Slobodnjak Написано Март 18, 2014 Пријави Подели Написано Март 18, 2014 Pre dva dana, upao sam u besmislenu raspravu sa prepodobnom komšinicom, većom svetiteljkom od svežeg neofita Prvo mi je trabunjala zato što se nisam prekrstio kada sam prolazio pored crkve, a onda sam joj rekao da sa njenim Bogom nemam ništa i da ne želim da imam ništa. Zakukala je kao da je se tiče i kao da će u najmanju ruku da bude smak sveta, a onda je počela da mi se penje na glavu citatima, ne iz Novog zaveta, nego iz Dobrotoljublja, a kada je završila, rekla mi je "kako smeš da odbijaš Hrista, kada te je on svojom krvlju otkupio". Taman tada mi je isteklo strpljenje i rekao sam joj da nisam jajara koja se prodaje, pa da zato nije mogao da me otkupi i otišao sam da ne slušam njeno patetisanje. Posle toga sam se zapitao kome je on zapravo platio otkup. Sebi? Ocu? Đavolu? Setio sam se da postoje i fraze da nas je Hristos iskupio od greha i smrti, ali greh i smrt nisu ličnosti, pa da mogu da prime otkup. Kome je Hristos platio otkup? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
*Blue* Написано Март 18, 2014 Пријави Подели Написано Март 18, 2014 Po volji Bozijoj je prolio krv za nas, nije platio nikakav "otkup" Kyrie Eleison Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 18, 2014 Пријави Подели Написано Март 18, 2014 Pre dva dana, upao sam u besmislenu raspravu sa prepodobnom komšinicom, većom svetiteljkom od svežeg neofita Prvo mi je trabunjala zato što se nisam prekrstio kada sam prolazio pored crkve, a onda sam joj rekao da sa njenim Bogom nemam ništa i da ne želim da imam ništa. Zakukala je kao da je se tiče i kao da će u najmanju ruku da bude smak sveta, a onda je počela da mi se penje na glavu citatima, ne iz Novog zaveta, nego iz Dobrotoljublja, a kada je završila, rekla mi je "kako smeš da odbijaš Hrista, kada te je on svojom krvlju otkupio". Taman tada mi je isteklo strpljenje i rekao sam joj da nisam jajara koja se prodaje, pa da zato nije mogao da me otkupi i otišao sam da ne slušam njeno patetisanje. Posle toga sam se zapitao kome je on zapravo platio otkup. Sebi? Ocu? Đavolu? Setio sam se da postoje i fraze da nas je Hristos iskupio od greha i smrti, ali greh i smrt nisu ličnosti, pa da mogu da prime otkup. Kome je Hristos platio otkup? Tema je izuzetno zanimljiva. Tokom istorije Hriscanstva tom temom su se najvise bavili na Zapadu. Postoje vise teorija o tome. One se sve uglavnom zasnivaju na cisto legalnom pravnom pogledu na svet. Recimo Bog se toliko naljutio na coveka zbog greha da Bozji gnev moze da zaustavi samo zrtva tj otkupnina. Posto covek to nemoze Hristos je to uradio za coveka. To je jako manjkava teorija i ima puno nedostataka a i ne sagledava celu sliku. Ovo sam ti naveo onako pojednostavljeno i banalno cisto da imas neki uvid o tome. Na Istoku se taj problem uvek posmatrao drugacije i povezan je sa potpuno drugacijim shvatanjem greha i to onog prvorodnog Adamovog. A onda na osnovu toga i ono sto je Hristos ucinio na krstu. Evo ovo cisto malo da te uvede u celu tematiku. Nadam se da ce neko uceniji i pametniji da ti sve to detaljnije objasni. Срђан Шијакињић, YOKA and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 18, 2014 Пријави Подели Написано Март 18, 2014 Evo da podignem temu opet da bi neko malo objasnio coveku. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 18, 2014 Пријави Подели Написано Март 18, 2014 Evo ti jedna diskusija na ovu temu iz koje ces dobiti odgovor i to vrlo detaljan. https://www.pouke.org/forum/topic/15557-не-ово-није-хришћанство/ Neda Andjelic Radan је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 18, 2014 Пријави Подели Написано Март 18, 2014 Ne da je platio, nego je i preplatio. Предрагзр, Neda Andjelic Radan, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slobodnjak Написано Март 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ali KOME? Pravosuđu svog oca? Bezličnim smrti i grehu? Samom sebi? Đavolu? Ponovo sam naleteo na živu svetiteljku iz susednog ulaza. Kao da je zaboravila na neprijatost koju je doživela kada sam prošli put oladio njene propovedi. Ne moš večitom neofitu da objasniš da ona ne može da spasi onoga od koga i sam Bog diže ruke. Da može, ne bi bilo neofita. Ovoga puta sam joj rekao da sam demon u ljudskom telu i da se skloni od mene nazad u svoje "Dobrotoljublje", malo se nije rasplakala od mojih hula i skvernoslovlja. Izgleda da ću morati malo pažljivije da je izbegavam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Гледај Матрикс 3 до самог краја. Тамо ти је на пластични начин, прилагођен дновијим генерацијама, приказана нека врста смисла жртвовања за све и ослобађања свих од нечега. Кад си у исто време у два света, онда можеш правила једног света да прелијеш у други и обратно. Да би разумео Библију, морао би да прочиташ много литературе која тебе колико контам и не интересује. Објашњено је стварно добро и на пластичан начин, визуелно, наравно кроз њихову неку визију Ослободиоца, али ако одбациш њихову почетну премису и задржиш само смисао Ослобођења, слика која се даје је и више него свима разумљива и приступачна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ovoga puta sam joj rekao da sam demon u ljudskom telu i da se skloni od mene Jesi li pritom palacao jezikom i nedolicno micao kukovima? Natasa., *Blue*, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slobodnjak Написано Март 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Nisam, ali nešto u mom govoru je protumačila kao skvernoslovlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Ovoga puta sam joj rekao da sam demon u ljudskom telu i da se skloni od mene nazad u svoje "Dobrotoljublje" https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZ3Xtmh1mlJbzbtUBtalV8jWHI6Xkq6tcj9VMh6dzjqD7LV8DL RYLAH, Slobodnjak and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Otkup je plaćen stradanjem i golgotom dobrovoljnom žrtvom. Da vidimo malo ljubav Hristovu. Rekao je učenicima pre raspeća da ne idu za njim....Šta je Krst za Hrista: Krst je bol,muka,žalost,poniženje i na kraju smrt. Šta je Krst za nas: Milost, neočekivana i bezrezerva ljubav, Hristovo uzimanje greha(smrti) na sebe,obećan raj (već i na samom Krstu je obećao pokajanom razbojniku raj),Radost vaskrsenja,i na kraju usinovljenje i Carstvo Nebesko. Mrači i dalje slobodnjak no frk. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Neda Andjelic Radan је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slobodnjak Написано Март 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Otkup je plaćen stradanjem i golgotom dobrovoljnom žrtvom. Vidim da nisi pročitao naslov teme. Kome? Ako te neko zarobi, tom nekom se plaća otkup za tvoju slobodu, a ko je taj neko kome je Hristos platio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Нема никаквог откупа. Бог никоме не полаже рачуне. Јуридичко посматрање Христове жртве западни је изум (Анселмо Кентрберијски). Ненад Р., Arsenija, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука