Искушеник Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 УРЕДБА ЗА УНУТРАШЊИ И СПОЉАШЊИ МАНАСТИРСКИ ЖИВОТ Чл. 52 Како је по речи Апостоловој ''добро не јести меса, и не пити вина'' (Рим 14, 21), монашка је храна по правилу без меса. О изузетку, дозволи једења меса искушеницима као и монасима у болести, по образложеној представци управе манастира, решава надлежни архијереј. Такође по изузетку, и као лек, може се монасима дозволити сасвим умерена употреба алкохолних пића. Искушеницима и младим монасима употреба алкохола је забрањена (Св. Пахомије Вел.). Ово није никакав канон. Канони не постоје које се тичу монашке исхране, осим канона Светих Сабора који напомињу да се они који одбацују месо (као нешто нечисто), искључују из Цркве. У манастирима (Светој Гори на пример) и искушеници пију вино кад и остали монаси, јер се чаша вина у Цркви Божијој не сматра ничим лошим, (или дозвољеним само за старије монахе) већ се сматра нечим благословеним за све и свја. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Сваки манастир има свој типик.Не може Хиландар имати исти типик као манастир Острог. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Сваки манастир има свој типик.Не може Хиландар имати исти типик као манастир Острог. ...али брате Карађорђе(ву) шницлу сви воле... algabacaju "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Него када? За Васкрс и током Светле Седмице. Брате, па зар можеш да помислиш (ма колико лоше мислио о +Атанасију) тако нешто, да један Епископ Цркве може саветовати да неко мрси ( а камоли једе месо) током поста (и то не током обичног, већ највећег поста)?! Стварно тако нешто не разумем. Обичан свештеник ако мрси средом и петком је подложан рашчињењу, а камоли епископ. Зар имаш такву свест о вл. Атанасију да мислиш да он тако нешто саветује? И зашто им то исто нису саветовали блаженопочивши патријарх +Павле или противзаконито смењени, сада умировљени, владика +Артемије. Зашто то својој духовној монашкој деци не саветоваше Свети Оци Цркве. По вама је умировљени владика +Атанасије једно (ако не и једино) од главних мерила у СПЦ данас. Већину осталих владика нити ко шта пита нити се за њих чује. На сајту СПЦ само митрополит +Амфилохије, умировљени захумско-херцеговачки +Атанасије, те вести подобне њиховим плановима и деловању... Постало је заиста толико очигледно. Не знам шта је саветовао свети Патријарх Павле, само знам да је то човек који имао православну ширину и здрав однос према свему, тако и према подвигу. Сам је из свог смирења јео месо за Васкрс, а верујем да (као и многи свети) није одбијао парченце меса у гостима, када му неко то из љубави за ручак постављао. Иначе, немој о Светим Оцима и њиховим саветима за џабе, то су људи врло различитих мишљења и ставова. Мишљења сам да монаси требају да избегавају месо, али не да се према њему односе као адвентисти и вегетаријанци, већ здраво, без гнушања, јер ништа од хране НИКОМ није забрањено. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 УРЕДБА ЗА УНУТРАШЊИ И СПОЉАШЊИ МАНАСТИРСКИ ЖИВОТ Чл. 52 Како је по речи Апостоловој ''добро не јести меса, и не пити вина'' (Рим 14, 21), монашка је храна по правилу без меса. О изузетку, дозволи једења меса искушеницима као и монасима у болести, по образложеној представци управе манастира, решава надлежни архијереј. Такође по изузетку, и као лек, може се монасима дозволити сасвим умерена употреба алкохолних пића. Искушеницима и младим монасима употреба алкохола је забрањена (Св. Пахомије Вел.). Ето, и у овом члану Уредбе Св.Пахомија Великог, пише, да је архијереј тај који решава - одлучује. Остали у Његовој надлежности су ту да слушају, јер Он преузима одговорност. Кад је то тако, онда заиста не знам зашто би ми који нисмо монаси, чак и коментарисали, а посебно осуђивали одлуке надлежних архијереја. 319.gif isus-sinai 4chsmu1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Мислиш ли искрено да владика Никанор може да изађе на црту владици Атанасију? Иста благодат делује кроз све епископе Свете Цркве, неки су само скромнији и тиши - не вичу много. Не мислим да су бољи или гори од оних који вичу - да ме погрешно не схватите. Ако је по теби одговор на твоје питање негативан мора да веома добро познајеш оба апископа па знаш ко је од кога "бољи", "паметнији" и "јачи". "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Иста је благодат дјеловала у епископском чину код Светог Кирила Александријског и Несторија али овај други оде у јерес. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Монаси даје одређене завете. Има их три. А једење меса зависи од Типика. То јест, релативна ствар. Није вредна разматрања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Монаси даје одређене завете. Има их три. А једење меса зависи од Типика. То јест, релативна ствар. Није вредна разматрања. Е добро да је неко и то разјаснио у два реда bleh Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Монаси даје одређене завете. Има их три. А једење меса зависи од Типика. То јест, релативна ствар. Није вредна разматрања. Није примерено поредити владику +Никанора са осуђеним Несторијем. За мене су и +Никанор и умировљени +Атанасије исти. Не гледам то на тај начин ко је "изнад" а ко "испод" црте (или чега већ) што се богословске величине тиче. И као што рекох има епископа који не причају много и не експонирају се а њихов је рад несумњиво на спасењску корист многим верним душама. Не мислим ни на умировљеног +Атанасија ни на +Никанора. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Ја не поредим +Никанора и Несторија већ сугеришем да епископски чин није никакав залог за исправан став. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Ја не поредим +Никанора и Несторија већ сугеришем да епископски чин није никакав залог за исправан став. Наравно да није. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Па ја то говорим:+Атанасије је провјерено стручан.Шта то +Никанора препоручује да исправља +Атанасија? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Мај 14, 2010 Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Па ја то говорим:+Атанасије је провјерено стручан.Шта то +Никанора препоручује да исправља +Атанасија? За некога је проверено стручан +Атанасије, за некога +Никанор. Различити су људи њих двојица, свако има свој начин да чува и учи поверено им стадо. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Мај 14, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 14, 2010 Па ја то говорим:+Атанасије је провјерено стручан.Шта то +Никанора препоручује да исправља +Атанасија? За некога је проверено стручан +Атанасије, за некога +Никанор. Различити су људи њих двојица, свако има свој начин да чува и учи поверено им стадо. Баш тако. Оно што је најбитније, обојица су Епископи најсветије Цркве, свако води своје стадо ка Христу Господу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука