Драшко Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Некада сам био велики заљубљеник, и сада наравно радо гледам историјске емисије. Који су вам најинтересантнији догађаји у историји? Причајмо о свему За данас, мало фотографија са искрцацања у Нормандији. За мене један фасцинантан догађај, који се није одиграо тако давно. Практично улазак у Европу у сред 20. века. Контра смер од Виљема Освајача. Голгота савезника. Шта год да мислимо о тим земљама, поднели су велике жртве. www.britannica.com ivona, Срђан Шијакињић and Istochnik је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 militarybenefits.info Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 www.theguardian.com kordun, obi-wan and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Нема шта да мислимо,него јесу... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 13:02, Драшко рече Некада сам био велики заљубљеник, и сада наравно радо гледам историјске емисије. Који су вам најинтересантнији догађаји у историји? Причајмо о свему За данас, мало фотографија са искрцацања у Нормандији. За мене један фасцинантан догађај, који се није одиграо тако давно. Практично улазак у Европу у сред 20. века. Контра смер од Виљема Освајача. Голгота савезника. Шта год да мислимо о тим земљама, поднели су велике жртве. www.britannica.com za mene je to izuzetno prljav i sramotan događaj za zapadne saveznike,evo zbog čega ja to tako mislim... Hitler je rat izgubio definitivno na Kursku, najvećoj bitci u istoriji čovječanstva, tu mu je pukla kičma, ali već do tada je bilo oko 20 miliona ruskih žrtava... Sa druge strane,pogledajte malo statističke podatke, pogledajte recimo koliko je njemačkih vojnika stradalo u francuskoj za vrijeme čitavog rata pa ćete ostati šokirani , Od čitavog zapada jedino Britanci su se pošteno prašili sa švabama i to ne dobrovoljno nego im zakucalo na vratima, tek kad su Rusi slomili Hitlera zapadni saveznici su brže bolje u panici da cijela evropa ne postane komunistička sklepali ovu akciju na antlantiku i to sa ogromnim snagama od skoro 2 miliona vojnika, te snage su čučale i čekale kraj rata, prvo da rusi dobro izginu pa onda oni da udare na gotovo, no toliko su kilavi bili da im je sam start,pola super grupe armija u normandiji bilo izbačeno iz borbe jer su izabrali krivu lokaciju,sva sreća pa su imali ogroman broj vojnika koji je kompenzovao te propuste... za mene je normandija jedna bruka, prljava politika, svaka čast vojnicima palim u tom boju, ali sama ta operacija mi je teško zapadnjačko smeće... Istochnik and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 13:26, Милан Ракић рече Нема шта да мислимо,него јесу... Знам, него сам мислио у контексту где углавном гледамо на лоше стране В. Британије и САД (које постоје) али народ је народ. Не бих поредио гологоте (многе) српског народа, да не би дошло до некох расправа, него читајући и пре свега гледајући филмове, документарце о дану Д, закључујем да је то била голгота. Огромна жртва. Морало се тако нажалост. Људи су и овде и тамо Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 13:30, Драшко рече Људи су и овде и тамо Тако је. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 13:28, kordun рече za mene je to izuzetno prljav i sramotan događaj za zapadne saveznike,evo zbog čega ja to tako mislim... Hitler je rat izgubio definitivno na Kursku, najvećoj bitci u istoriji čovječanstva, tu mu je pukla kičma, ali već do tada je bilo oko 20 miliona ruskih žrtava... Sa druge strane,pogledajte malo statističke podatke, pogledajte recimo koliko je njemačkih vojnika stradalo u francuskoj za vrijeme čitavog rata pa ćete ostati šokirani , Od čitavog zapada jedino Britanci su se pošteno prašili sa švabama i to ne dobrovoljno nego im zakucalo na vratima, tek kad su Rusi slomili Hitlera zapadni saveznici su brže bolje u panici da cijela evropa ne postane komunistička sklepali ovu akciju na antlantiku i to sa ogromnim snagama od skoro 2 miliona vojnika, te snage su čučale i čekale kraj rata, prvo da rusi dobro izginu pa onda oni da udare na gotovo, no toliko su kilavi bili da im je sam start,pola super grupe armija u normandiji bilo izbačeno iz borbe jer su izabrali krivu lokaciju,sva sreća pa su imali ogroman broj vojnika koji je kompenzovao te propuste... za mene je normandija jedna bruka, prljava politika, svaka čast vojnicima palim u tom boju, ali sama ta operacija mi je teško zapadnjačko smeće... Сви су генерали после битке. Лако је причати да су изабрали криву локацију, и јесте ту гомила питања, зашто нису прво спрашили немачке митраљезе на обалама итд итд.... Мислим да су Британци поред калкулација које су направили, и преко наших леђа нажалост како многи сведоче, били неспремни за рат! Можда ћете ме гађате виртуелним парадајзима али веома готивим тај народ због других ствари, али не браним њихову политикум поготову ако су нас увукли у рат и још пуно тога (потапање француске флоте-чему то?), како год, они су били сами! После Денкерка се требало прикупити, четвртина престонице је горела од бомби, морало се увући постепено. Сигурно су се зентали од нажалост комунистичке Русије, али судбина Русије није последица западних тактика, нажалост Русија је веома близу Немачке, Стаљин није поверовао шпијунима и у старту су изгубили огромну предност, Да је Немачка могла да пукне само до Русије, вероватно је могла, ал дал би ти било фер свалити само на Русију све? Да ли су мотиви само приграбити део Рајха? Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Иначе велики пијетет и поштовање имам према жртвама Априлског рата, а нарочито Шестог ловачког пука у одбрани престонице, Петог ловачког пука и њихов рат изнад Куманова, где је заправо и почео Априлски рат, те према херојима Осмог бомбардерског пука који су дејствовали по циљевима у Мађарској и Румунији и Трећег бомбардерског, који су неколико дана пружали отпор Швабама на Космету и у долини Мораве... Ту су наравно и сви наши летачи, који су летели у саставу Британског Краљевског ваздухопловства, 15. америчке ваздушне армије и Ваздухопловних снага Црвене Армије... obi-wan, Драшко, kordun and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 13:45, Милан Ракић рече Иначе велики пијетет и поштовање имам према жртвама Априлског рата, а нарочито Шестог ловачког пука у одбрани престонице, Петог ловачког пука и њихов рат изнад Куманова, где је заправо и почео Априлски рат, те према херојима Осмог бомбардерског пука који су дејствовали по циљевима у Мађарској и Румунији и Трећег бомбардерског, који су неколико дана пружали отпор Швабама на Космету и у долини Мораве... Ту су наравно и сви наши летачи, који су летели у саставу Британског Краљевског ваздухопловства, 15. америчке ваздушне армије и Ваздухопловних снага Црвене Армије... То је рецимо историја која се није довољно "пласирала" код нас. Надам се да ће неко писати нове уџбенике obi-wan, Срђан Шијакињић, kordun and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вељко Н. Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Волели не волели, историју српског народа, бар у најосновнијим цртама, треба сви да знају. Ем што је реч о нашим прецима на чијим костима живимо и чији завет треба да носимо, ем што се бројни њени делови редовно понављају... Кад већ помињете Други светски рат, бомбардовање Србије од стране ''савезника'' 1943-1944. је најмање испричана, а екстремно значајна тачка у нашој историји и о њој би морало да се зна много више. Драшко and Пг је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 13:38, Драшко рече Сви су генерали после битке. Лако је причати да су изабрали криву локацију, и јесте ту гомила питања, зашто нису прво спрашили немачке митраљезе на обалама итд итд.... Мислим да су Британци поред калкулација које су направили, и преко наших леђа нажалост како многи сведоче, били неспремни за рат! Можда ћете ме гађате виртуелним парадајзима али веома готивим тај народ због других ствари, али не браним њихову политикум поготову ако су нас увукли у рат и још пуно тога (потапање француске флоте-чему то?), како год, они су били сами! После Денкерка се требало прикупити, четвртина престонице је горела од бомби, морало се увући постепено. Сигурно су се зентали од нажалост комунистичке Русије, али судбина Русије није последица западних тактика, нажалост Русија је веома близу Немачке, Стаљин није поверовао шпијунима и у старту су изгубили огромну предност, Да је Немачка могла да пукне само до Русије, вероватно је могла, ал дал би ти било фер свалити само на Русију све? Да ли су мотиви само приграбити део Рајха? nisam mislio na to brate,dobro su oni osmislili kako da razvuku Hitlerove snage,nego su pola grupe poslali na obalu gdje su bile ogromne litice,ljudi nisu mogli uopšte da se popnu na kopno,uzalud su radili desant i ginuli pod strašnom vatrom,na to sam mislio,pola te vojske je bilo blokirano,neupotrebljivo u tom trenutku, sreća pa švabe nisu imale blisko pojačanje inače bi svašta bilo.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 https://twitter.com/HistoryInPics мени омиљена страна на твитеру History In Pictures Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tenkista Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Историју увек пишу победници.Тако и западњаци наглашавају првенствено своје жртве у отварању другог фронта,и то у тренутку кад су Немци били у дефанзиви на истоку.Питање је шта би урадили да су Јапанци напали Совјетски Савез са истока чега се и сам Стаљин плашио?Мало је позната ствар а што је у задње време била шпекулација то је да су Јапанци требали да извше инвазију на СССР оног тренутка кад падне Стаљинград.Срећом то се није десило,исто тако видимо и подмуклост западњака и Черчила понајвише који је наговарао Амере да ако им Берлин буде на дохват руке треба да уђу пре Руса и тако рећи украду победу за себе.Енглези су познати као тешке сплеткаре да би се спасили Хитлера,на почетку врућ ратни кромпир су бацили на Балкан. http://savepic.org/3666194.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 On 5. 1. 2014. at 14:23, kordun рече nisam mislio na to brate,dobro su oni osmislili kako da razvuku Hitlerove snage,nego su pola grupe poslali na obalu gdje su bile ogromne litice,ljudi nisu mogli uopšte da se popnu na kopno,uzalud su radili desant i ginuli pod strašnom vatrom,na to sam mislio,pola te vojske je bilo blokirano,neupotrebljivo u tom trenutku, sreća pa švabe nisu imale blisko pojačanje inače bi svašta bilo.... Da, zanimljivo je da su poslali zive ljude na vatru, kao da nije imalo drugih nacina da se prvo bar smanji broj tvrdih tacaka na kopnu, nego su poslali pravo pesake, koji su u prvim talasima ginuli masovno kao pacovi. Mogla je valjda bar avijacija da pruzi pripremu tog dela obale... ovako, bas nejasno ostaje zasto su poslali prvo one koji su trebali zadnji da nastupe... Драшко and Натан је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука