Velja94 Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Da li je na teritorije Srbije bilo velikoshimnika monaha? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Jeste, bilo je, ja mislim da cak i danas ima jedan velikoshimnik ali on je usao u veliku shimu, jer je mislio da ce skoro umrijeti, medjutim prezivio je, i sada je velikoshimnik, a zaista mlad covjek. Inace praksa prije kod Grka u vrijeme starca Pajsija je bila da mladi ljudi postaju velikoshimnici...velikoshimnika ima i u Crnoj Gori s tim što su ovi monasi arapskog porijekla.... . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 Jeste, bilo je, ja mislim da cak i danas ima jedan velikoshimnik ali on je usao u veliku shimu, jer je mislio da ce skoro umrijeti, medjutim prezivio je, i sada je velikoshimnik, a zaista mlad covjek. Inace praksa prije kod Grka u vrijeme starca Pajsija je bila da mladi ljudi postaju velikoshimnici...velikoshimnika ima i u Crnoj Gori s tim što su ovi monasi arapskog porijekla.... . Jel ima negde link da vidim koji su tačno monasi velikoshimnici? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 имаш ти једну тему о великосхимницима, ако је пронађем поставићу ти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 ево, пронашао сам ту тему https://www.pouke.org/forum/topic/15533-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0/ у овој теми имаш доста линкова где ћеш директно све видети! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 ево, пронашао сам ту тему https://www.pouke.org...-монашка-схима/ у овој теми имаш доста линкова где ћеш директно све видети! Zanima me jedna stvar, da li si ti monah? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 по чему си закључио да сам монах Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 по чему си закључио да сам монах Po imenu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 а то ми је само ник иначе нисам монах Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 а то ми је само ник иначе нисам монах Izvini ako sam te uvredio. Da li na ovom forumu ima registrovanih monaha? миркан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 таман посла, што би ме увредио хехехе све је ОК, када ми овај ник нејм заиста буде Монашки онда јавићу ти имамо неколико чланова из оба монашког реда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2012 таман посла, што би ме увредио хехехе све је ОК, када ми овај ник нејм заиста буде Монашки онда јавићу ти имамо неколико чланова из оба монашког реда. Kako su registrovani na ovom forumu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Slušam trenutno jednu emisiju o pravoslavnim manastirima na Radio Beograd 1. Kažu da za vreme Turaka nije bilo ženskog monaštva i da je nakon odlaska Turaka, prvi ženski manastir bio u Hopovu. Žensko monaštvo je obnovila jedna Ruska kneginja, koja se zamonašila po blagoslovu svog duhovnika, Sv.Jovana Kronštatskog i koja je došla u Srbiju kada su boljševici okupirali Rusiju. Ona je sa svojim monaštvom napustila Srbiju, nakon što su pobedili u ratu komunisti i otišla u jedan manastir u Francuskoj. Da, tačno. Ja sam to također pročitao negdje, valjda na nečijem blogu. Znaš već sam, toliko je sad tih stvari na internetu da ih se sjetiš tek kad neko povede priču o tom a ustvari si se s tim informacijama već negdje susreo ali se iz RAM premjestile na disk i potonule u okean zaborava, izgubile se negdje tamo u tom magacinu dugotrajne memorije. Sjetiš ih se dok ovako ne zapneš nogom o njih jer ti ih neko baci pred noge figurativno rečeno. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @Lazar Nešić Evo sad potvrda onog što sam ti već napisao, da se mnogi zapadni redovi intenzivno bave istočnom spiritualitom i proučavanjem istočne hrišćanske duhovnosti i literature. I kako sam to i očekivao u tome prednjači karmelitski red, naravno, koji bi drugi. Već sam napisao da je to ustvari biritualni red koji se podjednako služi zapadnom rimskom i istočnom vizantijsko-carigradskom liturgijom i inspiraciju crpi iz obojih duhovnih izvora, kako zapadnih tako i istočnih. U samom početku je karmelićanski red bio isključivo istočnoobrednim redom ali je ubrzo zbog sve većeg broja članova sa zapada postao biritualnim. Pored karmelićana se istočnom duhovnosti također vrlo mnogo bave benediktini i sve njihove grane, ogranci, naročito cisterciti i trapisti. Potom također i kartuzijani i mnogo drugih sličnih pustinjačkih i isposničkih redova. Inače se ja na našem webu, srpskom i hrvatskom snalazim dosta lošije nego na češkom, slovačkom ili poljskom jer uopšte nemam pregled gdje je šta i treba mi nekoliko puta više vremena da na našem nađem iste te informacija koje na češkom, slovačkom i poljskom nađem odmah bez problema, paradoksno ali je stvarno to tako, hahahaha. Evo dokaz onog o čemu sam već govorio, kako su karmelićani tradicionalno vezani sa istočnom spiritualitom i kod njih se studira Filokalija i proučavaju svi istočni Oci i njihovi spisi jednako kao i zapadni. To se naravno odnosui i na sve ostale aspekte duhovnosti pa i na ikonografiju: http://www.hrkarmel....i_ikonopisa.htm To je ustvari jedini katolički red koji je u Hrvatsku došao sa istoka, a to baš iz Srbije, 1904. iz Sombora u Bačkoj gdje su imali manastir. Oni često imaju manastire na istoku u jer je to njihovo tradicionalno duhovno okruženje u kojem su i nastali i vrlo su tim vezani. O tom je već negdje na Forumu pisao i to baš spominjao i prof. Zelić. http://hr.wikipedia....iki/Karmelićani Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @, Hvala ti puno za ovo, sjajno je! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука