Jump to content

Раздражљивост

Препоручена порука

RAZDRAŽLjIVOST

Odakle potiče i kako se isceljuje razdražljivost

Pišeš da je tvoja poslednja bolest posledica uznemirenosti: i mala uvreda te uznemiri. Treba da znaš, da taj nemir dolazi od tvoje unutarnje duhovne bolesti ili pometnje; uzrok svadljivosti, tj. razdražljivosti leži u tebi, ona se hrani tvojim samoljubljem i gordošću. Usled delovanja i uzburkavanja ovih duhovnih strasti i telo dolazi do rastrojstva, i to je već kazna Božija: i duša i telo stradaju zbog našeg nemara i nepažnje. Ova se bolest ne isceljuje tako što nas niko neće uznemiravati i ljutiti, jer to je nemoguće; u životu se događa mnoštvo nepredvidivih, neugodnih i mučnih slučajeva koje Promisao Božiji šalje radi našeg iskušavanja ili kažnjavanja. Iscelenje od ove strasti valja tražiti na sledeći način: sve te slučajeve - prigovaranja, poniženja, prekore i dosađivanje treba primati sa dobrom voljom, samoukorevanjem i smirenjem. Naša razdražljivost jeste samo naša krivica i duhovna bolest. Onaj koji nas prekoreva je naš dobrotvor, jer preko njega mi spoznajemo grehovnu nečistotu koja je u nama i onda uz samoukorevanje i smirenje moramo da se molimo Gospodu, tražeći od Njega pomoć, ali nikako se ne smemo drznuti da okrivimo onoga koji nas ljuti, čak i ako bi izgledalo da to čini neopravdano; takvoga treba smatrati za oruđe poslano Promislom Božijim da nam pokaže naše stanje.

Razdražljivost nam je dana zato da bismo imali revnost u borbi protiv greha

Razdražljivost ili pomama pripada jednom od tri dela duše i data nam je ne zato da bismo se gnevili na bližnje, nego da bismo imali revnost protiv greha. A kad se ljutimo na naše bližnje, to je protiv prirode. Gordost daje snagu razdražljivosti u nama.

Oni koji se postojano razdražuju privišvaju se na tu strast

Uviđaš da si naklonjena gnevu i razdražljivosti... Razdražljivost i gnev zbog kojih si - prepoznajući se u njima - žalosna, dolaze od navike koja je jednako jaka i u dobrom i u lošem. Mi posedujemo um i volju i moramo da rasuđujemo o tome šta je dobro, a šta loše. Lošu naviku treba menjati na bolje i uzdržavati se od gneva i razdražljivosti, jer je to štetno kako za vas tako i za one na koje je usmereno kada se desi da nas neko povredi. Treba primetiti da iako mi Boga svakodnevno gnevimo, On nam oprašta; kako da se onda mi gnevimo na bližnje. Uostalom imamo zapovest od Gospoda - da praštamo grehe bližnjima svojim! A ako ne praštamo, ni nama se neće oprostiti. No da bismo ovo lakše mogli da izvršimo, treba da prizivamo Boga u pomoć, jer bez Njega ne možemo ništa činiti.

Slučaj koji nas razdražuje poslan je od Boga radi našeg izlečenja

.. .Žalite se na svoju duševnu slabost - razdražljivost. Čini se da vam je poznato da se sa ovom strašću valja boriti i suprotstavljati joj se. Nemojte bežati od slučajeva koji vas razdražuju, nego ih smatrajte za poslane od Boga, radi vašeg izlečenja. Razdražljivosti se valja odlučno sučeliti, valja bez predomišljanja ustati s pokajanjem i samoukorevanjem, a ne biti malodušan i smućivati se. Malodušnost pokazuje stanje gordosti i raduje đavola, te nas on tako još lakše može navesti na svoje zamke. Kada budete ukorevali sebe, a ne druge, smirićete se i zamke đavolje ostaće prazne.

Protiv razdražljivosti - trpljenje i samoukorevanje

Razdražljivost nam pokazuje naše unutarnje stanje, koje treba pobeđivati samoukorevanjem, trpljenjem i ljubavlju, a ne snishođenjem prema slabostima bližnjih i ne njihovim osuđivanjem. Ponekad i vama nanose uvrede i to nije bez Promisla Božijeg, kako bi vam pokazao vašu nemoć i dao sredstvo za iscelenje - borbu, suprotstavljanje i smirenje.

Protiv razdražljivosti - trpljenje i samoukorevanje, kao i rasuđivanje o stradanjima Hristovim.

SVETI MAKARIJE OPTINSKI
REČNIK SPASENjA

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Hvala na ovom citatu mogu ti reci da mi je bas ovih dana trebao! :)  :aplauz:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Hvala na ovom citatu mogu ti reci da mi je bas ovih dana trebao! :):aplauz:
и мени...зато сам га и ставила....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

и мени...зато сам га и ставила....

Kada covek pogleda ovu tvoju slicicu nebi rekao da si ti bas neko razdrazljivo stvorenje vec naprotiv neko veselo i razdragano. Vidi ti ovaj osmeh, pa coveka prosto obuzme milina kada pogleda tvoju sliku! :)  :good2:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да нема човека који није никада осетио бес. Треба научити како се носити са тим и како га контролисати.Сваки човек треба да пронађе своју цаку јер је сваки човек посебан .

Одлична тема Џеси. :good2:

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Kada covek pogleda ovu tvoju slicicu nebi rekao da si ti bas neko razdrazljivo stvorenje vec naprotiv neko veselo i razdragano. Vidi ti ovaj osmeh, pa coveka prosto obuzme milina kada pogleda tvoju sliku! :)  :good2:

их..... 1324_womens

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ево и мене. :)

:pivo:  пивце за живце,,,,

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

их..... 1324_womens

Sta ti tu meni ih? Nema to nemoj da se foliras! Neverujem da si razdrazljiva! Ne dolazi o obzir! staniiiiiii

• Волим 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

да ли је почела да вас обузима пред почетак поста....? 1324_womens

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ја од ове болести болујем, што би рек`о Дино Мерлин, година мааааа :(

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Ja sam i dan danas, razdražljiva, kada me "poseti" nešto, što u meni izaziva ili može da izazove to. Mada se trudim, da se smirujem. Da prosto to u meni nekako utihne. Da se iznad toga izdignem, ali ću se ja svim silama truditi da to promenim. Umnogome...ma, šta umnogome, bolje je kudi kamo no pre. Ali, i ja sam neke stvari presekla, i prosto, donelo je boljitak. Ali, da može, da me razdraži, kada bi to sve opet morala, da podnosim, gledam, slušam i tako to , opet bi se sve garant ponovilo u istoj meri. Zato sam poslušala savet, svog sveštenika, da se maknem od nekih stvari, da prosto nemam blizinu istiih stvari, koje me teraju na to iskušenje i stalno mi duđu draže da postajem užasno razdražljiva, snevesela i nervozna. Možda me dan - danas i en bi toliko zazdražilo, ali zahvaljujem svaki dan dragom Ocu, što me ne stavlja na takva iskušenja u smislu, provere istog. A, nadam se i da neće, ubuduće. 

Kako ne, kako i svaki maleni čovečić u ovom beskraju svemira, "bolujem" i od ovoga, ali sma odlučna, da se neću dati. Jednom me je to porazilo, i moj život preobrazilo. I stvarno, sada vidim, dobra mi učinilo. Sada sam puno više toga naučila, i verujem da neću ponavljati greške, barem ovog tipa greške.

:)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да нема човека који није никада осетио бес.

Ja  skoro da nikad nisam osetila razdražljivost.  0703_read   Teška je to  patologija.

Postoji i sveti bes. Ko može da se razbesni neka usmeri tu svoju osobinu protiv greha,ne protiv ljudi i mogao bi da reši većinu svojih problema duhovne prirode.Bes može da bude moćno oružje. Ja ga na žalost nemam ili se nije razvio .

Moraću da vežbam boks   :starece: i da probudim agresivne impulse...   :catfight

A ne da se predajem  tako lako i bez borbe  .

Lepo se razbesniš na sebe i kažeš jedi taj krompir bez soli i ne razmišljaj o kafi sa šlagom i čokoladnim mrvicama za vreme posta  kad svoje misli treba da usmeriš ka nečemu plemenitijem od hrane.  

Ili kažeš sebi,idi sa foruma,održi reč i budi čovek.  

E,vidite i bes može da bude dobar,ako se na dobro koristi. 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Код мене све иде с годинама, па тако и контрола раздражљивости.

Научила сам да каналишем и да га на фино спроведем, да не кажем закопам,

и наставим разумно и са хладном главом наставим даље...

Да, све то иде с годинама... дефинитивно.

Подели на овим сајтовима

Да, све то иде с годинама...
:.mislise. :D

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...