Jump to content

Богојављење широм наше помесне Цркве

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

Невен Шугић пронашао крст у Врбањи

Датум: 19.01.2012. године

neven_sugic_bogojavljenje.jpg

Невен Шугић пронашао је данас Часни крст у ријеци Врбањи у Челинцу који је у воду спустило локално свештенство након што су у храму Светог архангела Гаврила служили богојављенску литургију.

У потрагу за богојављенским крстом одважила су се да у хладну Врбању загазе три младића.

Од храма у Челинцу до градског моста данас је прошла свечана литија.

СРНА

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

АЛЕКСА ЈОШИЋ ПРВИ ДОПЛИВАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

Banjaluka-plivanje-za-bogoj.jpg

БАЊАЛУКА, 19. ЈАНУАРА (СРНА) - Осамнаестогодишњи Алекса Јошић први је допливао до Часног крста који су у ријеку Врбас спустили Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем и градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић.

У пливању за богојављенски крст, осим Јошића, учествовала су још 24 такмичара.

СРНА

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Bogojavljenje

ČAČANIN DOPLIVAO DO KRSTA, PA ZAPROSIO DEVOJKU

(0) icon_ffw.gif icon_print.gif Četvrtak, 19. Januar, 2012.| Autor: Novinske agencije

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju

136396.jpg

ČAČAK, -Profesor fizičkog vaspitanja Nemanja Trnavac (30) doplivao je danas prvi do zaleđenog krsta u Zapadnoj Moravi u Čačku i po izlasku iz vode - zaprosio svoju devojku.

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju.

Bračna ponuda je bila propraćena burnim aplauzom oko 5.000 ljudi.

Trnavcu će večeras biti uručen pobednički zlatni krst.

U takmičenju za vađenje zaleđenog krsta iz Zapadane Morave, učestvovalo je 57 takmičara.

Taj običaj u Čačku je obnovljen 2005. godine, kada su za zaleđeni krst plivala dvojica takmičara, i od tada se održava redovno.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su gradska crkva Sveto Vaznesenje i Grad Čačak, a organizatori su Narodni muzej, Sportski centar "Mladost" i Dom kulture.

Branislav Janković pobednik u plivanju za Časni krst

Crnogorka osvojila časni krst u šapcu

ИЗВОР

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Plivanje za Bogojavljenski krst

CRNOGORKA OSVOJILA ČASNI KRST U ŠAPCU

(0) icon_ffw.gif icon_print.gif Četvrtak, 19. Januar, 2012.| Autor: Agencija BETA

Izuzetno sam srećna Što sam pobedila 59 muŠkaraca, rekla je pobednica Darija Pop

136400.jpg

ŠABAC - Hercegnovljanka Darija Pop pobednica je plivanja za bogojavljenski krst koje je danas organizovano na Savi kod Šapca. Darija Pop je bila najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika među kojima je ona bila jedina žena.

"Izuzetno sam srećna Što sam pobedila 59 muŠkaraca ali smatram da smo svi pobednici. Voda je bila hladna i bio je pravi izazov plivati", rekla je Darija Pop novinarima nakon trke. Ona je redovna učesnica Šabačkog FINA maratona.

Dariji Pop su poklone uručili vladika Lavrentije i pokrovitelj manifestacije princ Aleksandar Karađorđević.

Plivanje za Bogojavljenski krst u Šapcu je međunarodnog karaktera i ove godine su pored domaćih takmičara učestvovali i takmičari iz Grčke, Kanade, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pri temperaturi vode od tri stepena Celzijusa i temperaturi vazduha od sedam stepeni, plivače je posmatralo oko 3.000 gledalaca.

Branislav Janković pobednik u plivanju za Časni krst

Čačanin doplivao do krsta, pa zaprosio devojku

ИЗВОР

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Plivanje za Časni krst

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenje. U gradovima širom Srbije plivanje za Časni krst.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih verskih praznika.

VIDEO ZAPIS

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti kao golub silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

Bogojavljenje se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u mnogim mestima širom Srbije.

Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji je pripadnik Vojske Srbije Branislav Janković, koji je prvi od oko 56 takmičara stigao do Časnog krsta.

Janković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenski krst od leda, težak 15 kilograma, sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, a Jankoviću je Časni krst uručio episkop renezijanski Andrej - izaslanik patrijarha Irineja.

Ada-casni-krst.jpg

Takmičenju je prethodila Bogojavljenska liturgija u hramu "Svetog Đorđa" na Banovom Brdu, dolazak svečane Bogojavljenjske litije i Bogojavljenska beseda episkopa renezijanskog Andreja, kao i svečana Bogojavljenska molitva na jezeru.

Bivši vaterpolista Dejan Dimitrijević pobedio je na takmičenju u plivanju za Bogoljavljenski krst na Dunavu kod splava Venecija u Zemunu, a sve učesnike blagoslovio je patrijarh Irinej. Ove godine 165 plivača učestvovalo je u trci za Bogoljavljenski krst na Zemunskom keju.

Patrijarh Irinej prethodno je služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Zemunu, predvodio litiju i osveštao vodu u Dunavu. Patrijarh Irinej, koji se okupljenima obratio rečima "Hristos se javi" blagoslovio je današnji dan.

zemunski-kej.jpg

Bogojavljensko plivanje na zemunskom keju

Osamnaestogodišnji Mladen Nikolendžić, učenik trećeg razreda kraljevačke Gimnazije, prvi je preplivao 33 metra na reci Ibar i osvojio bogojavljenski krst. U tradicionalnom načinu obeležavanja Bogojavljenja učestvovala su 33 takmičara.

Hercegnovljanka Darija Pop pobednica je plivanja za bogojavljenski krst koje je organizovano na Savi kod šapca. Darija Pop je bila najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika među kojima je ona bila jedina žena.

U pravoslavnim hramovima, na Bogojavljenje se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Hristos se javi", " vaistinu se javi", a veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

ИЗВОР

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

БОГОЈАВЉЕЊЕ

0016-03-12.jpg

Празик Крштења Господа Исуса Христа – Богојављење (19.01.2011.) свечано је прослављен широм далматинске Епархије са традиционалним освећењем богојављенске воде.

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије на овај велики Господњи празник, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз саслужење манастирског братства и потом извршио велико богојављенско освећење воде.

Богојављење је празник када се Бог на почетку новозавјетне историје и јавнога деловања Господа Исуса Христа на реци Јордану пројавио као Света Тројица. Сви православни хришћани на овај празник узимају освећену воду изсветих храмова као спомен на Крштење Христово на Јордану која је символ освећења читаве творевине и залог Васкрсења.

После Свете Литургије приређена је трпеза за све присутне госте у манастирској трпезарији.

ИЗВОР

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

BRANISLAV JANKOVIĆ POBEDNIK U PLIVANJU ZA ČASNI KRST

(3) icon_ffw.gif icon_print.gif Četvrtak, 19. Januar, 2012.| Autor: Agencija TANJUG

Janković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista

136418.jpg

BEOGRAD - Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji je pripadnik Vojske Srbije Branislav Janković (28), koji je prvi od oko 56 takmičara stigao do Časnog krsta.

Janković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenski krst od leda, težak 15 kilograma, sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, a Jankoviću je Časni krst uručio episkop renezijanski Andrej - izaslanik patrijarha Irineja.

Janković, koji je profesionalni vojnik i razvodnik Rečne flotile Novi Sad, rekao je nakon izlaska iz vode, da se za ovo takmičenje pripremao dva dana, da je konkurencija bila jaka i da nije očekivao pobedu.

Zahvalivši se starešinama na brodu i kolegama, Janković je rekao da ovu pobedu posvećuje sinu koji je imao poverenja u njega i dodao da je i prošle godine plivao za Časni krst i pobedio u Žablju.

Za Časni krst takmičilo se 35 plivača iz redova građanstva i po sedam pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i "Svibora".

Svečanosti kod restorana "Jezero" na Adi Ciganliji pored nekoliko hiljada građana prisustvovali su i zamenik premijera i ministar unutaršnjih poslova Ivica Dačić, pisac Dobrica Erić i muzičar Bora Dugić.

Ministar policije poručio je na manifestaciji plivanja za Časni krst, da se na jedan od najvećih hrišćanskih praznika nada da će Bogojavljenje najaviti ponovo jaku Srbiju koju niko neće ponižavati i u kojoj ćemo odbraniti naše državne i nacionalne interese.

Dačić je okupljenima na Adi Ciganliji, gde se po 14. put održava plivanje za Časni krst, poručio da moramo sami sebe više poštovati kao i svoju tradiciju.

"Drago mi je kao ministru unutaršnjih poslova što ovde učestvuju i pripadnici Žandarmerije. Kada je Isus kršten u reci Jordan bilo je prijatnije vreme nego ovde na Adi i zato imamo veliko poštovanje za ove momke koji imaju hrabrosti i vesStinu da plivaju danas na Adi", rekao je Dačić.

Nakon Dačićeve pozdravne reči, okupljenima se obratio i predsednik opštine Čukarice Milan Tlačinac izrazivši nadu da će ova tradicija biti nastavljena, a vera, ljubav i nada naći put do srca svih građana Srbije.

Bogojavljenska liturgija u hramu Svetog Đorđa

Takmičenju je prethodila Bogojavljenska liturgija u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu, dolazak svečane Bogojavljenjske litije i Bogojavljenska beseda episkopa renezijanskog Andreja, kao i svečana Bogojavljenska molitva na jezeru.

Episkop Andrej je u besedi preneo pozdrave i molitve patrijarha Irineja koji u Zemunu osvećuje vode reke našeg grada.

"Hvala svima koji ste došli da uveličate ovaj praznik čišćenja za koji se nadam da nadahnjuje celu našu napaćenu otadžbinu. Duh nam je jedinstven, zato smo srećni i blagorodni i slavimo Bogojavljenje", poručio je episkop Andrej u besedi nakon koje je protojerej Slavko Božić pustio iz krsta sedam belih golubova - simbola mira.

Pre glavnog takmičenja za Časni krst, održano je revijalno plivanje u kome je učestvovao proslogodišnji pobednik Nikola Banković, a u vodu je ušao i 88. godišnji profesor Aleksandar Daničić i jedna članica "Svibora" Milica Dajović.

Hristos se javi

U pravoslavnim hramovima, na Bogojavljenje se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Hristos se javi", " vaistinu se javi", a veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Krštenje Isusa na reci Jordan, koje je obavio sveti Jovan, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

Na keju 25. maj prvi do krsta žandarm Marko Tomašević

Na keju 25. maj u prisustvu nekoliko stotina Beograđana prvi je do krsta doplivao pripadnik Žandarmerije, Marko Tomašević (23). Učestvovalo je oko 30 ljudi iz svih krajeva Srbije, a među učesnicima našle su se i dve šapčanke, kao i dve ruske državljanke koje žive i rade u Srbiji.

Dejan Dimitrijević pobednik, takmičila se i Jasmina Kosović

Na Zemunskom keju prvi do krsta je stigao Dejan Dimitrijević (29), inače ugostitelj, nakon što je patrijarh Irinej spustio krst u osveštanu vodu.

- Imam osećaj kada plivam za Časni krst da se na neki način pročistim ako sam napravio neki greh u toku godine - rekao je Dimitrijević.

Inače, u Zemunu je ove godine potignut rekord jer se prijavljeno 165 plivača. Među takmičarima bila je i Jasmina Kosović (23), reprezentativka Srbije u kik-boksu.

Čačanin doplivao do krsta, pa zaprosio devojku

Crnogorka osvojila časni krst u šapcu

Fotogaleriju možete pogledati ovde

VIDEO ZAPISI

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Lozničanin prvi do krsta u Zvorničkom jezeru

Đorđe Vukmirović (22) iz Loznice prvi je doplivao do bogojavljenskog krsta na Zvorničkom jezeru.

U ovom viteškom nadmetanju, koje je održano povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja, učestvovalo je 18 plivača, koji su, osim Vukmirovića, svi iz Zvornika.

Vukmirović je izrazio posebnu radost što je osvojio bogojavljenski krst na levoj obali Drine u mestu Sveti Stefan, gde je organizovano plivanje.

Podsetivši da mu je ovo četvrti Časni krst koji je osvojio na bogojavljenskom plivanju, Vukmirović je rekao da prošle godine nije plivao, ali da je prethodne tri godine u Malom Zvorniku zaredom osvojio tri bogojavljenska krsta.

Nikola Blagojevic pobednik u Kragujevcu - VIDEO

Nikola Blagojević pobednik trke za Krst casni u Kragujevcu.

IZVOR

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...