JESSY Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 БЕОГРАД – Познате марке чоколада које се продају на нашем тржишту често имају мање какаоа него у земљама западне Европе, зачини садрже више соли него поврћа, детерџенти лошије перу, кремови имају мање млека и лешника, а у производе од меда ставља се кукурузни сируп! С друге стране, ови производи се на исти начин рекламирају код нас као и у земљама у којима су знатно квалитетнији, иста им је амбалажа. Штавише, ни цене се не разликују, чак су код нас често и више. Роба лошијег квалитета стиже углавном из Румуније, Бугарске, Мађарске, Пољске, где велике светске компаније имају развијену производњу, намењену за становништво овог дела Европе. Упозорења домаћих и европских удружења потрошача да је квалитет производа истог бренда лошији за неразвијене земље Европе – произвођачи правдају „различитим потребама“ и „укусом локалног становништва“. О овој теми тренутно расправља и Европски парламент, обзиром да су очигледне разлике између квалитета роба истих марки које се продају у „старим“ и „новим“ чланицама ЕУ. Како би се овој врсти обмане стало на пут, у Европском парламенту покренута је иницијатива да се та пракса прогласи преваром. Наиме, за разлику од САД-а, ЕУ нема општеприхваћену дефиницију преваре с храном, једино регулатива 178/2002 прописује како је забрањено „обмањивати потрошаче“. Грађани неразвијених земаља често нису ни свесни да, док дају новац за познато име које гарантује квалитет, у ствари добијају – просек. Стручњаци објашњавају да је потпуно легитимно и економски оправдано да исти произвођач за различита тржишта креира различит квалитет, све док су на декларацији производа наведени сви састојци у тачним мерама и док се квалитет уклапа у не превише захтевне српске правилнике. - Проблем је у томе што су грађани спремни да за квалитет дају и више новца, а ако добију производ осредњег квалитета, то је чиста обмана купаца јер из декларације они могу да виде шта се све налази у производу, али не и да ли је то боље или лошије него у остатку Европе. Док састав производа није у нескладу с домаћим прописима, држава не може овакве производе да протера с тржишта, нити да казни произвођаче – објашњава Петар Богосављевић из Покрета потрошача. Извор: Блиц ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Па логично је,...јер Србија није тамо него је још овде и може им се. Сву робу раде у дуплом стандарду, то се оооодавно ЗНА.Само смо ми паметни па извозимо све своје најбоље што имамо а ш класу остављамо за наш народ . Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Мислим да је ово лаж. Наши увозници нам никада овако нешто не би урадили. nana, Deki992, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
*Blue* Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Zato je najbolje kupovati samo nase proizvode.. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Kyrie Eleison Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Zato je najbolje kupovati samo nase proizvode.. Јашта! Баталимо Милку, Бата и Сека су закон! И Менаж и Бамби чоколаде! Да објасним: Први сам за то да се купују домаћи производи, али онда када су ту негде са ценом и квалитетом са страним производима. Ал инсистирати на домаћим производима само да бисмо користили домаће је неразумно тотално. Тиме не чинимо услугу чак ни тим произвођачима чију робу купујемо. Ненад Р. and Пг је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Nisu ni naši naivni. http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/393484/Domaci-proizvodi-jeftiniji-u-inostranstvu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Zato sto ni nemci iz Minhena ne jedu istu cokoladu kao nemci iz Drezdena. Ona u Minhenu je bolja jer je i Minhen bolji , bogatiji i znacajniji od Drezdena .... Nije tu Srbija izuzetak ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Ma Najlepse zelje su zakon! *Blue* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Ја ионако од слаткиша једем само ћетен-алву, а то "Монделез" не прави Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
*Blue* Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Јашта! Баталимо Милку, Бата и Сека су закон! И Менаж и Бамби чоколаде! Да објасним: Први сам за то да се купују домаћи производи, али онда када су ту негде са ценом и квалитетом са страним производима. Ал инсистирати на домаћим производима само да бисмо користили домаће је неразумно тотално. Тиме не чинимо услугу чак ни тим произвођачима чију робу купујемо. Sta fali Bambi cokoladama? Od stranih proizvodjaca jedino je Nugat krem zakon, Milka mi je "nidje veze" Kyrie Eleison Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 ne samo čokolada, ja uzmem u marketu npr. gillete noževe za brijanje koji su ovdje duplo skuplji nego u njemačkoj npr. a troduplo lošiji, bukvalno osjetiš kako blago grebu po licu kada se briješ, razumijem da se za nas pravi jeftinija roba, to je logično, ali ovaj slučaj ne razumijem, duplo skuplja a lošija, gdje je tu logika,to je fašizam.... mi i ne znamo koliko naša koka-kola smrdi i kakav loš ukus ima dok ne probamo pravu koka-kolu, pušači znaju da su naše cigarete i one najskuplje dno dna, smrad čisti, to isto saznaš kad se malo privikneš na tuđe.... nije nama niko kriv za ovo osim naše države, a ja kad kažem da nam država dušman onda se pola foruma sablazni *Blue* and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 onda se pola foruma sablazni саблазним се само ја ) Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Zato sto ni nemci iz Minhena ne jedu istu cokoladu kao nemci iz Drezdena. Ona u Minhenu je bolja jer je i Minhen bolji , bogatiji i znacajniji od Drezdena .... Nije tu Srbija izuzetak ... Pa ti si stvarno odlepio Nego i unutar Minhena ima kvartova za socijalne slucajeve, ima za bogatase pa cenis da je tako i unutar grada? Ja cokolade ne jedem ni u Nemackoj pa ne mogu da kazem oko cokolada nista. Ali bre, cigarete Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 ne samo čokolada, ja uzmem u marketu npr. gillete noževe za brijanje koji su ovdje duplo skuplji nego u njemačkoj npr. a troduplo lošiji, bukvalno osjetiš kako blago grebu po licu kada se briješ, razumijem da se za nas pravi jeftinija roba, to je logično, ali ovaj slučaj ne razumijem, duplo skuplja a lošija, gdje je tu logika,to je fašizam.... mi i ne znamo koliko naša koka-kola smrdi i kakav loš ukus ima dok ne probamo pravu koka-kolu, pušači znaju da su naše cigarete i one najskuplje dno dna, smrad čisti, to isto saznaš kad se malo privikneš na tuđe.... nije nama niko kriv za ovo osim naše države, a ja kad kažem da nam država dušman onda se pola foruma sablazni Kod koka kole nema razlike. A i nase Jelen pivo je odlicno tako da je meni u Srbiji ok, Cigarete nosim sa sobom Od kolaca i tako jedem samo krempite a te su u Srbiji najbolje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Pa ti si stvarno odlepio Nego i unutar Minhena ima kvartova za socijalne slucajeve, ima za bogatase pa cenis da je tako i unutar grada? Nisam ja odlepio vec putujem po nemackoj a Milku obozavam ... Pa sam primetio razliku ... I ne samo Milka vec jos stosta se razlikuje ... Kada odes da kupujes u Aldi Sud ( Jug - Minhen ... ) dobijes sasvim drugi kvalitet nego kada kupujes oko Berlina ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука