Jump to content

Ђиласов предлог за министра просвете

Оцени ову тему

Ламех

Препоручена порука

Данас је на ТВ-у Ђилас рекао да је предлагао Србијанки Турајлић да буде министар просвете. Она је додуше одбила, али је најавио да ће је поново питати и молити да се тога прихвати. Све то, наравно, ако ДС буде у ситуацији да формира Владу.

Иначе, проф. Турајлић је један од противника верске наставе у школама. У најбољем случају то би могло да буде за њу прихватљиво уколико буде неконфесионална веронаука. Некаква врста историје, социологије и фиолозофије религије.

Свакако ће се залагати да се верска настава повуче из школа.

Подели на овим сајтовима

Банда!

• Волим 1

NATO STEP BACK NO PLACE FOR YOU IN SERBIA!!!

EU YOU WILL NOT CONQUER LAND OF THE SERBS!!!

СРБИНЕ БРАТЕ ЗАР ИМ ВЕРУЈЕШ? ЖЕЛЕ НАМ ЗЛО ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДА, НЕ ДАЈ СЕ ПРЕВАРИТИ!!!

Подели на овим сајтовима

Ма пустите Ђиласа да сахрањује....Ђиласа :)

Подели на овим сајтовима

Све то, наравно, ако ДС буде у ситуацији да формира Владу.

Од тога нема ништа. ДС је завршила своју каријеру, бар за једно одређено време. 

Подели на овим сајтовима

Nisam znao da ima takav stav o veronauci. Mada volim da cujem sta prica.

И мени она звучи сасвим ок. Искрено, волео бих да дође неко попут ње и да мало продрма Цркву. Јес да би сами вероучитељи ту највише награбусили, али учмалост којом Црква (мислим на епископат највише) третира своју можда најбољу шансу за мисију и не само мисију већ и то да преко веронауке и теолози постану полако прихваћени у друштвеним иснтитуцијама и систему и јесте за продрмавање.

Јете ли размишљали шта би теолози, да нема веронауке, могли да раде? И какав је положај њихов у друштву, какве могућности имају приликом запоселња у неким државним, друштвеним институцијама, организацијама? Осим да се сви ето тако одушеве кад им кажеш да си теолог и гледају те некако егзотично. И питају се што ниси поп.

А нпр. у нац. служби за запошљавање не постоји никакава систематизација ко може да врши послове вероучитеља. Тј. нема професија вероучитељ. Али зато има шаман.

Подели на овим сајтовима

Јете ли размишљали шта би теолози, да нема веронауке, могли да раде?

Neki bi mogli da rade na fakultetu kao profesori i asistenti. Ostali verovatno da se bave teologijom kao hobijem, ako nece da budu svestenici. 

Подели на овим сајтовима

И мени она звучи сасвим ок. Искрено, волео бих да дође неко попут ње и да мало продрма Цркву. Јес да би сами вероучитељи ту највише награбусили, али учмалост којом Црква (мислим на епископат највише) третира своју можда најбољу шансу за мисију и не само мисију већ и то да преко веронауке и теолози постану полако прихваћени у друштвеним иснтитуцијама и систему и јесте за продрмавање.

Јете ли размишљали шта би теолози, да нема веронауке, могли да раде? И какав је положај њихов у друштву, какве могућности имају приликом запоселња у неким државним, друштвеним институцијама, организацијама? Осим да се сви ето тако одушеве кад им кажеш да си теолог и гледају те некако егзотично. И питају се што ниси поп.

А нпр. у нац. служби за запошљавање не постоји никакава систематизација ко може да врши послове вероучитеља. Тј. нема професија вероучитељ. Али зато има шаман.

Па и без тога што носиш статус теолога, катихете, чаробњака из Оза :) можеш да радиш било шта друго.

Уопште, мислим да је наша позиција поприлично апстрактна.

Подели на овим сајтовима

Није питање хоће ли да буду свештеници већ могу ли?

Оно није ништа апстрактније него занимање или звае филозофа који су друштвено много признатији. Свакако да могу да радим било шта друго, али не оно за шта сам се школовао. Када је Григорије Ниски желео да постане ритор и да занемари своје богословско и образовање, св. Григорије Богослов га је због тога критиковао и рекао му:"Не живи човек само себи, него и ближњима".

Но све и да држава и друштво не прихватају теологе осим као некакве "шамане". Прихвата ли их Црква. Зашто их Црква "апстрахује"? Али друго питање које се одатле намеће је да ли наша Црква све апстрахује и идеализује? Многе ствари тако чини. Ја заиста имам понекад утисак да ако неко сагледа структуру наше Цркве и како она функционише и њено богословље које исповеда прогласио би нас латентним монофизитама.

Подели на овим сајтовима

У праву си али заборављаш једну ствар, колико је могуће од философије вере стварати професионалну оријентацију унутар државних институција по којој зарађујеш плату?

Хтео то или не, ти ниси клирик и зато је позиција катихете вишеслојнија, специфичнија. 

А шта предузима Црква, тј, шта не предузима, мислим да смо сви већ довољно апсолвирали - нажалост. Институционализам Цркве једе своју децу, држи монопол над одређеним функцијама и има исти модус као што има пирамидални систем државе да само мењају своја места али су и даље на власти, док за друге ту нема пуно алтернативе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...