Arsenija Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Na primer... .smesko. Osećam poziv da se zamonašim,imam vremena i želim da vidim kako to zaista izglada u praksi.Već sam skoro sve pročitala o monašenju,čak sam i gledala snimak monašenja u manastiru Gradac,mada nigde ne piše kako izgleda prvi korak Osnovni je red da se najaviš kad negde ideš. Da li treba da nazoveš odrećani manastir i da kažeš da dolaziš , ili da se samo pojaviš nenajavljen? Treba li ti neka garderoba ili ne,da li da poneseš cipela,čizme,čenticu za zube....? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Zašto ljudi odluče da se zamonaše? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Moja prijateljica je bila iskusenica skoro 15 godina. Deo tog iskusenickog staza je bio dok je bila u srednjoj skoli i na fakultetu. To je dug proces. Sto se tice procedure, znam da ne mozes da izaberes manastir i da dodjes tek tako. I to je proces. Moraces da razgovaras sa nadleznim episkopom (bar je tako bilo za one za koje ja poznajem). Neophodno je da nemas neizmirene dugove, porez, veridbu, da nisi krivicno gonjen (ako jesi moras da odlsuzis kaznu)... svasta nesto. Ima sigurno jos al ne mogu da se setim sad "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Na primer... .smesko. Osećam poziv da se zamonašim,imam vremena i želim da vidim kako to zaista izglada u praksi.Već sam skoro sve pročitala o monašenju,čak sam i gledala snimak monašenja u manastiru Gradac,mada nigde ne piše kako izgleda prvi korak Osnovni je red da se najaviš kad negde ideš. Da li treba da nazoveš odrećani manastir i da kažeš da dolaziš , ili da se samo pojaviš nenajavljen? Treba li ti neka garderoba ili ne,da li da poneseš cipela,čizme,čenticu za zube....? Krece se od parohijskog svestenika,preko episkopa,pa do manastira.Red redi redica,kaze narod.Pise se molba,i provodi se razgovor,prvo sa svestenikom,pa onda i sa episkopom.Osnovne stvari koje si i nabrojala su dovoljne.Nista preko toga.Ovo sto sam napisao je onako kako sam cuo zadnji put da ide obicaj.Ono sto se srece u praksi,to je druga stvar,i za to ne odgovaram.Jedan mali savet:osecati, procitati i gledati nije isto sto i na svojoj kozi probati i osetiti.Long live iskusenistvo! Малавила and Биљана је реаговао/ла на ово 2 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 I vrlo vazna stavka. Roditelji treba da daju blagoslov. To zna da bude veliki problem. Pricala mi jedna monahinja da su njeni roditelji dolazili milion puta po nju, zvali policiju i prijavljivali da su je oteli ti ljudi iz manastira... Ma sou! "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Dajem primer,ne osećam ja nikakav poziv .smesko. ....ali se zaista divim onima koji su mogli da napuste svet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Dajem primer,ne osećam ja nikakav poziv .smesko. ....ali se zaista divim onima koji su mogli da napuste svet. Uh,sad mi je lakse. 4chsmu1 Arsenija је реаговао/ла на ово 1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 I vrlo vazna stavka. Roditelji treba da daju blagoslov. To zna da bude veliki problem. Pricala mi jedna monahinja da su njeni roditelji dolazili milion puta po nju, zvali policiju i prijavljivali da su je oteli ti ljudi iz manastira... Ma sou! Шта ако су родитељи разведени? Ко онда даје сагласност Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Како знам да је позив!? Како се тај позив "манифестује", ако се то може тако рећи!? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Како знам да је позив!? Како се тај позив "манифестује", ако се то може тако рећи!? To bi samo monasi mogli da objasne. Informacije iz prve ruke,životno iskustvo,a ne teorije. Kakve su i koliko snažne te emocije zaista ne mogu da predpostavim.To nema nigde da se pročita,a tako me zanima.... buuuuuuu . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 I vrlo vazna stavka. Roditelji treba da daju blagoslov. To zna da bude veliki problem. Pricala mi jedna monahinja da su njeni roditelji dolazili milion puta po nju, zvali policiju i prijavljivali da su je oteli ti ljudi iz manastira... Ma sou! Blagoslov roditelja ide u idealnim situacijima.Ali bivajući da svijet ne razumije monaštvo i da mu je ono kao takvo često odbojno, taj roditeljski blagoslov nije potreban.Svkako, ukazuje se, koliko je do onoga koji osjeća priziv za monaški put, dužno poštovanje prema majci i ocu, ali blagoslov božiji je iznad roditeljskog, bez obzira na svu brižnost i želju roditeljsku.Sv.Sava da je čekao blagoslov teško da bi otišao na Svetu Goru. Дијана., Биљана and Малавила је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Мало је оних који разумеју било чију одлуку да крене монашким путем. Иринеј је реаговао/ла на ово 1 Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Како знам да је позив!? Како се тај позив "манифестује", ако се то може тако рећи!? Bog promišlja o svojoj Tvorevini, tako i otvara taj put onima koji u srcu gaje potencijal za tu vrstu samoodricanja. Pravosalvno monaštvo su najljepši, najautentičniji i najdivniji udovi Tijela Crkve. Биљана, Иринеј and Малавила је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Bog promišlja o svojoj Tvorevini, tako i otvara taj put onima koji u srcu gaje potencijal za tu vrstu samoodricanja. Pravosalvno monaštvo su najljepši, najautentičniji i najdivniji udovi Tijela Crkve. Ма јасно је то као дан! Али има људи које занесе та мисао да имају неке "знакове" или "позиве"! Моје питање је било како са неком, хајморећи, сигурношћу да знам да је то позив од Бога, али сам у међувремену и сама схватила да Бог нађе начина како да "саопшти"! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 30, 2013 Пријави Подели Написано Мај 30, 2013 Zašto ljudi odluče da se zamonaše? Odlučuju se da bi svom životu dali smisao koji se ostvaruje u zajednici sa Hristom i tako doveli u sklad disharmoničnost između volje, srca i uma, da bi preobrazili svoj um umom Hristovim, da bi ispunili zapovijest Hristovu da se Carstvo Nebesko naporom osvaja i da ga podvižnici zadobijaju. Малавила је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука