Jump to content

Исправно + Грубо = Погрешно

Препоручена порука

”Здрав (мио, драг) је језик дрво животно, а опачина са њега кршење ветра.” (Приче Соломонове 15, 4)

Током живота, готово свака особа, коју познајете, разочараће вас у неком тренутку. Зашто? Зато што нико није савршен!

Па, како да се носите са људима, који вас разочаравају? Шта се дешава са нашом љубављу, када нас разочарава особа, коју волимо и поштујемо?

У Светом Писму пише; ”Браћо, ако и упадне човек у какво сагрешење, ви духовни исправљајте таквога духом кротости, чувајући себе да и ти не будеш искушан.” (Посланица Галатима 6, 1)

Да бисте имали исправан став љубави према људима, који вас разочаравају, требало би да будете нежни, а не да сурово осуђујете.

Како можете имати тежак, отрежњујући разговор са другима, али на нежан начин? Како на исправан начин конфронтирати људе, које волите када чине ствари, које никако не би требало да чине? Библија нас учи да то чинимо нежно, са поштовањем према другоме, а не на груб, престрог и зао начин.

Ево једначине, коју тада треба имати на уму; Исправно + Грубо = Погрешно

Ни мало није важно да ли сте ви у праву. Ако заузимате груб став, нико неће прихватати оно што говорите. Ваши слушаоци ће једноставно заузимати одбрамбени став и трудиће се да вас ни не слушају (или да више мисле о вашој неотесаној грубости, но о суштини онога што им причате, ма колико да је то мудро). 

Дакле, требало би ваш став буде нежан, са довољно љубави и поштовања, ако желите да допрете до онога ко вас је разочарао.

У Причама Соломоновим (15, 4) читамо; ”Здрав (мио, драг) је језик дрво животно, а опачина са њега кршење ветра.” 

Ми увек имамо слободу да начинимо избор како ћемо причати са неким – посебно са својом децом. Да ли сте већ открили колико дубоко грубе речи могу повредити дете? Можете их ранити за наредних неколико година непримереним грубим речима.

Библија нас учи да благе речи лече и помажу. Тако, када ваша деца учине нешто како не ваља, немојте себи допустити да им кажете све што о њима мислите у том тренутку. Дајте им визију како би ситуација требало да изгледа. Говорите речи очекивања и наде у њих, а не речи грубе осуде. Будите нежни.

Тако је исто и у нашим браковима. Колико би се брачних проблема избегло, само да смо се мало стрпели и употребили љубазне и нежне речи, уместо грубих и осветничких.

Потребно је да се суздржимо и не користимо грубе, сурове и осуђујуће речи, већ да научимо бити нежни у разговору и понашању.

8-c3b1c3a5c3acc3a8c3b1c3a2c3a5c3b7c3adc3

http://svetatrojica.wordpress.com/2014/02/18/%D0%B8%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

da li vi mozete da se uzdrzite, da ne reagujete odmah, i da koristite blage reci.....?

ja licno se trudim....nekad mi podje za rukom, nekad ne.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Jessy nisu uvek blage reci dovoljne. Citaj poslanicu apostola Jude ili Pavla sta kazu o jereticima i i td. Apostol Jovan nas poziva da se sa takvima i ne pozdravljamo. Apostol Pavle se recimo zivo posvadjao sa apostolom Varnavom oko jednog od saradnika. Apostoli su na saboru u Jerusalimi itekako bucno ranaci nije svaka grubost losa. Ponekada blage reci nisu dovoljne. Sve sto cinimo treba da cinimo sa ljubavlju pa i kada se svadjamo i kada smo grubi. To je jedino merilo svega.

Inace nekada mogu da se uzdrzim a nekada ne.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Jessy nisu uvek blage reci dovoljne. Citaj poslanicu apostola Jude ili Pavla sta kazu o jereticima i i td. Apostol Jovan nas poziva da se sa takvima i ne pozdravljamo. Apostol Pavle se recimo zivo posvadjao sa apostolom Varnavom oko jednog od saradnika. Apostoli su na saboru u Jerusalimi itekako bucno ranaci nije svaka grubost losa. Ponekada blage reci nisu dovoljne. Sve sto cinimo treba da cinimo sa ljubavlju pa i kada se svadjamo i kada smo grubi. To je jedino merilo svega.

Inace nekada mogu da se uzdrzim a nekada ne.

ok je to kada se radi o veri....razumem da moramo svim sredstvima da je branimo....ali u nasoj svakodnevnoj komunikaciji mislim da moramo da se trudimo da budemo strpljivi i blagi, jer su to pre svega odlike ljubavi...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Pa uglavnom se povucem..uglavnom,mada umem i da planem ukoliko neko bas pretera..

Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином.                                            Манастир Брадача                             Монах Нектарије

Подели на овим сајтовима

Наравно , лепа реч гвоздена врата отвара . 

Са грубим стварима се никада не постиже нешто добро .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

ok je to kada se radi o veri....razumem da moramo svim sredstvima da je branimo....ali u nasoj svakodnevnoj komunikaciji mislim da moramo da se trudimo da budemo strpljivi i blagi, jer su to pre svega odlike ljubavi...

Jessy ako nisi primetila vera je bas ta svakodnevna komunikacija a ne ono sto ispovedamo. I aposttol Pavle se nije posvadjao oko verskih stvari vec oko toga da li je uredu da covek koji ga je napustio prilikom propovedanja moze ponovo da propoveda. A mogao bih ti navesti jos more stvari. Ako ceo nas zivot ne prozme vera onda dzaba sve.Svakako blagi i svakako strpljivi ali ne bezuvetno. Budi blaga i strpljiva sa bebom koja hoce da nabije svoje prstice u utikac pa ces videti sta ces dobiti. Zivot nije stvar zakonitosti.Ne postoje zakonitosti koje mogu da odredjuju zivot jer bi ga one ogranicile. Zao mi je da nemogu sada da se setim iz koje knjige,mislim da je dobrotoljublje, ali jedan od tih otaca navodi da je i gnev i ljubomora uredu. Zavisi samo kako se upotrebe. Sistem Isus iz holivudskih filmova i hriscanstvo bez cvrstine je ono sto je zlo. Apostol Pavle kaze gnevite se ali ne gresite.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Kada je u pitanju nesto do cega mi je jako stalo, tesko mogu da se suzdrzim. Pogotovo kada nije dovoljno ocutati, nego se mora reci nesto... uzasno mi je tesko da budem fina.

A silom prilika, u takvoj sam situaciji da dva puta nedeljno moram bar jedno od ta dva... POkusavam da izbegnem konflikt, ali kako to izvesti kada te druga strana prezire, a mora da se reaguje?

Подели на овим сајтовима

ja sam baš danas dobila ,,kompliment'' da sam vrlo gruba i da osuđujem druge ljude. I sad idem naokolo i pitam ostale moje prijatelje da proverim tu svoju ,,fanatičnost''. U suštini ja vrlo pazim koje reči upotrebljavam i da to bude ,,politički korektno'', ali ako izrazite stav dovoljno odlučno i usprotivite se tuđem - pada u vodu to što se trudite da budete uljudni kada je u pitanju izražavanje. Ja razumem da komunikacija nije samo ono što mi kažemo (iako recimo putem četa je to sve što se može videti) već i ono što pokažemo. Samo izgleda da ta energija koju (nedovoljno) zauzdavate mnooogo važnija od samih reči, jer kad me neko uvredi - ja imam dovoljan razlog da ga otpišem u bilo kom smislu, ali kad osetim istinsko neslaganje - meni se čini da je tu važnije ono koliko prihvatam zaista da taj drugi preko puta mene ima drugačije stavove i drugačija gledišta, e za to je potrebna snaga ili ljubav. (ovo je bitno za bilo koju stranu u konfliktu - mora biti sa obe strane spremnost inače ništa od prijateljstva/ljubavi)

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Jessy ako nisi primetila vera je bas ta svakodnevna komunikacija a ne ono sto ispovedamo. I aposttol Pavle se nije posvadjao oko verskih stvari vec oko toga da li je uredu da covek koji ga je napustio prilikom propovedanja moze ponovo da propoveda. A mogao bih ti navesti jos more stvari. Ako ceo nas zivot ne prozme vera onda dzaba sve.Svakako blagi i svakako strpljivi ali ne bezuvetno. Budi blaga i strpljiva sa bebom koja hoce da nabije svoje prstice u utikac pa ces videti sta ces dobiti. Zivot nije stvar zakonitosti.Ne postoje zakonitosti koje mogu da odredjuju zivot jer bi ga one ogranicile. Zao mi je da nemogu sada da se setim iz koje knjige,mislim da je dobrotoljublje, ali jedan od tih otaca navodi da je i gnev i ljubomora uredu. Zavisi samo kako se upotrebe. Sistem Isus iz holivudskih filmova i hriscanstvo bez cvrstine je ono sto je zlo. Apostol Pavle kaze gnevite se ali ne gresite.

slazem se...nego ja od sebe mnogo vise trazim i ocekujem  nego sto realno mogu....    :bu:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

slazem se...nego ja od sebe mnogo vise trazim i ocekujem  nego sto realno mogu....    :bu:

joooj kako mi ovo poznato

:D

• Волим 1

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Трудим се и Богу хвала почела сам себе да обуздавам да не одреагујем и будем разумна у датом тренутку,мада морам да признам да ми тешко иде поготово када знам да сам у праву.А наравно да са љубављу,стрпљењем и лепа реч отварају се гвоздена врата.

Иначе не волим свађе и дреку,зато постоји конверзација и када се хоће за све се може наћи решење.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...