Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Их, зна дете од 3-4 године шта је деценија... 0110_hahaha

Да, а онда те дете пита: А где је та земља, јел можемо да га зовемо на телефон?

Подели на овим сајтовима

Моје лично искуство:

09.12.2006.г., на Св.Алимпија, падом са мотора као последица судара, у 36.години живота, погинуо је мој дугогодишњи пријатељ, о чему сам сазнао док сам био на послу. Средивши своје емоције, упутио сам се његовој кући, где су ме између осталог чекали и његово троје деце, од којих је најмлађи син имао 3, млађа ћерка 5, а старија 8 година. Не верујем никада у случајности, тако да ми је до сада најозбиљнију проверу вере Бог тад поставио, јер сам ја провео са дечицом неколико сати, увече, пред спавање. Прво вече, које неће провести у игрању са својим татом.....верујте ми да сад док пишем, плачем, сећајући се питања која су ми постављали, и невероватне снаге коју ми је сам Бог дао, да пред њима тада не заплачем. Док сам се возио колима ка дечици, осмислио сам да ћу их извести на терасу, показати им небо да сами изаберу звездицу, и да надаље ако Бог да, причам оно што ми Бог буде шапутао. Кад су се отворила врата, цела концепсија је срушена, јер је млађа ћерка потрчала загрлила ме и рекла "Иво, јел знаш да ми је умро тата?", бата је стајао збуње и сисао прстић, а старија ћерка ме загрлила око струка чврсто и није ми дала да се померим, док није престала да јеца.....Сам Бог ми је дао снаге да наставим са оним што сам замислио.....већину времена смо провели на тераси, бирајући звездицу, договарајући  се како да запамтимо где је, шта да радимо кад се звездице не виде....

Опростите ми што сам био овако детаљан, али циљ ми је би да својим искуством покажем, да нема правила, упутства, подсећања из овог или оног текста, овог или оног Свеца, апостола, већ само јака искрена, постојана вера у Њега, Свемогућег и Јединог, и онда Он Сам нам Да одговор, Покаже Пут, Шапне Одговор....

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Да, Ивице. Не дај Боже, али кад се десе такве прилике, заиста много зависи од једног прибраног човека за будући духовни, емотивни, па и телесни живот детета.

Подели на овим сајтовима

deca osećaju bes zato što su ih voljeni napustili i postavljaju sebi pitanje ne toliko gde su otišli već Zašto?

Više se brinu da li su oni nešto zgrešili pa im je Bog oduzeo navoljenije, ako je dete odraslo uz spoznaju Boga ono zna gde je otišao voljeni ali pravo pitanje koje deca sebi postavljaju, a odrasli to često ne primete, je Zašto?

E to je pitanje na koje je teško pronači adekvatan odgovor....

( na žalost iz ličnog iskustva, moj sin je sa 11 godina za 5 meseci izgubio dve drage osobe, oca i dedu,gledao kako umiru i kopne iz dana u dan, nije se pitao gde su oni sada već Zašto,)

o Ivane ako ste pročitali Kolibu setite se Misine sestre...

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче теме како привести неког вери, ја мислим да је најпригоднији начин сваког новог привести ЛИтургији, објаснити му значај Литургије за нас конкретно. Објаснити му речи Христове о две највеће заповести, затим значај речи Љубав у Православљу. И мислим да није баш пригодно плашити неког са речим о паклу, вечним мукама и слично.

Подели на овим сајтовима

stadaradim Slazem se sa misljenjem Dede LITURGIJA na prvom mestu! Lepota pravoslavlja i kroz zitija svetih,kroz obilje dobre pravoslavne literature na prvom mestu kod nas dela vladike Nikolaja,pa onda i neki dobar film,odvesti pocetnika na neko predavanje,pokazati i licnim primerom pravi zivot u Hristu.... I iznad svega puno ljubavi jer ko i Vas SAJT sto u naslovu rece ljubavi da nemam nista sam :smiley:

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

“Kada bi mi bili Hriscani kao sto treba, ne bi bilo ni jednog neznabosca(…)Neznabosci sude o dogmatu ne po dogmatu, no po delima i zivotu”-Sveti Jovan Zlatousti

0104_cheesy

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Имам једно питањце везано за ову тему...

Да ли сте икад довели у цркву неког ко није крштен,

како сте то извели,

како сте му објаснили да са пола литургије треба да изађе напоље...?

pravila_smesak

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

што се тиче конкретног питања како ''избацити'' са пола Литургије, може и не мора да се примењује ригорозно.

мало касније ћу да образложим, морам да једем, зове ме мајка ;)

Подели на овим сајтовима

re?enica koja je tako ?esta danas kod mladih ljudi

hajde ad se zapitamo da li je greška samo i isklju?ivo u mladima ili je ipak i druga strana po malo kriva :drugarstvo:

Mislim da je kriv i ovaj Komunizam(Socijalizam) sto nas je unistio 55(1945-2000) godina, ali svako vreme nosi svoje breme to znamo svi. Greska je u mladima koji opet nakon Bozijeg priziva odbijaju Boga i odbijaju Crkvu kao instituciju ne shvatajuci da je crkva tu zbog ljudi, mladih ljudi. To znam sa veronauke imam primere u mom drustvu.

Kako je jedan cuveni satanista rekao(Anton Lavey), da je televizija novi Bog, i zaista je upravu, jel se mladi zalude emisijama poput velikog Brata, Farme i sl.. I oni vise paznje poklanjaju tome nego Spasenju i Bogu. Naravno postoji sansa da preko Misionarenja uticemo na malde, mada za to treba imati znanja kao sto ima nas dragi Ipodjakon Dimitrije Plecevic koji zaista zna da radi sa mladima  0104_cheesy..toliko od mene

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...