da svaki tinejdžer može da blati Patrijarha, Sabor i Sinod ...sada postoji anarhija u Crkvi, niko nikaoga ne poštuje. Misim da sam odgovorio nekome ko je pitao, zasto je pokrenuta ova tema.... Dakle, da bi se bolje (upo)znali .... algabacaju Ko me je problem, kao meni, da se izjasni, ne mora ... kriminalac razumemo. чекај оче, па зар је духовност потребна да би се основно поштовање исказало?ма дај, па то је ствар кућног васпитања. хијерархија је утолико потребна не да се надима него да спречава негативности. а ако је хијерархија болећива и немоћна да их спречи, онда ничему ни не служи. зато млади увек вуку орало, а старији управљају, увек било. младима је само теже ако не слушају, ил заблуде. ал да то све има неке везе са духовним ''стажом'' који неко може тако слатко да испрескаче вером, пропаде ти поента теме. једини апсолут послушања је ауторитет љубави а не слепило клањања ауторитету издржљивости некоме само зато што је 50 и кусур година у Цркви пустио корење. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал dada link=topic=9410.msg276733#msg276733 ...................... једини апсолут послушања је ауторитет љубави .......... . Potpisujem i dodajem Љубави према Господу који Јесте у свима нама, а не ниједном ауторитету, без обзира колико је година у Цркви...Све другачије би било људско мерило према људским квалитетима, што ће засигурно бити под утицајем различитих околности, које опет јесу пројекција људског стања у датом моменту и т.д..... Само Једна је Истина Вечита, Константна и Непролазна, Којој сви прилазимо Сви остали смо САМО људи који смо по Његовом лику од Њега, Љубављу Његовом створени, а собом и својим избором се трудимо да Тај Лик и сведочимо bendoff dada dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 ...................... једини апсолут послушања је ауторитет љубави .......... . Potpisujem i dodajemЉубави према Господу који Јесте у свима нама, а не ниједном ауторитету, без обзира колико је година у Цркви...Све другачије би било људско мерило према људским квалитетима, што ће засигурно бити под утицајем различитих околности, које опет јесу пројекција људског стања у датом моменту и т.д..... Само Једна је Истина Вечита, Константна и Непролазна, Којој сви прилазимо Сви остали смо САМО људи који смо по Његовом лику од Њега, Љубављу Његовом створени, а собом и својим избором се трудимо да Тај Лик и сведочимо 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 ајде спојите ове две теме. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9410.0.html клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 ајде спојите ове две теме. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3962.0.html клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 Е добро ме подсети. Под искуством, које се стиче само у Цркви, подразумевам пре свега искуство у сусрету са другим, са ближњим. Причао један прота како је као млад био на Светој Гори и прошетао са неким старим свештеником од једног манастира другог. И успут овај старији почео да му се исповеда. "Ама тако ме је саблазнуо да ми је дошло да му свашта кажем али некако се суздржим због светиње... а данас?... данас да ми дође?... ма где си прото да ти све одмах опростим." Духовни живот подразумева упознавање самог себе, упознавање свог мрака, упознавање правог стања пале људске природе. То не иде преко ноћи. Од више људи сам чуо сличне приче. Како су им нечије држање и речи биле на саблазан а касније су увидели да се радило о њиховој сопственој незрелости а не о злу другог. А то знање се стиче искуством. Иначе је познато да су раније доношени и канони који су одређивали после колико година "духовног стажа" неко може постати клирик. Шта друго значи "проверен-утврђен у вери" ако не искуство живота у Христу, у заједници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 и нек буде за клирике стажа, да се утврђују у знању. ал оче, како га написа, испаде да је знање услов за веру ... а то није тако - само се подсети коме је ПРВО обећано Царство. navijanje клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Станковић Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Od 1996.,od kada sam u braku! Ko razume,shvatice... 0203_cool Страх од Бога,почетак је мудрости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука