Jump to content

Текст Васељенске ТВ о Ромима је на границама фашизма, отворен фашизам или нешто треће?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Феномен незаинтересованости великог дела Циганске популације да се интегрише у државни систем ми је занимљив као тема, као и толеранција државе. Нисам касапио текст да свако може да види од кога је и шта је. Могао сам да искасапим текст, неко би на крају ископао остатак па би ме свакако накрпио.

Текст, истина, обилује глупостима, сада их приметим више, но када сам први пут читао.

Такођер, исти текст преноси и неко чињенично стање које је јасно свакоме.

Зашто држава толерише Циганима неимање личних докумената, не плаћање пореза, крађе итд итд...?

Ајде да се манемо предлога дотичног аутора и видимо стварне проблеме које велики део ових бунџија ствара.

Наравно уз јасну дифренцијацију култивисаног дела циганске популације и картонџија.

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2014. at 17:25, Ђуро Станивук рече

Феномен незаинтересованости великог дела Циганске популације да се интегрише у државни систем ми је занимљив као тема, као и толеранција државе. Нисам касапио текст да свако може да види од кога је и шта је. Могао сам да искасапим текст, неко би на крају ископао остатак па би ме свакако накрпио.

Текст, истина, обилује глупостима, сада их приметим више, но када сам први пут читао.

Такођер, исти текст преноси и неко чињенично стање које је јасно свакоме.

Зашто држава толерише Циганима неимање личних докумената, не плаћање пореза, крађе итд итд...?

Ајде да се манемо предлога дотичног аутора и видимо стварне проблеме које велики део ових бунџија ствара.

Наравно уз јасну дифренцијацију култивисаног дела циганске популације и картонџија.

sistem je kriv,država je kriva, mi da privređujemo,plaaćamo policiju,vojsku,ceste infrastrukturu a oni da budu na gotovom i da žive bez obaveza samo zato što im nije stalo da budu kao normalni ljudi,e pa ja bi ih sankcionisao , ne samo cigane nego i srbe koji se tako ponašaju, ako neko stvarno neće da doprinosi društvu u kom živi a psihofizički je zdrav e pa onda imaju za to specijalne ustanove koje se zovu logori,pa nek žive u tim rezervatima bez slobode kretanja i ostalih blagodati normalnih ljudi a ne da prave kartonske kolonije  po beogradu

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2014. at 17:30, kordun рече

sistem je kriv,država je kriva, mi da privređujemo,plaaćamo policiju,vojsku,ceste infrastrukturu a oni da budu na gotovom i da žive bez obaveza samo zato što im nije stalo da budu kao normalni ljudi,e pa ja bi ih sankcionisao , ne samo cigane nego i srbe koji se tako ponašaju, ako neko stvarno neće da doprinosi društvu u kom živi a psihofizički je zdrav e pa onda imaju za to specijalne ustanove koje se zovu logori,pa nek žive u tim rezervatima bez slobode kretanja i ostalih blagodati normalnih ljudi a ne da prave kartonske kolonije  po beogradu

Није ствар ни државе Србије...Исте проблеме имају и много напредније државе попут Немачке и Француске. Нико није успео да их интегрише у државу. Једноставно неће. Из социологије смо ономад учили да сиромаштво рађа сиромаштво.

Помињао сам пример из моје школе, где смо ми ђаци из разреда скупили новац за њихове књиге а они су после само пар недеља напустили школу. Није тачно да друштво не жели да им помогне.

На крају крајева, од наших пореза се издржава маса тих паразитирајућих људи који могу а неће да раде. Слажем се, исто треба схватити било који ентитет који се тако понаша.

Подели на овим сајтовима

Mislim da u Srbiji generalno lošije mišljenje vlada o izbeglicama iz raznih krajeva Jugoslavije, ili o takozvanim "dođošima",  nego o romima. A to su srbi (mislim na izbeglice i "dođoše") uglavnom. 

Treba misliti o tome. 

Mržnja, to jest otpor prema nekome, nije zasnovana na boji kože, mestu porekla, jeziku... nego isključivo na ljudskoj gluposti. Sve ostalo su ispirke i pokušaj da se zaglupi još više. 

Za mentalno čišćenje preporučujem filmove kao što su Krugovi, Šišanje... Vir... 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2014. at 17:52, Vlada Lambada рече
Mislim da u Srbiji generalno lošije mišljenje vlada o izbeglicama iz raznih krajeva Jugoslavije, ili o takozvanim "dođošima",  nego o romima. A to su srbi (mislim na izbeglice i "dođoše") uglavnom.    Treba misliti o tome. 

То је оно "сит гладном не верује." 

Подели на овим сајтовима

Ја не могу да се отмем утиску да Цигана треба да буде баш такивх какви јесу. Не неких Рома ни неких Цигана који ће живети по свим мерилима "белог човека". Јадноставно мислим да треба да остану то што јесу и да нама то више користи него што нам штети. Често су уређења "белог човека" гора од било какве неуређености. Под овим највише мислим на то што нас они често подсећају својим начином живота на многе вредности које смо ми заборавили. Колико сваки дан сретнемо око себе људи који имају да кажем све а опет су потпуно незадовољни животом? Колико људи који живе "нормално" је потпуно роб сваком луксузу а опет нестретно? Колико људи живи до 30-35 године а не ствара потомство? Колико њих и када ствара потомство остаје на 1-2 детета само да не би морали да се нечега одричу? Има још много оваквих питања. Ако неко мисли да је Цигански начин живота лак, што не проба тако да живи. Ја мислим да је пре свега то њихов крст који они носе како носе, један овако, други онако као на крају крајева и сви други људи.

Једна ствар је сигурна: Цигани су људи који се радују животу како год да живе и често пута мржња осталих према њима долази баш зато што сами нису способни да не брину шта ће сутра бити него би свој живот да планирају до детаља. Но живот се неда планирати.

Њихово понашање често пута зависи од самог душевног расположења окружења у којем живе.

Зато нека је нама наших Цигана јер кроз њих увек боље спознајемо своје сопствене мане и увиђамо заборављене вредности живота т.ј. сами живот. Када Цигани постану као и ми, бојим се да ће антихрист седети на свом престолу.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2014. at 17:25, Ђуро Станивук рече

Успут, то нису моје речи. Ја их не зовем Роми него Цигани. Ако мислите да је то вређање онда можда ни Бата Канда неће више никада засвирати најЦигањскије коло.

Више воле када их зовеш цигани. Живим у крушевцу прекопута циганмале, игро сам са њим фудбала, чак и данас моји ортаци играју фудбал са њима зову их репрезентација гане... ови то прихватају, зезају се - не смета им.. нити је увредљиво..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2014. at 14:18, Solomon Kane рече

Хришћанину је сваки човек брат. Не постоји народ или појединац, без обзира на расу и верску припадност, кога неко ко се сматра хришћанином сме мање да вреднује. Хришћанин који мање вреднује друге или другог, не само да није хришћанин, него није баш ни нормалан човек. Међутим, не треба ни затварати очи пред чињеницом да велики део Цигана, у суштини, сами бирају живот на начин који нам је више него познат, да велики део њих свесно одбијају да се образују и уклопе у један социјално и културно прихватљив и нормалан начин живота, да сами бирају начин живота који је по питању многих ствари скоро незамислив (али и недозвољен!) у савременом свету и, на крају, ко финансијски сноси терет њиховог таквог живота, док се они истовремено буне и љуте јер сматрају да је, забога, "држава дужна" да им "све џабе да"...и што је најчудније, држава им све више и даје џабе многе ствари које нико други не би џабе добио, а неко то на крају мора да плати. Држава сигурно неће ни динара свог дати, већ порески обвезници, они који раде и привређују, исти они које држава убија и уништава великим порезима и сијасетом бесмислених дажбина осмишљених зато да би се пунила државна каса која је испражњена бахатошћу паразита сваке врсте. Нешто се не сећам да сам од државе икада ишта добио џабе...држава зна само да узме, а не да да џабе. Али на страну то са државом...мислим да размишљање типа ц"све хоћу џабе на рачун другога" једноставно није поштено а и мало је сулудо.

Можемо затварати очи пред овим чињеница и глумити слепце, али то неће умањити истинитост начина живота и понашања већине Цигана који је далеко од прихватљивог и подразумеваног, нити анулирати чињеницу да већина њих заиста живи на рачун других.

Ne postoji ni jedan razlog zašto bi se bilo koji od navedenih problema posmatrao kroz prizmu etniciteta, osim u slučaju kada postoji namera da se pomogne nekoj etničkoj manjini. Postoje i građani Srbije koji nisu Romi a koji prose, kradu, žive u nehigijenskim uslovima, ne školuju decu, ne plaćaju poreze i "biraju život tako da budu na teretu države"... itd... kao što postoji i veliki broj Roma koji ništa od navedenog ne rade...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2014. at 9:16, Ђуро Станивук рече

(Фото: Курир)
(Бело) прање историје Цигана

у ВестиМишљења 9. јануар 2014. 8 Коментара

Члан 174 Кривичног Законика Републике Србије

Ко јавно изложи порузи лице или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вери, националности, етничког порекла или неког другог личног својства, казниће се новчаном казном или затвором до годину дана.

Члан 176 Кривичног Законика Републике Србије

Неће се казнити за дело из чл. 173. до 175. овог законика учинилац ако је излагање дато у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или уметничком делу, у извршавању службене дужности, новинарског позива, политичке делатности, у одбрани неког права или заштите оправданих интереса, ако се из начина изражавања или из других околности види да то није учинио у намери омаловажавања или ако докаже истинитост свог тврђења или да је имао основаног разлога да поверује у истинитост онога што је износио или проносио.

Леукореја, познатија јос и као ‘бело прање’, је појава сирастог исцедка из вагине.Најчешћи узрочник белог прања је Trihomonas vaginalis. Првенствено се преноси сексуалним путем.Код жене почиње у виду јаког свраба на полном органу,па се самим тим појављује и исцедак који јако заудара.1

Promašili su krivično delo za koje bi autor i Vaseljenska TV trebalo da odgovaraju:

Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti 

Član 317. 

(1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji,  kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. 

Цитат
Заправо пристајање на необјашњиву промену имена читавог народа без икаквог ваљаног разлога није ништа друго него омогућавање прибављања новог колективног идентитета, бекство од своје сопствене прошлости, дакле себе самог. То је обично јефтино прање сопствене историје, прање слично оном у коме су одбегли нацисти после другог светског рата узимали нова имена, личне карте и пасоше и отпочињали нове животе.То је један покушај масовне преваре свих нас достојан сваког презира и гађења.

To što autor smatra da je Romima uopšte potreban novi kolektivni identitet i bežanje od sopstvene prošlosti, i što ih u tom smislu poredi sa odbeglim nacistima je dostojno svakog prezira i gađenja.

Цитат

3. Типични проблем везани за присуство Цигана

Стопа криминалитета.Нема сумње да је присуство Цигана повезано са повишеном стопом криминалитета кроз векове, и да је ниво фрустрације њиховим присуством утолико већи уколико је већи њихов бројчани удео у друштву.

Zanimljivo je da autor daje dosta lako dostupnih referenci za nebitne stvari i mišljenja, međutim za cifre koje se u ovom delu pominju (procenat krivičnih dela, silovanja, itd.) daje se referenca ka knjizi koja nije lako dostupna i koja svakako ne može biti originalni izvor takvih podataka. Ukoliko je Zoltan Baranu u pomenutoj knjizi zaista i dao takve podatke, oni se mogu uzeti kao ozbiljni jedino ako je Baranu imao relevantne izvore, te je autor teksta trebalo da navede te izvore.

Цитат

Омиљена теза “идеолога грађанских права”, позитивне дискриминације мањина и заговорника даљих покушаја мењања непромењивог је да је популација Цигана одвајкада држана на маргинама друштва, да нису имали једнаке шансе за партиципацију у друштвеним дешавањима укључујући школовање, да су услед изолације развили сопствену под-културу а услед немаштине деградирали свој колективни морал ради пуког преживљавања.

Да ли је баш тако?

Заговорници ових теорија морају да одговор на читав низ веома непријатних питања пре него што успеју да своје хипотезе наметну као прихваћене теорије. Као прво, није ли 500-1000 година дуга заједничка историја Цигана и читавог низа европских народа сасвим довољан период да се се Цигани асимилују и у биолошком али пре свега у културном смислу?

Nije ukoliko su na margini društva.

Цитат

Да ли је могуће да се исти проблем независно истовремено репликује на много локација у различитим околностима а да се истовремено тврди да је проблем последица самих околности а не посумња да су заправо разлози за проблем иманентни део природе самих Цигана?

Moguće je.

Цитат

Оно је пацијент који не жели да се лечи. Имамо ли ми право да га лечимо на силу? Можда је скорашња статистика из Црне Горе најбољи показатељ одбијања циганске заједнице да се интегрише, чак и тамо где држава покушава од најранијег детињства да им обезбеди једнаке шансе.

Проценат Цигана у Црној Гори је 3.3%. Иако представљају младу популацију због изузетно високе стопе наталитета, само је 1% црногорских ђака у основној школи циганске националности. Другим речима најмање 2 од 3 циганска детета не иде у, иначе бесплатну, школу а притом је проценат неписмености код Цигана 76%.26 Ста још држава треба да уради? Да уз принуду образује Цигане?

Država uz prinudu obrazuje SVE građane. Obavezno obrazovanje je uvedeno uz prinudu i do današnjih dana počiva na državnoj prinudi jer postoje kazne za roditelje koji svoju decu ne pošalju u školu. Ukoliko bi država to zaista želela i samo dosledno primenila propise, mogla bi veoma lako i jednostavno da obezbedi da sva romska deca pohađaju osnovnu školu.

Цитат
Или да размотри и друге инструменте борбе против анти-социјалних елемената природе ове етничке групе као целине.

Rečenica kao da je prepisana iz Mein Kampf-a.

Цитат
Ово наравно искључује појединце из популације Цигана који јасно показују жељу да се интегришу и којима треба омогућити идентична права као и осталим грађанима. Закључци се односе на цигански колективитет.

Očigledna kontradikcija, budući da su pojedinci deo kolektiviteta.

Цитат
Запитајте се како би изгледала дефиниција “политичке коректности” пре само 20 година а како данас? Ко ју је уопште дефинисао? Зашто?У чије име? Ми, као постепено скуване жабе, свакога дана слушамо једне те исте мантре о грађанским правима и слободама, једнакости и алтруизму, а за све то време продавци магле који нам то сервирају пуне своје банковне рачуне и пребацују елементе националних суверенита на више инстанце које имају под чврстом контролом. То више није национални проблем Србије, већ много шири проблемчитавог низа земаља.

Sofističko trućanje u kojem se zapravo ne navodi ni jedan argument zašto je politička korektnost loša.

Цитат
Стопа наталитета.Стопа наталитета Цигана је благо речено забрињавајућа. Нажалост, подаци из већине европских земаља нису доступни али расположиви подаци звуче депресивно. Негативно вредносно конотирање високе стопе наталитета Цигана извршено је у овом тексту из угла потребе за одржавањем статуса qуо.

Autor izuzetno negativno (rečima "zabrinjavajuća", "depresivno") vrednuje visoku stopu nataliteta Roma. To što je autor depresivan i zabrinut jer se rađa mnogo malih Roma je nešto čega bi trebalo da se stidi. Kao pokušaj opravdanja, autor navodi "potrebu za održavanjem statusa quo" u broju pripadnika različitih nacija, što bi imalo smisla kada bi takva "potreba" bila na bilo koji način moralno opravdana ili razumna.

Цитат

Током еволуције жива бића су развила две различите стратегије размножавања.Назовимо их начас стратегијом квантитета и стратегијом квалитета. По првој, заступљенијој стратегији, коју рецимо масовно користе бактерије и остали микроорганизми, еволутивно нижа бића али и неки кичмењаци, рецимо водоземци, рибе и понеки сисари и птице, нпр. зечеви и дивље свиње, релативно мало пажње се посвећује оспособљавању бројног подмладка за преживљавање, подмладак релативно брзо полно сазрева, има висок морталитет али га увек компензује бројношћу а као ултимативни циљ егзистенције се поставља само даље размножавање.

Не постоји планирање, не постоји интерни механизам контроле броја чланова популације, већ је он искључиво последица равнотеже, дакле наметнут споља као принуда. Ресурси се троше немилице и неплански, не постоје вредности осим елементарних, живи се од данас до сутра а главни приоритет је јести и размножавати се што више.

Еколошки ефекти оваквог приступа су поражавајући по животну средину.У тој стратегији оспособљавање, нешто што би се могло схватити као аналогно социјализацији у људском друштву, је релативно оскудно а већина инструмената преживљавања преноси се генетски. Питање је шта у оваквој стратегији уопште значи појам култура јер се све своди на елементарну, инстинктивну биологију.

Друга стратегија подразумева стварање малог броја потомака који се озбиљно обучавају и дуже остају са родитељима, а код којих инструменти преживљавања укључују и знање пренето обуком. Много више пажње се посвећује свакој појединачној јединки, али је зато подмладак бројчано оскудан.

Представнике ове школе преживљавања налазимо код многих виших сисара, нпр. слонова, китова, гепарда, тигрова и бар једног броја људи. Којој од ове две стратегије је сличнија стратегија размножавања Цигана аутор оставља читаоцима да процене сами.

Stižemo i do autorovog potpuno pogrešnog i tupavog (ne)razumevanja teorije evolucije, (ne)razumevanja tzv. viših i nižih vrsta... i pokušaja zloupotrebe jedne biološke teorije za nakaradne sociološke ciljeve.

Цитат
Цигани не само да у највећем броју не плаћају порез, већ не плаћају ни комуналије, воду, струју, превоз а да несрећа буде већа ми смо се на то готово и навикли.

Veliki broj Srba ne plaća porez i komunalije i na to smo se navikli takođe. Potrebno je samo primeniti sve propise na sve građane i ovo nikakve veze sa etnicitetom nema. Ukoliko u bilo koje naselje svesno ne šalješ nikakve državne službenike i od njega napraviš sivu zonu u kojoj propisi ne važe i obaveze ne postoje, svaka etnička grupa koja tu živi će prestati da "ispunjava društveni ugovor".

Цитат
Све друго само изазива гнев лојалних грађана који се, како нас то историја учи, може преко ноћи прелити на улице и у једном масовном линчу произвести много драматичније последице по саме Цигане.

Jezivo...

Цитат
Девастирајући ефекат натуризам и привреду.Јесте ли се некад прошетали Улицом Кнеза Михајла у летње предвечерје? Аутор овог текста небројено је пута прошао том улицом и сведочио врло непријатним сценама у којима Циганке са 2-3 детета вуку, дословце и буквално, стране туристе не би ли добили неки евро. Странци, видно згађени, обично пристану да дају тражено само да би се истргли из руку поменутих Циганки.Да несрећа буде већа сличне сцене нису ограничене само на најужи центар града, већ су и раскрснице, кафићи, улични пролази, сви потенцијална места непожељних сусрета са организованим и веома агресивним просјацима.

Problem prosjačenja u Beogradu takođe nije vezan isključivo za Rome, što zna svako ko je prošetao Beogradom.

Цитат
Сцене су више него непријатне али оно што је још више забрињавајуће је какав оне стратешки ефекат остављају на општу слику коју исти ти странци носе са собом кући. Да ли це се икад вратити? Да ли ће препоручити Србију као дестинацију некоме? Да ли Србија, која немаизлаз на море и релативно тешко привлачи стране туристе, може себи да дозволи да неко систематски растерује оне ретке који се одлуче да код нас дођу?

Turisti koji nisu rasistički desničari poput autora teksta, gotovo sigurno ne doživljavaju toliko dramatično te scene i to je nešto što mogu da dožive u svakom evropskom gradu... od pripadnika raznih nacionalnosti...

Цитат
Аутор овог текста чак је присуствовао и сценама у којима се поменути просјаци агресивно опиру полицији која их је склањала са улица уз физичку принуду. Када се на ту слику дода визуелна слика картон-насеља уз путеве којим путују туристи, прљавштина и ђубре око њих, јасно је да Србија као земља шаље јако лош сигнал потенцијалним туристима. Као илустрацију колико је туризам важан аутор ће навести само једно поређење: укупан приход Хрватске од туризма је 5-7 милијарди долара годишње а укупан извоз пшенице и кукуруза из Србије мање од 1 милијарде.30

Dok Budimpešta u kojoj živi baš mnogo Roma ima prihode od turizma skoro kao cela Hrvatska...

Цитат

4. Методолошки осврт на статистички детерминизам и генерализацију

Противници идеја о постојању озбиљног генералног проблема Цигана имају неколико омиљених антитеза у арсеналу.Прва је да је кривица индивидуална, да се том чињеницом онемогућава свако колективистичко схватање кривице, да је етикетирање читаве заједнице заправо нацизам у рукавицама и неприхватљива пракса.Друга је да је инклузија могућа и релативно лака.

Антитеза да је кривица индивидуална, иако је тачна пер се, заправо је спиновање и софизам јер теза није ни била да кривица није индивидуална. Теза је била да се читав низ негативних појава мозе састатистичком законитошћу приписати популацији Цигана.

Zapravo je ovo spinovanje i sofizam autora jer čak i ako se "niz negativnih pojava može statističkom zakonitošću" pripisati određenoj etničkoj grupi, to je za krivicu POTPUNO IRELEVANTNO osim ako se ne primenjuje sistem kolektivne krivice. Kod individualne krivice će svaki učinilac krivičnog dela odgovarati za svoje delo (a svako nevin neće odgovarati) bez obzira na njegovu nacionalnost i na nacionalnost nekih drugih učinilaca krivičnog dela. 

Цитат

Теза даље уопште није била да се кроз овакво приписивање ико од њих индивидуално позива на одговорност због било чега што би личило на колективну кривицу.Даље, као што већина стручњака у области друштвених наука не зна, детерминизам није само привилегија природних закона. Оно на шта заправо полустручњак мисли када каже “детерминизам” је детерминистички детерминизам механицистичког типа, али детерминизам мозе бити и статистички.

И статистички закони су закони, и то не само у области друштвених наука. У природним наукама, чим квантни феномени дођу до изражаја, закони природе постају статистички. Даља расправа на ову тему превазилази замишљене оквире овог текста, али суштина је да уочене правилности и њихово редовно понављање даје право за извлачење генералних, индуктивних и синтетичких закључака на начин како је то и урађено (прочитати чувену Хјумову Анализу узрочности).

Сама чињеница да је за време нацизма сличним генерализацијама правдан Холоцауст не значи баш ништа, јер нити је овде реч о нацизму, нити о Јеврејима, нити је проблем који је изложен ирационалан већ напротив базиран на вредносно неутралној статистици и ништа више, нити сам нацизам има монопол на све елементе своје идеологије, нити их појединачно и изоловано може компромитовати само његово постојање.

У питању је јефтина замена теза. Генерализација је легитиман инструмент научника, заправо у основи су сви научни закони индуктивни и као такви несавршени, а ако се ти принципи успешно примењују у природним наукама не постоји ниједан разлог зашто се не би применили у сфери друштвеног.

U pitanju je jeftina zamena teza autora budući da se u delu pravne nauke koja se bavi krivičnim pravom (a ovde pričamo o krivici), pravilo o individualnoj krivici posmatra kao bitno civilizacijsko dostignuće i kao aksiom, dok se generalizacije kakve pravi autor smatraju za vrhunsku nepravdu i retrogradnu budalaštinu, koju smo srećom prevazišli.

Цитат

5. Питања и одговори

На основу свега изложеног аутор је у овом поглављу поставио нека питања везано за горе поменуте проблеме са популацијом Цигана и понудио одговоре, уз адекватна образложења.

Да ли је Цигане уопште могуће интегрисати? Не. Неуспешни историјски покушаји висе држава током неколико векова јасно показују да је овај пројекат осуђен на пропаст. Овај пројекат је пропао и у много лакшим околностима, уз богатије државе које ипак нису успеле. Како очекивати да Србија са тако ограниченим ресурсима данас успешно реализује оно што искрено не желе у већини ни припадници већинског народа ни заједнице Цигана?

Да ли Србија има ресурсе које је спремна да употреби за постизање овог циља? Не. Србија је данас дубоко погођена унутрашњим неравнотежама и има друге приоритете пре свега везане за наталитет и биолошки опстанак српског народа, реформу школства и реиндустријализацију земље. Србија мора да се спреми за оштру тржишну утакмицу међу народима у 21.веку, базирану на економији знања и нема снаге ни обавезе да на себи носи било коју друштвену групу са полупаразитским атрибутима.

Да ли држава треба да плаћа дечији додатак Циганским породицама? Да, али само за прво дете, у склопу политике “једног детета” која се мора наметнути Циганима.

Jedini "problemčić" sa prethodno navedenim stavovima autora je što više ne živimo u 18. veku i što svi građani imaju jednaka prava bez obzira nacionalnost i na naziv "nacionalnih" država.

Цитат
Да ли држава има право да одузме држављанство? Да, држава себи мора да остави право да одузме држављанство без обзира да ли грађанин поседује алтернативно. Наиме свако ко не поштује законе државе, није лојалан грађанин и не доприноси њеном развоју је персона нон грата.

Građani evropskih zemalja su se dugo borili za to da njihove države nemaju pravo da im oduzmu državljanstvo i to se svakako neće vratiti zato što bi neka desničarska budaletina volela da se vrati... jer naravno on je (zbog svoje gluposti) siguran da se to ne bi primenilo na njega...

Цитат
У питају је једноставна промена правне регулативе. Као пример може се навести пракса ни мање ни више него Сједињених Држава где су механизми одузимања држављанства јасни и транспарентни.41 Апсолутно је ствар државе које ће и када критеријуме за тако нешто применити.

Ne, to nije "stvar države" u smislu u kojem bi autor voleo da predstavi slično kao što su Nemci u prošlom veku tvrdili da je stvar države da li će da pobije svoje manjine u konc logorima... naprotiv, to je pravno civilizacijsko dostignuće zapadne civilizacije i državljanstvo se ne gubi osim ako ne želiš da ga izgubiš... američki uslovi su slični kao naši, s tim da kod nas piše da moraš da tražiš otpust iz državljanstva a kod njih možeš da izgubiš državljanstvo ako učiniš jednu od propisanih radnji (primanje drugog državljanstva, odlazak u stranu vojsku, itd) “with the intention of relinquishing United States nationality”.

Цитат

Да ли држава има право да евентуално изврши репатријацију Цигана у Индију? Да. Овде бисмо морали да озбиљније анализирамо случајеве насилне репатријације које је спроводила Француска под Саркозијем 2010 године. По “репатријацијом” се подразумевало враћање Цигана у “земље порекла”.39

Француска је масовно вратила Цигане у Бугарску и Румунију. Међутим, изгледа да Француске власти не знају историју, јер “земља порекла” Цигана није ни Бугарска ни Румунија, вец Индија.

Nejasno je da li je autor usled svoje gluposti ili namere obmanjivanja čitalaca propustio da shvati da je "zemlja porekla" - zemlja u kojoj su ti pojedinci imali državljanstvo, te da taj primer nema nikakve veze sa idejom deportovanja naših državljana u Indiju.

Цитат
Сама идеја масовне сеобе иако делује политички некоректно, уопште није редак случај у новијој историји.Она је тек у најновијој етици добила етикету политички неприхватљивог.

To da li određena praksa postala moralno neprihvatljiva u novije ili starije vreme, nema nikakve veze sa opravdanošću. Ideja prinudne masovne seobe nije samo "politički" neprihvatljiva, već i krivično... i to sasvim opravdano.

Цитат

Да ли Србија треба да обезбеди лична документа лицима која се до сада нису показала као лојални грађани државе и не поседују исправе које доказују држављанство?

Не. Зашто би?

Zato što prava nisu nikakvom magijom vezana za dokumente. Zato što ne postoji ni jedan opravdan razlog da država ne obezbedi svojim građanima lična dokumenta.

Цитат
Да ли држава има право да дискриминаторски ограничи наталитет Цигана? Ово само наизглед шокантно питање завређује детаљну анализу.

Ne zavređuje i nije "naizgled" šokantno nego je sramotno.

Цитат

Кина је дала одличан пример јер је годинама наметала тзв. “политику једног детета”31 и то баш већинским Кинезима.

Kina nije dala odličan primer, to je samo jedan u nizu kršenja osnovnih ljudskih prava u Kini, pri čemu su čak i oni bili dovoljno prisebni da tu politiku ne sprovode na manjinama, a ti bi morončino da manjinama ograničiš broj dece a da većini podstičeš natalitet.

Цитат

Замислимо начас да држава, на исти начин као што је усвојила политику равномерног регионалног развоја, усвоји политику непромењивог националног састава, односно да пожели да спречи пораст популације Цигана у односу на остале, и да то уради наметањем политике једног детета. Она на тај начин не би угрозила право на потомство Цигана, и ништа мање према њима била непријатељски настројена него Кина према самим Кинезима, а истовремено би обезбедила равнотежан, непромењив етнички састав.

Ne postoji "pravo na potomstvo Cigana" niti "pravo na potomstvo Srba". Svaki čovek ima pravo na potomstvo. Nacije nemaju potomstvo, već pojedinačni ljudi.

Аргументи да овакав потез не би био у складу са законом је потпуно невалидан, јер је скуп тренутних закона рефлексија само једног момента у развоју друштвене свести, и као такав ће се мењати, еволуирати и пролагођавати новим околностима. Другим речима, закон се не може и не сме кршити али се можепроменити.То је чувена филозофска разлика између бивства и требања.

Takva promena zakona ne bi bila u skladu sa moralom, civilizacijskim dostignućima i tekovinama... Hitler je poražen, zajedno sa svojim idejama... pomirite se sa tim...

Цитат

Друге државе, не налазећи решење за огроман, неодржив наталитет Цигана прибегле су драстичнијим мерама. Рецимо Чехословачка је од 1973-1978. године несистематски спроводила политику стерилизације Циганки.33 У Словачкој је чак до 2003. године било случајева стерилизације 27, што указује да се локално домаће становништво самоорганизује у инстиктивном грчу да се заштити од очигледне опасности прекомерног размножавања Цигана.

Ne, već to dokazuje da je ceo onaj prvi deo u kojem je autor pisao kako se Romi stavljaju u samo-izolaciju, dok izolacije i diskriminacije nema, zapravo teška budalaština.

Цитат
На крају, пошто смо детаљно испитали сва права државе, поштено би било и да упутимо нека питања другој страни.Да ли Цигани имају право да се размножавају неконтролисано и да ли Цигани имају право да, следећи репродуктивну стратегију жаба демографски потискују домаће становништво у низу европских држава и држе га у стању перманентне фрустрације?

Jezivo...

Цитат
Да ли су предложене мере “нацизам у рукавицама”? Не. Постоји један рефлекс код свих опонената десне мисли, а то је да све што долази од деснице етикетирају по аутоматизму као неонацизам. У питању је елементарно незнање.Нацизам је настао у оквиру социјалистичког миљеа, као национал-социјализам док је друштво које заговара модерна српска десница у суштини капиталистичко.

I stiže vrhunska budalaština... dobro se autor nije branio time da ove ideje nisu nacističke zato što je Hitler pravio autoputeve a on nema nameru da ih pravi... e pa civilizacija nije osudila nacističku ideologiju zbog ekonomskog sistema (ili autoputeva), već pre svega, zbog odnosa prema manjinama... iz istih razloga iz kojih su i preložene mere za svaku osudu.

Da, ovo nije nacizam, jer je ta ideologija ipak vezana za jedno specifično vreme i različite specifične ideje i mere, ali ideje iznete u tekstu su svakako bliske nacističkim, i takođe su suprotne i moralu i zakonima Republike Srbije, kao i svake moderne civilizovane države.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ај` сад ти буди добар, па објасни зашто их зовеш Ромима, кад они сами себе називају Циганима, а сви други их тако зову?

Ај` објасни ми зашто изиграваш већег католика од папе?

Ако ја неког малтретирам, ја сам насилник. Ако то радим због тога што ми се не свиђа његова боја коже онда сам расиста. И тако редом. Али, ако ми смета то што краду све што им допадне под руку, поготово шахте, шта сам ја онда? Хоћеш ли ти да кажеш да је нормално да они краду само зато што су Цигани? Да је нормално да могу да отимају торбе и телефоне, ја видио својим очим небројено пута, а да их нико не приводи због тога? Да је нормално да Аустрија депортује на хиљаде Цигана  у Србију и Црну Гору, а онда ће нама да се укида безвизни режим јер ти исти, ПРОГНАНИ, би да се врате у Аустрију или неку напреднију земљу? Они их протјерују из истих ових разлога због којих се ми бунимо, а онда смо ми расисти? Је л` тако?

Није се још десило да по изласку из цркве, ето нека буде да се хвалим, а то ми није ни на крају памети, да им нисам оставио од 50 центи до 1 евра. А њих буде по 10, 15 и онда ме раскубају до кола онима којима нисам дао. Знаш ли колико пута су ти клинци који просе сједјели са нама у кафићу, колико пута смо се нашалили са њима и они са нама? Знаш ли колико пута су нас опсовали, поједицни, додуше, кад им ништа не би дали? Па никад нисам помислио да дигнем глас на њих, а камоли нешто  друго? И сад дође неки политичар- лопужа који хоће да се додвори овима из ЕУ и каже ми да сам ја фашиста?!

Ма, мрш бре у...

Разумијем ја, тежак им је живот, немају ни најосновије услове, ето чак ни основу школу већина од њих не заврши, али то не може да буде оправдање да им се свашта нешто дозволи. Ја нисам  видио да је неко тражио да се не дозволи школовање, ако јесте то везе нема са животом, или нешто најосновније што треба свако да добије, али више је преко сваке мјере лицемјерлук који испољавају разно-разни борци за нечија права. Нашао се неко да штити њихова права, а прогони их из своје државе и онда нама ували да смо расисти да се случајно не би код  њих вратили. То се понавља од случаја до случаја. Него, код нас су, бар што се мене тиче, увјек добродошли, али ако ће све да им се дозволи онда и нису баш. Мада, то сам упутио на погрешну адресу, јер би то требало рећи овим несрећним политичарима. 

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2014. at 15:26, Пг рече

Ај` сад ти буди добар, па објасни зашто их зовеш Ромима, кад они сами себе називају Циганима, а сви други их тако зову?

Ај` објасни ми зашто изиграваш већег католика од папе?

Zato što oni sebe (uglavnom) nazivaju Romima... nazivaju sebe i Ciganima ali preferiraju ovo prvo... uostalom, Rom je zvaničan naziv u Republici Srbiji i ne vidim ni jedan razlog zašto ih tako ne bi zvao (ne zamerajući bilo kome ko ih naziva Cigani)...

Цитат
Ако ја неког малтретирам, ја сам насилник. Ако то радим због тога што ми се не свиђа његова боја коже онда сам расиста. И тако редом. Али, ако ми смета то што краду све што им допадне под руку, поготово шахте, шта сам ја онда?

Ako ne vidiš lopove drugih nacionalnosti osim Roma onda si slep...

Цитат

Хоћеш ли ти да кажеш да је нормално да они краду само зато што су Цигани?

To niko nije rekao.

Цитат

Да је нормално да могу да отимају торбе и телефоне, ја видио својим очим небројено пута, а да их нико не приводи због тога?

Naravno da nije normalno da bilo ko otima bilo šta... nego u kojoj to zemlji fantaziji niko ne privodi one Rome koji otimaju torbe i telefone?

Цитат

Да је нормално да Аустрија депортује на хиљаде Цигана  у Србију и Црну Гору, а онда ће нама да се укида безвизни режим јер ти исти, ПРОГНАНИ, би да се врате у Аустрију или неку напреднију земљу? Они их протјерују из истих ових разлога због којих се ми бунимо, а онда смо ми расисти? Је л` тако?

Ovde nisam razumeo šta si hteo da kažeš...

Цитат
Није се још десило да по изласку из цркве, ето нека буде да се хвалим, а то ми није ни на крају памети, да им нисам оставио од 50 центи до 1 евра. А њих буде по 10, 15 и онда ме раскубају до кола онима којима нисам дао. Знаш ли колико пута су ти клинци који просе сједјели са нама у кафићу, колико пута смо се нашалили са њима и они са нама? Знаш ли колико пута су нас опсовали, поједицни, додуше, кад им ништа не би дали? Па никад нисам помислио да дигнем глас на њих, а камоли нешто  друго? И сад дође неки политичар- лопужа који хоће да се додвори овима из ЕУ и каже ми да сам ја фашиста?!

Ko ti je reko da si fašista zato što im daješ pare i našališ se sa njima?

Цитат
Разумијем ја, тежак им је живот, немају ни најосновије услове, ето чак ни основу школу већина од њих не заврши, али то не може да буде оправдање да им се свашта нешто дозволи.

Ko je tražio da im se "svašta nešto" dozvoli? Tema je započeta tekstom u kojem bi im autor svašta nešto zabranio i još ih i proterao...

Подели на овим сајтовима

Ово је озбиљна тема!

Не треба је ни брисати ни закључавати, треба о овоме писати и причати.

Зашто?

Сад ћу вам рећи.

Ове и сличне теме се провлаче по свим националистичким форумима.

Много људи је укључено у ову причу протеклих пар година уназад.

Основ је био некаква теорија завере по којој ЕУ планира да од Србије направи циганистан.

Ова теорија завере није без основа, нашло пар неких докумената ту и тамо који указују на то као реалну замисао одређених људи и њиховијех држава.

У суштини државе западне Европе су одустале од покушаја да интегришу Цигане у своје друштво, јер су сви покушаји заиста пропали.

Видели сте у последњих неколико година како на пример Француска депортује мноштво Цигана са својих простора.

Словенија такође. Итд.

Решење по овој теорији завере јесте да се сви Цигани депортују у земље источне Европе.

Али ни то не би било дуготрајно решење ако би Европа остала и даље Европа, но већ поодавно се говори и подели Европе на богатију ( западну ) и сиромашнију ( источну ) где би званично то била једна држава али би ипак ови са истока имали мања права од ових са запада ( у прилог овоме се наводе и визе и немогућност Бугара и Румуна да имају иста права као остали Јевропљани) .

Толико о завери.

Што се тиче самог текста он је тачан у 90% а шта је са оних 10%?

Па тих 10% је суштина текста и то је Рилхан већ добро објаснио, текст је нацистички.

Тако ти је то кад Србин почне да размишља и прича као Шваба.

На жалост тако је то данас код наших интелектуалаца.

Зато сматрам да су мања штета наши интелектуалци који су позападњачени потпуно и желе запад по сваку цену тј. они који се овде зову још и домаћи издајници, од оних који се називају национални и патриотски интелектуалци који су исто тако позападњаченог ума али причају неку као патриотску причу.

Тако имамо две екипе интелектуалаца а ни једне заправо наше.

Овом логиком ће за 20 година исти ови људи тражити да се православни монаси интегришу у друштво јербо се не жене , не доприносе наталитету, троше а ништа не привређују, и притом се неприкладно облаче.

Што се тиче самих Цигана, шта ја лично мислим. Ево шта мислим:

То су људи из друге цивилизације.

Овде није проблем ни раса, ни култура, ни језик, ни криминал нити ишта, проблем је цивилизацијски.

Оно што су Цигани били пре 2000 година ми ћемо бити за неких 150-200 година.

Они су остатак једне пропале старе цивилизације, остали су у том фазону све до данас, и остаће до краја света. Међутим занимљиво је како се и наша цивилизација приближава свом крају и Цигани постају све просперитетнији, некако наша цивилизација почиње да поприма оне особине које њима менталитетски одговарају.

Тако да ће они вероватно бити најуспешнија нација на свету за 50 до 100 година.

Доћи ће време па ће се Цигани стидети својих Срба ко што се данас Срби стиде својих Цигана.

Иначе једна моја романтичаркса теорија гласи вако:

Цигани су наша старија браћа, потичемо из Индије и ми и они. Њима су свет и цивилизација давно дојадили па су решили да буду слободни од свега. Ми као млађи брат ( и друге расе ) нисмо још искусили сав свет и сву историју и цивилизацију па смо кренули у свет шлепајући са собом старијег уморног брата који се прави јуродив. Ми га хранимо и пазимо на њега и он нас немилице користи при том се још више правећи јуродив.

Једног дана тај наш старији брат кад се ми уморимо од свега, откриће нам истину да се само прави блесав и почеће да нам помаже у животу.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се интегришу у друштво много лакше него што се мисли, само када им се пружи прилика са једне стране, и када се покаже да им је исплативије да раде него да "раде" друге ствари, са друге стране.

Сваки који је добио стални посао више се није вратио на улицу да просјачи или пере шоферке, а већ његова деца више и не размишљају о томе.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2014. at 19:24, RYLAH рече

Мислим да се интегришу у друштво много лакше него што се мисли, само када им се пружи прилика са једне стране, и када се покаже да им је исплативије да раде него да "раде" друге ствари, са друге стране.

Сваки који је добио стални посао више се није вратио на улицу да просјачи или пере шоферке, а већ његова деца више и не размишљају о томе.

А није баш тако.

Знам мали мелеон Цигана. Познајем човека који има јако добар посао плата му је пре 6 година била око 40 000 сад је већа. Пре подне је на послу после подне је "на кантама" тако зову одлазак на чепркање контејнера.

Лично сам добар с њим. Човек је легенда, чувени шибицар из бивше СФРЈ.

Питам га шта му сад то треба да иде "на канте" он ми просто са смехом каже: "То ми је брате у крви."

После се као вади па вели жена му нашла на депонији 5 кг злата. Наводно су с тим златом купили неки плац итд.

А и жена му је запослена. Обоје претурају контејнере са млађим сином. Старији један држи неку кафанчину а има још једног сина немам појма шта тај ради.

Нема ту никакве интеграције, не жели да се потпише а зна да пише.

Просто неће.

Подели на овим сајтовима

Moj licni utisak je da su u Srbiju devedesetih godina iz cele bivse YU, a narocito 1999 Romi

dolazili masovno, na neki volseban nacin dobili drzavljanstvo Srbije i sada su nasi gradjani.

Postoje Romi koji su potpuno integrisani u drustvo, to su starosedeoci, znam ih i kao komsije,

isli su sa mnom i u skolu, ljudi kao i mi svi ostali.

Onda zaista dolaze neki beskucnici i to valjda i stotinu hiljada , prave karton naselja,

kradu, zive uzasno, ali pa opet mrtvi ladni radjaju decu :)

Ja ne mogu da zamislim da su u Jugoslaviji bili tako rasporedjeni da ih je u Srbiji ( be Kosova)

bilo 500.000 a u Hrvatskoj i Bosni ih ima nekoliko desetina hiljada.

Slovacka ima takodje oko 500.000 Roma, Rumunija skoro dva miliona, Bugarska 700.000,

Spanija 700.000,  Madjarska 600.000 ,Francuska oko 400.000 itd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...