миркан Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 ФИНИКС – Велики корак за наукуПризнати научници квантне физике успели су да дају одговор на питање које је мучило све религије и бројне филозофе: да ли постоји људска душа? Амерички доктор Стјуарт Хамероф и британски психијатар сер Роџер Пенроуз научно су доказали да она заиста постоји.Мозак као рачунарДва стручњака су аутори нове квантне теорије свести, према којој се наше душе налазе у специфичним структурама названим микротубуле или микроцевчице, смештене у ћелијама мозга, а одатле након смрти могу да изађу и наставе да постоје у универзуму.Доктор Хамероф са универзитета у Аризони и Пенроуз радили су на тој теорији од 1996, кад су кренули од идеје да је мозак биолошки компјутер, састављен од готово 100 милијарди неурона, односно нервних ћелија, и специјалних, такозваних аксоналних варница и синаптичких веза, које се понашају као информационе рачунарске мреже. Они су желели да докажу да је наше свесно искуство резултат процеса који се одвија у микроцевчицама, што су назвали оркестрирана објективна редукција (Орцх-ОР).Клиничка смрт је кључСтручњаци су изучавали случајеве људи који су доживели клиничку смрт. Њихове микроцевчице из ћелија мозга губиле су квантне податке, али информације у њима нису биле уништене. Тиме су Хамероф и Пенроуз потврдили да душа не умире, већ одлази негде у универзум.- Уколико након клиничке смрти лекари успеју да оживе пацијента, све квантне информације враћају се у микроцевчице, а особа која је била на самој ивици живота тврди да има осећај као да је замало умрла. Тако је могуће да, када особа заиста умре, његове квантне информације потпуно напуштају тело у виду душе и настављају да постоје у вантелесном облику негде у универзуму – објаснио је доктор Хамероф.Душа у окуМноги научници годинама су покушавали да дођу до теорије којом би се могло објаснити постојање људске душе и открити где се она заиста налази. Тако су психолози са Универзитета Јејл тврдили да је она смештена у људском оку или око очију. Они су спровели истраживање у којем су великом броју волонтера приказивали фотографије ликова из цртаних филмова, а на свакој слици налазио се мали објекат на различитим позицијама на телу (близу главе, торза или ногу), али увек на истој раздаљини.Хипотеза научника била је да ће људи доживети објекте ближим ако се налазе код душе. Већина је издвојила фотографије на којима је објекат био код очију, па су истраживачи закључили да се код чула вида, а не у мозгу, налази душа. http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?5328-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%9B%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%94%D1%83%D1%88%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Сваки православац ово зна и без Курира. миркан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Хипотеза научника била је да ће људи доживети објекте ближим ако се налазе код душе. Ovo se neko zezao. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Ајој нисте требали ову тему па сада ће неки брат муслиман да прочита па ће онда почети како је то у курану већ било написано и да је ово само потврда тога. хехехехехехе Шалим се ја (са дозом истине јер они увек нађу нешто) Па не знам да ли се душа налази у мозгу или очима, мада оно у очима је глупо, јер шта са онима који су изгубили окице, па нису ваљда изгубили и душу? да сам сигуран у постојање душе јесам, али као и много шта још поред тога нисам сигуран где се она и налази. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Dušu volim da posmatram kao esenciju, suštinu čoveka, a telo kao odeću, nešto što se vidi spolja (mada sigurno bitnije nego odeća). U svakom slučaju, ako deo odeće nestane, ne znači da ćeš i ti Sve u svemu, verujem da duša prožima celokupno čovekovo biće, ne verujem da je ona fizički smeštena negde u telu (konkretno na nekoj lokaciji). DYNABLASTER and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Не знам да ли се свест и душа морају обавезно изједначити, као у тексту... Можда је душа = личност, у контексту хришћанства? У сваком случају, чини ми се да је душа појам о коме се не може говорити на научни начин. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 7, 2014 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2014 A postoji li kakav link ka samom radu ili makar delovima ili sažetku, a ne novinarskoj interpretaciji pa makar i prvoj. Moje iskustvo sa novinama je da su tekstovi tamo samo u vezi sa nečim postojećim, ali da nakon toga 'samo u vezi' mao preostane. Naročito od kada postoji 'nauka za sve', a koju naravno trebamo tražiti u dnevnim ili nedeljnim novinama. I to ne moramo čitati sve novine, kako sve isto prenose, kada prenose. A to što posle npr. mesec dana na istu demu daju pa i suprotno objašnjenje i nema veze jer smo ono prvo i tako već zaboravili (ali smo tada, u tom trenutki, valjda naučeni). Kod lekara više i ne moramo ići, medicina je (a, i o ishrani) redovna svakodnevno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 A postoji li kakav link ka samom radu ili makar delovima ili sažetku, a ne novinarskoj interpretaciji pa makar i prvoj "гуглај" ово "stuart hameroff roger penrose soul" Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 .......I posta čovek živa duša. Meni je razumljiva ali verovatno nije za pokazivanje Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 A postoji li kakav link ka samom radu ili makar delovima ili sažetku, a ne novinarskoj interpretaciji pa makar i prvoj. Moje iskustvo sa novinama je da su tekstovi tamo samo u vezi sa nečim postojećim, ali da nakon toga 'samo u vezi' mao preostane. Naročito od kada postoji 'nauka za sve', a koju naravno trebamo tražiti u dnevnim ili nedeljnim novinama. I to ne moramo čitati sve novine, kako sve isto prenose, kada prenose. A to što posle npr. mesec dana na istu demu daju pa i suprotno objašnjenje i nema veze jer smo ono prvo i tako već zaboravili (ali smo tada, u tom trenutki, valjda naučeni). Kod lekara više i ne moramo ići, medicina je (a, i o ishrani) redovna svakodnevno. Ovde je originalni rad: http://arxiv-web3.library.cornell.edu/abs/quant-ph/0211080v1 Rad se uopšte ne bavi pitanjem duše, već fenomenom svesti. Autori smatraju da neki kvantnomehanički procesi u neuronima mozga mogu biti uzrok postojanja svesti. Duša se uopšte ne pominje nigde. Naslov je novinarska patka. Već je Kurir jednom objavio istu ovu vest, ali sa naslovom "Dokazano da postoji život posle smrti!", ili tako neka glupost... Срђан Шијакињић, Милан Ракић and Натан је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Mala ispravka: onaj link nije originalni rad ove dvojice, već njegova dopuna, bavi se samo jednim delom njihove teze. Evo ga originalni rad: http://www.quantumconsciousness.org/penrose-hameroff/orchor.html https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 7, 2014 Пријави Подели Написано Март 7, 2014 Bila ova tema vec. Penrouz je posle izdao saopstenje u kom poziva medije da ne izvrcu njihov vljm pitanje naucni rad. Nego kad god naidje ovakva tema ja sebi postavim pitanje (mada bih ga mozda mogao postaviti i u zasebnoj temi), a to je: Zasto su vernici toliko lakoverni? I da li njihovo lakoverje zapravo lezi i u sustini njihove religioznosti? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука