Jump to content

Republika Srbija ili Kraljevina Srbija ?

Оцени ову тему

Guest nikolastojanoviccuprija

Da li ste za   

81 члановâ је гласало

1. 1. Da li ste za

• Republiku Srbiju
      22
    • Kraljevinu Srbiju
      63

Препоручена порука

@Crni

Nemoj ti da si smesan.

Svetiteljstvo nema veze sa moralnim kodeksom za vreme zivota. Ne postaje se svetitelj velikim delima nego

velikim pokajanjem. Ako cemo tako mozemo da pobrisemo veliki broj cak ucitelja Crkve iz kalendara. Tako da

tiranini za zivota i svetitelj po smrti nije nista cudno cak to je jedan od najlepsih primera da Crkva

Hristova nije od ovoga sveta.

Ruski carevi su vekovima urnisali Ruse i Rusiju to je istorijska cinjenica! Problem je sto je nakon Romanovih

na celo Rusije zaseo jedan 1000 puta gori imperator a nakon njega covek sa leteti demonskom harizmom.

Da tacno je da se tada u toj politickoj situacije nije moglo postaviti drugacije nego formirati organsko drusvo

radi pukog opstanka ali danas ne samo da to nije potrebno vec bi bilo ravno ludilu uspostavljati

takvu tiraniju i  masinu za tlacenje ljudi.

Ako ti nije problem da kazes autore i analiticare koji su sastavljali tu alternativnu istoriju cisto da vidim

u kojim si vodama.

Нисам ја помињао уопште начин на који се постаје светитељ, јер има и једног и другог (неки су постајали великим покајањем, неки и великим делима, а највише и једним и другим, колико светитеља имамо који су још за живота били на изузетно високом моралном нивоу, и који су управо због тога били со и светло своме стаду....). Хоћеш да кажеш да Свети сава није био изузетно моралан пре смрти, и да велика дела није чинио и пре смрти? О бројним руским царевима си очигледно читао књиге настале у СССР и Титославији, као и брдо западних аутора који су сво то време кокетирали са тим истим комунизмом, помажући га на разне начине...... Ради пуког опстанка? Па када је Србија била најуспешнија у својој историји? А кад је најпониженија била? Сводећи прост рачун може се слободно донети закључак да је Србија била најуспешнија када је имала Миропомазаног владара на челу, монарха, домаћина а да је највећа понижења и морални пад доживела под републиком, било комунистичком било демократском.....

Место аутора књига рећићу ти да сам професор историје, а ако Бог да, до године и доктор исте, тако да сам ја обучен да историјски размишљам..... За почетак ето ти академика Симе Ћирковића и Владимира Ћоровића.... Овај први је чак и под комунизмом имао смелости да износи неке велике чињенице због којих је има доста проблема, и да наравно да ни он није могао да се много бори против цензуре итд... То ти је за почетак довољно.....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 305
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

valjalo bi da nam bude kralj jedan posten covek

ja mislim da nas samo to moze izvuci iz ovakve situacije ili cemo da begamo u sume i brda i prirodu kriminalac

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Нисам ја помињао уопште начин на који се постаје светитељ, јер има и једног и другог (неки су постајали великим покајањем, неки и великим делима, а највише и једним и другим, колико светитеља имамо који су још за живота били на изузетно високом моралном нивоу, и који су управо због тога били со и светло своме стаду....).

Ovo jednostavno cinjenicno nije tacno. Trebas videti malo sta kazu teolozi po ovom pitanju. Pridrzavanje

nekim moralnim kodeksima ma kako visoki bili nema veze sa svetiteljstvom. Svetiteljstvo je iskljucivo jedna

ontoloska kategorija koja se postize ulaskom u licnosnu zajednicu sa Bogom. A to je moguce samo velikim

pokajanjem a ne ktitorstvom, zivljenju po visokom kodenskima itd itd. Crkva nije od ovoga sveta.

Хоћеш да кажеш да Свети сава није био изузетно моралан пре смрти, и да велика дела није чинио и пре смрти?

Hoces da kazes da je sv Kiril Aleksandrijski bio visoko moralan covek i da je Hipatijino ubistvo jedan

veliki moralni podvig?

О бројним руским царевима си очигледно читао књиге настале у СССР и Титославији, као и брдо западних аутора који су сво то време кокетирали са тим истим комунизмом, помажући га на разне начине...... Ради пуког опстанка?

Da Ivana Groznog su takodje izmislili  komunisti, boljsevici. Od kud toliko simpatije kod ruskog naroda prema komunizmu? Sigurno zbog bozanstvenog nacina vodjenja drzave koja trane vekovima. Odakle tolika ruska internacionala na zapadu? Ko je ono proganjao Dostojevskog i sve ruske mislioce pre dolaska crvenih?

Па када је Србија била најуспешнија у својој историји? А кад је најпониженија била? Сводећи прост рачун може се слободно донети закључак да је Србија била најуспешнија када је имала Миропомазаног владара на челу, монарха, домаћина а да је највећа понижења и морални пад доживела под републиком, било комунистичком било демократском.....

Evropa je blistala za vreme antickih polisa a najvece ponizenje dozivela za vremen miropomazanih imperatora.

Nije to nikakav argument? Tada je organsko drustvo bilo jedino moguce resenje za opstanka sada je to jedno

od resenja za nestanak.

Место аутора књига рећићу ти да сам професор историје, а ако Бог да, до године и доктор исте, тако да сам ја обучен да историјски размишљам..... За почетак ето ти академика Симе Ћирковића и Владимира Ћоровића.... Овај први је чак и под комунизмом имао смелости да износи неке велике чињенице због којих је има доста проблема, и да наравно да ни он није могао да се много бори против цензуре итд... То ти је за почетак довољно.....

Jako velika greska u razgovoru samnom, barem. Nemam nikakvog apriori respekta prema autoritetima

ili nesto moze da se argumentuje i objektivno dokaze ili je besmilica i ja ne zelim da gubim vreme sa

time.

Kvazi nauka i alternativna istorija me ne zanimaju.

Подели на овим сајтовима

Жао ми је што тако мислиш, то значи да аргументовано са тобом не може..... Имаш предубеђења и предрасуде..... Објаснио бих ти шта је извор, али чини се да нема поенте...... Ћоровић и Ћирковић су једни од највећих историчара..... Овај потоњи је био и председник европске академије...... И то је квази историчар?

Подели на овим сајтовима

Жао ми је што тако мислиш, то значи да аргументовано са тобом не може..... Имаш предубеђења и предрасуде..... Објаснио бих ти шта је извор, али чини се да нема поенте......

Pa da tako sam i mislio. Kakva Srbija takvi i "doktori".

Eto jedan profesor Ruskog izdaje najobicniju revizionisticku skrabotinu sto nailazi na ovacije

u "naucnom" undergoundu Srbije gde kolo vode razni Ljusici i Deretici.

Подели на овим сајтовима

Као што рекох, човек који не зна основну ствар о историји нађе се и соли памет..... Нема потребе да вређаш, јер ја не вређам.... Неспремност на озбиљну дискусију је одлика затуцаних људи, који као покварене плоче врте исту песму у круг....

Подели на овим сајтовима

aquilio zna mnogo... nekad cak i previse 4chsmu1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Као што рекох, човек који не зна основну ствар о историји нађе се и соли памет..... Нема потребе да вређаш, јер ја не вређам.... Неспремност на озбиљну дискусију је одлика затуцаних људи, који као покварене плоче врте исту песму у круг....

Evo do sada si vec 10 puta mogao da mi dokazes tvoju tezu nekim konkretnim argumentom umesto

ovim "ma znam ja bolje od tebe ali necu da ti kazem" stavom. Time se sluze deca u zabavistu.

Подели на овим сајтовима

aquilio zna mnogo... nekad cak i previse 4chsmu1

Ма Аквилио све зна...он је геније као Ајнштајјн stadaradim

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

А кад Самуило остаре, постави синове своје за судије Израиљу. А име сину његовом првенцу беше Јоило, а другом Авија, и суђаху у Вирсавеји. Али синови његови не хођаху путевима његовим, него ударише за добитком, и примаху поклоне и извртаху правду. Тада се скупише све старешине Израиљеве и дођоше к Самуилу у Раму.  И рекоше му: Ето, ти си остарео, а синови твоји не ходе твојим путевима: зато постави нам цара да нам суди, као што је у свих народа.

Али Самуилу не би по вољи што рекоше: Дај нам цара да нам суди. И Самуило се помоли Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас народни у свему што ти говоре; јер не одбацише тебе него мене одбацише да не царујем над њима. Како чинише од оног дана кад их изведох из Мисира до данас, и оставише ме и служише другим боговима, по свим тим делима чине и теби. Зато сада послушај глас њихов; али им добро засведочи и кажи начин којим ће цар царовати над њима.

И каза Самуило све речи Господње народу који искаше од њега цара; И рече: Ово ће бити начин којим ће цар царовати над вама: синове ваше узимаће и метати их на кола своја и међу коњике своје, и они ће трчати пред колима његовим; И поставиће их да су му хиљадници и педесетници, и да му ору њиве и жњу летину, и да му граде ратне справе и шта треба за кола његова. Узимаће и кћери ваше да му граде мирисне масти и да му буду куварице и хлебарице. И њиве ваше и винограде ваше и маслинике ваше најбоље узимаће и раздавати слугама својим. Узимаће десетак од усева ваших и од винограда ваших, и даваће дворанима својим и слугама својим. И слуге ваше и слушкиње ваше и младиће ваше најлепше и магарце ваше узимаће, и обртати на своје послове. Стада ће ваша десетковати и ви ћете му бити робови. Па ћете онда викати, ради цара свог, ког изабрасте себи; али вас Господ неће онда услишити.

Али народ не хте послушати речи Самуилове, и рекоше: Не, него цар нека буде над нама, да будемо и ми као сви народи; и нека нам суди цар наш и иде пред нама и води наше ратове. А Самуило чувши све речи народне, каза их Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас њихов, и постави им цара. И Самуило рече Израиљцима: Идите сваки у свој град. (1. Сам. 8)

Константину Великом је Бог дао Крст да њиме побеђује и успостави своју царску власт над целим римским царством, и Бог је прославио Константина, а и Константин Бога и кроз Милански едикт и на Првом васељенском сабору, тако да је Бог дао легитимитет царству и касније кроз бројне верне цареве, и прославивши византијску и србску културу која је Њега славила, давши тима народима бројне године просперитета у сваком смислу.... Старозаветна беседа о Самуилу се односи на конкретни пример, а не на читав свет....

Врло је пластично дочаран начин такве владавине и без икаквих илузија. И примењив је на било које доба, бројне генерације сведоче о томе. Христос је одбио да постане јеврејски владар.

Иначе, од историчара би се могао очекивати рационалнији приступ, уз навођење и позитивних и негативних страна било ког друштвеног уређења у одређеном историјском контексту.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Аргументи контра монархије:

1. Институција монарха не поседује политичку одговорност.

2. Институција монарха не поседује правну одговорност.

3. Становници монархије су поданици, над којима се влада.

4. Политика је сконцентрисана на монарха, поданици не учествују равноправно у политичком одлучивању/животу.

5. Период монархије у историји карактеришу дворске закулисне игре, династички ратови, самовоља, демагогија монарха итд.

Живела православна република Новогород!  1000000001010

Подели на овим сајтовима

А кад Самуило остаре, постави синове своје за судије Израиљу. А име сину његовом првенцу беше Јоило, а другом Авија, и суђаху у Вирсавеји. Али синови његови не хођаху путевима његовим, него ударише за добитком, и примаху поклоне и извртаху правду. Тада се скупише све старешине Израиљеве и дођоше к Самуилу у Раму.  И рекоше му: Ето, ти си остарео, а синови твоји не ходе твојим путевима: зато постави нам цара да нам суди, као што је у свих народа.

Али Самуилу не би по вољи што рекоше: Дај нам цара да нам суди. И Самуило се помоли Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас народни у свему што ти говоре; јер не одбацише тебе него мене одбацише да не царујем над њима. Како чинише од оног дана кад их изведох из Мисира до данас, и оставише ме и служише другим боговима, по свим тим делима чине и теби. Зато сада послушај глас њихов; али им добро засведочи и кажи начин којим ће цар царовати над њима.

И каза Самуило све речи Господње народу који искаше од њега цара; И рече: Ово ће бити начин којим ће цар царовати над вама: синове ваше узимаће и метати их на кола своја и међу коњике своје, и они ће трчати пред колима његовим; И поставиће их да су му хиљадници и педесетници, и да му ору њиве и жњу летину, и да му граде ратне справе и шта треба за кола његова. Узимаће и кћери ваше да му граде мирисне масти и да му буду куварице и хлебарице. И њиве ваше и винограде ваше и маслинике ваше најбоље узимаће и раздавати слугама својим. Узимаће десетак од усева ваших и од винограда ваших, и даваће дворанима својим и слугама својим. И слуге ваше и слушкиње ваше и младиће ваше најлепше и магарце ваше узимаће, и обртати на своје послове. Стада ће ваша десетковати и ви ћете му бити робови. Па ћете онда викати, ради цара свог, ког изабрасте себи; али вас Господ неће онда услишити.

Али народ не хте послушати речи Самуилове, и рекоше: Не, него цар нека буде над нама, да будемо и ми као сви народи; и нека нам суди цар наш и иде пред нама и води наше ратове. А Самуило чувши све речи народне, каза их Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас њихов, и постави им цара. И Самуило рече Израиљцима: Идите сваки у свој град. (1. Сам. 8)

Константину Великом је Бог дао Крст да њиме побеђује и успостави своју царску власт над целим римским царством, и Бог је прославио Константина, а и Константин Бога и кроз Милански едикт и на Првом васељенском сабору, тако да је Бог дао легитимитет царству и касније кроз бројне верне цареве, и прославивши византијску и србску културу која је Њега славила, давши тима народима бројне године просперитета у сваком смислу.... Старозаветна беседа о Самуилу се односи на конкретни пример, а не на читав свет....

Врло је пластично дочаран начин такве владавине и без икаквих илузија. И примењив је на било које доба, бројне генерације сведоче о томе. Христос је одбио да постане јеврејски владар.

Иначе, од историчара би се могао очекивати рационалнији приступ, уз навођење и позитивних и негативних страна било ког друштвеног уређења у одређеном историјском контексту.

Наравно да има и негативних страна што се тиче монархије, историја је то до сада потврдила.... Међутим, ја сам лично присталица тог уређења јер се у Србији показало као најделотворније (наравно не без мана, јер смо сви људи па стога нисмо ни безгрешни) и у Србији оно је показало свој јединствен израз... Србија је и у својој новијој историји, а поготово у средњевековној страховито напредовала под својим монарсима, док је под председницима назадовала.... Могу наравно да наводим негативне стране монархије, али, пошто видим да сте овде већина против исте, тај део посла бих оставио вама, и кад неко изнесе прави аргумент ја ћу се свакако сложити, док би се задржао за сада на томе да износим аргументе у корист монархије а против републике.

П.С.

У историји нема уопштавања у смислу код Француза се монархија показала као лоша - самим тим је и у Србији лоша, наравно, под условом да се држимо историјских аргумената......

Подели на овим сајтовима

Аргументи контра монархије:

1. Институција монарха не поседује политичку одговорност.

2. Институција монарха не поседује правну одговорност.

3. Становници монархије су поданици, над којима се влада.

4. Политика је сконцентрисана на монарха, поданици не учествују равноправно у политичком одлучивању/животу.

5. Период монархије у историји карактеришу дворске закулисне игре, династички ратови, самовоља, демагогија монарха итд.

319.gif 0110_hahaha 0110_hahaha

Аргументи боли глава. Иначе су Британци скроз поданици, штавише, данас је В Британија феудалистичка држава, са кметовима.

:cheesy:

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Могу наравно да наводим негативне стране монархије, али, пошто видим да сте овде већина против исте...

Нисам противник, али немам илузија у погледу друштвеног уређења, који год да је политички систем у питању. Чекамо Христа и живот будућег века, а у међувремену ни један поредак неће бити ни близу идеалном.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...