Jump to content

Зашто посећивати манастире

Препоручена порука

Помаже Бог!

Ево пажљиво сам прочитао постављени ткст, два пута......(можда то није довољно за мене па ћу прочитати још који пут  0202_238)

Истина је да има сијасет "Василија", али истина је да има и сијасет оних, који врло саркастично гледају на подвиге људи у манастирима. Ниједно ни друго, по мени није добро....та "Златна средина" јесте по мени прави пут да свако тражи и пронађе себе. Ево један пример који свако од нас може проверити. Манастир лепавина, је један од најзаступљенијих на интернету. У упутуству људима који се одлучују да дођу, између осталог пише да је за птрчест неопходно постити седам дана на води. Замишљен због овог упутства, разговарао сам за време Трпезе Љубави, са свештеницима и ђаконима. Од једног младог човека о.ђакона Ивице, свршеног теолога и будућег магистра, добио сам најпријемчивији одговор: "Брате мој, владај се како домаћин захтева" Ако се сетимо савета из Добротољубља, монасима који су кренули у исионарење, како се понашати ако дођу у ситуацију да домаћин. н-пример нема ништа посно да их послужи, или сличних супротности монашком начину живљења, исто ћемо сазнати, владај се како домаћин каже. То заиста мора имати своје границе, кје ћемо опет сами одредити. заиста су у праву браћа и сестре у Христосу, који говоре, да се доста конфузије ствара код људи који би пришли Светој Цркви, када с једне стране чују строгост правила, а с друге опуштеност, кроз тачну али за њих недовољно јасну паролу, "форма не чини суштину". Инсистирање на првоме, доводи до "Василија". Инсистирање на другоме може довести до схватања да је Бог, наш друг, а не наш Отац....мислим да ме разумете шта хоћу рећи.Мора постојати разумевање, а не иронија и за "Василија" и за његов потпуно супротстављен лик....та средина, ко је пронађе...ех Благо њему...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Наравно брате, то нема збора.... али ако си прочитао све што написах, текст је одлична иницијација да разговарамо о још понеким стварима, које наведох....Ево још конкретније, замисли брата или сестру, која је у Цркви годинама, личност коју поштују свешетеници иако се с времена на време смењују, особу која приихвата неке чињенице које нису нове што се тиче православља, али су за њу нове, прихвата их с радошћу....особа која пости, већ деценијама, којој је кандило стално упаљено већ деценијама, кја семоли ујутро, увече, пред сваким и после сваког оброка, Богу захвална да из ње зрачи, а опет рекох прихвата то што је само за њу ново....верујеш ли брате да таквих особа има и то много....насмејаних радосних....замисли брате мој, како њој се чини, када она никога не саветује да живи како је она изабрала и тако живи деценијама, како се њој од 90 лета чини, кад јој н.пр. свештено лице каже, угаси то кандило то не чини веру, шта се молиш и код куће то не чини веру и сл....обрати пажњу, она ЈЕСТЕ у Заједници, она заиста чита свакодневно Јеванђеље, и никога не " притиска"....шта мисли ш о томе брате мој? Ако те интересује, навешћу ти именом и презименом 30-ак људи који су на овај начин фрустрирани...то је оно о чему причам...златан средина...слушај, а не причај...воли а не суди....извини, ако сам конфузан, али ја јесам теолошки необразован, па пишем само о ономе што ЗНАМ!!!!

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

0102_laugh https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/icon_blushing.gif srcee https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/icon_blushing.gif crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo crvenilo

Опрости ми....

Једноставно је почело да ми смета коф неких браћа и сестара, двосмисленост, да не кажем лицемерје...с једне стране причамо о љубави, да л и како иноверни се могу спасти, а с друге стране осуђујемо чак, људе правоалавне, упућујући их потпуно неоправдано и неаргументовано да се промене...не они треба да се допуне, ако тако просто могу рећи... а ми или многи од нас треба да уче од њих...

опрости ми брате молим те , ијопет crvenilo

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Познавала сам тројицу Василија... Добри момци, жељни Божје речи. Отргли се од лоше околине, лошег друштва и стигли до цркве, пронашли се у њој, млади, неискусни и у животу а тек у вери, при том искрени и невини. Једва да су се и причестили, стигли су до Свете Горе и Хиландара (отац једног од њих, богат човек, повукао везе код својих пословних партнера...).

По  повратку, жељни ''нечег више'' од Литургије, отишли су једном духовнику, неком ко не поштује никог и ништа сем самог себе, духовник који вапи за оваквом децом, неуком, немудром... Мислим да сви знате о ком се духовнику ради....

Више их није било у нашој Цркви, када сам срела једног од њих и питала како је, шта ради (немајући појма за његове ''духовне'' узлете) сасуо ме је бујицом напамет научених дефиниција, о суштини вере, Царства Небеског, каже :''напокон прогледао!'', препун мржње, из очију бије бес и спремност да умре за своје речи и православље (боље рећи речи свог духовника). Све се ово дешавало пре више од деценије, тако да можете да схватите моје запрепашћење, јер тада нисам имала појма да се о томе уопште прича, да остоји јаз између ''ових'' и ''оних''...

Недуго затим, сва тројица су завршили у зилотима... Један је оставио жену (оженио се са девојком месец дана по доласку у Цркву јер су му рекли да чини страшни грех што има девојку а не жену) и дете. Други оставио мајку саму, која није имала средства за живот јер су живели од његове плате, трећи оставио породични посао у који је његов отац уткао цео свој живот....

Пре који месец, сретнем тог трећег. Отац га је уз помоћ својих веза и телохранитеља на силу извукао из секте, одвео га у иностранство и ето, вратио се после пар година, избацио и веру и Бога из себе, никад више неће крочити у Цркву, каже....

Први и други из ове приче, још увек су тамо где јесу, једно дете чак ни не зна како му отац изгледа, другом мајка умрла а он није ни на сахрану дошао......

Туга.....

Текст и те како опомиње....

Али како те људе, те Василије вратити како И.Стојковић рече ''на златну средину''?

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Горане, свака част за овај текст. Алал ти вера  0110_hahaha klapklap klapklap

Моје лично мишљење, које сам негде већ написао, по питању монаштва јесте за неке саблажњујуће али за неке истинито. Наиме, прво морамо бити свесни да монашки и парохијски живот немају везе са везом. То су само два одвојена пута која воде ка истом циљу. Пошто су два одвојена пута, логично је да имају и различите методе. Оно што мени данас као лаику у цркви смета су управо ти људи који нон стоп хрле по разноразним манастирима и враћају се итекако горди како они сад знају, неки тамо старац је њима објаснио суштину.

На форуму верујем је пре неко пренео вест из Русије да је један прота забранио својим парохијанима да иду у манастире јер су се враћали духовно растројени, са разноразним епитимијама и сл.

Ако ја кажем да неко монашко правило није здраво за парохију, ја тиме не желим да противречим монаштву као једном од путева већ само да изнесем факат да тако нешто није могуће у парохији. Па и сам проблем имамо са типиком. Погледајте само те силне службе које постоје. Нажалост, немогуће је више реконструисати стари азматски-певани, парохијски типик. Још је Св. Симеон СОлунски покушао.

Ствари су се итакако измениле и све је некако наопако. Мислим да део кривице и одговорности треба да преузме и само парохијско свештенство јер ипак поред сјајних свештеника који се много труде око своје парохије, постоје и они лењи и немарни те њихови парохијани не добијају оно што траже и зато морају да наставе даље да траже где ће их неко саслушати. Мислим да данас многи желе да буду саслушани и посаветовани јер, чињеница је, народ је итекако збуњен. А поготово кад у новинама или на тв чује различите изјаве црквених поглавара-владика. И зато мислим да сваки свештеник данас има велику одговорност.

А пракса где верник оде на исповест, каже своје грехе, свештеник само на брзину прочита отпусну молитву и ... ћао. Толико. А где је ту дијалог, разговор, савет? У једној цркви у Београду сам лично видео како изгледа исповест (нећу наводити која црква је у питању)- људи само улазе и излазе. Није ми било јасно шта се ради па сам хтео да видим. Онда закључим да је то исповест човече. Уђу, нешто прошапну и одмах изађу. Задрже се читавих... 15ак секунди.

Залагао сам се и увек ћу, да монаштво не сме да се меша у парохијски живот и обрнуто. Па погледајмо мало црквену историју па видимо како су они сви имали одвојене путеве али опет, сваки пут води ка истом Циљу.

Али, објасни ти овим што нон стоп јуре по манастирима да то није за њих... понекад ми то личи на Сизифов посао.

Подели на овим сајтовима

?? ?? ???? ????? ?? ??? ????? ??????????, ???????? ? ??????? ??? ????? ?????? ????????????, ?????????? ? ???????? ????????? ...

??? ?? ?? ?? ???? ??????? ???? ? ??????? ???? ? ?????, ??? ??? ??? ??????, ??? ????? ?? ?? ??? ???????? ?? ?? ??? ????? ????? ??? ????? ??????? ?? ???? ???? ?????? 0110_hahaha

????? ?? ?? ???? ?????? ? ????,

????????? ?? ??? ??? ? ?? ??????

??? ????? ????? ?? ??????? ? ?????? ????...

?????? ???? ???? ?????? ?? ??????? ??????? ?? ???????????,

? ? ????? ????? ???...

?????, ??? ?? ???????? ?????,

????? ?? ?? ??? ?? ?????????.

?????? ?? ?? ?? ????

? ?? ?? ? ????????? ???? ? ??????? ????????,

??? ?? ????? ?? ??? ?????????? ???? ??? ?? ?? ????? ????? ?????? ??????:

? ?????.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

?? ?? ???? ????? ?? ??? ????? ??????????, ???????? ? ??????? ??? ????? ?????? ????????????, ?????????? ? ???????? ????????? ...

??? ?? ?? ?? ???? ??????? ???? ? ??????? ???? ? ?????, ??? ??? ??? ??????, ??? ????? ?? ?? ??? ???????? ?? ?? ??? ????? ????? ??? ????? ??????? ?? ???? ???? ?????? 0110_hahaha

?? ????, ????? ???? ?? ?? ????. ? ????? ? ????? ?? ?? ?????, ?? ???? ????. ? ?? ???????? ???? ?? ???????? ??? ????? ? ?? ?????? ? ??????? ???? ?? ?? ??? ??? ?? ???? ??? ??? ?? ??????????. ??? ????? ????? ??????? ?? ???, ????? ??.

????? ?? ???? ????????, ???? ?? ????? ??? ?????? ? ????? ?? ?? ????? (?? ???) ?????? ?? ?????????? ??? ?? ?????.

Подели на овим сајтовима

da cim se neko javno oglasi protiv manastirsskog guruizma nastaju problemi, jer oni koji iz guru magijskih potreba hrle u manastire duboko pobozni, postanu bukvalno bljuvatelji vatre, protiv onih koji s razlogom i cinjenicno ne odobravaju takav stav. Na kraju videh u nedelju jednu takvu guru skupinu, koji su kao dosli na svetu liturgiju, a u stvari su se bavili svime drugim, akatistima, metanijama (koje su u to doba strogo zabranjene), mostima, mirima, osvestanim jelejima i slicno. Liturgijski dogadjaj nije imao nikakav dublji smisao tada na tome emstu, sem neke forme koju eto terba zadovoljiti. To je bio zakljucak ne moj vec bratije koja se tamo nasla, licno sam ostaio bez komentara.

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

??? ?? ?? ?? ???? ??????? ???? ? ??????? ???? ? ?????, ??? ??? ??? ??????, ??? ????? ?? ?? ??? ???????? ?? ?? ??? ????? ????? ??? ????? ??????? ?? ???? ???? ?????? klapklap

?? ????, ????? ???? ?? ?? ????. ? ????? ? ????? ?? ?? ?????, ?? ???? ????. ? ?? ???????? ???? ?? ???????? ??? ????? ? ?? ?????? ? ??????? ???? ?? ?? ??? ??? ?? ???? ??? ??? ?? ??????????. ??? ????? ????? ??????? ?? ???, ????? ??.

????? ?? ???? ????????, ???? ?? ????? ??? ?????? ? ????? ?? ?? ????? (?? ???) ?????? ?? ?????????? ??? ?? ?????.

??? ???? ?? ?? ???? ???? ??????????, ???? ??????? ?? ???????? ?? ?????????? ???????? ??? ??? ??? ???????. ?? ????? ?? ?? ?? ?????, ???? ???????.

??? ??? ?? ??????? ? ?????? ??????? ?? ?? ????????? ??????

Подели на овим сајтовима

само мало да се одаљимо изз трећег лица, да ли ми то исто радимо стављајући цркву испред манастира? а оба подједнако угодна Богу?

желим да нагласим да је потпуно исправно ичћи на којегод место, јер место не спашава, а гордост у човеку нажалост је квасац потпуно погрешан, и не зависи од основне школе коју је похађао.

лично, ређе идем сад за велике празнике у моју парохијксу цркву, зато што не могу да се лактам да бих чуо нешто од мобилних телефона и жамора. ја сам грешан човек и у мени не живи Литургија, и долазим по смирење и парче Неба.

мишљења сам да не можемо ни паушално лупати етикете свакоме и свугде.

Подели на овим сајтовима

??? ???? ?? ?? ???? ???? ??????????, ???? ??????? ?? ???????? ?? ?????????? ???????? ??? ??? ??? ???????. ?? ????? ?? ?? ?? ?????, ???? ???????.

??? ??? ?? ??????? ? ?????? ??????? ?? ?? ????????? ??????

??? ????, ?? ? ?? ????????? ?? ????? ????????. ????? ????? ?? ?? ????????? ????? ???? ???? ??????? ???? ????, ??? ????? ?? ?? ??????? ?????? ?? ?????. ? ???? ?? ? ?? ? ?? ?????????? ?????.

???? ???, ?? ??? ?? ?????? ????, ????? ?????  klapklap

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...