Solomon Kane Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Ja pitam konkretno pitanje, a ti mi das ovakav odgovor Treba li dalje nesto da se pise? Tako sam i mislio.... Боже, колико си ти...свака ти част, не може то свако. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 drvce and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Vau kakvo crtanje :good2: Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Naspram familije, usinovljenje, naspram umetnosti, ikona naspram prirode, Licnost ... U onaj dan ima da bude plac i skrgut zuba sto pogresno izabrase! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Video je jedan veliki kruzni argument. Predpostavlja se da smo mi smisleni da bi mogli da damo sami sebi smisao, a pre toga se kaze kako smisla nema. Kako ja vidim, tip siluje logiku uzduz i popreko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Video je jedan veliki kruzni argument. Predpostavlja se da smo mi smisleni da bi mogli da damo sami sebi smisao, a pre toga se kaze kako smisla nema. Kako ja vidim, tip siluje logiku uzduz i popreko. Klip iznosi dva različita pogleda na svet i detaljnije opisuje jedan od njih... čini mi se da uopšte i ne sadrži argumente o tome da je jedan od njih ispravan a drugi nije. Nisam siguran jer si veoma šturo napisao, ali čini mi se da se tvoja kritika zasniva na tvrdnji da bića ne mogu da budu "smislena" - da razmišljaju o smislu svog života i zauzmu stav o tome, ukoliko ne postoji objektivni smisao života... a ne znam na osnovu čega to tvrdiš... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Sve više verujem da su oni mali , najmanji koje Bog bezrezervno voli ustvari zamišljeni ateisti... Svi Bogu prvo dolazimo kao ateisti a to je posledica greha i pale prirode čoveka koji je odbio Boga i hteo sobom da ga zameni. Ali ako ateista znači bogoborac (svestan sebe i Boga živoga) onda stvarno ovo moje vidjenje ne postoji. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Klip iznosi dva različita pogleda na svet i detaljnije opisuje jedan od njih... čini mi se da uopšte i ne sadrži argumente o tome da je jedan od njih ispravan a drugi nije. Nisam siguran jer si veoma šturo napisao, ali čini mi se da se tvoja kritika zasniva na tvrdnji da bića ne mogu da budu "smislena" - da razmišljaju o smislu svog života i zauzmu stav o tome, ukoliko ne postoji objektivni smisao života... a ne znam na osnovu čega to tvrdiš... Kako besmislen ti mozes da das samom sebi smisao? Zar nije onda sam smisao koji si sam sebi dao besmislen? Ako ti das sebi smisao da budes srecan u ovom zivotu. Taj smisao je ili tacan, ili ne tacan. Ako je tacan, zasto je tacan? Na osnovu cega je tacan? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Kako besmislen ti mozes da das samom sebi smisao? Zar nije onda sam smisao koji si sam sebi dao besmislen? Građenje argumenata na lingvističkoj sličnosti reči sa različitim značenjem predstavlja logičku grešku - Equivocation fallacy. Mentalne sposobnosti koje nam omogućavaju da razmišljamo o smislu života (ono što ti nazivaš "mi smo smisleni") nisu isto što i "objektivni smisao života". Takođe, autor klipa ne govori o davanju sebi smisla, već o pronalaženju šta za njega predstavlja smisao njegovog života. Nisam siguran kako "smisao života" po svojoj prirodi može da bude takav da se može dati ili oduzeti. Ako ti das sebi smisao da budes srecan u ovom zivotu. Taj smisao je ili tacan, ili ne tacan. Ako je tacan, zasto je tacan? Na osnovu cega je tacan? Loaded question. Tvoje pitanje u sebi već sadrži/implicira tvrdnju da postoji "objektivan smisao za sve", te je besmisleno, budući da o tome raspravljamo i da se sa takvom tvrdnjom ne slažem. Kao kada bismo se raspravljali o tome da li je čokolada objektivno ukusnija od vanile ili to zavisi od subjektivnog ukusa a ti pitaš kako znam da je tvrdnja "vanila je meni ukusnija" tačna... drvce је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Nisi razumeo sto ocu da kazem. Ako recimo matematika ne postoji,kako onda mozes da racunas, to jeste da kostistis ono sto ne postoji. Tako i sa smislom. Ako smisao ne postoji, ti onda ne mozes da imas smisao jer tako nesto ne postoji. To sto ti das samom sebi nije zapravo smisao, nego neka subjektvna izmlsljotina. Jel mozes malo da pojasnis kako subjektivni smisao se pronalazi? Ne, moje pitanje je sasvim validno. Ja te pitam ako X, zasto X? I kazem da X ili je tacan ili je ne tacan Primer - Ja sam ljudsko bice, to moze biti ili tacno, ili ne tacno. Ako je tacno onda mora da postoji zasto je tacno, a moj odgovor je da imam sve odlike ljudsko bica koje ljudsko bice moze da ima. Ja te ne ogranicavam da ti moras da kazes da je nesto objektivno, ja te pitam kako je tvoja tvrdnja tacna. To ti je logicka doslednost koju ti pokusavas da izbegnes. Sa obzirom da mozda necu biti na forumu do uvece. Dacu ti jedan jednostavan argument koji sam skrpio. P1 - Svemir (prostor,vreme,energija i materija) je besmislen i bezvredan (ili ako oces "nema smisao i vrednost") P2 - Mi smo deo svemira Z1 - Mi smo besmisleni i bezvredni P3 - Ne mozemo da budemo smisleni i belmisleni, vredni i bezvredni u isto vreme Z2 - Mi smo samo besmisleni i bezvredni (iz P1.P2,Z1 i P3) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Nisi razumeo sto ocu da kazem. Ako recimo matematika ne postoji,kako onda mozes da racunas, to jeste da kostistis ono sto ne postoji. Tako i sa smislom. Ako smisao ne postoji, ti onda ne mozes da imas smisao jer tako nesto ne postoji. To sto ti das samom sebi nije zapravo smisao, nego neka subjektvna izmlsljotina. Izgleda da se zaista ne razumemo. Meni su potpuno nekoherentne i nerazumljive izjave kao što su "ako smisao ne postoji", "ne mozes da imas smisao", "das samom sebi smisao" i slično. Prosto ne razumem šta znače i na šta se odnose, jer ne razumem kako može da postoji "smisao" sam po sebi... "smisao rečenice", "smisao mog života" i slično razumem... ali ne razumem šta znači "ako ne postoji smisao" bez da je određeno ili da se može zaključiti čega je to smisao. Takođe je bitno razjasniti da li govoriš o objektivnom ili subjektivnom smislu nečega. Ja ne verujem da postoji objektivni smisao bilo čega, te da je "smisao postojanja pohovane piletine" isti i za mene i za piliće... kao što i "smisao mog postojanja" svakako nije isti i za mene i za tebe. Jel mozes malo da pojasnis kako subjektivni smisao se pronalazi? Pa mi pronalazimo i otkrivamo smisao našeg života bez obzira da li je subjektivan (da li shvatiš šta za tebe predstavlja smisao tvog života) ili objektivan (šta po Božijem uređenju predstavlja smisao tvog života). Ne, moje pitanje je sasvim validno. Ja te pitam ako X, zasto X? I kazem da X ili je tacan ili je ne tacan Primer - Ja sam ljudsko bice, to moze biti ili tacno, ili ne tacno. Ako je tacno onda mora da postoji zasto je tacno, a moj odgovor je da imam sve odlike ljudsko bica koje ljudsko bice moze da ima. Ja te ne ogranicavam da ti moras da kazes da je nesto objektivno, ja te pitam kako je tvoja tvrdnja tacna. To ti je logicka doslednost koju ti pokusavas da izbegnes. Razlika između tvog pitanja i primera koji si dao je u tome što to da li je neko ljudsko biće predstavlja objektivnu okolnost koja ne zavisi od nečijih preferencija, mišljenja i stavova, te takva trvdnja jeste tačna ili netačna, dok pitanje o smislu života nije objektivna okolnost. Postoji pregršt stavova koji su subjektivni i u potpunosti zavise od subjektivnih vrednosnih sudova, te se za iste ne može reći da li su tačni ili netačni ("Jelena je lepša od Milice", "ova hrana je veoma ukusna", "meni su u životu najvažnija moja deca", "meni je tvoje mišljenje glupo", itd). Sa obzirom da mozda necu biti na forumu do uvece. Dacu ti jedan jednostavan argument koji sam skrpio. P1 - Svemir (prostor,vreme,energija i materija) je besmislen i bezvredan (ili ako oces "nema smisao i vrednost") P2 - Mi smo deo svemira Z1 - Mi smo besmisleni i bezvredni P3 - Ne mozemo da budemo smisleni i belmisleni, vredni i bezvredni u isto vreme Z2 - Mi smo samo besmisleni i bezvredni (iz P1.P2,Z1 i P3) Kao što rekoh i na početku... za mene su P1, Z1, P3 i Z2 nekoherentni i nerazumljivi. S tim da si ubacio još jedan vrednosni sud - reč "bezvredan" koja takođe sasvim očigledno predstavlja subjektivan stav koji isključivo zavisi od ličnih kriterijuma svake osobe. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Kada kazem ako ne postoji smisao, mislim na objektivni smisao i krecem od toga. Kako mozes da pronadjes i otkrijes nesto subjektivno? Tipa - Cokolada ima super ukus / Dark Knight je najbolji Batman film? Takve stvari se ne pronalaze, takve stvari se izmizljaju,to jeste isticu. Dok sa druge strane nesto objektivno (primera radi matematika,logika,itd) se otkriva. Kao sto rekoh ,odonosi se na objektivno. Kada kazem "ako smisao i vrednost ne postoje" mislim na objektivnu smisao i vrednost koje su upletene u ovaj svemir. Ako tako nesto ne postoji, onda je ovaj svemir bez smisla i vrednosti. Imajuci to u vidu, jel mozes sada da mi odgovoris na argument? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Kao sto rekoh ,odonosi se na objektivno. Kada kazem "ako smisao i vrednost ne postoje" mislim na objektivnu smisao i vrednost koje su upletene u ovaj svemir. Ako tako nesto ne postoji, onda je ovaj svemir bez smisla i vrednosti. Pa dobro, a ako objektivni smisao postoji... onda- koji je? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Pa dobro, a ako objektivni smisao postoji... onda- koji je? Ja pricam o tome ako objektivnog smisla nema, ne ako ga ima, koji je. To nije bitno za raspravu sada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Kada kazem ako ne postoji smisao, mislim na objektivni smisao i krecem od toga. Kako mozes da pronadjes i otkrijes nesto subjektivno? Tipa - Cokolada ima super ukus / Dark Knight je najbolji Batman film? Takve stvari se ne pronalaze, takve stvari se izmizljaju,to jeste isticu. Takve stvari se pronalaze/otkrivaju kada prvi put probaš čokoladu... kada pogledaš sve Batman filmove i razmisliš o njima... itd... tada otkriješ da za tebe čokolada ima super ukus... nije to nešto što si ti izmislio, što je laž, i slično... Kao sto rekoh ,odonosi se na objektivno. Kada kazem "ako smisao i vrednost ne postoje" mislim na objektivnu smisao i vrednost koje su upletene u ovaj svemir. Ako tako nesto ne postoji, onda je ovaj svemir bez smisla i vrednosti. Imajuci to u vidu, jel mozes sada da mi odgovoris na argument? Mogu... u tom slučaju tvoj argument pokazuje da mi nemamo objektivan smisao... nemam razloga da se sa tim ne složim... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука