Zero Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Izvor: http://ngm.nationalgeographic.com/2013/04/125-species-revival/zimmer-textNe bih da pametujem mnogo, pošto nisam ni pročitao do kraja... Generalno, zanima me vaše mišljenje, da li bi (i u kolikoj meri) bilo pametno i korisno vratiti neke od izumrlih vrsta? Čitajući komentare na sajtu, koliko sam mogao da zaključim, sa jedne strane bilo bi dobro vratiti vrste koje su uravnotežavale postojanje drugih, sada ugroženih vrsta. S druge strane, pitanje je da li će uopšte te životinje biti iste kao one izumrle, pošto se genom izumrle vrste (ukoliko se pronađe netaknut) kombinuje sa genomom neke od srodnika. Ovo je moje grubo shvatanje, možda grešim... Naravno, dečačke strasti me vraćaju u detinjstvo i pomislim kako bi kul bilo videti sabljozubog tigra, mamuta ili čak dinosauruse kako ponovo hodaju, ali siguran sam da, verovali u Boga ili ne, postoji valjan razlog zašto su određene živuljke nestale (jedan od najtvrđih smo mi).Dakle, jeste li za ili protiv ovoga i zašto? "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Ja sam iskreno protiv, iz razloga što ne znamo šta možemo pustiti u svet. Ne verujem da će to biti neka mutirana živuljka koja jede sve što stigne, pre da vraćena vrsta može postati npr. prenosilac neke bolesti koja će da pokosi još koju vrstu pride, ili da ima neke žešće genetske falinke. Mada, ja sam uvek igrao na sigurno, zato sam tu gde jesam :fmqmtx: (šalim se malo). Лидија Миленковић and Данче* је реаговао/ла на ово 2 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Ја мислим да није добро да се научници изигравају Бога. Данче*, Gagi and Zero је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Ја мислим да није добро да се научници изигравају Бога. Slažem se, mada zanimljivo mi je da je na jednom mestu na isti argument jednom protivniku naučnik rekao: "Nismo se trebali igrati Boga ni kada smo istrebili te i te vrste." Kako posmatrati ovo? "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Ja sam iskreno protiv, iz razloga što ne znamo šta možemo pustiti u svet. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Једно је сигурно а то је где се год човек умешао , направио је штету . У природи је пореметио све па се зато дешава да поједини штетни организми који су раније имали своје предаторе , за кратко време се пренамноже и једини начин да се сузбију је употреба хемије која и сама штети екосистему. Нисмо требали да се играмо бога када су те врсте истребљене , али се бојим да покушај враћања тих врста , направи веће штете него користи. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Hehe, igrao sam facenew22222222 Evo i like za citiranje van konteksta (šalim se) GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Ја мислим да није добро да се научници изигравају Бога. Covjek je odavno poceo da se igra Boga, otkada je usavrsio medicinu i poceo da lijeci druge ljude metodama koje su u starini bile nezamislivie. Transplatacija srca, uklanjanje tumora, lijecenje raka, itd...Generalno covjek je poceo da se igra Boga onda kada je poceo da vlada prirodom. Ali u tome nema nista lose. Covjek je pozvan da bude mali bog, dakle covjeku nije uskraceno da bude kreator, mali stvoritelj, sve dok to sto radi ima korist a ne stetu. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Bog nam je dao vlast nad živim svijetom n a planeti i da se igramo Boga, to nam je dato i ja lično bi volio da vidim da se ožive neke izumrle vrste uz pomoć molekularnog inžinjeringa, znači ako mogu da nađu dva "jača" gameta neke vrste ne vidim razlog zašto da ne ožive izumrlu vrstu, drugi je sad problem što će to malo teže da se nađe.... ako potraje ovaj svijet još koju stotinu godina siguran sam da će i bez ovoga moći da se rekonstruišu gameti pa čak i da se stvaraju vrste koje nikada nisu ni postojale, to će se desiti onda kada budemo potpuno shvatili genetiku kao oblast i kada sve budemo simulirali na računarima ogromne snage, sve gene nekog gameta od oplodnje do odrasle jedinke, tada ćemo moći da rekonstruišemo izumrle vrste čak i bez njihovog gameta ili samo sa tragovima istih, zato što mnoge izumrle vrste imaju svoje žive srodnike Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Imam neke kobaje ....da li bi mogli da mi naprave parse od njih? Ako to urade verovacu i da su ameri bili na Mesecu ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Ali u tome nema nista lose. Covjek je pozvan da bude mali bog, dakle covjeku nije uskraceno da bude kreator, mali stvoritelj, sve dok to sto radi ima korist a ne stetu. Donekle se slažem. Nažalost, dokle god postoji greh, postojaće i realna opasnost da se svako naučno otkriće iskoristi za neku ličnu dobit, da iz toga proistekne neko zlo, bez obzira koliko je početna zamisao bila dobra i za pravedan cilj. "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука