Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Pozdrav ljudi, Interesantni su vaši komentari, ali upravo oni otkrivaju da se (razumljivo) niste dovoljno bavli ovom materijom. Upravo se u Vaišnavizmu (personalističkom učenju) naglašava da se na putu ka Bogu ne gubi osobenost. Ni Petar ni Đole ne postaju Krišna. Nema stapanja ni tih ludila. Mi smo večno duhovna duša koja se približava Gospodu i služi Ga s puno ljubavi. A to kada je na zapadu tehnički registrovano društvo i kako je tačno nazvano je zaista nebitno. Dogod su učenja neizmenjena i prate tradiciju i nasleđe ona su verodostojna. Osam puta sam bio u Indiji (preko 2 godine ukupno) i nije istina da se Hare Krišna tamo smatraju sektom. Zapravo sam Hinduizam nije homogen, niti uređen kao Hrišćanstvo na zapadu. Ne postoji ni Hinduski Papa ni Patrijarh. Postoje na hiljade duhovnih škola. Neke su autentične i drže se nekog drevnog učenja, a neke su novokompanovane i baziraju se na kultu nekog harizmatičnog "gurua" ili "samozvanog boga". Verovatno te neverodostojne frakcije pružaju neozbiljnu sliku o indijskoj duhovnosti. Svako dobro! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Pozdrav ljudi, Interesantni su vaši komentari, ali upravo oni otkrivaju da se (razumljivo) niste dovoljno bavli ovom materijom. Upravo se u Vaišnavizmu (personalističkom učenju) naglašava da se na putu ka Bogu ne gubi osobenost. Ni Petar ni Đole ne postaju Krišna. Nema stapanja ni tih ludila. Mi smo večno duhovna duša koja se približava Gospodu i služi Ga s puno ljubavi. A to kada je na zapadu tehnički registrovano društvo i kako je tačno nazvano je zaista nebitno. Dogod su učenja neizmenjena i prate tradiciju i nasleđe ona su verodostojna. Osam puta sam bio u Indiji (preko 2 godine ukupno) i nije istina da se Hare Krišna tamo smatraju sektom. Zapravo sam Hinduizam nije homogen, niti uređen kao Hrišćanstvo na zapadu. Ne postoji ni Hinduski Papa ni Patrijarh. Postoje na hiljade duhovnih škola. Neke su autentične i drže se nekog drevnog učenja, a neke su novokompanovane i baziraju se na kultu nekog harizmatičnog "gurua" ili "samozvanog boga". Verovatno te neverodostojne frakcije pružaju neozbiljnu sliku o indijskoj duhovnosti. Svako dobro! Шта је крајњи циљ кришнаизма ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Imate li jos onih kolaca sto ste delili 90tih na predavanjima ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Pokušaću da dam kratke i jasne odgovore na Vaših jedanaest pitanja 1. Шта је ваш господ? Gospod je jedan, ali ima nebrojeno mnogo imena i On se u različitim tradicijama obožava i spoznaje u skladu sa određenim učenjima i razumevanjem. 2. i 3. Kако га то служите када се приближавате њему и како се долази до њега? Postoji nebrojeno mnogo načina da se služi Gospodu. U Vaišnavskoj (Hare Krišna) tradiciji najveći naglasak je na pevanju Njegovih imena i molitvi. Sve što se radi, radi se za Njegovo zadovoljstvo, a sva živa bića su Njegovi delići i prema njima se treba ophoditi u duhu služenja i ljubavi. Do Njega se dolazi procesom predanog služenja s ljubavlju (bhakti). U praksi to znači misliti na Boga 24 časa dnevno i nikada Ga ne zaboraviti. 4. Који је смисао вечнога живота? Duhovna duša je u večnom "ljubavnom" odnosu sa Gospodom. A život u materjalnom svetu je poput iluzornog sna gde mislimo da smo odvojeni i nezavisni od Boga, da smo mi gospodari i da je sve podređeno nama. Smisao je povezati se sa Bogom i oživeti tu privremeno prekinutu vezu. 5. Како знати која је права школа? "Prava" škola je ona koja je povezana sa izvorom znanja, koje dolazi od Boga. "Prava" škola će nas povezati sa Gospodom i to duhovno iskustvo će biti neoboriv dokaz njenog legitimiteta. Na teritoriji Indije postoje obimni spisi znanja -Vede, koji se bave naukom, zdravljem, umetnošću i duhovnošću. Precizno opisuju prirodu duše, materijalnog sveta, kreacije, Vrhovnog Bića, karme i večnosti. Sa druge strane, da li je bolje biti loš učenik "prave" duhovne škole ili dobar učenik neke "malo manje prave"? Hoću da kažem da nas neće spasiti sama pripadnost određenoj crkvi i religiji. Svako od nas ima mnogo posla unutar sebe. 6. Шта ако неко залута у новокомпоновану? Sumnja je znak inteligencije i osoba se treba stalno preispitivati. Iskrenoj duši Gospod će valjda dati neki znak. Sa njegove tačke gledišta svi mi lutamo i (ne)pokušavamo da ga pronađemo na raznim mestima. Za Njega nije nemoguće da bude prisutan istovremeno i u crkvi i u džamiji i u molitvi i u mantri. 7. Шта проповеда ваша организација? Naša organizacija u Srbiji slabo šta propoveda Ali ako nas neko pita, propovedamo to da mi nismo ovo telo već duhovna duša koja je u njemu zatočena, koja je poput vozača u vozilu. Naša prava priroda je duhovna tako da nas materija neće usrećiti. Duhovni mir, spoznaju i sreću pronaćićemo samo ako se posvetimo Bogu. 8. Који је смисао свега? Ljubav 9. Шта мислите о Христу? U tim drevnim Vedama je čak najavljeno da će se u određenom periodu pojaviti sin Božiji Iša Putra, kao tzv šaktyaveša avatar -opunomoćena inkarnacija Boga. To znači da On nije Bog lično, nego kao što neki Hrišćani kažu: Bogočovek. Hrista poštujemo i cenimo, ali i ne smatramo da Bog ima samo jednog sina. U Vedama se opisuju periodi i od pre desetinu miliona godina. Opisuju se moge Božije inkarnacije i opunomoćene inkarnacije. Svi su imali isti cilj da čovečanstvo usmere ka putu čiste ljubavi prema Bogu. Iskrene Hriščane jako cenimo, zameramo im samo što se u hrišćanskim zemljama ne poštuju Božije zapovesti. Takođe "Ne ubij" smatramo da se odnosi i na ne ubijanje životinja. Postoje neki hrišćanski tumači Starogrčkog koji bacaju drugo svetlo na Hrista i vegetarijanstvo. Čak i da je pijenje vina zapravo bilo pijenje šire-nefermentisanog soka od grožđa. Ja razumem da postoje ljudi kojima smeta sve što nije "naše", ali ih molim da porazmisle o tome kolio smo mi sićušni i koliko znanja i mudrosti postoji u čitavom svetu. Veoma lako prihvatamo naučna i tehnička znanja izvan naše tradicije. Prihvatamo i modu, muziku, filmove, hranu, pića... A kad se radi o duhovnosti STOP. Ne sme se ništa uzimati što nije iz našeg "dvorišta"?!! Što je najgore treba pljuvati, podsmevati se i koristiti ružne nazive tipa sekta iako se npr. radi o religiji koju već oko 5000 godina praktikuju milioni ljudi. Po nekim statistikama reč je o 700.000.000 pripadnika vaišnavizma u Indiji. I meni to zvuči previše ali i deseti deo toga je deset puta više nego što je nas u Srbiji. Pozdrav svim dobrim ljudima, vernicima i ateistima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Поздрав и теби. Имам и ја пар питања... 1. sva živa bića su Njegovi delići 2. Duhovna duša je u večnom "ljubavnom" odnosu sa Gospodom. A život u materjalnom svetu je poput iluzornog sna gde mislimo da smo odvojeni i nezavisni od Boga, da smo mi gospodari i da je sve podređeno nama. Smisao je povezati se sa Bogom i oživeti tu privremeno prekinutu vezu. 3. Naša prava priroda je duhovna tako da nas materija neće usrećiti. 1. Да ли ово значи да, на неки начин, Бог ''зависи'' од живих бића, обзиром да није целовит без нас (жива бића су његови делићи)? 2. Шта значи духовна душа и шта је то уопште? 3. Чему служи материја и да ли има везе са неправом природом? 4. Имате ли неко учење о ''крају'' света или тсл? 5. Шта се збива са материјом, одакле она и која је њена сврха? Хвала. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Duhovna duša je u večnom "ljubavnom" odnosu sa Gospodom. Мислиш као у оно у кришнаистичком предању или мислиш више вако јевропски јудеохришћански?Јер ако ћемо се држати предањске вере вишнаизма Кршна је био прави швалер да не кажем сексуални манијак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Hrista poštujemo i cenimo, ali i ne smatramo da Bog ima samo jednog sina. U Vedama se opisuju periodi i od pre desetinu miliona godina. Opisuju se moge Božije inkarnacije i opunomoćene inkarnacije. Svi su imali isti cilj da čovečanstvo usmere ka putu čiste ljubavi prema Bogu. Колико је ово бесмислено с обзиром да живимо у периоду Кали Југе ( каљуге) и да чак и ваш патријарх пардон гуру вели да се у овом времену не могу постићи неки изузетни аскетски подвизи већ је довољно чандрљати разне песмице по вас дан. Приде тај период Кали Југе и није нешто што се по вашем предању дешава једаред у историји него небројено пута јер је он циклично зацртан и догматски непроменљив док сам од себе по колендару не прође. Значи с једне стране то се мора збити тако а с друге стране иако је предодређено божанство шаље неке интервенције кроз којекакве инкарнације које има за циљ да човечанство усмере на пут "чисте љубави према богу"... Шијо ми га Ђура ...од зоре ме туци... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Iskrene Hriščane jako cenimo, zameramo im samo što se u hrišćanskim zemljama ne poštuju Božije zapovesti. Какво истовремено шлихтање и лицемерје. Као да се у Индији или Америци поштују све божје заповести или као да постоји неки историјски период кад је то буквално и дословно чињено и на крају ако проповедате толику љубав што сте толико јуридички настројени? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Takođe "Ne ubij" smatramo da se odnosi i na ne ubijanje životinja. Па што убијате бациле, бактерије и друге микроорганизме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Postoje neki hrišćanski tumači Starogrčkog koji bacaju drugo svetlo na Hrista i vegetarijanstvo. Čak i da je pijenje vina zapravo bilo pijenje šire-nefermentisanog soka od grožđa. Аха, како да јок. Нарочито вегетаријанство са десет котарица умножених риба, то је оно парекселанс вегета. Уосталом и Хитлер је био вегетаријанац па му ништа не поможе. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 @@Жељко, Много ми ти нешто познајеш тај кришнаизам. А још си и обријао главу... :.mislise. Баба and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Ja razumem da postoje ljudi kojima smeta sve što nije "naše", ali ih molim da porazmisle o tome kolio smo mi sićušni i koliko znanja i mudrosti postoji u čitavom svetu. Ово је тачно, али ви то користите само зато да би после тога наметнули своју причу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 @@Жељко, Много ми ти нешто познајеш тај кришнаизам. А још си и обријао главу... :.mislise. Не носим качкет да бих сакрио перчин. Ово је козачки стил. Зар не видиш?! Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Veoma lako prihvatamo naučna i tehnička znanja izvan naše tradicije. Prihvatamo i modu, muziku, filmove, hranu, pića... То ви комунисти и деца комунизма, који сте духовно изгладнели упали у секте, али вала ми Срби јок! verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 A kad se radi o duhovnosti STOP. Ne sme se ništa uzimati što nije iz našeg "dvorišta"?!! Синкретизам ми се не свиђа ни у култури а камо ли у религији. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука