Raymond Red Reddington Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 A sa Jevrejima? Situacija moze da bude i mnogo jednostavnija. Nisu potrebni ni Jevreji ni nacisti. Zamisli da dodju cetnici pa te pitaju da li skrivas nekog komunistu u svojoj kuci? Mislim da je to za ans Srbe ipak realnija opcija nego sto bi bile ladje kojima prevozimo Jevreje. комунисту би продао..истог момента.. Јевреји...јесам наравно...дружио и дружим.. само ме избегавају јер их критикујем..а они су као Црногорци по том питању... „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Sv Vladika Nikolaj je tako preveo jednu Jevrejku u senu, koliko se secam, ta zena je sama svedocila posle mnogo godina, gledao sam njen iskaz Deki992 је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Ovo bi moglo da ide pod Etika ili Hriscanska etika ali posto nisam nasao takve naslove evo postavljam ovo ovde. Zamislite situaciju. Drugi svetski rat. Vi zivite u gradu na reci. Imate svoj brod. Preuzmete 20 Jevreja da ih prevezete na slobodu. Pre nego sto krenete dolazi SS oficir koji vas dobro poznaje i veruje vam i pita vas koga imate na brodu. Sta biste mu vi rekli? I sta biste ucinili? Molim vas nemojte pozuriti sa odgovorima. Pred Bogom ne postoje mali i veliki gresi. Vestacka podela na smrtne i one druge ne postoji. Pred Bogom je laz greh tj promasaj cilja i to veliki jer nas Sv Jovan podseca da je djavo laz i otac lazi i ko govori laz prebiva u njemu. Slagao bih masno da na brodu prevozim njemacke radnike do sljedece celicane gdje ce da liju dijelove za njemacka oklopna vozila. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natalija28 Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Jako cudno pitanje samo po sebi, Trifke... bangin Kakve ono sto treba spasiti ljude od smrti ima veze sa tim da je laz greh?? Tu bilo sta mozes da uradis samo da ih spasis. I jos ovo "SS oficir koji vas dobro poznaje i veruje vam" -ma kakav uzas...Ako me SS oficir dobro poznaje i mi veruje onda i ja sam neki nacista. Casnu rec, izvinite, ne razumem smisao pitanja i vezu sa temom "hriscanska etika"... :shocking: :shocking: Usput, ni komunistu ne bih izdala nekome cetniku jer je on ljudsko bice ( a ne zbog toga sto sam Ruskinja). Ne daj Bog neka slicna situacija, daj Boze da sam ja tako hrabra, kao sto tu pisem...Ali u idealu za mene je tako i cudno je ako se moze misliti drugacije. Gordana . and Inner Truth је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natalija28 Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Aha, pardon, sad vidim da sam pogresno razumela u kom kontekstu je bila rec "laz", brzo sam citala... Moja greska. Preskocila sam redove. Onda je odgovor moja poslednja recenica...Htela bih da budem hrabra...ali ko zna.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Jako cudno pitanje samo po sebi, Trifke... bangin Kakve ono sto treba spasiti ljude od smrti ima veze sa tim da je laz greh?? Tu bilo sta mozes da uradis samo da ih spasis. I jos ovo "SS oficir koji vas dobro poznaje i veruje vam" -ma kakav uzas...Ako me SS oficir dobro poznaje i mi veruje onda i ja sam neki nacista. Casnu rec, izvinite, ne razumem smisao pitanja i vezu sa temom "hriscanska etika"... :shocking: :shocking: Usput, ni komunistu ne bih izdala nekome cetniku jer je on ljudsko bice ( a ne zbog toga sto sam Ruskinja). Ne daj Bog neka slicna situacija, daj Boze da sam ja tako hrabra, kao sto tu pisem...Ali u idealu za mene je tako i cudno je ako se moze misliti drugacije. Natalija, kao hriscanin ti nebi trebalo da posmatras i delis ljude ni po cemu. Ovo sto ponekada radimo ovde je dijalog koji ne smatram strasnim. U praksi za hriscanina ne postoje ss oficiri ili komunisti vec ljudi. SS oficir te moze znati iz svakodnevnog zivota ali i iz druzenja. Nemoras biti nacista da bi se druzila sa ss oficirom. Ima jako lepih primera iz drugog rata bas iz Rusije gde su neki obicni ljudi u kontaktu sa ss-ovcima uspevali da ih pridobiju za Hrista. Drugo bez obzira koliko ti volela nekoga ili ne laz je laz i to bi u ovom slucaju bila otvorena. Razmisli malo o recima jevandjelja na tu temu. Imas pravo na stav kakav hoces ali neke stvari su cinjenice. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Inner Truth Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Jako cudno pitanje samo po sebi, Trifke... bangin Kakve ono sto treba spasiti ljude od smrti ima veze sa tim da je laz greh?? Tu bilo sta mozes da uradis samo da ih spasis. I jos ovo "SS oficir koji vas dobro poznaje i veruje vam" -ma kakav uzas...Ako me SS oficir dobro poznaje i mi veruje onda i ja sam neki nacista. Casnu rec, izvinite, ne razumem smisao pitanja i vezu sa temom "hriscanska etika"... :shocking: :shocking: Usput, ni komunistu ne bih izdala nekome cetniku jer je on ljudsko bice ( a ne zbog toga sto sam Ruskinja). Ne daj Bog neka slicna situacija, daj Boze da sam ja tako hrabra, kao sto tu pisem...Ali u idealu za mene je tako i cudno je ako se moze misliti drugacije. Ima tu još koje čega što je pod znakom pitanja: na primer svi gresi isti ?!? pa izjednačavanje jedne takoreći pozitivne laži sa smrtnim gresima !?! pa taj legalistički pristup Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natalija28 Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Natalija, kao hriscanin ti nebi trebalo da posmatras i delis ljude ni po cemu. Ovo sto ponekada radimo ovde je dijalog koji ne smatram strasnim. U praksi za hriscanina ne postoje ss oficiri ili komunisti vec ljudi. SS oficir te moze znati iz svakodnevnog zivota ali i iz druzenja. Nemoras biti nacista da bi se druzila sa ss oficirom. Ima jako lepih primera iz drugog rata bas iz Rusije gde su neki obicni ljudi u kontaktu sa ss-ovcima uspevali da ih pridobiju za Hrista. Drugo bez obzira koliko ti volela nekoga ili ne laz je laz i to bi u ovom slucaju bila otvorena. Razmisli malo o recima jevandjelja na tu temu. Imas pravo na stav kakav hoces ali neke stvari su cinjenice. Ne, izvinite, tu sam ja cvrsta, nikad ne bih druzila sa SS oficirom i to zamisliti ne mogu nikako. Da mi je neki drug postao nacista, to bi bio njegov problem, i nije bi mi vec bio drug. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natalija28 Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Drugo bez obzira koliko ti volela nekoga ili ne laz je laz i to bi u ovom slucaju bila otvorena. Razmisli malo o recima jevandjelja na tu temu. Nista Vas ne razumem, Gorane... Kako se to moze izjednaciti, zaista? Zivoti 20 ljudi i "greh lazi" koji bi ih spasio...? Znaci sam ipak pravilno shvatila prvo? Cudite me nesto.... :unbelieveble: Ja sam unuka jedne bake koja je spasila puno ljudi kao medicinska sestra na beloruskom frontu (i mislim nikad ne bi stavila u svojoj glavi neke slicne hipotetske dileme, a i nije imala vremena za to) i dede koji je bio beloruski tenkista, goreo je u tenku, ali ipak isao je dalje da oslobodi svoju zemlju od hitlerovaca...Bolje da sa mnom ne razpravljate na takve teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Inner Truth Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Natalija, kao hriscanin ti nebi trebalo da posmatras i delis ljude ni po cemu. Ovo sto ponekada radimo ovde je dijalog koji ne smatram strasnim. U praksi za hriscanina ne postoje ss oficiri ili komunisti vec ljudi. SS oficir te moze znati iz svakodnevnog zivota ali i iz druzenja. Nemoras biti nacista da bi se druzila sa ss oficirom. Ima jako lepih primera iz drugog rata bas iz Rusije gde su neki obicni ljudi u kontaktu sa ss-ovcima uspevali da ih pridobiju za Hrista. Drugo bez obzira koliko ti volela nekoga ili ne laz je laz i to bi u ovom slucaju bila otvorena. Razmisli malo o recima jevandjelja na tu temu. Imas pravo na stav kakav hoces ali neke stvari su cinjenice. LEGALISTIČKI PRISTUP je besmislen, teranje maka na konac, mlaćenje prazne slame. A ako te zanima Mišljenje Boga po ovom pitanju, imaš primer iz biblije kada je Avram lagao da mu je Sara sestra da bi sačuvali svoje živote. Ovakve priče dezavuišu smisao i duh hrišćanstva, namičući mu duh preteranog straha od greha (greškica), da ne pominjem ona praznoverja "da li se valja ovako nešta ili ne valja"itd Pitanje tebi da li bi ti lagao da preživiš i da li bi bio u dilemi "moralnoj" da slažeš da je tvoj život u pitanju? Zero, RYLAH and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Ne, izvinite, tu sam ja cvrsta, nikad ne bih druzila sa SS oficirom i to zamisliti ne mogu nikako. Da mi je neki drug postao nacista, to bi bio njegov problem, i nije bi mi vec bio drug. U prvoj liniji ne bi se taj druzio s tobom jer su oni jel bili visa rasa. Verovatno se mesa SS sa Vermahtom i njenim oficirima. Svakako da se nijedan SS oficir nije nikada sprijateljio sa nekim iz Rusije, Srbije ili Poljske. Natalija28 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Мешање баба и жаба генерално, сад тек видим да нисам сконтала дилему слагати или спасити животе невиних. Нема ту дилеме. И убити да би се спасили невини је исправно ако ситуација тако налаже. Ми нисмо Амиши. Господ нам је дао задатак да чувамо животе. Е сад, да ли бих ја имала смелости да се изложим и изложим животе других, то је питање на које не знам одговор. Али ако бих се нашла у ситуацији да превозим невине жртве (било које) то се већ не би могло десити ако пре тога нисам разрешила дилему да ли идем до краја да их спасим или не. Мислим, Ја да их спасим, то је већ смејурија, само је Господ спаситељ. За Вучића морамо још да утврдимо да ли јесте или није. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Verovatno bi mi se vezao jezik. U najboljem slučaju trajala bi ta tišina neki, da kažem, beskonačno dug minut, a posle bih uz mnogo napora i napinjanja slagao. Verovatno bi me prokljuvio čovek Ne mogu da kažem sigurno, a želeo bih da slažem, da se spasu ljudi... Мешање баба и жаба генерално, сад тек видим да нисам сконтала дилему слагати или спасити животе невиних. Нема ту дилеме. 8086.gif Natalija28 је реаговао/ла на ово 1 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 LEGALISTIČKI PRISTUP je besmislen, teranje maka na konac, mlaćenje prazne slame. A ako te zanima Mišljenje Boga po ovom pitanju, imaš primer iz biblije kada je Avram lagao da mu je Sara sestra da bi sačuvali svoje živote. Ovakve priče dezavuišu smisao i duh hrišćanstva, namičući mu duh preteranog straha od greha (greškica), da ne pominjem ona praznoverja "da li se valja ovako nešta ili ne valja"itd Pitanje tebi da li bi ti lagao da preživiš i da li bi bio u dilemi "moralnoj" da slažeš da je tvoj život u pitanju? Ako hoces da razumes Avrama i ono sto je on radio ima jedna odlicna propoved Sv Jovana Zlatosustog po tom pitanju. Potrazi pa procitaj pa ces razumeti. Ja sam ako pogledas rekao da neznam sta bih uradio u takvoj situaciji jer ko sto rekoh duh je srcan ali je telo slabo. A sto se prezivlajvanja tice isto sve zavisi u koga se uzdas u datom trenutku. A i da slazem to nebi negiralo ono o cemu sam govorio to bi samo pokazalo da sam dovoljno sebican da se odreknem onoga u sta verujem radi zivota. Osim toga ja nema nista protiv njenog stava. Ona ima pravo da radi kako hoce ja joj nisam sudija ni njoj ni bilo kome drugome! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Ima tu još koje čega što je pod znakom pitanja: na primer svi gresi isti ?!? pa izjednačavanje jedne takoreći pozitivne laži sa smrtnim gresima !?! pa taj legalistički pristup Ne postoje smrtni gresi i besmrtni. Postoji samo ono sto je promasaj cilja koji je Bog postavio za nas. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука