Драган άσημος :) Написано Јануар 21, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2014 ...негдје је уранак 4:00 или 5:00, а негдје 00:00. Зашто је то различито? Који су разлози за једно или друго вријеме служења? ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Ово кад пишеш "уранак", подсећа ме на 1. мај Ја не знам како и зашто, нисам стручна , али знам да код нас на Васкрс почиње нешто пре 00:00, па у 00:00 Литија кроз град. Затим се враћамо у Цркву и у наставку се служи Литургија која траје до око 03:00. Па изјутра опет Литургија . Тј. после пар сати, око 06:00, некад око 7, 8... Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Код нас у Саборном храму у Крагујевцу је за Васкрс овако: БОГОСЛУЖЕЊА СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК - Света Литургија у 7.30 часова; вечерње богослужење у 18.00 часова ВЕЛИКИ УТОРАК - Света Литургија у 7.30 часова; вечерње богослужење у 18.00 часова ВЕЛИКА СРЕДА - Света Литургија у 7.30 часова; вечерње богослужење у 18.00 часова ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК - Света Литургија у 7.30 часова; вечерње богослужење са читањем дванаест страсних јевабнђеља у 18.00 часова ВЕЛИКИ ПЕТАК - Царски часови у 08.00 часова; вечерње богослужење са изношењем плаштанице у 16.00 часова; Статије у 21.00 часова ВЕЛИКА СУБОТА - Света Литургија у 08.00 часова; ВАСКРСЕЊЕ СА СВЕТОМ ЛИТУРГИЈОМ У 24.00 ЧАСОВА НЕДЕЉА - ВАСКРС, Пасхално вечерње у 18.00 часова ПАСХАЛНИ ПОНЕДЕЉАК - Света Литургија у 09.00 часова; Вечерње у 18.00 часова ПАСХАЛНИ УТОРАК - Света Литургија у 09.00 часова; Вечерње у 18.00 часовa Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Нема ту разлике - битно да се прослављају ти празници у вери, љубави, радости...у нади да сви тако будемо са и у Господу кад за то тође време. У типику каже (а типик је човек написао као би се неки поредак знао али то није канон као неко опште правило за све) , изјутра , и неко време које описује период око 4 часова. Вероватно састављач типика је ишао том логиком када су Мироносице кренуле - изјутра да посете Гроб Господњи и да помажи тело Христово...мећутим ако би ишли и овом логиком , да је Господ без времена и Простора, те да је васкрсао доста пре него што су Мироносице дошле, а за тај тренутак није познат кад се то тачно у које време десило, онда Васкрс може и у том периоду око поноћи. Такође и за Божић - ми исто тако не знамо сам тренутак и време рађања Христа али се зна да је ноћу те исто тако није грешка да се служи исто око поноћи! У мом селу , па и у граду, да изузмем свештенике који су ми то исто причали, стари људи су ми причали (мећу њима и мој деда) , са су Божић и Васкрс дочекивали одмах по поноћи али је то прекинуто од другог светског рата због доласка комунизма јер им је то било на неки начин забрањено, као и Литије, па су се онда сакупљали изјутра око 4-5 часова јер им то било неко сигурније време да не би се тадашња влас наљутила. Ето тог примера, тако да ово сад што видиш нит је то новотарија (како неки то веле), нит помодарство а поготово није нешто што би алудирало на Запад, Папу и свега осталог... Зато сам одмах оно на почетку и рекао, ми смо у времену и простору, а Господ није - те верујем да нам то не би замерио дал смо га прослављали у 00 часова или 4, 5... и по неми, нит је грешка да се око или у поноћ служи, нит је грешка од 4 па надаље! Пг, Ленка*, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Само ћу ово додати, код мене како је поново кренуло да се од поноћи дочекују ова два празника - народ се удвостручио! Прво - још су будни те им лако да сачекају још који сат и онда поноћна литургија, друго - већини је тешко да сутану прерано и онда негде се помера време да то буде после 7часова само да би се народ више сакупио, поготово млади и треће - примамили смо велики број младих , али заиста тако, сад смо имали веровали или не у процентима негде око 70% младих за Божић , црква је била препуна (негде око 150 може да стане) и још толико смо имали напољу! Иначе, раније кад је прво било од 5, па померили у 6, па после у 7 - никад нисмо имали дупке пуну цркву! То причам за село, а град ко град.... Пг and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Kod mene u parohijskoj Crkvi u Beogradu Sveta Liturgija za Božić i Vaskrs se služi u 00:00 i u 09:00, dok u Eparhiji u kojoj mi roditelji žive Sveta Liturgija na ova dva praznika se služi u 06:00 u Crkvama, a 05:00 u manastirima ( u Eparhiji Kruševačkoj sam i ja za vreme Vaskršnjih i Božićnih praznika). Lično, smatram da je termin Liturgije od 06:00 mnogo bolji od ponoćnog jer ti omogućava da se sa neuzimanjem hrane i vode krene u 22:00 na Veliku Subotu ili Badnje Veče. Ukoliko bi se prisustvovalo Svetoj Liturgiji i pričestilo u 00:00, sa Evharistijskim postom bi se moralo krenuti od 14:00 časa, što je za Veliku Subotu prihvatljivo, ali za Badnje veče, kada se cela porodica skuplja za obedom nije baš poželjno. Samo zbog toga preferiram taj termin od 06:00 od ponoćnog termina. I još jedno pitanje za teologe: Kako je u istoj Crkvi moguće služiti ponoćnu i jutarnju Svetu Liturgiju kada u tipiku piše da se u jednoj Crkvi, na jednoj časnoj trpezi može služiti samo jedna Sveta Liturgija. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Kako je u istoj Crkvi moguće služiti ponoćnu i jutarnju Svetu Liturgiju kada u tipiku piše da se u jednoj Crkvi, na jednoj časnoj trpezi može služiti samo jedna Sveta Liturgija. Možda si nešto permutovao, ne vezano za ovo pitanje - samo da nešto dodam , pa da odgovorim, tj. ovo nadovezujem sa ovim.... Ovo oko pripreme, da, sad zavisi kako je kome lakše, inače kod mene - sveštenik narodu govori ako bi neko hteo da se pričesti onda od 18h ništa više od hrane i pića. Zbog toga , kod nas sveštenik organizovao da se večernje i paljenje badnjaka kreće od 15,30h kako bi posle mogli da obave i taj deo običaja oko večere i onda imaju sasvim dovoljo vremena do pričešća, to je nekih 7h, ako od 18h ništa ne piju i jedu onda negde do 01h to je celih sedam sati - sasvim je dovoljno. Ovo ne važi za bolesne , zbog terapije, on pored toga mogu slobodno da se pričeste jer bolest je bolest! Sad eto sva zavisi kako nekom odgovara ali kod nas se pokazalo kao bolje rešenje - ponoćna liturgija, narodu je tako lakše u svakom smislu. E sad za ovaj deo oko Trpeze, mislim da si se prešao - sveštenik samo jednu može da služi za jedan dan a liturgije na trpezi mogu više samo da se promeni Antimins. Možda si oko toga pomešao. To sam tako isto učio dok sam bio u srednjoj školi, u crkvi se mogu služiti više Lit. samo da se antimins promeni i to je to, i naravno da su različiti sveštenici, po dogovoru bi morali da se raspodele ko će na kojoj da služi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Možda si nešto permutovao, ne vezano za ovo pitanje - samo da nešto dodam , pa da odgovorim, tj. ovo nadovezujem sa ovim.... Ovo oko pripreme, da, sad zavisi kako je kome lakše, inače kod mene - sveštenik narodu govori ako bi neko hteo da se pričesti onda od 18h ništa više od hrane i pića. Zbog toga , kod nas sveštenik organizovao da se večernje i paljenje badnjaka kreće od 15,30h kako bi posle mogli da obave i taj deo običaja oko večere i onda imaju sasvim dovoljo vremena do pričešća, to je nekih 7h, ako od 18h ništa ne piju i jedu onda negde do 01h to je celih sedam sati - sasvim je dovoljno. Ovo ne važi za bolesne , zbog terapije, on pored toga mogu slobodno da se pričeste jer bolest je bolest! Sad eto sva zavisi kako nekom odgovara ali kod nas se pokazalo kao bolje rešenje - ponoćna liturgija, narodu je tako lakše u svakom smislu. E sad za ovaj deo oko Trpeze, mislim da si se prešao - sveštenik samo jednu može da služi za jedan dan a liturgije na trpezi mogu više samo da se promeni Antimins. Možda si oko toga pomešao. To sam tako isto učio dok sam bio u srednjoj školi, u crkvi se mogu služiti više Lit. samo da se antimins promeni i to je to, i naravno da su različiti sveštenici, po dogovoru bi morali da se raspodele ko će na kojoj da služi. Kod nas je starešina hrama jasno naznačavao da onaj ko želi da se pričesti za Badnje veče i Vaskrs to mora da krene sa Evharistijskim postom od 14 sati. :bendoff: To u suštini i nije toliko važno (da li traje 6,8 ili 10 sati). Bitno je da ljudi imaju svest o bitnosti evharistijskog posta i njegove razlike od uobičajenog posta na vodi. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Ovo si na kraju lepo rekao... facenew22222222 inače , samo se pitam dal se svi sveštenici tako predržavaju, pa i tvoj (ako da, onda mu svaka čast, tako i treba onda vredi savetovati ako se prvo krene od sebe - svojim primerom) ako se ne drši toga - onda je smešno, običnim laicima nešto nametati a sebe stavljati pod "imunitetom sližbene dužnosti" ... to onda nije uredu jer smo pred Bogom isti i neko pravilo (bilo koje) treba da vaši za sve, kako za svešteniuka tako i za mirjanina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Ovo si na kraju lepo rekao... facenew22222222 inače , samo se pitam dal se svi sveštenici tako predržavaju, pa i tvoj (ako da, onda mu svaka čast, tako i treba onda vredi savetovati ako se prvo krene od sebe - svojim primerom) ako se ne drši toga - onda je smešno, običnim laicima nešto nametati a sebe stavljati pod "imunitetom sližbene dužnosti" ... to onda nije uredu jer smo pred Bogom isti i neko pravilo (bilo koje) treba da vaši za sve, kako za svešteniuka tako i za mirjanina. Dragi Marti, svako je za svoja dela odgovoran pred Gospodom, a usudio bih se reći da sveštenici mnogo više od nas laika. Jer njima je Gospod omogućio da o njegovom "trošku" i u njegovo ime žive lagodnije nego većina parohijana. Uostalom, nas to i ne treba da zanima, jer je sveštenik samo intermedijer između nas i Boga. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Tako bi bilo i najbolje, kako smo pred Gospodom isti , isto tako i za svoja dela, svako će morati da opravdava.... Najpametnije je da se čovek ne upliće to toliko sa nečim što može izavati (nekom svešteniku i bilo kome) gnjev, jer taj sveštenik je dobio priziv od Gospoda za to svoje stado gde se nalazi i odgovonost je na njemu, a ne na mene, tebe, onog, ovog... ako on kaže tako , to je tako ma kolko se to nekome svidlo ili ne , a dal ispravno ili ne - to će on pred Gospodom da opravdava zašto je to tako bilo. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Tako bi bilo i najbolje, kako smo pred Gospodom isti , isto tako i za svoja dela, svako će morati da opravdava.... Najpametnije je da se čovek ne upliće to toliko sa nečim što može izavati (nekom svešteniku i bilo kome) gnjev, jer taj sveštenik je dobio priziv od Gospoda za to svoje stado gde se nalazi i odgovonost je na njemu, a ne na mene, tebe, onog, ovog... ako on kaže tako , to je tako ma kolko se to nekome svidlo ili ne , a dal ispravno ili ne - to će on pred Gospodom da opravdava zašto je to tako bilo. Baš tako... Ja čak volim da se ne ispovedam stalno kod istog sveštenika, već kada osetim potrebu za Sv. tajnom ispovesti (bilo da je pred pričest, u postu ili van njega) ispovedim se kod prvog sveštenika na koga me Gospod tog dana pošalje (ima ih 5-orica), jer ponavljam, oni su samo intermedijeri. A da imam svoje omiljene sveštenike, imam ih, da se ne lažem. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Kod mene u mom gradu ide ovako: 1.Veliki hram (koji obuhvata najvisi deo grada):tu je uvek na veliku subotu u 00:00h,kao i na badnju vecer,jutrenje.Liturgije se sluze na sam dan praznika u 09:00h. 2.Mali hram (obuhvata manji deo grada):i tu je isto kao i u velikom hramu. 3.Manastir (nema monaske obitelji,samo sluze svestenici na izmenicno):tu se posle jutrenja,nastavi sveta liturgija.Obicno se zavrsi u 03:30h ujutru,a pocne u 00:00h. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Јануар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Ајд` што ови моји, што на литургију одлазе само на Божић и Васкрс мисле да је служење у поноћ приближавање римокатоличком времену служења мисе у поноћ (поноћнице), али што то тако тумачи и поп, нећу му спомињати Име и парохију у којој служи. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Ајд` што ови моји, што на литургију одлазе само на Божић и Васкрс мисле да је служење у поноћ приближавање римокатоличком времену служења мисе у поноћ (поноћнице), али што то тако тумачи и поп, нећу му спомињати Име и парохију у којој служи. Јесте, Хрвати су ишли на поноћку а Срби на уранак (око 4-5 ујутро). Мени се исто родбина чуди што сад идемо на поноћку кад то никад није било код нас већ само код католика Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука