Никола Ђоловић Написано Јануар 20, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2010 Српски менталитет је веома специфичан на психолошком нивоу. Већина не уме да разговара, да барем саслуша ако већ неће да прихвати туђе мишљење, да се мало информише о другим обичајима и културама, итд., но све одмеравају неким конфузним цинизмом, који ни они не знају одакле му разлог, и са неком конзервативном самодовољношћу макар незнање сноснило болне последице по такав избор. Свакако, не можемо генерализовати да је сваки Србин такав. Али, већина Српског народа воли да се руга и да се затвори у себе, то су његове две највеће одлике. У фамилијарним односима се може запазити таква тензија. Када је вера у питању, преферирају квази-европске трендове, иако ту Европа није ништа крива, но их користе као одбрамбени механизам од свега што је паметније од њихових егзистенцијалних позиција (док са друге стране... да не започињем тему о томе како се од уласка у Европску унију креира лажна сурогат-перцепција Царства Небеског иако нисам против уласка у ЕУ него ме боде јавна презентација илузије да ће са уласком преко ноћи сви проблеми нестати). Још, постоји други слој људи који ограничени умом а само неки безазлени срцем, саму веру третирају на фанатичан начин ако познају неке догме или на сујеверан начин ако не познају неке догме. Није потребно пуно погледа споља да би се видела колика је предрасуда, а можда и мржња, унутар Србина према Србину – било да се они познају или не. Такви људи саму веру национализирају али чак и саму националност укидају чим показују потцењивање према човеку „из свога тора“. Србин не допушта да му ближњи бежи по било каквом успеху, и док га не сроза дубоко испод себе не осећа никакву сигурност. Зато и има толико гордости међу њима. Јер ако је тако међу фамилијама, шта ли ће тек бити тамо где формалне биолошке повезаности нема, јер Срби воле да се куну у блискост по биолошкој линији иако околности показују другачије. Најдефектније је када гордељивац не идентификује своју гордост као гордост но као врлину. Надасве Србин воли да буде учитељ свима и да се меша као инспектор тамо где га нико не зове, мешајући се бестидно у име морала, политике, вере, обавеза или чега већ до сасвим личних ствари на која нема право ако нема истинску блискост – па чак ни тада. Јер Србин једва чека да упозна некога представљајући се културним понашањем само да би испитао све туђе недостатке и тајне за своју радозналост коју ће злоупотребити за неког трећег слушаоца. Једва чека са неким да се сроди само да би га што више понизио заборављајући почетничку културу која је више била налик стратешком лицемерју неголи култури. Зато Срби не воле пуно да разговарају а ако и разговарају то је опет у име критизерства. И оно што је најбаналније, саму веру која је у Христу Исусу своде на ранг националног шовинизма и дискриминације, као да су то заповести које треба држати а не љубав и благодат. Јер Бог будући без нације у себи изгради многе, и иако дошавши прво међу Јевреје, не пожеле да „ојевреји“ цео свет, него да све нације претвори у Царство Небеско. Али, тако нешто рећи задојеном Србину, горе је од Јевреја који су слепилом осудили Христа, јер Србин најмањи на свету жели да цео свет претвори у себе налик првом Адаму. Да, највећа гордост се налази у најмањем народу, баш као што најмањи пас има комплекс страха од великих људи и животиња па лаје на све што се креће и онда када га нико не дира. Најгоре што може да се деси Србину јесте његов ментално ограничени егоизам који укида другог. Ако не клеветате и не бавите се другима, а нарочито ако не препричавате по хиљадити пут своје проблеме, ви нисте Србин, ви нисте „in“, ви сте државни непријатељ број један. Још ако у вери стојите, онда нисте модерни, заборављајући да је Христос исти јуче, данас и у све векове. Не, ви сте секташ, будала, једностран човек а често окарактерисан као неморалан и настран. А по којим то судовима такви мере ако сами немају тај грех у себи кроз којег и могу да идентификују грех у другом? Србин не осећа своју савест, не осећа зло лажне националности јер је онтолошка националност Отаџбина на небесима; не осећа свој безобразлук и исхитреност ка ономе што је лоше, а надасве не осећа човека прекопута себе, нема тај самарјански дух да погледа на онога ко страда. Још мало па ће се код квази-догматичара и „Прича о милостивом Самарјанину“ прогласити за сентименталност. За надменост једног неверујућег или полуверујућег Србина данашњице, благодат је нешто бајколико, а ако је поверовао онда је за њега благодат нешто што се не добија бесплатно заборављајући да је Бог не мери и не гледа ко је ко. Не знам какав је то менталитет али је кристално јасно да се таква свест вешто угурава у све поре друштвених делатности, па нажалост и у Цркву која као икона есхатона не може мерити ко је које националности, и да се због таквог третмана ограничава не само добра делатност овога века већ и оно што се не може ограничити а припада Будућем Веку. Јесам Србин али нисам искључив, јесам Србин али вера не познаје границе, јесам Србин али не волим све што мој народ чини; јесам Србин али не морам жртвовати Србе да бих сачувао своју земљу, јесам Србин али никада у расколу са другим нацијама, јесам Србин али не желим вагати какав је неко да бих га понизио, јесам Србин али када сам у Богу више нисам Србин но Христов јер је Он изнад сваке нације. Оно што је интригантно за Србе јесте то да само док се воде ратови, док их притиска државни режим, нека болест или властито сиромаштво, једино тек тада умеју да покажу неку солидарност, а чим се појави време мира и добитка тада се показују у најгорем светлу са истуреним зубима један против другог. Црква не негује територијални већ благодатни интегритет. То не значи да територијални не треба да постоји. Ако је толики раздор међу националистима, шта ли ће тек бити са онима који у једном граду подижу парохијске зидове према другима из истог града, не видећи да Црква не зависи од граница. Можда није свуда исти поредак али то не значи одбацивање оних покајника који долазе из других парохија, епархија па чак и других нација или конфесија. Тоталитарно православље, које негују јуридички појединци из клира и народа (а не сви) је замисао која својим наметнутим ставом одбија од Цркве новопридошле у вери херметичким законодавством. Народ треба да слуша свештенике али и свештеници треба да слушају народ – у питању је узајамна послушност јер смо сви једно тело у Христу коме је Он Глава а не да је свако од нас глава један другоме гордећи се својим мислима изван послушања. Црква јесте унутар времена и простора али она сама је изнад времена и простора, или можда боље речено, она сама јесте правилно испуњење времена и простора. Дакле, једно је љубав према својој националности, друго је екстремисати своју националност без дипломатског језика са другима, а треће је не превиђати Царство Небеско због своје или нечије националности. Замисао Светога Саве није била само љубав према нацији него и према Богу. Они који се позивају на Св. Саву користе га као пасивну жртву – јер не може да говори – за своје интересе. Као да је Св. Сава тобоже хтео да обоготвори себе унутар нације а да се на Бога Тројицу заборави. Још, не треба мешати догматску и националну Цркву, или још горе благодатну Цркву са институционалношћу Цркве. Јер иако се националност не може и не треба негирати, збго ње долази до једностраности у смислу „да се од дрвећа не види шума“. Природа Цркве је наднационална и свагдапотребна. То је оно апостолско "нема више јеврејина, ни грка, но су сви једно у Христу Исусу". Дакле, укидају се све националне и психолошке границе јер Бог тако хоће и јер је то икона Есхатолошке Цркве. Уосталом, када је основана прва православна Црква на Педесeтницу, пред наитијем Духа Светога, на сабрању су се затекле многобројне националности. Треба неговати национални идентитет и чувати ово мало простора од Србије под небом од несрпских наметања споља, али не треба одлазити у крајности. Када су једног академског свештеника питали, шта му је ближе срцу, да ли човек који је по националности Србин а није заједничар Литургије, или човек који није по националности Србин а долази на Литургију, он је рекао да му је ближи овај други. Како је све то изнад оног радикализма квази-православних покрета који себе представљају као „стубове православља“ и „очувања Србства“. Због таквих се и воде ратови....Треба разлучити где почиње одговорност а где параноидност. Не треба да „посрбљавамо“ Христа и Цркву, него да обожимо своју националност Христом и Црквом. karanovic dragana and Млађони је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јануар 20, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2010 Koliko shvatam ovo je tvoj autorski clanak posto nije nigde potpisan, a ti si ga postavio.Elem ,posto smo to rascistili,kazi ti sada meni sta si ti hteo da postignes sa ovim tekstom.Meni lici na tekstove pojedinih nevladinih organizacija sa zenskim predsednicima(ovim nikako ne zelim da uvredim zenski pol)koji se takmice u ucenju ovog naroda da sa njegovom psihom nesto nije u redu i da su oni ti koji ce mu kazati kako da misli. Zacudjen sam ovakvim izlivima emocija koje ispoljavas prema svom narodu prema i njegovom ponasanju. Navodis nekog akademskog svestenika-sta ti je to, jer to neka nova titula akademik svestenik ili je to svestenik sa zavrsenim bogoslovskim fakultetom.Kako se on zove kada nam obrazlazes njegovo misljenje? И оно што је најбаналније, саму веру која је у Христу Исусу своде на ранг националног шовинизма и дискриминације, као да су то заповести које треба држати а не љубав и благодат Али, тако нешто рећи задојеном Србину, горе је од Јевреја који су слепилом осудили Христа, јер Србин најмањи на свету жели да цео свет претвори у себе налик првом Адаму. Да, највећа гордост се налази у најмањем народу, баш као што најмањи пас има комплекс страха од великих људи и животиња па лаје на све што се креће и онда када га нико не дира. Најгоре што може да се деси Србину јесте његов ментално ограничени егоизам који укида другог. Ако не клеветате и не бавите се другима, а нарочито ако не препричавате по хиљадити пут своје проблеме, ви нисте Србин, ви нисте „in“, ви сте државни непријатељ број један. Већина не уме да разговара, да барем саслуша ако већ неће да прихвати туђе мишљење, да се мало информише о другим обичајима и културама, итд., но све одмеравају неким конфузним цинизмом, који ни они не знају одакле му разлог, и са неком конзервативном самодовољношћу макар незнање сноснило болне последице по такав избор. Свакако, не можемо генерализовати да је сваки Србин такав. Али, већина Српског народа воли да се руга и да се затвори у себе, то су његове две највеће одлике. У фамилијарним односима се може запазити таква тензија Ti si brate po meni pod teskim komleksima,ali svako svoj tovar nosi. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 20, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2010 Колико сам ја схватио овде је описан Србин коме је Христос само традициско наслеђе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Aндреeј Написано Јануар 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 20, 2010 Као и на осталим тзв. православним форумима и овде је присутан сувопаран цинизам и лакомислено критизерство као и бесплодно одбацивање свега што нам није по вољи... па тако можемо наићи на: Ti si brate po meni pod teskim komleksima,ali svako svoj tovar nosi.... иако је крајње за овим непотребно јер као што могох да приметим у тексту који је поставио/ла Смиле нема ничега што би довело до поменуте комплексашке дијагнозе... Имамо само једно размишљање о једном проблему који је данас итекако присутан... па тако ћемо наићи и на свађу браће из Цркве око "истинског" богослужбеног језика; те ћемо наићи и на неумесно расправљање и поделу око "зизјуловаца" и оних који то нису... а при том ће се заборављати да једно смо у Христу и да у Њему нема више ни Јудејца ни Јелина ни роба ни слободњака... Исто тако: да ли је свештеник био акдемски или не у овој причи није битно и не требамо се хватати за то. Дајте да разговарамо о смислу текста... У једној реченици ћу покушати да искажем своје мишљење о тексту који је поставио/ла Смиле и то реченицом из светосавске беседе оца Владана Перишића: Ако можеш веровати да ћеш хришћанин постати тек ако се одрекнеш свог србовања (јер пред засењујућим ликом Христовим све друго бледи и губи на значају), и да ћеш тек поставши истински хришћанин моћи да будеш и прави Србин, само што ти тада до тога неће бити стало... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јануар 20, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2010 Kakvi su ostali narodi? Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Kakvi su ostali narodi???????? ? ????????? ?????? ???? ?????? ?? ????, ??? ??? ??? ????.??? ?? ???? ????, ????? ?? ???? ? ???????? ????? ?????? ?? ????????? ?????? ????????, ?? ?? ?? ???????? ?? ?? ????????. ???? ?? ?? ??????? ?? ?? ???????? ??? ?????? - "???? ???? ?????????, ?? ????, ?? ?? ??? ????? ? ?????? ?????" ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Slobodno braco potpisujte niko Vam ne brani.Tekst u kome se Srbi porede sa psima i gde se opisuju kao vecinski psihicki bolestan narod i to u poduzem periodu ne bih bas da potpisem. Sto se tice tebe Smile=Andreej ne moras brate da se registrujes 100 puta pa da branis svoje stavove sa razlicitih nikova.Niko ovde ne ujeda mada vidim da ti imas takvo misljenje,a to sto si se uvredio sto sam za tvoje imaginarno drugo ja rekao da ima teske komplekse si sam potvrdio svojim branjenjem samog sebe pod drugim nikom. У једној реченици ћу покушати да искажем своје мишљење о тексту који је поставио/ла Смиле и то реченицом из светосавске беседе оца Владана Перишића:Pogledaj brate Andreej=Smile kako komentarises stavove svog drugog ja.Cak nisi siguran ni da li si musko ili zenskoI ko je ovde bolestan,ovaj narod ili ti Ti verovatno shvatas da ovo mogu i da dokazem u svakom trenutku.Prema tome opusti se, nisu losi ljudi ovde kakvim ih ti predstavljas u svom prvom,drugom pojavljivanju na forumu,ali da ti nije lako, nije. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Slobodno braco potpisujte niko Vam ne brani. Ono što sam potpisao, to sam i citirao...dakle, konkretno, te 2-3 re?enice... A, ina?e, svaka generalizacija je loša,pa tako i ta da su Srbi ovakvi- ili onakvi. 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јануар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Добро "Рибар" схватио сам, желиш да ми наметнеш поред комплекса и синдром схизофреније. За једног модератора требао би да имаш мало више културе а што само показује да ниси добро апсорбовао ни први део текста а камоли другог. То што се позиваш на мој алтер-его показује твоју једностраност а не моју јер ја не живим сам у кући па има право да и неко други са истог компјутера али својом личношћу искаже своје мишљење. Пошто сам сит тврдоглавих умова који све посматрају површним очима, а мој алтер-его се већ позвао на неке форуме, ево шта је на другом форуму поставио човек који нисам ја. Можда тада барем укапираш шта је овај писац хтео да каже. Ако си већ неразуман за смисао, немој бити неразуман за општу културу понашања. Унапред захвалан твојој подвојености. изволи кликни на: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=13871.0 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 ??? ? ?? ??????? ???. ???????????? ???????? ? ???? ?? ???????? ????????? ??????? ? ??????????? ???????????? ??? ? ????????? ?????????? ????? ??? ??? ???? ?? ????... Dragi brate,ti si tek došao i stekao pogrešan utisak.Veoma mi je žao zbog toga ali kad se duže budeš družio sa nama mislim da ?eš promeniti mišljenje 0311_womens 0202_238 https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0105cheesy.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јануар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 све је Ок Деки, не брини, нисам генерализовао...сукоб мишљења не значи мржњу...свако је непоновљива личност...зато се и обраћам појединцу. Но, постављени текст сам даровао свима... 0409_feel http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Андрееј Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 Pogledaj brate Andreej=Smile kako komentarises stavove svog drugog ja.Cak nisi siguran ni da li si musko ili zensko I ko je ovde bolestan,ovaj narod ili ti Ti verovatno shvatas da ovo mogu i da dokazem u svakom trenutku.Prema tome opusti se, nisu losi ljudi ovde kakvim ih ti predstavljas u svom prvom,drugom pojavljivanju na forumu,ali da ti nije lako, nije. Опусти се брате мој. И хајде да се вратимо на постављену тему. Нема потребе да цепидлачимо те да проверавамо ко је и одакле приступао своме налогу. То показује твоју параноју пријатељу. А што се тиче овог форума, његов квалитет као и квалитет и креативност његових чланова у поређењу са форумом Верујем је много бољи (квалитетнији разговори, креативнији осврти на понуђену проблематику, колико примећујем отвореност за дијалог је овде итекако присутна док је на Верујем сасвим другачије али о томе можемо већ у некој другој теми). Оно што мене увек закочи и порази јесте што извлачимо ван контекста и што не дајемо права другоме на другачијост. http://upodobljavanje.wordpress.com/ "Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..." ђакон М. Лазић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 ?? ????? ?? „???????????“ ?????? ? ?????, ???? ?? ??????? ????? ???????????? ??????? ? ??????. Lepo re?eno. Kako bi se ovo sprovodilo danas i ovde? Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 ? ????? ?? ?? ??????? ?? ?????????? ????. 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јануар 21, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2010 ????? "?????" ??????? ???, ????? ?? ?? ???????? ????? ????????? ? ??????? ????????????. ?? ?????? ?????????? ?????? ?? ?? ???? ???? ???? ??????? ? ??? ???? ???????? ?? ???? ????? ?????????? ?? ???? ??? ?????? ? ?????? ??????. ?? ??? ?? ??????? ?? ??? ?????-??? ???????? ????? ????????????? ? ?? ???? ??? ?? ?? ????? ??? ? ???? ?? ??? ????? ?? ? ???? ????? ?? ????? ?????????? ??? ?????? ???????? ?????? ????? ???????. ????? ??? ??? ??????????? ????? ???? ??? ?????????? ???????? ?????, ? ??? ?????-??? ?? ??? ?????? ?? ???? ??????, ??? ??? ?? ?? ?????? ?????? ???????? ????? ???? ????? ??. ????? ???? ????? ???????? ??? ?? ???? ????? ???? ?? ????. ??? ?? ??? ????????? ?? ??????, ????? ???? ????????? ?? ????? ??????? ????????. ??????? ???????? ?????? ????????????. ?????? ?????? ??: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=13871.0 Posto mi je moderator obrisao prethodnu poruku, jer misli da je bila previse gruba i ja to postujem,trudicu se da sada budem nezniji Kao prvo drago mi je sto vise clanova iz vase kuce ucestvuje u debati na nasem forumu .To sto se medjusobno ne prepoznajete nije toliko bitno upoznacete se zivot je pred vama.Pozdrav svima vama koji se nalazite u jednom telu. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука