Jump to content

Зашто посећивати манастире

Препоручена порука

??? ???? ?? ?? ???? ???? ??????????, ???? ??????? ?? ???????? ?? ?????????? ???????? ??? ??? ??? ???????. ?? ????? ?? ?? ?? ?????, ???? ???????.

??? ??? ?? ??????? ? ?????? ??????? ?? ?? ????????? ??????

??? ????, ?? ? ?? ????????? ?? ????? ????????. ????? ????? ?? ?? ????????? ????? ???? ???? ??????? ???? ????, ??? ????? ?? ?? ??????? ?????? ?? ?????. ? ???? ?? ? ?? ? ?? ?????????? ?????.

???? ???, ?? ??? ?? ?????? ????, ????? ?????  klapklap

??????, ??????? ??? ?? ???? ?????????? ????????  319.gif  319.gif

Подели на овим сајтовима

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

????? ? ???????? ?? ?????????, ????????????. ????????, ?? ?? ??? ????????? ???? ???????? ???? ?? ??????? ??? ??????

Misljenja sam, da ni malo nije iskarikirano, autor i nije toliko vazan, koliko je realnost teksta nazalost bolno autenticna.

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Помаже Бог!

Да не бих убацивао цитате, јер ми то изгледа као нешто " Е сад ћ у Ти кажем  0202_238", написаћу уопштено....

Слажем се да је живот у манастиру далеко другачији од живота у свету. И не мислим да смо ишта ново рекли тиме, али мислим да је то разлог зашто неки људи вративши се из посете манстира промене своје понашање....Овај разлог искористи царица греха и нада сотонина-гордост, и онда буде шта буде....дакле није проблем у манастиру и монасима већ у нама који походимо манастире. Што се тиче појединих монашких гуруа, знам да их има,као што знам да има и свештеника гуруа у свету. Али да не машимо тему.....

Мој "Прави разлог за посету манастиру " јесте жеља да покушам да себе допуним у количини вере коју сам већ утемељио. Када је то тако, онда да ли био у манастирској или цркви ванн манастира, ја сам на Светој Литургији са Богом, на којој ће ме Причестити од Бога рукположен ч о в е к !!!!! И то је суштина , сви смо људи, само људи.....образован или не, у раси или мантији или не, са камилавком у злату или не.....али САМО ЉУДИ !!!

моја маленкост не иде у манастир због људи који су тамо, а онда логично, не ни због људи којима ћу гордо испричати где сам ја то био.... идем, зато што ћу бити у близини Светих моштију чијих честица нема у мојој цркви, у зидинама здања, која одишу Светом историјом православног српског народа, због Свете Литургије и најзад Светог Причешћа...

Тако, мишљења сам да би посета манастиру могла да се упореди са чврстом храном за бебе, и да би парохијски свештеници требали да саветују своју децу, да у манастир иду групно са њим....он да их води, као што их и води на Путу ка Царству Небеском...за то треба Трпеза Љубави после сваке Свете Литургије!!!!!! 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог браћо и сестре, не желим да таласам , немам ни право ,али морам да кажем нешто ,не могу  да ћутим када читам ово.Зар ви људи заиста мислите да у манастирима живе неки рашчињени свештеници , секте и зилоти , да људи тамо иду из моде ,да виде на крају како је летовати и на том месту , поред свих лепота на морима , сплавовима , планинчинама и слично. Срби већ вековима посећују своје светиње и посећиваће их по милости Божијој и даље, али при посети манастиру понесе се и прилог за светињу, ко шта има и шта може, ко нема ништа сигурно ће и добити барем ручак после литургије.Тако је у мом крају ,где монаси и монахиње нису страшила већ поштовани од народа . А ти млади људи који се понашају као тај Василије из приче , па они постоје свуда око нас , то су обично неке будале.Тамо , у манастир и не треба да иде онај или она ко не зна да манастир има своје правило и начин живота прописан од Српске Православне Цркве . Када пређемо манастирску капију морамо бити неупадљиви и нечујни да не нарушавамо својим присуством мир. Јер ту смо због светиње , а не због људи који њој служе.Друго је ако неко ту има рођака или драгог пријатеља.Зна се како иде и таква посета. Све то народ зна и види . У манастиру Јовању под Овчаром и Кабларом живела је до пре неку годину мати Катарина,игуманија, која је на достојан начин примала сваког посетиоца.Ја бих додала -многострадална мати Катарина која је као девојчица одведена у манастир Калиште у Македонији, након смрти мајке , а код тетке у тај манастир.Одатле је са још две монахиње пре рата дошла у Јовање.Мати Катарину народ је много волео, јер је и она волела народ ,јер се молила за народ са сестринством и тај народ је и осећао ту благодат. Познавала сам мати као и сви остали верници који су ту долазили.Њена вера и доброта преливала се и на све нас грешнике. Никада ми није било тешко да одем у тај манастир,јер врата никад нису била закључана. То је стари иако са свог првобитног места премештени манастир, јако сиромашан јер нема своје имање...  Зато људи пазите шта и о коме причате овде јер ово говорим са правом из искуства.А пуно је још оваквих примера да вас не смарам више јер бих још могла много да вам кажем. 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

мирођијо, ипак се тема зове прави разлози за посету 0205_whistling

уводни текст јесте опарен за неуке уши, али је и поучан сваком новокрштеном који се запалио за ову нашу лепу и дугогорућу веру ...

текст је такође упозорење свакоме младом да не идеализује, већ да научи да препознаје духове - подједнако добре и лоше.

напротив да је неко поставио овај текст да се, не дај Боже, изобличава светиња или монаштво, већ само као упозорење свакоме пре него застрани у такве дубиозе какве су зурлотство, старокалендарство, новокалендарством, апокалипса, терање од светог причешћа, уздржавање од прављења деце у браку и таквих непримерених наума у православљу.

ипак нашу Цркву сада опседају разних неправославни дуси и делују на оне који нису утврђени ни у даровима ни у делима. не мислим на људе опет, већ баш негативне духове.

управо је ова тема оваква ради пецања оних који се нађу погођени овим, и евентуалним разлучивањем неправилних недоумица.

код тебе, видим нема таквих, ти имаш, за мој појам, потпуно правилан приступ и однос.

нажалост, сваки нови мало мало па долети маци на вратанца и онда белај - за пар месеци имамо праведника и непослушаника, уместо грешника који долази да се лечи у Цркви.

јер она и јесте за грешне, не за праведне. а поготово је актуелна тема календара и раскола око тога, и против тога се мора борити, али не каменом и шакама, већ благом Христовом науком 0110_hahaha

управо одласком сваког неуког по манастирима, требало би да му буде на наук, не на саблазан. нажалост и монаштва и свештенства има мало, и физички се не постизава постигнути и послушање и Богу, и епископу, и игуману, и духовнику, односно исповеднику, и родитељима, и самима себи и осталим ближњима ...

и онда се чешемо по глави откуд овај сад тамо код ''њих'' а уствари имамо погрешан став - човек будала.

не смемо да нас је брига за заблуде ближњег, замисли Господ да се саблазни на нас. а он удара стално на себе, на Крст се попео и распео добровољно ради нас.

не тражи Он исто од нас, ал можемо свакако барем мало да утоплимо благим науком једно такво заблудело срце ...

праштај за укор, твој брат Милан 0202_238

Подели на овим сајтовима

?????? ??? ????? ? ??????, ?? ????? ?? ??????? , ????? ?? ????? ,??? ????? ?? ????? ????? ,?? ????  ?? ????? ???? ????? ???.??? ?? ???? ?????? ??????? ?? ? ??????????? ???? ???? ????????? ?????????? , ????? ? ?????? , ?? ???? ???? ??? ?? ???? ,?? ???? ?? ????? ???? ?? ???????? ? ?? ??? ????? , ????? ???? ?????? ?? ?????? , ?????????? , ???????????? ? ??????. ???? ??? ???????? ???????? ????? ??????? ? ?????????? ?? ?? ??????? ??????? ? ????, ??? ??? ?????? ????????? ?????? ?? ? ?????? ?? ???????, ?? ??? ??? ? ??? ????, ?? ???? ????? ??????? ?? ? ?????? ????? ????? ????? ?????????.???? ?? ? ??? ????? ,??? ?????? ? ???????? ???? ???????? ??? ????????? ?? ?????? . ? ?? ????? ???? ???? ?? ???????? ??? ??? ???????? ?? ????? , ?? ??? ??????? ????? ??? ??? , ?? ?? ?????? ???? ??????.???? , ? ???????? ? ?? ????? ?? ??? ???? ??? ??? ?? ?? ??? ?? ???????? ??? ????? ??????? ? ????? ?????? ???????? ?? ?????? ??????????? ????? . ???? ??????? ??????????? ?????? ?????? ???? ?????????? ? ??????? ?? ?? ?????????? ?????? ?????????? ???. ??? ?? ??? ???? ??????? , ? ?? ???? ???? ???? ??? ?????.????? ?? ??? ???? ?? ??? ?????? ??? ?????? ?????????.??? ?? ???? ??? ? ????? ??????. ??? ?? ????? ??? ? ???? . ? ????????? ?????? ??? ??????? ? ???????? ?????? ?? ?? ??? ???? ?????? ???? ????????,?????????, ???? ?? ?? ???????? ????? ??????? ?????? ?????????.?? ??? ?????? -?????????????? ???? ???????? ???? ?? ??? ????????? ???????? ? ???????? ??????? ? ??????????, ????? ????? ????? , ? ??? ????? ? ??? ????????.?????? ?? ?? ??? ??? ???????? ??? ???? ????? ? ??????.???? ???????? ????? ?? ????? ?????, ??? ?? ? ??? ?????? ????? ,??? ?? ?????? ?? ????? ?? ???????????? ? ??? ????? ?? ? ?????? ?? ????????. ????????? ??? ???? ??? ? ??? ?????? ??????? ???? ?? ?? ????????.???? ???? ? ??????? ????????? ?? ? ?? ??? ??? ????????. ?????? ?? ???? ???? ????? ?? ???? ? ??? ????????,??? ????? ????? ???? ???? ?????????. ?? ?? ????? ???? ?? ???? ?????????? ????? ?????????? ????????, ???? ????????? ??? ???? ????? ?????...  ???? ???? ?????? ??? ? ? ???? ??????? ???? ??? ??? ??????? ?? ?????? ?? ????????.? ???? ?? ??? ??????? ??????? ?? ??? ?? ?????? ???? ??? ??? ??? ????? ????? ?? ??? ?????. joooj

???? ??? ?? ???????? ????, ? ?????? ? ?? ??????, ??? ?? ?? ?? ?????? ?????? ????? ?? ??? ???? ?? ????? ???????? ?? ????? ?????? ?? ??????????? ?????????? (? ?????, ?????? ?? ?? ??? ? ?? ????, ?? ???? ???? ????? ?????????) ??? ???????? ?? ?? ???? ?????????? ? ???????????? ???????? ??? ???????? ????????? ? ????? ???????? ?????? ???? ??????, ????????? ?? ?????? ?? ??????, ?? ???????????? ? ??????? ?????? ? ????????? ? ? ????? ????????? ?????. ??? ???? ????????, ???? ?? ????????? ????, ???? ????...

?????? ???? ???? ?? ?????? ?? ?????? ? ???????? ? ?????????? ??? ? ?????????? ????????????, ???????? ? ?? ???? ??? ????. ?????? ?? ????? ?? ??????? ?????? ??????? ? ????? ????????, ???? ????? ?? ???, ????? ??. ? ?? ???? ???? ???? ???? ?? ????????, ? ????? ?? ??? ????? ????????????.. ??? ?? ???? ?????? ??? ?????.

????? ???? ???? ??? ?????????? ???? ? ???????? ?? ? ???, ????? ?? ????? ????????? ?????, ???? ???????, ? ? ? ????, ??? ? ? ????? ? ??????, ???????? ?? ??????????, ????? ?? ????? (???? ???? ?????, ???? ?? ???? ????? ????? ????? ??? ???? ????), ?? ???? ????????? ?? ???????????? ??????? ? ??? ?? ???????? ?? ???? ???????. ?????? ????? ??? ?? ????? ???? ????, ? ????? ?? ???? ??????????? ????????.

????? ?? ?? ??????? ????? ????, ? ??????? ?? ?????????...??? ????? ?? ????? ??????????? ??????, ?? ???? ??????, ???? ???????.....

???? ?? ??????...??? ??????, ????????? ??  0202_238  0202_238

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Потпуно си у праву Пиета , не грешиш ништа . А има још нешто , нису сви ни позвани да одговоре истом мером у вери .То се може и надокнадити самопрегнућем и добротом у обичном животу устрајно и пожртвовано , Све то онда Бог награди. Неки људи се и роде са верском благодаћу , док већина мора добро да се потруди. Молим те пуно поздрави мати Нину иако се не познајемо, јер желим да поздравим њену љубав и истрајност,веру и људскост за коју знам да је сигурно огромна. Текст о Василију је мало дужи ,можда га нисам пажљиво ни прочитала, али ме увек узрујава негатив у вези наших монаха и монахиња, ма какав био па се одмах буним ,разумећеш. Од Бога вам свако добро добри људи.

Подели на овим сајтовима

? ??? ??? ????? , ???? ??? ?? ??????? ?? ???????? ????? ????? ? ???? .?? ?? ???? ? ??????????? ????????????? ? ???????? ? ??????? ?????? ???????? ? ??????????? , ??? ?? ???? ??? ???????. ???? ???? ?? ? ???? ?? ??????? ????????? , ??? ?????? ???? ????? ?? ?? ???????. ????? ?? ???? ???????? ???? ???? ???? ?? ?? ?????????, ??? ????? ?? ????????? ???? ????? ? ??????????,???? ? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ??????? ???????. ????? ? ???????? ?? ???? ???? ,????? ?? ????? ??????? ?? ?????????, ??? ?? ???? ???????? ??????? ? ???? ????? ?????? ? ????????, ?? ????? ??? ?? ?? ????? ????? ,?????????. ?? ???? ??? ????? ????? ????? ????.

???????? ?? ?????, ? ?? ?? ??????????  0202_238  0202_238

? ???? ????, ?? ?????? ?????, ??????? ?????? ???? ???? ????? ?? ??. ??????? ?? ???????, ???? ?????? ? ???? ??????? ? ???????.... ??????????? ????...

? ''??????????'' ????? ?????? ?? ?? ???????? ? ?? ???? ?????????? ?????? ?? ????? ???. ?? ?????? ??????? ???? ??????? ? ?????? ??????.

? ???? ????? ????? ?? ??????? ?????...

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

ДОБРО...... ИСПРИЧАСМО СЕ....  klapklap klapklap klapklap klapklap

А ЗАКЉУЧАК? 0110_hahaha 0409_feel 0409_feel 0409_feel 0409_feel 0409_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

имајте послушање једном свештеном лицу.

исповедајте се код једног, не тражите леба преко погаче.

читајте, па питајте да вам растумаче.

не тумачите него питајте.

не умишљавајте него питајте.

не причајте већ слушајте.

не слушајте бабе и саветодавце, већ свештено лице.

идите у манастир на окрепљење и поклоничко путовање, не на ИДОЛОпоклоничко.

не идеализујте особу зато што носи мантију.

не судите, јер ће вам се судити истим судом.

кад волите, волите искрено.

кад хоћете да служите, молите се.

ако је некоме потребна помоћ, водите га за руку, не шаљите.

ако причате, будите одговорни.

ако чините, будите одговорни.

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Драга браћо и сестре, неизмјерно ми је драго што сам открила овај форум, јер на неки начин сам стекла осјећај да је ово и виртуелни агапе :) Ви сте овдје и једини вјерујући са којима могу да комуницирам и да не смарам свештенике за нека проста питања. 

Имам један проблем, па ћу се усудити да вас питам јер док сачекам неко духовно лице да ми одговори ко зна колико дана ће проћи, а мислим да ми свако иоле искусан може одговорити.

Могу себе на неки начин да назовем почетником у вјери, до прије скоро годину дана нисам имала додира са Црквом и кад бих могла некако да завапим да сви знају колика је корист и колико нам свима значи Црква. Углавном ово љето сам и ја провела без додира са Црквом. 

Оно што мени сада смета то су сјећања и размишљања, од тога не могу ни да учим, чак ми је и молитва ослабила, а и не могу да се молим онолико колико бих понекад жељела, нико у мојој кући није побожан. Открила сам један женски манастир који ми је близу, уствари, духовник са којим ме је нажалост спојио један лични проблем, а не нешто друго, ме је упутио и открио ми тај манастир. Нисам ни знала да је тако близу! Е сад, мени много снаге и уопште свега, па и кад су мисли у питању, у свему ми је лакше кад тамо одем на вечерњу молитву, све и да немам проблеме ове врсте више волим тамо да будем него да кафенишем са другарицама. Ја немам искуства са манастирима, не знам какав је њихов живот, и почела сам да се питам да ли им на неки начин сметам у њиховом духовном подвигу? Сад сам због тога престала да идем, а и врло мало људи тамо долази, пар залуталих душа. Мада заиста никад ништа не запиткујем, нећу никога ни да смарам, само дођем због заједничке молитве и изгубим се својим послом. Ето, можда је питање на неки начин глупо, куд би и монах без људи, али морам да питам :)

Подели на овим сајтовима

и почела сам да се питам да ли им на неки начин сметам у њиховом духовном подвигу

A sto bi smetala kad nikog ne uznemiravas? Drugo bi bilo da manastir ima odredjeno konkretno pravilo koje regulise posete i posetioce...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...