Jump to content

Da li je greh gneviti se na politicare?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Svi znamo ko su i kakvi su ti likovi, i da prakticno nema jednog medju njima da nesto stvarno vredi.

I kako covek da ne pobesni? Stalno isti paraziti na istim mestima, stalno isti cirkus od njihovog ponasanja, sve gore i teze stanje u drustvu. A pusti narod skroz otupaveo, i umesto da jasno napravi zaokret i trajno napusti takve probisvete, oni opet i opet glasaju za iste, samo vrte liste u krug.

I da ne duzim - nema sta da se kaze o nasim politicarima, a da ne bude najgrdje psovanje.

Ipak... iako je svo ovo tacno, mi mu dodjemo u malo nezgodnoj poziciji. Svak` ko je u Cerkvi, pozvan je da celim zivotom uvek svedoci i odslikava jevandjelski etos. A u tom etosu, ne samo da nema psovki, nego je gnev svrstan u najgore i najteze promasaje koje covek moze da cini. Cak smo pozvani i najgore neprijatelje da ljubimo kao bracu (sravni sa Mt. 5, 43-48).

A s druge strane, jasno je da ljubiti i neprijatelje ne znaci apatiju i ravnodusnost prema zlu koje neko cini.

Sve u svemu, mi smo upuceni samom Crkvom da uvek zivimo i mislimo posno, da tako kazem, a sad, u vreme posta, na to se narocito podsecamo i opominjemo.

Imajuci sve ovo u vidu, postavljamo temu za dalju pricu: kako naci onu Otacku zlatnu sredinu u celom ovom metezu? Kakva su vasa razmisljanja i licna iskustva po ovakvim pitanjima?

Vreme sad. grin.gif

1979287_10151956183481811_694513228_o.jp

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Па и оне су иконе Божије,грех  је гневити се на било кога.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Грех је гневити се на било кога. То нам је ко да пијемо отров и онда очекујемо да други сноси последице тога.

То причам из личног искуства. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Онај ко тежи да достигне монашко и светоотачко смирење, може да се огради од покварености политичара.

Само не можемо сви у монахе.

И разлика мора да постоји између гнева, који је унутрашњи порив и окренут је самоуништењу, и критике, која је допринос извођењу на прави пут.

Дакле, мој коначан одговор је да свештена лица морају да теже томе а мирјани да се труде да створе окружење које ће да им доноси смирење а то данашњи политичари константно узурпирају.

Подели на овим сајтовима

Онај ко тежи да достигне монашко и светоотачко смирење, може да се огради од покварености политичара.

Само не можемо сви у монахе.

И разлика мора да постоји између гнева, који је унутрашњи порив и окренут је самоуништењу, и критике, која је допринос извођењу на прави пут.

Дакле, мој коначан одговор је да свештена лица морају да теже томе а мирјани да се труде да створе окружење које ће да им доноси смирење а то данашњи политичари константно узурпирају.

Слажем се са овим. Не нађоше ли неки други термин, а не баш у време поста. Искушења нису за џабе, Бог их даје у мери коју можемо да поднесемо ... значи узнапредовали смо као народ :) .

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

Ovde bih naveo mudre reči apostola Pavla: „Gnevite se, ali ne grešite. Sunce da ne zađe u gnevu vašem“. Inace,crkva se moli za sve one koji su na vlasti..

Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином.                                            Манастир Брадача                             Монах Нектарије

Подели на овим сајтовима

Добро, знамо сви ми, хришћани, да је грех гневити се на било кога, па чак и на фелу звану политичари.

Једна од наших несрећа, када су ови наши носиоци кравата који гамижу по скупштинама у питању, огледа се у томе што се гневимо на оне које смо сами изабрали.

Дакле, ми смо се побринули и то нам је по заслузи.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Можемо да се гневимо, али сами на себе - политичари и власт су нам управо онакви какве их заслужујемо као народ.

Страначка машинерија ради, знамо зашто се људи учлањују у партије, знамо зашто гласају како гласају, једино још није јасно како у ЕУ знају резултате пре краја избора :.mislise.

Огроман број људи који не излази на изборе - не жели да се ангажује, и онда је нормално да ће да буде овакво стање, баш као што га заслужујемо.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Ni ja ne mogu da poreknem ne baš dobre emocije kada vidim neke (većinu) od političara na TV-u, a ne silaze ovih dana. Fali im da mogu da se multipliciraju (Bože sačuvaj od toga) da bi postigli da obiđu sve i obrate ka glasanju za njih u ovo malo vremena što je ostalo do izbora. Čak i televizije nemaju dovoljno ekipa da pokriju sve gde su se mnogi političari sada 'rastrčali' te unajmljuju razne koje mogu.

Mislim da je negde (od strane Crkve i Vere) rečeno da je i vlast, u smislu što je čine sada političari (nekada su to bili vladari ili drugi takvi) nad narodom od Boga data. Ja to tumačim na način da je potrebno da postoji vlast, kao što npr. postoji glava u porodici ili npr. vođa nekog (npr. radnog) tima i sl. Potrebno je, dakle, da postoji organizovanje u svemu pa i vođenju jedne države tj. naroda.

Takođe, ako je vlast u tom širokom smislu, kao nešto što je potrebno, 'od Boga dato' to ne govori da će biti i dobra (najčešće i ne baš). Kakva će biti zavisi od ljudi koji je čine, svakog ponaosob. Hoću reći da i čovek, pojedini, je od Boga dat, a kakav će biti zavisi od njega i drugoga u vezi njega.

Подели на овим сајтовима

Svako ima svoju sudbinu. Da se rodi siromah ili bogat, jak ili slab, sa dosta pameti ili ne, u dobrom ili lošem okruženju ... Kako god, svako u svojim okolnostima i sa onim što mu je dato treba da teži jednoj istini, onome što je ispravno (onome što nas pravoslavna vera uči).

Ni političari, svaki ponaosob, mnoge stvari nije savim sam birao, nego se jednostavno dese. A kada je već postao i došao na mesto na koje jeste treba da čini dobro, koliko mu je u moći. Svako od nas, u svakom momentu, ma na kojoj poziciji se nalazio, ili okolnostima, ima izbor. Imati vlast,  donosi ne malo zemaljskih dobara, ili mogućnosti da se steknu iste. Posebno je za zamisliti osećaj moći koje takve pozicije donose, pored tih materijalnih dobara. Mnogi njima ne odolevaju. Mi verujemo da to neodolevanje nije dobro.

Hoću reći, ja sam ne uspevam da u svom životu običnog (malog) građanina budem savim dobar u odnosu na sopstvena iskušenja. Pitam se da li bih uspevao sam i bio bolji od onih na koji se sada, da kažem, gnevim. Hoću reći, oni su ljudi i samo verovatno umisle da je taj njihov 'uspeh' tj to što su do neke pozicije došli, odraz njihovih kvaliteta te se ponesu. A mogi su biti i dobri sa vrlinama više, pa bi to dobro i narodu donelo.

Malo sam se upleo: radi opšte dobro bio pastir nad ovcama, glava porodice, direktor preduzeća, presednik ili premijer.

Подели на овим сајтовима

Naravno i narod je čudan. Verovatno makar malo ima istine u izreci 'kakav je narod takva je i vlast'.

Ja ću napisati sledeće pa makar ko to shvatio kao političku promociju. A nije već samo moje mišljenje (izneto na jednom forumu ) i čiji uticaj nije veliki. Naime, narod (ovde) ima čudne potrebe kada su u pitanju osobine koje očekuje da jedan njegov vođa ima. Čak se ni ne navikava na to da vlast ne bi trebalo biti u jednog čoveka danas. Narod želi jednog i po tome svoj glas daje. A taj treba da je dovoljno 'glasan' jer to razume kao odlučnost, vešt sa rečima jer to razume kao pamet, i strogoću i 'surovost' jer to razume kao pravednost, da su 'veliki' jer u malim (još malim ili novim pojavama) ne vide ništa sve da su od suve pameti i dobrote. Ovako opisani su ovde cenjeni bili dok su bili cenjeni, dok ih nešto ne satre (...). Jbt, pa ovde su voleli i tita a on ...

A nije baš da narod nikada nema izbor na izborima. Valjda sve tako zbog silnih manipulacija. Vojislav K. nema puno pominjanih preferenci. Valjda radi toga bira ga manjina jedna. Šta god da mislim o njemu, ne mislim da je svetac i da nema takvih osobina koje, da bi mu se dodale, ne bi ga učinile boljim. Ali ako ga, jednostavno, poredim sa drugima ovde, koji se svesrdo nude, vidim ogromnu razliku. Ne vidim ga kao zlog i kao lopova kakvi ovi drugi jesu. A on, pak,  nije od juče na sceni pa da se nije moglo videti kakav je. Dugo je tu. Ali narod ne želi takvu ličnost. Čudim se. Čak i neke njegove osobine koje mi ovde, na verskom sajtu, vidimo kao pozitivne njemu se označavaju kao kritika, a da bi bio dobar političar (!?). [skromnost se vidi kao neodlučnost, to što nije krao kao nesnalažljivost, to što voli životinje (mačke) kao izvitoperenost, pa čak i to što nema decu (kao da je to izbor) kao neadekvatnost jednu, to što gradi od postojećeg a bez 'sad i odmah' kao sporost,... Čudim se baš.

No ostalo mi je još 3 poruke pa da ih ne potrošim na političare. Neću više o njima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...