Jump to content

Историјски тренутци, волите ли историју?

Препоручена порука

Обожавам историју! Морам да се похвалим да сам учествовао на неколико републичких такмичења и освојио и прво место, а студирао сам нешто томе јако блиско :)

Можда је уврнуто, али ме  емисије са историјском тематиком јако опуштају чак и ако су о рату, поготово Другом светском. Још као дете сам обожавао да гледам ону емисију што је ишла на БК, не сећам се назива, али је била одлична, са мапама, оригиналним снимцима и јако пријатним гласом "водитеља", најчешће о Другом светском рату.

Када је реч о нашој историји-много су ми интересантнији мирнодопски периоди, попут перида између два светска рата...или рецимо период кнеза Михаила...

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Слава и хвала свим погинулима у борби против зла, ма ко они били, наравно. Чак гајим и извесно поштовање и према војницима, обичним, да не кажем залуђеним, који су се часно борили и на страни Осовине, верујем да је било и таквих. 

Чини ми се ипак да су у праву они који кажу да су англосаксонске жртве у рату, у савременој, бар оној популарној историји, пренаглашени у односу на совјетске. Искрцавање на Нормалнију је свакако спектакуларан моменат, али у контексту тога колико је крвав и трагичан цео тај рат био, жртве савезника, нарочито Американаца (макар у Европи) су (можда је јака реч) али занемарљиве у односу на совјетске. Нарочито кад се узме у обзир да цивили у САД нису ни осетили рат, а да је Британија поштеђена копненог рата. Чини ми се и да је чињеница да је до искрцавања дошло најкасније могуће, готово две године пошто су 1942. Совјети апеловали да се савезници што пре укључе. Моје мишљење је да је искрцавање дошло тек онда када је успех операције био ван сваке неизвесности, а жртве, сразмерно величини и значају операције, минималне. Као што се уосталом и показало тог дана. Разлог зашто нису уништена утврђења на плажама, нарочито на Омахи, је неуспело бомбардовање, пре свега са мора. И после више сати бомбардовања - ако не грешим - граанате најчешће нису ни добацивале до обале. Занимљива су и питања да ли су и колико западни савезници знали за постојање конц. логора пре уласка у њих и колико је на одлагање искрцавања утицао мотив слабљења СССР-а, ако је уопште и утицао. Све у свему, нема се шта замерити оваквом понашању савезника, свако гледа прво свој интерес и то је нормално, само ми је жао што у популарној култури страдање и херојства на истоку нису ни изблизу толико позната, кроз филмове, игрице и осталу популарну културу.

Што се тиче 6. априла, отпор свих наших војника је био херојски, али авијатичаре треба издвојити и због тога што су они једини пружили не само јуначки већ и у војном смислу ефикасан отпор. Немци су оборили свега до 10ак више наших авиона него ми њихових! Мислим да су наши авијатичари тада (а и увек, када се гледа само људски фактор и занемаре технолошка ограничења) били крем у светским размерама. (Успут, још једном велики риспект за М. Ракића, и све друге који су изабрали позив да бране све нас. :) )

Ух, колико сам удавио. Уопште на тему, ево чувене песме која је за целу Европу, за војнике на обе стране, била симбол и често једина забава у току дана (Фиврој Меклејн, британска веза са Титом и Југославијом се сећа да ју је слушао свакодневно од Северне Африке, преко Италије до Београда) а која се емитовала на Радио Београду, за одјаву програма : 

http://www.youtube.com/watch?v=j47THUNGuIY

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Volim istoriju i čitam i interesujem se kad god imam vremena. Najlepši deo naše istorije mi je period oko prvog svetskog rata, kada smo pokazali izuzetnu hrabrost, dostojanstvo i čast. Mislim da nikada nećemo dovoljno moći da zahvalimo našim precima na tom periodu i njihovoj borbi i žrtvi koju su podneli. 

Подели на овим сајтовима

Енглези су познати као тешке сплеткаре да би се спасили Хитлера,на почетку врућ ратни кромпир су бацили на Балкан.

Само треба истицати увек да је ипак, поред свега тога, наша грешка највећа у целом развоју ситуације, јер смо ипак ми сами направили 27. март... Што би ико, па и Енглези, мислили о нама више него ми сами о себи. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Volim istoriju i čitam i interesujem se kad god imam vremena. Najlepši deo naše istorije mi je period oko prvog svetskog rata, kada smo pokazali izuzetnu hrabrost, dostojanstvo i čast. Mislim da nikada nećemo dovoljno moći da zahvalimo našim precima na tom periodu i njihovoj borbi i žrtvi koju su podneli. 

To je period fascinantan. Onolike divizije i zemlje, napadose Srbiju.

Strasno ponizavajuce za nas, a opet kakav podvig, i Vaskrs posle povlacenja preko Albanije, Krfa i Soluna

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Ја у принципу не волим историју пошто не постоји једна тачна историа,

него у завосности од земље, политике итд. креира се историја.

Видимо само са новијом историјом са ових простора како се све тумачи различито.

Свака бивша Југословенска република има своју историју тако и велике силе диктирају свој поглед на историју.

Подели на овим сајтовима

Secam se kad smo poceli prvi put da gajimo biljne kulture i pripitomljavamo zivotinje, pa kopaj kamenje, pa otapaj metale... Mnogo lakse bilo kad je stigao tocak. Pa slikaj, pa pisi, pa ubijaj i siluj... e, to je bilo vreme...

A, ova danasnja balavurdija odma kuka kad im crkne iksboks...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

BagrationMap2.jpg

80% Njemackih gubitaka iz citavog rata je bilo na istocnom frontu, i mislim da je SSSR vise zasluzan za pobjedu nego sto se priznaje, danas se istorija mjenja i mnogi u zapadnoj evropi ne znaju cinjenice, samo u tvrdjavi Brest u Belorusiji je poginulo vise ljudi za odbranu nego francuskih vojnika za odbranu francuske.. Meni je zanimljiva najveca vojna operacija u istoriji covjecanstva na Beloruskom frontu(operacija bagration), tu je ucestvovalo 2.4 miliona sovjetski vojnika. Mislim da je borba Sovjetskih naroda u ovom ratu bila najveca i najhrabrija borba u istoriji covjecanstva.

Подели на овим сајтовима

Само треба истицати увек да је ипак, поред свега тога, наша грешка највећа у целом развоју ситуације, јер смо ипак ми сами направили 27. март... Што би ико, па и Енглези, мислили о нама више него ми сами о себи. 

Домаћих издајника је увек било,као и тада и данас их имамо.

Подели на овим сајтовима

Gradjani francuske pred ulazak nacista u pariz i sovetski gradjani pred ulazak nacista u Staljingrad.

То и није толика разлика као кад бисмо ставили слику грађана, главног града, једне сусједне земље при доласку вермахта

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Такође мислим у вези оног источниковог постера да Французи нису ратничка нација као (ми) Руси.

Сваки народ има своје карактеристике.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

То и није толика разлика као кад бисмо ставили слику грађана, главног града, једне сусједне земље при доласку вермахта

Vjerovatno mislis na grad koji je docekao Hitlera lijepse nego Berlin. E pa to se ne moze ni uporediti.

Подели на овим сајтовима

Vjerovatno mislis na grad koji je docekao Hitlera sa lijepse nego Berlin. E pa to se ne moze ni uporediti.

Да, мислим на "непокорени град"

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...