ЛазарД Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Kako je Vatikan podsticao Jasenovac "Vatikan organizovao bekstvo ustaškog poglavnika Ante Pavelića i još 200 visokih zvaničnika ustaškog režima u Argentinu", navodi se u analizi koju je objavio časopis "Svet Evrope". Evropski časopis Svet Evrope (Europe's World), objavio je, povodom svetskog dana sećanja na žrtve holokausta, da je "ustaški logor Jasenovac u nacističkoj marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) bio treći najveći i verovatno najsvirepiji logor za istrebljenje u Drugom svetskom ratu". U iscrpnom i dokumentovanom osvrtu, pod naslovom "Jasenovac-holokaust koji je podstaknut od Vatikana", časopis u kojem sarađuju ugledni evropski intelektualci, političari i državnici navodi da se okrutnost u Jasenovcu "može objasniti više verskim nego drugim razlozima". "Vatikan je odigrao važnu ulogu u potonjim događajima pranja novca i zaštite ratnih zločinaca", piše u osvrtu saradnik Sveta Evrope, finski stručnjak za balkansku politiku Ari Rusila. Na sudskom procesu u Americi, dodaje se u analizi, "Vatikanska banka je optužena da je 'oprala' deo ustaškog opljačkanog blaga" a 1986. američka vlada objavila je dokumenta koja pokazuju da je "Vatikan organizovao bekstvo ustaškog poglavnika Ante Pavelića i još 200 visokih zvaničnika ustaškog režima u Argentinu". "Dok je za nacističku Nemačku Jasenovac više bio oruđe za etničko čišćenje, za ustaše je verski vid imao bitnu ulogu", naglašava Rusila. "Ustaški vođi su", dodaje se u članku, "stavili do znanja da žele da pobiju trećinu srpskog stanovništva u Hrvatskoj, trećinu da deportuju, a ostalu trećinu da iz pravoslavlja prekrste u katolicizam - svi koji su to odbili bili su usmrćeni". "Činjenica je da su 743 katolička sveštenika bili pripadnici ustaša i lično ubijali Srbe, Jevreje i Rome; logorom Jasenvac je upravljao fra Filipović-Majstorović, katolički prelat", dodaje se. U osvrtu Sveta Evrope navode se podaci Vikipedije, Enciklopedije holokausta, izraelskog centra Vad Jašem i drugih izvora, a daju se i adrese veb-stranica, koje nude mogućnost da se preko interneta pregledaju dokumentarni filmovi o Jasenovcu. Takođe se navodi da je prema raznim izvorima, u samom stratištu Jasenovca pobijeno više od sto hiljada ljudi, a u svim ustaškim logorima i celoj NDH sedamsto hiljada zatočenika. "Svirepost ustaša je bila toliko velika da se na to žalio i zapovednik nemačke vojske u tadašnjoj Jugoslaviji", ukazuje se u analizi evropskog časopisa. "Katolički sveštenici koji su učestvovali u ubijanju na desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma i upravljali Jasenovcem, pobegli su iz Evrope na kraju rata kroz Vatikanske 'pacovske kanale', koje je nadzirao fra Draganović, koji je pomogao da pravdu izbegnu i takvi sumanuti tipovi poput (nacističkog zločinca) Klausa Barbija", navodi se u tekstu. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=_lpYKVoNW3c&feature=player_embedded#at=276 http://www.mondo.rs/s159629/ex-YU/Kako_je_Vatikan_podsticao_Jasenovac_VIDEO.html "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 . Zna?i konkretno govorenje o tom i tom svešteniku, a ne paušalno govore?i o jednom misliti i upu?ivati na sve. ?? ?????!? ????? ?? "?????????" ????? ?? ????...???????? ???,???? ?? ?? ?? "????????"..."...??????????? ?? ?? ? ??????? ????? ????????? ?????, ????? ??? ????? ???????? ???????? ?????. ??? ?????????? ????????? ?? ?????? ???? ????????? ??????????. ??????? ?? ?????????? ????? ? ????????? ?????? ??????? ????? ???????? ?????? ???????????, ?? ???? ?? ?????????? ????????? ???????? ????? ?? ?? ????? ???? ?? ??????????????. ..."...?? ?????? ?? "?????" ????? ??????????? ???????,????????????...??? ?? ???? ? ????-?? ?? ????!??? ????!? ?????? ???? ??? ?? ??????? ????? ???? ??????? ?? "??????? ???????" ?????? ???????,??? ?? ?? (???? "????"), ??? ??????? ??????? ?? "?????" (???? ?????? ,?????? ??? ?????????),?? ?? ????? ???? ??????? ?????? ?? ?? ?? ???? ? ?????? ??? ? ??????!? ????? ??? ???(???????? ?????? ??????? ?? ??? ????),??? ? ?? ????????? ?? ?? ?? ???? "??????",???? ?? ?? ?? ??? "????????????? ? ?????? ? ??????" ??????? ??? ???? ?? ???? ???? ???? ??????????????? ?? ?????? (???????? ????) ??? ? ????,?? ?? ??? ????? ???????? ????????? ?? ?????!????????? ?? ???? ????? ??! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Е браво Лазаре и хвала ти,свака ти је ко у Његоша! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ? ????? ?????? ? ????? ??,????? ?? ?? ?? ? ??????! ?? ????? ??,??? ?? ??? ????? ?? ?? ?????? ???,? ?????? ????? ?? ?? ??? ??? ????. ???,??? ???? ????????? ..... ????."????? ?? ?? ??????????? ??????? ?????????!" "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ??? ?????? ??????????? ?????. ???????? ????? ??? ????????. ????? ????? ???? ??????? ???????? ??? ?? ?????? ? ?? ??? ?? ????? ?? ??????? ??????? ???????. ? ?????? ?? ?? ??????? ?? ??????? "??????" 0110_hahaha "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Е то ми се свиђа 0110_hahaha "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ?? ?????? ?????, ??? ?? ?? ?????????????. 0110_hahaha ? ?? ??? ?? ????? ????? ?????? ??? ???????? ?? ???? ?????. ??????? ????????? ???? ???? ?? ??? ??? ???? ??? ???? ??????? ???????? ???? ??? ?????????, ?? ???????? ?? ??? ??? ???? ? ?? ?????? ??????? ????????? ? ???????. ????? ??? ???? ????????? ??????, ??? ????? ?????????? ?? ?????? ?? ??????, ?? ???? ????? ???? ?? ???? ? ???????. ??????? ?? ?? ?????? ????? ??? ?? ?????? ??? ????????,??????????,?????? ????....?? ?? ????? ???? ?? ????? "????? ???????" !!!!!!!!!! 0102_laugh "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ?? ????? ????? ?????? ??????? ??? ????? ???? ????? ? ????? ????????? ???? ?? ??????????, ? ?? ?? ?????????, ??? ??? ?? ??????? ?? ?? ?? ????? ????? ?????? ??? ????????. ??? ?? ?????????? ??????? ??????? ??????? ??? ????. 0102_laugh ???????????????-?? ???????? ?? ??????,?? ??????? ?????????? 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Баш тако!Али има "...Ново време захтева раскид са прошлошћу..." (дали и са вером, јер и њу из прошлости носимо),па незнам "...хришћански је праштати..." (као да није хришћански покајати се),"...прагматизам..." (као да само ми треба да дамо све за прагматизам),па "...будимо људи добре воље" (као да смо неко безбожничко племе,канибали?)...Ретки су и усамљени гласови да "спусте лопту",па да поштено кажу јесмо за дијалог,али с обзиром на почињено очекујемо и условљавамо дијалог енергичном и категоричном осудом свих злочина под идејним вођством Ватикана,брисања Степинца као свеца-(ово незнам ни дали може по њиховим канонима),искреним кајањем и молитвом да докажу и да нас убеде да се кају!Прејако је све што је Ватикан урадио,не може се обрисати "потребом за сарадњом и постојањем добрих односа" !Односи могу да постоје,али никада неће бити добри!Неће Ватикан да се "покори" и скрушено призна своја недела!Нема од тога ништа!Него треба само-народе српски гледај своја посла,множи се,сложи,и веруј у Господа и нашу Цркву! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 А хоће ли они да пониште те "светитеље" од раскола или ћемо ми да их попримимо?Какав је ту став код екумениста? "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 То са сигурношћу незнам.Логично ако гледамо,постоје православци који признају Папу,а сам Папа није рашчинио ни једног свеца. "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ............................. ??? ????? ???? ????? ? ????? ????????? ???? ?? ??????????, ? ?? ?? ?????????, .............................. ??? ??? ???? ???? ????????? ?? ??????????! 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ............................. ??? ????? ???? ????? ? ????? ????????? ???? ?? ??????????, ? ?? ?? ?????????, .............................. ??? ??? ???? ???? ????????? ?? ??????????! ?? ?? ?? ??????? ?????? ?????????? ????: ...????? ????????? ?????? ? ????? ??????? ????. ?????, ?? ??? ??? ???????? ???? ???????? ?? ??????????, ?? ??????? ????, ? ?? ?? ???????. ?? ????????? ?? ???????? ????????? ???????? ? ?????? ????? ????????????? ??????????. ???????? ???????? ??? ?? ?? ???? ?????? ?????? ? ???? ??? ????? ????? ????? ???????? (? ?? ???? ???????? ????????, ??? ? ??? ????? ?????, ???????? ? ??????? ??????? ????? ???? ???). ??? ????? ??? ? ????? ??? ??? ?? ?? ????? ??????? ?? ?????? ? ?? ?? ????? ?? ????????? ????. ??? ??? ?? ? ?????? ?????? ???? ?????????? ????????, ? ?? ??? ?? ?? ??????? ???????? ????????? ??????? ? ?????? ?????????? ? ????????? ?? ?????. ?? ????? ?????? ?? ?? ??? ???? ? ?????? ?????? ??????? ????? ?????? ??????? ???????? ??????? ????????. ? ???? ?? ??????? ??????? ???? ???????? ????????? ????????. ????? ?? ?? ????? ??? ??? ?? ??? ???????? ????????? ???? ??? ?????? ?? ?????????? ?? ???????? ? ?? ??? ???? ????? ?????????? ?? ???? ?? ?? ??????? ?????? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Ево свим учесницима у дискусији један занимлјив текст о кардиналу ЕВГЕНИЈУ ТИСЕРАНУ. Због дужине чланка поставићу само један део истог. Мислим да ће нам помоћи да мало боље разумемо неке ствари. Ватикан је Независну Државу Хрватску признао de facto али не и de iure. У Степинчевом Дневнику је остало забележено да је Анте Павелић посетио Пија 12, 18. маја 1941. год. само као приватно лице, а не као шеф дежаве. Ватикан је у исто време одржавао дипломатске односе са Југословенском избегличком владом у Лондону. Наравно, Римокатоличка црква се живо занимала за развој католичке ствари у НДХ. У великој политици решавањаИсточног питања и вековног сукоба са Православнима, била је уочљивадипломатска хипокризија и језуитска казуистика. Дипломатски односи Ватикана и НДХ сагледавају се најпотпуније у оцени усташког министра спољних послова Младена Лорковића:,,Св. Столица заспљена је неофицијелно по његовој преузвишености МАрконеу, а НДХ код Ватикана има свог посматрача." Бенедиктински монах Ђузепе Рамило Марконе је допутовао 13. јуна 1941. год У Загреб у својству апостолског легата код римокатоличког епископата у Павелићевој држави.При Ватикану су били специјални опуномоћници Посланства НДХ др Никола Рушиновић, кога је касније наследио Ервин Лобковиц. Обојца су оставили извештаје о додирима и разговорима са римокатоличким свештенством, међу којима има података и о кардиналу Евгенију Тисијану. Опуномоћћник Посланства при Светој Столици Никола Рушиновић записао је у своме извештају од 6. марта 1942. год неке детаље разговора обављеног са кардиналом Тисареном. Кардинал је започео разговор са њему својственом иронијом, истичући националну и политичку недоследност сателит државе: ,,Како то да сува ваши велики пријатељи и савезници Италијани могли узети Далмацију?... Ви тврдите да сте слободни, зар нерадите све што хоће Немци кад то данас раде сви народи у Европи. Зар се то може назвати слободном државом?...Ваша је слобода слична оног нашег Петена. И он је слободан али мора Немцима да даје 80% свих прехрамбених производа... Ви сте, као сви остали, економски заробљени, а без економске слободе нема ни политичке". У наставку разговора још јаче истиче: ,,Ваши пријатељи фашисти смеју се вашој самосталности и слободи као и егзистенцији хрватске државе. То ја чујем директно од њихових великих политичких глава". Кардинал је поновио да свакодневно прима извештаје од италијанских официра и војних свештеника, затим новинара и познавалаца прилика на терену НДХ, да усташе врше страховите злочине над српским становништвом, као и то да је добрим делом у систематски и организовани терор умешана Римокатоличка црква, тиме што су поједини свештеници окрвавили руке: ,,Убијања, паљевине, разбојништва, пљачка, на дневном су реду у тим крајевима. Не знам да ли је све то тако, али знам позитивно да су и сами фрањевци, као нпр. отац Шимић у Книну, узели учешћа у нападању на православни живаљ и у рушењу православне цркве. Отац Шимић је сам предводио групу људи са оружјем у руци који су рушили православну цркву... Исто тако порушили сте православну цркву у Бања Луци. Знам сигурно да су се фрањевци у Босни и ХЕрцеговини исто тако држали. То ме боли. Такве ствари не може радити одгојен, културан и цивилизован човек, а камоли свештеник". Иначе, фра Вјекослав Шимић је био одликован од Павелићеве владе због службе војног свештеника. Када је примио овакав Рушиновићев извештај о држању Тисерена, министар спољних послова НДХ Младен лорковић је на документу написао: ,,Орез! Непријатељ!". Кроз непуна три месеца, Рушиновић је још једном имао резговоре са кардиналом Тисераном. У извештају од 28. маја 1942. год кардинал му је саопштио да зна о масовним покољима Срба и пр4авославних свештеника, као и о постојању концентрационих логора. Такав познавалац историје Балкана није пропустио усташкој псевдодипломатији да набије на нос да су Црби и више од Хрвата дали у ратовима против Турака за Хришћанство, али да су управо последњи, будући католици, експлоатисали звучну титулу ,,предзиђе хришћанства" - antemurale shristianitatis. Још једанпут је показао да има добро познавање ситуације у НДХ када је рекао да су хрватске усташе уз благослов Немаца ,,поклали све свештенике православне вероисповести", као и да је ,,убијено 350.000 Срба". Посланик НДХ је покушао д се одбрани, представљајући ствари као дело непријатељске пропаганде, те ако је било злочина да је то освета католичког елемента због четничких и партизанских зверстава: ,,Зверства су заиста чињена али од православаца над католицима", инсистирао је посланик Рушиновић. Међутим, таква апологија је била преслаба за кардиналово мартирске топономастике православног народа, јер је од италијаских официра добијао податке о страдањима у јамама Лике, Далмације и Херцеговине. значајан је и следећи пасус из извештаја, у коме се види колико је Евгеније Тисеран разобличавао културну и верску политику усташког режима, Никола Рушиновић извештава министра Лорковића: ,,У току разговора прешли смо на питање обраћеника. То га је веома занимало, па сам ја по оној Драганићевој књизи почео историским редом приказивати верске прилике у Хрватској. Али, када сам тврдио да је некада Хрватска, али и Црна Гора била католичка, и да су доласком Османлијапчели православци инфилтрирати чисте хрватске крајеве, па су под насиљима најгоре врсте многи католици оставили своју веру и прешли, делом на ислам, а делом на православље, он се томе успротивио казавши да је то за њега ново.Он, је рекао да познаје добро историју хришћанства, али да није било случаја где су католици латинског обреда прелазили на православље". Покуљени Никола Рушимовић је саопштио своме надлежноме министарству да нема више смисла да посећује Тисерена. Наследник Николе Рушиновића, Ервин Лобковиц, такође је имао сусрете са кардиналом Е. Тисераном. И њему је кардинал саопштио своје негативно мишљење о НДХ, односно да је потребно рестаурирати Југославију, али не на централистичком принципу. Наинтересантније је што је рекао да: ,,Хрватска православна црква не значи апсолутно ништа, јер е настала вољом поглавника". Тиме је ставио до знања да су усташки покушаји да се пацификује простор насељен Србима, перфидан покушај њихове денационализације и гушења верских права. На тај Лобковицев извештај од 20. децембра 1942. год, М. Лорковић је ставио писмену примедбу: ,,Након свих таквих увреда Хрватске не могу се са Тисераном одржавати никакве везе!".Лобковиц је преносио податке до којих је до којих је долазио да кардинал Пелегринети, бивши нунције у Београду не подржава усташки режим, а исто тако ни монсињор Тардини, који је, припремајући латински превод брошуре Начела усташког покрета, прокоментарисао: ,,Зар то ви називате хришћанским духом?!". ............................... Ево како су комунистичке власти у Београду окарактерисале Тисерана приликом припреме његовог доласка: Припреме за посету кардинала Југославији почеле су још 1965. год, а у Државном секретаријату за иностране послове СФРЈ је 12 децембра 1967. састављен поверљив извештај (Пов. Бр. 239/67) на основу забележака које су о разговорима са Тисераном саставили усташки повереници при Светој Столици Н. Рушиновић и Е. Лобковиц. Титове дипломате су биле на висини задатка и са познавањем ближе и даље прошлости када су записале: ,,Ради се о личности чији је јасан и недвосмислен антифашистички став пре и за време рата опште познат. Објављени су документи о томе како је осуђивао пристрасност Пија12 у корист Сила Осовинеи његову политику ћутње у односу на пртогон Јевреја и уопште масовне злочине нациста ифашиста". У наставку сазнајемо занимљиве податке из његове биографије: ,,ЗАвреме Првог светског рата борио се у редовима француске војске на Солунском фронту... Тада и касније долазио је у Југославију и важи као њен давнашњи пријатељ и познавалац. Познат је и његов негативан став према НДХ и ПАвелићу. Био је добро информисан о злочинима усташа, које је оштро и без увијања осудио...". Комунистички систем је сматрао да би Тисеранова посета помогла у обуздавању милитантних и непомирљивих елемената цркве у Хрвата: ,,Тисеранова посетаЈугославији, без обзира на форму те посете, наишла би несумњиво на крупан позитиван одјек у светској јавности и у самој Римској Курији. Сматрамо да његов долазак у Југославију не би могао, а да не изврши позитиван утицај и на врхове католичког клера у земљи, штавише да би на неки начин значио ударац реакционарном делу домаће црквене хијерархије, а посебно прекор кардиналу Шеперу. Дође ли до реализације те посете, свакако би требало предвидети да га прими и сам председник Тито". после овога треба поставити питање, да ли је било још оваквих кардинала у Риму? Да ли је Ватикан крив за геноцид над Србима или усташка држава са локалним свештенством које није имало подршку римокатоличких кардинала већ само прећутну сагласност папе (као једног појединца који је главни и који има сву власт и ништа без њега не сме да се учини у Ватикану)? Поставља се питање која је стварно улага Ватикана била у то време и да ли је заоиста ВАтикан могао нешто да учини пошто је Хитлер и Римокатоличку цркву у Немачкој прогањао, као и протестанте и пружао им је сдамо привидну заштиту. Наравно ово је само један мали делић повести и доказ да ми заправо ништа незнамо из наше повести. ТАкође ово је и једно савремено питање, да ли би ми требали да порадимо на успостављању пријатељстава са оваквим људима и да ли нам је њихова помоћ на западу данас неопходна? Иначе да подсетим кардинал Евгеније је био профект Батиканске библиотеке, декан кардиналског колегијума, архивиса Римске цркве, велики мајстор Витешког реда Светог гроба у Јерусалиму, а такође је учествовао на 3 изборне конклаве за папу.Дакле, ради се једној заиста моћној и важној личности у Ватикану свог времена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука