Иван Ивковић Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Шта је сад па то!? Једноставно - петостих! Такав у коме друго правило и не постоји. Значи, једино ограничење је да песма буде у пет стихова, све остало је у потпуности препуштено креативности песника. Ова форма модерне поезије развила се у Јапану (наравно ) релативно скоро и то као варијанта форме гогјока, односно танка поезије. Теме су слободне, нису ограничене на природу (као хаику) или човека (као сенрју), те могу бити и философског, религиозног, а наравно и шаљивог карактера, па и мрачних нијанси... шта год да је у срцу песника. У јапанској поезији углавном нема риме али ово више и није стриктно јапанска поезија па је и рима дозвољена (мада је лично не бих користио јер одвлачи пажњу од смисла, како је то искусно приметио Р.А.С.М.Ц. ). Стихови се могу комбиновати са сликом, звуком или видео записом... Приметио сам неке изузетне идеје у покушајима писања хаику поезије у оквиру теме "Хаику и сенрју поезија". То свакако већим делом није прави хаику али јесте гогјоши у најави. Покушао сам да направим сажет увод и надам се да сам био довољно прецизан. За почетак ћу поделити с вама пар својих скромних покушаја. небо без снега, тешку главу спуштам, жице не свирају саме од себе водена огледала свуда по путу, нису у њима пијани гости већ улична светиљка што глуми месец виноградар, Давор73, Arsenija and 15 осталих је реаговао/ла на ово 18 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2014 у углу собе паук тражи ослонац нема ту ничег очи у очи таштина и разум Лазар Нешић, Милан Ракић, Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 6, 2014 време и простор једно те исто онда се питам - има ли ко жив у овом граду? Јелина, ines and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Март 6, 2014 Пријави Подели Написано Март 6, 2014 Петопарац више не знају шта је а ја их сакупљала и имала пуну кесу у фиоци свиђали су ми се јер су били тако мали и како сад рећи: "не вредиш ни петопарац"? Драшко, Natasa., Иван Ивковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Март 6, 2014 Пријави Подели Написано Март 6, 2014 Јел битна дужина стиха? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 6, 2014 On 6. 3. 2014. at 14:42, Јелина рече Јел битна дужина стиха? Није битна, само је пожељно да буду краћи због разумљивости. Јелина је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Март 6, 2014 Пријави Подели Написано Март 6, 2014 Има добре кочнице а није млак то ценим и могла бих да вежбам своје амплитуде. Срђан Шијакињић, DankaM, DYNABLASTER and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Март 6, 2014 Пријави Подели Написано Март 6, 2014 Uhvati šakom tugu i pijesak, raširi prste pusti da ode... jer nije tvoje. Јелина, Срђан Шијакињић, Рапсоди and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 6, 2014 Пријави Подели Написано Март 6, 2014 ништа испредништа изанигдемоје место јеништа Срђан Шијакињић, Пг, ines and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 10, 2014 Пријави Подели Написано Март 10, 2014 у јутро руке дижем ипред мене видим Маркиз де Сад Драшко, Иван Ивковић and ines је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2014 ходам све даље кроз мирисна поља претиче ме деда на моторчету Лапис Лазули, Јелина, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 мрзи ме да устанем и почнем било шта али истину да знам не би било битно јер би имало времена Данче*, Саша од Москве, Драшко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 прашина се лепи за мокро чело ритмичан одсјај са мамузе мирис барута ми не да да заборавим да све нас исто чека Лапис Лазули, Иван Ивковић, DankaM and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 да ли ми је лакше јер био сам срећан или је свеједно кад сада више нисам питам се Иван Ивковић, Саша од Москве, Anette and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Bežim od rimeu antivečan svetpopločan mislimaobičnih, sličnih,neprijateljskih ljudi... Лапис Лазули, Иван Ивковић, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука