Jump to content

Страдање сиријских православних хришћана

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

Nisu to nikakvi kršćani..to je banda koja se služi ovakvim gadostima da bi zaveli ljude kako se kršćani bore na strani opozicije.

A i oni koji i jesu medju njima, nemaju veze s kršćanstvom.Njihovo kršćanastvo je kršćanstvo na papiru.

Progone se sve kršćanske denominacije, i pravoslavni i katolici i protestanti.

Nije samo riječ o pravoslavnima.

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Гости
Коптима у Египту одрубљују главе, цркве пале и пљачкају

16 уторак јул 2013

Copti.jpg

Копти плаћају цијену због запаљиве реторике против њих, појединих исламистичких вођа и присталица бившег предсједника Морсија – саопштила Египатска иницијатива за лична права.

Египћански хришћани мета су таласа насиља откако је војска смијенила с власти предсједника Мохамеда Морсија, а држава не успјева да их заштити, саопштила је данас невладина организација Египатска иницијатива за лична права.

У Египту је у априлу најмање осам људи погинуло, а 20 повријеђено у сукобима копта и муслимана на сјевероистоку државе.

У најновијем инциденту, убијена су четворица Копта у Луксору, а хришћанске цркве се пале и пљачкају, наводи та организација.

Поред тога, једном Копту је у четвртак одсјечена глава, пет дана након што је он киднапован на Синају гдје су нападачи прије двије седмице убили једног коптског свештеника, пренео је АФП.

- Оно што забрињава је неуспјех безбједносног апарата да заштити имовину и грађане који су мета напада због својих вјерских осећања. Копти плаћају цијену због запаљиве реторике против њих, појединих исламистичких вођа и присталица бившег предсједника Морсија – саопштио је испред невладине организације Ишак Ибрахим.

Свргнути египатски предсједник Мохамед Морси, из редова покрета Муслиманске браће, обећао је по избору да ће штитити права Копта којих има 10 одсто од укупно 83 милиона становника Египта.

Извор: Портал 24

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Исламистички екстремисти напали православни манастир у Сирији

Наоружани нападачи су у суботу ујутру покушали да заузму православни манастир Светог Ђорђа, једну од најстаријих хришћанских светиња на западу Сирије, саграђену у 14. веку недалеко од Хомса. Међутим, наишли су на отпор припадника Снага народне одбране.

Екстремисти су претрпели губитке и повукли се у област Ал Хосн. Међу нападачима је било много „туђинаца“, плаћеника-џихадиста, посведочио је један очевидац.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Гости

СИРИЈСКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИН

A+ A-

a750.jpg

СИРИЈСКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИН :"ЖИВЕО САМ У РУМУНИЈИ 7 ГОДИНА И ИСКРЕНО ВАМ КАЖЕМ ДА НЕ МИСЛИМ ДА ПРАВОСЛАВНИ РУМУНИ ИМАЈУ ВИШЕ СЛОБОДЕ НЕГО ПРАВОСЛАВНИ СИРИЈЦИ"

Из Румунског Магазина: Он је Сиријац, он је Православни Хришћанин и тек што је завршио студије у Румунији. С.М. је проживео рат у Сирији, његова сведочанства и погледи су потпуно другачији него што нам се презентује у Румунији. (Сиријац ме је замолио да не помињем његово име; Гарантујем да је следећи интервју искрен и да С.М. није присиљен Сиријским властима да говори лепо о Басхару Ал Ассаду).
ФОТОГРАФИЈА

Како Хришћанин који живи у Сирији гледа на ситуацију у Сирији?

Ја сам Сиријац који је студирао у Румунији. Само што сам завршио студије и вратио се у своју земљу. Ситуација је веома жалосна, јер је Сирија до скоро била једна од најбољих земаља на свету (2009 је била четврта најмирнија земља, а 2010 је била осма најбоља туристичка атракција на свету), а сада ситуација се променила и 2012 године Сирија је била најтужнија земља на свету. Тужна и веома брза промена је била шок не само за мене већ за све Сиријце на целом свету. Лично ја сам био забринут за своју фамилију последњих неколико година јер су били у опасности, а ја нисам могао ништа да им помогнем из Румуније. Сада када сам се вратио назад схватам кроз шта су све прошли и ситуација је гора него што сам замишљао.
Оно што ћу вам рећи можда ће вас шокирати, јер сте дезинформисани од стране Западних масовних медија. Ипак, морам вам рећи истину. Са аспекта Православног Хришћанина могу вам рећи да ово што се догађа у Сирији није револуција. Зашто би нам била потребна револуција када идемо у школе, у универзитете, имамо болнице и све је бесплатно? Такође, цене у продавницама су биле веома ниске. Не можемо да кажемо да је живот у Сирији био савршен, али да ли је за тако нешто потребна револуција? Наравно не! Корупција у мојој земљи постоји као и у свакој другој земљи. Додатно, права која ми имамо су боља него у било којој другој Муслиманској држави. Православни Сиријац је живео веома добро, имао је иста права као и Муслиман. Никада нисам осетио да имам мање слободе. Имао сам иста права као Муслимани осим да постанем председник државе. Имали смо чак и више права него неке друге секуларизоване државе. На пример, свештенство сме да носи мантију свуда, чак се према њима односе са поштовањем. Док у Турској само Васељенски Патријарх сме да носи мантију свуда. У Сирији, цркве не плаћају струју и воду, што није случај у Румунији...

sirija%202.jpg

Значи није било протеста? Да ли су они били намештени?

Када је такозвана "револуција" почела, било је мало оних који су изашли на улице да траже реформу. И заиста, нашој земљи је потребна реформа. Али, Запад и Арапске земље, којима се Сиријска политика није свиђаља, су искористили мирне протесте да убаце Муслиманске акстремисте. Тако је криза почела. Сваки Сиријац би вам рекао да је Сирија пуна страних терориста из 38 земаља. Неки су из Европе, Аустралије, Америке, Велике Британије, док је већина из Арапских земаља или из Турске. Оружје из Израела, Француске, Америке, и Велике Британије се нашло у рукама терориста. Државна армија сигурно није користила ово оружје. Већина мојих пријатеља који су убијени, били су убијени од стране странаца, од којих неки нису чак ни знали да говоре Арапски, а они који су знали Арапски говорили су другим дијалектом, као на пример Либијски, Египатски&хеллип; Моје срце се цепа сваки пут када чујем преко медија да Сиријска војска убија цивиле, или да председник Басхар Ал-Ассад убија цивиле, када ми Сиријци видимо својим очима ко то ради и ко убија наше војнике. Ми видимо и чујемо ове лажи, а не можемо ништа да урадимо. Зашто? Зато што Запад, поготово Америка, Француска, и Велика Британија, желе да им верујете шта говоре. Они увек говоре у име Сиријаца, али никада не питају Сиријце како ми видимо ситуацију.

Па ко је онда користио хемијско оружје, Ал Ассадова војска или опозиција?
Пре свега, израз "Ал-Ассадова војска" не припада Сиријском језику. У Сирији данас постоје три силе: народна војска, слободна Сиријска војска, и трећа је Ал Каида. Свако ко каже другачије не зна шта говори и под обманом је Западног медијског система. Када је сарин гас коришћен ја сам био у Дамаскусу, који је удаљен 3 километара од те ерије. Западни медији кажу да је сарин гас користила народна војска. Зар би народна војска то радила на дан када долазе инспектори за хемијско оружје. Није могуће да гас није стигао до нас који смо били на само 3 километара удаљени. Пошто Западни медији нису имали фотографије то доказује да је сарин гас био убризган у тела жртви. Русија има доказе које запад не жели да ви чујете.

sirija%203%281%29.jpg

Зашто инспектори из УН који су испитивали сарин гас нису дали прави извештај?

Веома је јасно зашто. Јер УН, УСА, и Европа желе да директно окриве Сиријску народну војску, а нису имали ни један доказ. А када нађу доказе који би окривили опозицију онда о томе не говоре, јер желе да представе свету да је опозиција часна и да се бори за слободу. Људи не треба да забораве нападачки рат Америке над Ираком. Тада је оружје за масовно уништење био изговор за улазак у рат, а касније то оружје нису успели да нађу. Зато се плаше да понове исто. Сиријска Влада је поновила неколико пута да хемијска оружја, ако постоје, неће бити коришћена у Сирији.

sirija%204.jpg

Зар не бисте рекли да да није било убијених Хришћана у Сирији, као што је то био случај у Ирану?
Начин на који сте поставили питање је прави пример манипулације масовних медија... Зашто сте дали пример Ирана, када Хришћани у Ирану нису толико много прогањани као у Саудијској Арабији, Љатару, Египту.. Зашто? Зато што су ове земље пријатељи са Америком, због тога масовни медији не говоре о прогонима у овим земљама, и о факту да Хришћани у тим земљама немају исту слободу као Хришћани у Сирији. Хришћани у Сирији никада нису били прогањани до такозване револуције. До 2010, Сирија је била рај за Хришћане. Само у Сирији су Хришћански празници државни празници. Реновирани Хришћански објекту у Сирији, који су познати у целом свету, су велики доказ о слободи Хришћана. Живео сам у Румунији 7 година и могу вам искрено рећи да Хришћани у Румунији немају већу слободу него Хришћани у Сирији. Једина разлика је то што у Сирији Хришћанин не може да буде председник државе, јер је то резервисано за Муслимане.

Након почетка такозване револуције, проблеми за Хришћане су започели. Многа Хришћанска села су била нападнута од стране екстремних терориста. Многи су били прогнани из својих кућа, а многи убијени само зато што су Хришћани. Сада док говорим са вама, једно Хришћанско село је нападнуто од стране страних терориста, а не Сиријаца. Јуче су напали два манастира у селу и уништили једну цркву. Ово се није догађало пре такозване револуције. Црква у Сирији каже да је број Хришћана убијених у овом рату преко 4200, 21 црква и 8 манастира је уништено, а преко 7000 Хришћана је киднаповано.

sirija%205.jpg

Шта ти, твоја фамилија, и твоји пријатељи у Сирији мислите да треба да буде урађено да би се зауставио овај рат? Да ли би УСА, Француска, и Израел требали да интервенишу? Да ли би то било решење?

Нико од нас не мисли да је војна интервенција потребна&хеллип; Видели смо шта су Американци урадили када су окупирали Ирак. Решење је да Запад престане да подржава терористе и да Турска не отвара своје границе. Допустите да моја земља живи, да моји људи живе. Сирија је вековима учила свет о моћи цивилизације, а не цивилизацију о моћи силе. То је оно што желим да цео свет зна.

Да ли сте осетели за време ових тешких месеци минималну подршку за Румуне у Сирији од стране Румунских власти?

Пошто сам ја Сиријац не бих вам могао то одговорити. Али знам пример да је Румунка тражила помоћ од Румунске Амбасаде и да је није добила.

Зашто се не вратите у Румунију? Да ли је боље у Сирији?

Моја фамилија, моји људи, и моја Црква страда у Сирији. Не бих био прави Сиријац ако не бих учествовао у овом страдању.
Знам да ово што сам вам рекао је можда изненађујуће за вас, јер вас манипулишу западни масовни медији. Имате право да ми верујете или да ми не верејуте. Али верујте ми да Сиријици страдају и да им смрт прети свакога дана.

Алеџандру Цаутис
19 / 09 / 2013

Превод са енлеског Владимир Србљак
6.2.2014.

Maнастир Лепавина

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Džihadisti danas kidnapovali 90 hrišćana u Siriji

Džihadisti Islamske države su danas kidnapovali najmanje 90 ljudi iz hrišćanskih sela na severoistoku Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju te organizacije sa sedištem u Londonu se navodi da se otmica dogodila jutros nakon što su pripadnici IS od kurdskih snaga preuzeli kontrolu nad dva asirska sela koje naseljava hrišćanska manjina u blizini grada Tel Hmar, preneo je Rojters.

S druge strane, džihadisti su pretrpeli teške gubitke na severoistoku Sirije, u blizini iračke granice, gde su u nedelju sirijski Kurdi pokrenuli odlučnu ofanzivu.

http://mondo.me/a427127/Info/Svijet/Dzihadisti-kidnapovali-90-hriscana-u-Siriji.html

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...