Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

ne samo svestenici,vec i svi mi iz Crkve,i ne samo propovijedanjem,vec zivotom,svjedociti Hrista zivotom svojim...

moze neko da divno besjedi,ali da sasvim nesto drugo zivi...

samo svjedocanstvo zivotom je istinito i plod donosi...

Сигурно.

Разговор вреди више него књига,а пример више него било која прича.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Lako je reci "deliti knjige u crkvi" ali za tako nesto je potreban novac.Ranije sam pitao jednog svestenika zasto Crkva ne deli knjige na poklonn kao sektasi.Ogovorio mi je da sekte uzimaju dosta novca od svojih pripadnika svakog meseca dok kod nas ljudi jedva daju i za osvecivanje vodice.

Zaista bi se deljenjem knjiga i diskova puno postiglo i vise nego gradnjom hramova i kupvinom dzipova za koje se inace izdvaja novac.

Многи свештеници тако одговарају,а сами су криви ако нема пара.

Ето Меда сам дели књигу бесплатно и свако ко је верујући а при том у могућности поступио би исто,сигурна сам.

Проблем је што неко ко није чврст у вери треба у цркви да чује праву проповед о Христу и Љубави, а не мољакање за неки динар,или несрећне ценовнике за молитве,свете тајне и слично...

Како је то тужно што неко ко је наводно хришћанин,па још и свештеник, без блама изговара неке цифре ..таквом и иде у прилог да народ никад не завири у Јеванђеље,

Секташки проповедници раде свој посао професионално.Њима је циљ да добију новац и они тај циљ постижу.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

полако, симонија (наплата за бесплатну благодат дара Духа Светог) је претежак грех за оптужити неког, а ако знаш за тако нешто онда лепо два сведока под руку и пред владику, па он о томе нек одлучује ...

друго, треба верник да схвати да треба и прилог да да али и да не треба да саучествује у неким ценовницима и сличним стварима. мој савет другима је увек да се договоре око прилога и да назначе колико су спремни да дају и на томе да остане, а не да дају онолико колико им је претешко за савест и/или џеп и онда около да иду и испирају уста о нечијој наводној симонији, а сами су учесници.

Подели на овим сајтовима

Многи свештеници тако одговарају,а сами су криви ако нема пара.

Ето Меда сам дели књигу бесплатно и свако ко је верујући а при том у могућности поступио би исто,сигурна сам.

Проблем је што неко ко није чврст у вери треба у цркви да чује праву проповед о Христу и Љубави, а не мољакање за неки динар,или несрећне ценовнике за молитве,свете тајне и слично...

Како је то тужно што неко ко је наводно хришћанин,па још и свештеник, без блама изговара неке цифре ..таквом и иде у прилог да народ никад не завири у Јеванђеље,

Секташки проповедници раде свој посао професионално.Њима је циљ да добију новац и они тај циљ постижу.

Da bi covek cuo propoved u crkvi prvo mora da postoji propoved a drugo mora da ga nesto privuce da uopste dodje u crkvu.

Pojedini svestenici su nabili takve cene za "svoje usluge" da odbijaju ljude da uopste cuju nesto o religiji.

Naravno da "onaj ko propoveda Jevandjelje treba od njega i da zivi" ali pojedini ga preterase.Jos kad ljudi vide kakve "mecke" voze oni koji su se zavetovali na siromastvo i koji propovedaju skromnost i deljenje bogatstva siromasnima,sve to dobro izlekramirano na Tv-u,mnogi izgube poverenje u Crkvu.

Подели на овим сајтовима

предрасуда је ипак најгора препрека сваке душе.

поготово кад је верник у питању, па се ни не преиспита јел неко од тих у мантији добио на поклон од верника или државе таква кола и сад не може да их се ослободи због закона или потенцијалне увреде дародавцима ...

Подели на овим сајтовима

Народ углавном нема појма шта је то симонија,а поједини свештеници су ваљда заборавили.

Нема потребе за тужакањем,довољно је научити мало о својој вери.

Мислим да је бесмислено уопште питати за цену вршења свете тајне у православном храму,али свега има...

Благословено је дати прилог,и можда би народ давао више када би знао зашто даје...Е ту на сцену ступају проповедници.

Што се тиче аутомобила које возе владике,ваљда је логично да им је,и поред завета на сиромаштво,потребно квалитетно превозно средство.

Ипак они стално путују.

А за свештенике могу само да кажем Дај Боже да сваки наш свештеник вози најбољи могући ауто, јер то би значило да народ има више па више и прилаже.

Подели на овим сајтовима

слаби смо верници већина и ако верује веома ретко иде на службу и учествује у Литиргији. такође веома мали бр верника пости целе постове.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320774969' post='523866]

џаба им и да иду на Литургије и да посте колико год ако се не причешћују ...

Наравно да се Причешће подразумева као круна поста и Литургије али како кад не посте? Али ајде руку на срце многи посте једну или две недеље поста па се Причесте

Подели на овим сајтовима

Imamo svi zajedno veliki problem. Pogledajte protestante - članovi njihovih zajednica su ljudi oduševljeni verom i žive je svaki dan - naravno i tu postoje izuzeci ali generalno je tako. Pogledajte po internetu - koliko je njihovih sajtova koji dele besplatno sve što mogu, pogledajte najbolje softvere za poručavanje Pisma, ili bilo šta drugo - oni su počeli, ne mi (mi - i pravoslavci i katolici), pogledajte i besplatne programe - sve sam protestant ih je pisao i okačio na mrežu - mi ništa. Naše izdavačke kuće, ne samo da ne dele besplatno, već prodaju do besvesti knjige po istim cenama koje su objavljene danas sa onima od pre 20 - 30 godina. Ne pada im NAPAMET da ih možda bar u pdf-u postave na mrežu za besplatno skidanje. Eto takvi smo mi vernici - naravno, uvek se nađe opravdanje...

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Наравно да се Причешће подразумева као круна поста и Литургије али како кад не посте? Али ајде руку на срце многи посте једну или две недеље поста па се Причесте

не, не подразумева се, јер треба имати благослов и приступати у послушању а не по својој вољи и процени и какве везе има пост са светим причешћем и Литургијом кад се Литургије и причешћивање верних савршава и у мрсу?

Подели на овим сајтовима

Imamo svi zajedno veliki problem. Pogledajte protestante - članovi njihovih zajednica su ljudi oduševljeni verom i žive je svaki dan - naravno i tu postoje izuzeci ali generalno je tako. Pogledajte po internetu - koliko je njihovih sajtova koji dele besplatno sve što mogu, pogledajte najbolje softvere za poručavanje Pisma, ili bilo šta drugo - oni su počeli, ne mi (mi - i pravoslavci i katolici), pogledajte i besplatne programe - sve sam protestant ih je pisao i okačio na mrežu - mi ništa. Naše izdavačke kuće, ne samo da ne dele besplatno, već prodaju do besvesti knjige po istim cenama koje su objavljene danas sa onima od pre 20 - 30 godina. Ne pada im NAPAMET da ih možda bar u pdf-u postave na mrežu za besplatno skidanje. Eto takvi smo mi vernici - naravno, uvek se nađe opravdanje...

ти си свештеник РКЦ, јел тако?

што не делиш књиге?

ево, узми као овај свештеник СПЦ и направи сајт лепо, из ништа и без трунке финансије из сопствене Цркве и неразумевања владике, па привлачи људе како знаш и умеш уместо да се жалиш на другог.

узми лепо, па направи шта год мислиш да фали и причај само у своје име :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320778281' post='523885]

ти си свештеник РКЦ, јел тако?

што не делиш књиге?

ево, узми као овај свештеник СПЦ и направи сајт лепо, из ништа и без трунке финансије из сопствене Цркве и неразумевања владике, па привлачи људе како знаш и умеш уместо да се жалиш на другог.

узми лепо, па направи шта год мислиш да фали и причај само у своје име :)

Upravo si potvrdio moje reči - ništa nisi shvatio :( ali zato lepo osuđuješ pri tome ne znajući ništa o meni.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Upravo si potvrdio moje reči - ništa nisi shvatio :( ali zato lepo osuđuješ pri tome ne znajući ništa o meni.

види брате, из мог претходног и досадашњег искуства ти неке ствари врло сужено схваташ, па ја не могу нити желим да одговарам за оно што и како ти нешто што ја напишем схватиш.

поента је следећа: ако ти се нешто не свиђа, сам га промени и ради на томе да се промени.

ти си Црква исто колико и онај испод или изнад или поред тебе.

ако само кукако и кршимо руке, нормално да се никад ништа неће завршити и урадити, а камоли почети.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ne,ovo nije još jedna tema o slengu... da li ste ikada razmišljali da mi,pravoslavni vernici treba da svedočimo Hrista DRUGIMA pre svega na razumljiv način.To naravno nije uvek lako ali ponekad je bolje i ćutati nego pričati jer imam utisak da mnopgi pravoslavni vernici izgovarajući odredjene reči (pri tom za njih te reči imaju sasvim jasno značenje) do te mere zanemaruju necrkvenost i nepravoslavnost sagovornika -što naravno nisu mane niti smeju biti prepreka dijalogu i onda dolazi do toga da

1- ili se osobe posvadjaju veoma brzo i dijalog propada

2- ili pravoslavni vernik ispade čudan ili čak glup osobi kojoj je trebalo da svedoči živog Hrista

Uzmimo recimo facebook kao jedan od blistavih primera za ovo o čemu pričam... neko postavio ikonu Bogorodice i naravski-odmah neko drugi komentariše nešto pogrdno-osoba koja je vernik kaže-BRATE,NEMOJ TAKO-TO JE HULA...

a onog drugog baš briga i za hulu i za sve drugo(pitanje je da li zna šta je hula...

Žao mi je što sam baš sada došao na ideju da otvorim temu o ovome jer i nemam neku inspiraciju da pišem o pomenutom problemu ali gledajući vernike oko sebe koje poznajem i sa kojima razgovaram_(moram priznati,u poslednje vreme-sve manje) dolazim do zaključka da su pravoslavni vernici u mnogim liturgijskim zajednicama postali jedna hermetički zatvorena sredina koja se medjusobno savršeno razume-vrlo često i bez reči ili sa malo reči dok sa ljudima koji su van crkve imaju velike probleme u komunikaciji i premošenju ideja,pojmova...

Osnovno pravilo je da ako želimo da naučimo jezik-moramo da slušamo sagovornika a onda ćemo moći i da adekvatno i na istom nivou (ne toliko intelektualnom već pre svega ličnosnom i ljubavnom) da razgovaramo

najnoviji primer pomenute situacije možete videti OVDE

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...