Jump to content

Колиба је келија спасења

Оцени ову тему

Препоручена порука

umetnost je razgraničiti nečije reči od kapaciteta da voli... ovi sveti starci bi život dali za drugog ali ponekad umeju da kritikuju i više nego što treba... naravno, sve u skladu sa godinama. Siguran sam da je ovaj starac u rajskom naselju

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ne zelje, imas I u budizmu da su zelje lose, ako zelis, pa ne dobijes-sto je cesto vrlo moguce, patis; ne zelja nego molitva; ne zelja nego potreba; zelja moze da ukazuje na izlistvo I na nezadovoljstvo onim sto imas, a sto je npr.Bogom dato; zelje su nekako za Deda Mraza, ne za Boga; ne znam da li si imao priliku da se susretnes sa vrlinom poslusnosti, npr.kod monaha, tu nema zelja, samo poslusanje, to je divno, to je raj u dusi; ali ne moze da sa sazna to, mislim pukim razmisljanjem na temu, samo opitom

Zasto odmah idemo u ekstreme?!

Zelja je sasvim normalna stvar,prethodi svakom delu.Drugo je roptanje zbog neostvarenih zelja i ambicija to nije dobro ali,zasto je lose zeleti nesto.Zelja pokrece coveka,stvara svet,gde bi bili svi veliki ljudi i njihova dela da nije bilo zelje?!

Zedan da se o veri zbori-Mi smo mnogo mali,ok.I jesmo.

Ali to nije ama bas nikakav argument.Zamisli dodje ti profi slikar i kaze ti "Znas,sneg je u stvari zelene boje,ali ti si ogranicen pa mislis da je beo."Hoces misliti da je sneg zelen na osnovu autoriteta? Ako neces,onda ces zakljuciti da koliko god ti postovao slikara on ipak u tome nije bio u pravu.

Tako je i sa ovim starcem.Ako cemo mi i dalje ici kod doktora i tako se protiviti Bozijoj volji,voziti automobile i leteti avionom a govoriti da je starac u prqvu a mi ne razumemo...Nismo li onda mi licemeri?!

Nemoj pogresno da me shvatis,ja se divim tvojoj veri,koja kod mene nekad popusta ali mislim da slepa vera nije dobra Svako dobro :)

Подели на овим сајтовима

@Zedan da se o veri zbori, не замерам ти, опуштено :)

Ок, овде се ради о томе да ако ти чујеш нешто ирационално од некога кога сматраш ауторитетом, ти верујеш да ниси довољно духовно узрастао да би то разумео. Проблем код тога је што одбацујеш објективност и гледаш кроз призму твоје религије, лако ћеш ти да кажеш да су муслимани у заблуди, хиндуси ови они, сва њихова веровања су погрешна, чак можеш и дати објективно образложење за то, ал кад је у питању Православље, нестаје сва рационалност под изговором да се Бог не може људском логиком разумети. Значи сва веровања су под претпоставком да је све у Православљу тачно и онда гасиш разум и пратиш то. Реци ми онда, на основу чега човек бира у шта ће да верује ако не својим разумом? Ако кажеш срцем, одмах ћу ти дати неколико клипова где су људи из Хришћанства прешли у Ислам пратећи своје срце.

Можда сам мало скренуо са теме, али хоћу да ти кажем да нема смисла да угасиш разум који си добио од Бога и да слепо пратиш некога, јер онда не можеш знати ко је у праву ако не размишљаш својом главом, онда ти је то лутрија... Јер колко ја видим, ни теби није јасан текст, али мислиш да ниси довољно узрастао да га разумеш... тако могу ја да браним било какву бесмислицу коју изјави било ко...

Али да не тупим више, помислићете да сам антитеиста, само покушавам да ти објасним зашто ме не задовољава твој одговор да не разумемо текст јер смо тако мали. За то би морао да претпоставиш да је тај старац апсолутно у праву, а на основу чега ти закључујеш да је он у праву?

Опет, не замери ни ти мени, и нек ми нико не замери, ако испада да палим ватру, престаћу са писањем, слободно реците :)

Ne brate odlično je. Treba da svako iznosi svoj stav i svoje mišljenje ne prestaj.. Odličan si :) Čitajući tekst, koji je samo deo veće celine koju treba pročitati i shvatiti. Ovde se jasno koliko sam ja skapirao u prvi plan stavlja starac- monah od 100 godina. Koji nije bio u svetu 100 godina, već samo u svojoj kolibi, čuo je neke stvari i za to vreme svet se jako izmenio. Te novotarije su za njega greh, jeres hula na Boga.  Zato me kopka, voleo bih da pronadjem celu knjigu i na taj način bolje upoznam lik mudrog starca, svetogoraca koji je mislim posle 100 godina provedenog u tihovanju spoznao Boga a samim tim i sebe.

E sad što se tiče Pravoslavlja i Pravoslavne vere, ne slušam sve i svakog, jer slušajući svakojake priče o jednoj temi ta tema gubi simsao. Izučavajući velike teologe, priznate, Bogom nadahnute, trudim se da što više upoznam Boga i ljubav Božiju. Ni u jednoj veri ne postoji racionalno. Ako veruješ odričeš se racionalnog i posvećuješ se verovanju odnosno Bogu. Razni ljudi se prepoznaju u raznim verama. Čovek traga dok je živ, iako sam rodjen u pravoslavlju čitao sam dosta o ostalim verama zaista mi se pravoslavlje čini kao najčistija vera. Nikad ne pocenjujem druge vere, naprotiv trudim se da ih razumem, nikako omalovažavam ili još manje mrzim.

Na kraju, nikakva učenja neće pomoći da se ljubav Božija nauči. Naprotiv, ona se oseća greje srce, celo biće biva ispunjeno njome i tek tada se shvata i razume.

Skrenuli smo sa teme puno :)

Подели на овим сајтовима

Zato me kopka, voleo bih da pronadjem celu knjigu i na taj način bolje upoznam lik mudrog starca, svetogoraca koji je mislim posle 100 godina provedenog u tihovanju spoznao Boga a samim tim i sebe.

Брате, једна велика молба од мене,..ако књигу пронађеш ,молим те не заборави па је постави овде на овом месту.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Gde me nadje, pogodi mi "zelju"; pa, ko zna, mozda zelju za decom ne bih imala da nije vere; to je moja zelja-imati normalnu porodicu, a to po veri znaci I radjati, radjati, radjati, a tako sigurno ne bih gledala na stvari da nisam u veri; e, pa ti nisi jos otkrio divotu poslusnosti, potpunog predavanja, gde nema tvoje ja, vec je u ispunjavanju volje drugog, jesi ti voleo skroz I potpuno nekog, ako ne mozda onda ne znas o cemu govorim, tj.nemas u svom iskustvu; ili imas ego(izam), sebicnost, pa ne nalazis volje da se potcinis nekom (ne ni bilo kome, najbolje Hristu) niti kakve lepote u tome; ja sam se mnogo puta bas lepo osecala kad nije po mom, tj.samo ispunis sta ti se kaze, meni se recimo to svidja, I nije mi problem, tako je najlakse. Pa, stvoreni smo da se mnozimo, I usta su stvorena npr.da jedemo I imamo tu potrebu; imas valjda I ti potrebu da koristis reproduktivne organe, to je prirodna potreba, koja kao ishod ima radjanje dece (u normalnim slucajevima)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...